Силната зависимост от руската енергия прави Европа слаба

Полският премиер Доналд Туск пред в. "Файненшъл таймс"
22 апр 2014 07:10, Александър Попов
106
Силната зависимост от руската енергия прави Европа слаба
Доналд Туск. Снимка: Reuters

"Независимо от развоя на кризата в Украйна, има една ясна поука: силната зависимост от руската енергия прави Европа слаба. И Русия не продава ресурсите си евтино - поне не на всички", пише полският премиер Доналд Туск в статия във в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Доминиращият доставчик може да вдига цените и да намалява доставките. Начинът да се поправи това пазарно изкривяване, е прост. Европа трябва да противопостави на монополната позиция на Русия единна европейска структура, която да купува нейния газ. Когато тя бъде налице, Европа трябва да се заеме с по-тежката задача да сложи край на руския газов монопол и да възстанови свободната пазарна конкуренция.

Вярно е, че това ще изисква европейските правителства да заемат единна позиция. Но такива съгласувани действия е имало и преди. Европейският съюз създава банков съюз. 28-те правителства на страните в ЕС купуват заедно уран за ядрените си централи чрез Европейската агенция за атомна енергия Евратом. Същият подход трябва да бъде възприет и към руския газ, пише полският премиер.

Затова аз предлагам енергиен съюз. Той ще върне европейския проект към корените му. Президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой сравни днешното енергийно предизвикателство с проблемите отпреди 60 години, които доведоха до създаването на Евройпеските общности за въглищата и стоманата.

Европа трябва да разработи механизъм за общо договаряне на енергийни доставки от Русия. Като начало от двустранните споразумения трябва да отпаднат всякакви тайни клаузи, изкривяващи пазара, и в крайна сметка Европейската комисия да се включи във всички нови преговори. ЕС трябва да изгради енергийна инфраструктура. Днес поне 10 европейски страни зависят от един единствен доставчик - Газпром, за над половината си потребление. А някои са напълно зависими от контролирания от държавата руски газов гигант. В страните, където сигурността на доставките е най-слаба, складовият капацитет и газовите връзки трябва да бъдат изградени с помощта на ЕС при най-високо равнище на съфинансиране от Брюксел - 75 на сто.

Европа трябва да използва изцяло наличните изкопаеми горива, включително въглища и шистов газ. Трябва да се обърнем и към партньорите си извън Европа, като САЩ и Австралия. Глобалният газов пазар възникна неотдавна. В годините на Европейските общности на въглищата и стоманата газ не можеше да се пренася с кораби. Но днес, благодарение на технологичния напредък, имаме необходимите инструменти да създадем единен европейски пазар.

Независимо дали става дума за въглища, стомана, уран, кредити или газ, основната идея на ЕС винаги е била Европа да е единна, да се засилва нашата сигурност и да се установяват справедливи правила, ако липсват на свободиня пазар. Енергийният съюз също трябва да се основава на солидарността и общите
икономически интереси.

През 2005 г. Европейският съюз и осем от източните му съседни създадоха Енергийна общност, за да се разшири европейският газов пазар на изток. Трябва да продължим по този път, за да укрепим енергийната сигурност не само на ЕС, но и на Европа като цяло. Полша е на предната линия при взимане на такива решения.

Нашата страна първа покани Европейската комисия да вземе участие в газовите преговори с Русия. През последните седем години Полша инвестира над 2 милиарда долара за увеличаване на капацитета за складиране на газ, за изграждане на газов терминал, за свързване на газовата мрежа с тази на Германия и Чехия и за инвестиции във възобновяеми енергийни източници.

Европейският съюз бе основан на простия принцип на общ контрол и общо участие в производството на стомана и добива на въглища. Време е да се сплоти общността и в сферата на енергетиката. Сега, когато технологиите го позволяват, а отдавнашните предизвикателства го налагат, едва ли можем да си позволим да не го направим, пише в заключение Доналд Туск в статията във "Файненшъл таймс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как се гърчат безпомощно *** червеи. За тях "независимост" е да смениш единия доставчик с друг... Сега ги е яд, че не могат да заплашват, извиват ръце и принуждават руснаците да играят по свирката им.
54
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 80 На кого ни оставиСлед като кризата 97/98 беше режисировка на Русия защо СЪЩАТА не се възползва от ситуацията,а се възползва АМЕРИКАНСКИЯТ ВАЛУТЕН БОРД???Русия ли ни вкара в НАТО,в ЕС,в близки отношения с Америка??След като ни управляват българи с руска помощ КАКВО ПРАВИМ ние в тези съюзи и организаций бре калпак????
53
17
 
