Силната зависимост от руската енергия прави Европа слаба

Полският премиер Доналд Туск пред в. "Файненшъл таймс"
22 апр 2014 07:10, Александър Попов
106
Силната зависимост от руската енергия прави Европа слаба
Доналд Туск. Снимка: Reuters

"Независимо от развоя на кризата в Украйна, има една ясна поука: силната зависимост от руската енергия прави Европа слаба. И Русия не продава ресурсите си евтино - поне не на всички", пише полският премиер Доналд Туск в статия във в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Доминиращият доставчик може да вдига цените и да намалява доставките. Начинът да се поправи това пазарно изкривяване, е прост. Европа трябва да противопостави на монополната позиция на Русия единна европейска структура, която да купува нейния газ. Когато тя бъде налице, Европа трябва да се заеме с по-тежката задача да сложи край на руския газов монопол и да възстанови свободната пазарна конкуренция.

Вярно е, че това ще изисква европейските правителства да заемат единна позиция. Но такива съгласувани действия е имало и преди. Европейският съюз създава банков съюз. 28-те правителства на страните в ЕС купуват заедно уран за ядрените си централи чрез Европейската агенция за атомна енергия Евратом. Същият подход трябва да бъде възприет и към руския газ, пише полският премиер.

Затова аз предлагам енергиен съюз. Той ще върне европейския проект към корените му. Президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой сравни днешното енергийно предизвикателство с проблемите отпреди 60 години, които доведоха до създаването на Евройпеските общности за въглищата и стоманата.

Европа трябва да разработи механизъм за общо договаряне на енергийни доставки от Русия. Като начало от двустранните споразумения трябва да отпаднат всякакви тайни клаузи, изкривяващи пазара, и в крайна сметка Европейската комисия да се включи във всички нови преговори. ЕС трябва да изгради енергийна инфраструктура. Днес поне 10 европейски страни зависят от един единствен доставчик - Газпром, за над половината си потребление. А някои са напълно зависими от контролирания от държавата руски газов гигант. В страните, където сигурността на доставките е най-слаба, складовият капацитет и газовите връзки трябва да бъдат изградени с помощта на ЕС при най-високо равнище на съфинансиране от Брюксел - 75 на сто.

Европа трябва да използва изцяло наличните изкопаеми горива, включително въглища и шистов газ. Трябва да се обърнем и към партньорите си извън Европа, като САЩ и Австралия. Глобалният газов пазар възникна неотдавна. В годините на Европейските общности на въглищата и стоманата газ не можеше да се пренася с кораби. Но днес, благодарение на технологичния напредък, имаме необходимите инструменти да създадем единен европейски пазар.

Независимо дали става дума за въглища, стомана, уран, кредити или газ, основната идея на ЕС винаги е била Европа да е единна, да се засилва нашата сигурност и да се установяват справедливи правила, ако липсват на свободиня пазар. Енергийният съюз също трябва да се основава на солидарността и общите
икономически интереси.

През 2005 г. Европейският съюз и осем от източните му съседни създадоха Енергийна общност, за да се разшири европейският газов пазар на изток. Трябва да продължим по този път, за да укрепим енергийната сигурност не само на ЕС, но и на Европа като цяло. Полша е на предната линия при взимане на такива решения.

Нашата страна първа покани Европейската комисия да вземе участие в газовите преговори с Русия. През последните седем години Полша инвестира над 2 милиарда долара за увеличаване на капацитета за складиране на газ, за изграждане на газов терминал, за свързване на газовата мрежа с тази на Германия и Чехия и за инвестиции във възобновяеми енергийни източници.

Европейският съюз бе основан на простия принцип на общ контрол и общо участие в производството на стомана и добива на въглища. Време е да се сплоти общността и в сферата на енергетиката. Сега, когато технологиите го позволяват, а отдавнашните предизвикателства го налагат, едва ли можем да си позволим да не го направим, пише в заключение Доналд Туск в статията във "Файненшъл таймс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
6
 
! Отговори
взаимно преди 10 години
Силната зависимост на Русия от европейския пазар, я први слаба. Значи трябва да потърси други пазараи.
34
4
 
6
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
До Василев ВЛЕЗ ВЪВ ЕКСПЕРТ.РУ, НАМЕРИ СТАТИЯТА А ОСВЕН НЕЯ ИЗЛЕЗНАХА ДВЕ ОЩЕ ПО-НОВИ И ПРОЧЕТИ ЧЕ ЕС/SS + САЩ НИКАКВИ АРГУМЕНТИ НЯМАТ И НЕ МОГАТ ДА ИМАТ СРЕЩУ РУСКИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ДОСТАВКИ! ПОНЯЛ?
33
1
 
7
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
До стоян петровСТОЯНЧО, САМО ТЕ СА ПО-ГОЛЕМИ СЛУГИ НА САЩ ОТ НАШИТЕ ОБИТАЦИ, ЗАТОВА ГИ ПОДДЪРЖАТ ВСЕ ОЩЕ!
32
1
 
5
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
До Анонимен44:НЕ СЕ ХАБИ ДА МУ ОБЯСНЯВАШ НА ТОЗИ ***, ТОЙ НЯМА ДА ТЕ РАЗБЕРЕ! ДА СЕ СТЯГА ЗА ГЕЙПАРАДА В КИЕВ НА 25 МАЙ ЗАЩОТО КАЗВАТ ЧЕ ЩЯЛ ДА БЪДЕ ГЛАВНАТА АТРАКЦИЯ!
31
7
 
4
 
! Отговори
стоян петров преди 10 години
Дали сте *** или ***? Полша гладуваше преди 25 години. Сега минималната пенсия в Полша е 400 евро. Наистина трябва да си *** да ги наричаш ***, при условие че тук минималната пенсия е 80 евро.
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Василевруската *** прати западните държави да го духат руската *** ще започне да продава по евтин газ на държавите от БРИКС от този който ес може да си го намери като цяло от където и да е и да му мисли ес като икономика защото вече няма на къде да съсипва икономиките на новите членки за да може да си продават стоките старите членки от ес
29
0
 
20
 
! Отговори
ХАХА преди 10 години
ЧЕ ВКАРАЙТЕ АМЕРИКАНСКА ЕНЕРГИЯ.....КАКВО ВИ ПРЕЧИ--МОЖЕ ВОЙСКИ ДА ВКАРВАТЕ,ЕНЕРГИЯ НЕ МОЖЕТЕ...СТИГА С ТАЗИ ШИЗОФРЕНИЯ---ПОЛША Е ЕДНА ПРОПАДНАЛА ДЪРЖАВА--НИКОЙ НЕ Я БРОЙ ЗА НИЩО--КАТО БЪЛГАРИЯ---ДЪРЖАТ Я САМО ДА ЛАЕ СРЕЩУ РУСИЯ!!!
28
0
 
9
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
До Василев ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА ГЕЙПАРАДА В КИЕВ КАЗАХА ЧЕ ЩЕ ИЗПРАТЯТ СПЕЦИАЛЕН САМОЛЕТ ЗА ТЕБ ЗАЩОТО БЕЗ ТАКЪВ ЦЕНЕН КАДЪР НЯМАЛО КОЙ ДА ГО ОТКРИЕ. СТЯГАЙ СЕ В КРЪСТА, А И МАЛКО ПО-НАДОЛУ!
27
0
 
6
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
ИНФОТО Е ОТ ,,БИЗНЕС ГЕРМАНИИ ГОТОВ ВЛОЖИТЬ 5МЛРД ДОЛЛАРОВ В КОНСОРЦИУМ С РОССИЕЙ И УКРАИНОЙ'' КАТО СЪМ ВИ ЦИТИРАЛ ЕДВА ПОСЛЕДНИТЕ ДВА ВЪПРОСА+ОТГОВОРА ОТ ОБЩО 14-15 ВЪПРОСА.
26
1
 
9
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
ЧЕ ДОСТАВКИТЕ ЩЕ БЪДАТ ГАРАНТИРАНИ. С КИТАЙ СИТУАЦИЯТА Е ПО-СЛОЖНА, ТЕ ПОЧНАХА ДА ПОЛУЧАВАТ ПО 60 МИЛИАРДА КУБОМЕТРА ГОДИШНО ОТ ТЮРКМЕНИЯ.ЗАТОВА КИТАЙЦИТЕ ПО-УПОРИТО СЕ ПАЗАРЯТ С НАС.ЗА ТОВА НА КАКВА ЦЕНА ЩЕ СЕ СЪГЛАСЯТ НА СДЕЛКА ПРЕЗ ЮЛИ-НЕ ЗНАМ.НО КОГАТО МЕ ПОПИТАХА ОТ ВЕСТНИК <<ЖЕНМИН ЖИБАО>>КАКВА МОЖЕ ДА БЪДЕ ЦЕНАТА АЗ ИМ КАЗАХ, ЕТО ВИЖТЕ:В ЯПОНИЯ ПРОДАВАМЕ ПО 500$ В ЕВРОПА ПО 400$.ЗНАЧИ ЦЕНИТЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ ОТЛИЧАВАТ СИЛНО.ОКОЛО 400С МОЖЕ ДА БЪДЕ ЦЕНАТА НЕ ПО-НИСКА''
25
2
 
17
 
! Отговори
но комент преди 10 години
За България има бъдеще само ако излезе от тъпия *** съюз!Иначе поляците ще ни командорят от къде и хляб да си купуваме.
24
1
 