3
 
! Отговори
На кого ни остави преди 10 години
Срамно е как България е тотално зависима от Русия, енергийно пък съвсем...Русия създаде олигархията в България, кризата от 96/97 беше нейна режисировка, сега е купила БСП и Атака, Бареков, и вероятно ГЕРБ...Отдавна сме съветска република. За жалост Западна Европа и САЩ отново ни изоставиха в сферата на руското влияние, докато при Румъния нещата не стоят така, Западна Европа ги подкрепя, а нас ни хвърлиха на мечката....
52
1
 
13
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
До Одисей 1 ЗА АЗЕРБАЙДЖАН РУСКИТЕ ЕКСПЕРТИ СЕ СМЕЯТ ЧЕ САМО ЕДИН ,,ШАХДЕНИЗ'' СЪС 10 МИЛИАРДА КУБИКА ГОДИШНО ЗА КОГО ПО-НАПРЕД? ИТАЛИЯ Е КАПАРИРАЛА-8 ОТ ТЯХ А НАШИТЕ+ ГЪРЦИЯ МИСЛЯ ЧЕ БЕ ПО 1! МНОГО СЕ СМЕЯТ ЧЕ ЕС/SS ИСКА ДА ПРАВИ ТРЪБА ИЗВЪН РУСКИЯТ ОБХВАТ НО ПРОСТО ГАЗЪТ НЯМА ОТКЪДЕ ДРУГАДЕ ДА ДОЙДЕ./НАЙ-МНОГО ОТ МЯСТОТО И НАЧИНА ЗА КОИТО ПИСАХ НА ВАСИЛЕВ/ ИРАН Е ЕДНО СЪС РУСИЯ ДОСЕГА ТРЯБВАШЕ ДА СИ ГО РАЗБРАЛ, РУСИЯ ГИ ПАЗИ ОТ ИЗРАЕЛОАМЕРИКАНСКА АГРЕСИЯ И НИКОГА НЯМА ДА СЕ КОНКУРИРАТ ДВЕТЕ
51
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вие да не сте полски сайт?Поляците имат огромна ненавист към Русия ,тая диеспора си е тяхна ама да им се обръща внимание на русофобията като на нещо по рзлично от това.
50
15
 
7
 
! Отговори
василий българоубиец преди 10 години
Има нещо много смешно в българите. Не може всички бивши соц. страни да мразят руснаците, а вие да ги харесвате. Явно обичате да ви насилват. Явно у вас няма елементарно чувство за справедливост и не можете да различите доброто от злото. Гнус ме е, че се превръщате в руски *** и нямате капка мъжество. Гнус ме е от тези българи!
49
1
 
9
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
До Василев СЪС СИГУРНОСТ АКО ЯДЕШ РЕДОВНО ГРАХ И ТИ НЯМА ДА ЗАКЪСАШ СЪС ГАЗ А ЗА ОЩЕ ПО-СИГУРНО СЛЕДВАЙ СЪВЕТА НА РУСНАЦИТЕ КЪМ УКРАИНЦИТЕ И СИ ВЗЕМИ ДОМАШЕН СЛОН.ВЪЗРАСТНИЯТ СЛОН ЗА ДЕНОНОЩИЕ ОТДЕЛЯЛ ТОЛКОВА ГАЗ КОЛКОТО Е НУЖЕН ЗА ЕДИН АВТОМОБИЛ ДА ИЗМИНЕ 200КМ. ТЪЙ ЧЕ ТИ СЕ ПОЯВИ СЕРИОЗНА КОНКУРЕНЦИЯ!
48
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Полски ***, лошо ви се пише мръсни предатели на славянството и Православието!
47
3
 
7
 
! Отговори
и тримата преди 10 години
Одисейчо се появи,Василев е тук--липства само Шопа и могат и гей парад да си спретнат,могат и тройчица да си врътнат....абе демокрацията цъФФФти...
46
2
 
3
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
До Одисей 1 ТАКА Е ОДИСЕЙСКИ НО НЕ ЗАБРАВЯЙ КОЛКО АЕЦА СПРЯХА ПРЕВАНТИВНО ЗАРАДИ АВАРИЯТА С ,,ФУКУШИМА''! ТИ ПАК СИ ПРАВ-НЕ ТИ ОСПОРВАМ!
45
6
 
6
 
! Отговори
Иво преди 10 години
А дано! Много умно изказване на Туск! Руснаците сега използват европейците един срещу друг и това ги прави силни! Ако България зависече само 25% от руския газ, колкото е средното в Европа, не би ни било толкова тежко едно ембарго срещу Русия, но затова трябват интерконекторни връзки между всички европейски държави и един пазар на газ!
44
3
 
16
 
! Отговори
Кирето преди 10 години
Не мога да ги разбера тия европейци , уж са за мир , а ставали "слаби" ?Ами като мислите все за война , хайде трепете се де!Ама гледате все страни от Източна Европа да ударите: Сърбия , Косово !Хайде давайте , ударете Русия и тя е от Изтока ...*** европейчета , не цените това което имате !!!
43
3
 
17
 
! Отговори
Тони преди 10 години
Чудовищния натиск на САЩ,прави ЕС слаба а не Руския газ! стига вече двойни стандарти..........
42
0
 
6
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
До Василев ВИЖ НА КАРТАТА ОТ ВЛАДИВОСТОК ДО ЯПОНИЯ ИЛИ КОРЕЯ КОЛКО Е РАСТОЯНИЕТО?
41
1
 
9
 
! Отговори
кико преди 10 години
До ВасилевДано ЗА тия глупости които ги пишеш, да получаваш пари---иначе няма обяснение поведението ти в форума.Неможе човек да е толкова примитивен---трябва да е за пари....
40
0
 
6
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
До до ТОДОР ХР А ЗА ОЩЕ ПО-ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ РУСНАЦИТЕ ИМАТ НЯКОЛКО ИНСТИТУТА КОИТО ХАРЧАТ МИЛИАРДИ $ ГОДИШНО ДА ОЦЕНЯТ И ПРОГНОЗИРАТ ЦЕНИТЕ+ПАЗАРА НА СУРОВИНИТЕ ТЪЙ ЧЕ НЯМА КОЙ ДА ДЪРЖИ ТАМ ДУЗИНИ ЕКСПЕРТИ АКО НЕ СА ВЕЩИ ВЪВ ОБЛАСТА В КОЯТО СЕ ЗАНИМАВАТ!
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
otkril toplata voda. tova si e iasno ot na4aloto, no glupazite politizi kato ne misliat predi da podpi6at takiva dogovori te sa za boi, a malkite rabote6ti hora go nosiat na gyrba si.
38
2
 
9
 
! Отговори
8888 преди 10 години
Василев.....няма да ти казвам КОЛКО си "умен"--това всички го знаем.Само знай че заводът на Ямал за втечняване на газ е готов от четри месеца и вече работи.Танкерите вече са предплатени за пет години напред....схвана ли сега как ще получава газ Китай
37
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако има нещо толкова гнусно като полската ***, това са английските ***!
36
2
 
7
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
До Василев КОРЕЙЦИТЕ ,,ДЕУ'' ВЕЧЕ ИМ ПРАВЯТ СУПЕРТАНКЕР ЗА ДОСТАВКА НА ВТЕЧНЕН ГАЗ НА СТОЙНОСТ 293 МИЛИОНА $. ТРЪБОПРОВОДЪТ ,,СИЛАТА НА СИБИР'' СЪЩО СЕ СТРОИ ДО 2018Г.-КИТАЙ Е ПЛАТИЛ АВАНСОВО 25 МИЛИАРДА $. ИМА ОЩЕ ПОНЕ ДВА ПРОЕКТА ПО КОИТО СЕ РАБОТИ+ ЗАВОДА ЗА ВТЕЧНЕН ГАЗ ВЪВ ВЛАДИВОСТОК МАКАР И С МАЛЪК СРАВНИТЕЛНО ОБЕМ 10 МИЛИАРДА КУБОМЕТРА.ВЧЕРА СРЕЩНАХ ИНФО ЧЕ ПОЧВАТ НОВ ЗА 35 МИЛИАРДА КУБОМЕТРА ГАЗ-НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДОСЕГА. ДОВОЛЕН ЛИ СИ? ЧЕТИ И РУСКИ ИЗТОЧНИЦИ СТИГА С ТАЗИ ГЕЙРОПА!