20
 
! Отговори
но комент преди 10 години
Защо тъпите поляци не започнат да си купуват газ от Америка още сега?някой да им пречи или да ги задължава да купуват руска газ?Ама трябвало цяла Европа да се дави с тях заедно!Трябвало Полша да задължи и България и Белгия примерно от кого и на каква цена да купува.Ама че наглеци!както сега се разпорежда Европа -на собствената ни територия какъв газопровод да строим!Или каква електроцентрала.
23
0
 
7
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
МОЖЕ ДА СЕ ПОСТРОИ ТРЪБА И ДА Й СЕ ПРОДАВА ПО 70 МИЛИАРДА КУБОМЕТРА ГОДИШНО.ДНЕС ТАМ ДИАПАЗОНА НА ЦЕНИТЕ Е ОТ 500 ДО 1000$ ТЪЙ ЧЕ МИСЛЯ
22
0
 
15
 
! Отговори
Съби преди 10 години
Силната зависимост към нещо прави всекиго уязвим. Но мизерията в България прави ли Европа силна? И някой интересува ли се от това?
21
0
 
7
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
,,КАКВО МИСЛИТЕ ЗА СЕГАШНИТЕ ПРЕГОВОРИ С КИТАЙ ЗА ДОСТАВКА НА ГАЗ?ИЗВЕСТНО Е ЧЕ КИТАЙ КУПУВА САМО ЕВТИНО, КАКВА МОЖЕ ДА БЪДЕ СПРАВЕДЛИВАТА ЦЕНА ЗА ДА МОЖЕ ДОСТАВКИТЕ ДА БЪДАТ ИЗГОДНИ ИКОНОМИЧЕСКИ А НЕ САМО ПОЛИТИЧЕСКИ?''- С ЦЕНИТЕ СИТУАЦИЯТА Е СЛЕДНАТА.КОГАТО РАЗГОВАРЯХА С ЯПОНСКИТЕ ПАРЛАМЕНТАРИСТИ ТЕ КАЗАХА ЧЕ ИМ Е НУЖЕН ЕВТИН ГАЗ ЗА ДА ПОДДЪРЖАТ КОНКУРЕНТНОСПОСОБНА ИКОНОМИКА.ЗА ТЯХ ЕВТИН ГАЗ Е 500$ ЗА 1000 КУБОМЕТРА ДОКАТО В ЕВРОПА ВЪВ СЪЩОТО ВРЕМЕ НИЕ ПРОДАВАМЕ ПО 400$.ТАКА ЧЕ ЯПОНИЯ НАПЪЛНО
20
0
 
10
 
! Отговори
Koi pecheli преди 10 години
Rusia I US se karat. EU igrae po svirkata na US. Rusnacite ste go prejiveiat. US sa dalecheEvropa samo gubi - a inie sme tam
19
0
 
7
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
До Иван ТОЧНО ТАКА ИВАНЧО.ЕТО МАЛКО ЦИТАТИ ОТ ИНТЕРВЮ С ШЕФА НА КОМИТЕТА ПО ЕНЕРГЕТИКА НА ДУМАТА В РУСИЯ-ИВАН ГРАЧЕВ:КАК ОЦЕНЯТЕ ПЕРСПЕКТИВИТЕ ПРЕД РУСИЯ ЗА ПОСТАВКИ НА ГАЗ И В ЧАСТНОСТ ПРЕОРИЕНТАЦИЯТА НА ИЗТОК? -НА ЯПОНИЯ СА НУЖНИ 70 МИЛИАРДА КУБИКА НА КИТАЙ ОЩЕ 100 МИЛИАРДА КУБИКА ГАЗ.САМО ЗА ПЕКИН ЗА ДА ПРЕСТАНАТ ХОРАТА ДА СЕ ТРОВЯТ С *** СА НУЖНИ 10 МИЛИАРДА КУБИКА ГАЗ.ЗА ЕВРОПА ОБЕМИТЕ САМО ЩЕ РАСТАТ.КОРЕЯ СЪЩО Е ГОТОВА ДА КУПУВА ГАЗ.
18
0
 
5
 
! Отговори
Marionetka преди 10 години
To taka ili inache stave iasno che na vsichkite tezi marionetki im darpat koncite I im kazvat kakvo da govoriat ama daite sled citatite da ni kajat koi citirat - Obama li Kerry li? A I kato gledam kak poliacite sa si opravili darjavata malko e rano da davit akal na drugite.
17
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
в цяла 40 милионна полша има 18 000 ***.само в квартал столипиново на Пловдив са 45 000. скоро българите ще са предимно ***. а сега щракайте минуси за полша
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А то польски се изврякал пак... Бутат ги напред поляците да вдигат врява.