Мащабни икономически санкции срещу Русия са невъзможни!

Дянков: Налагане на санкции може да навреди на самия ЕС
Обновена: 24 апр 2014 18:53 | 24 апр 2014 17:00, Елка Василева
157
Мащабни икономически санкции срещу Русия са невъзможни!
Снимка: YouTube

Мащабни икономически санкции срещу такава голяма икономика като Русия са просто невъзможни. В това е убеден бившият финансов министър Симеон Дянков, който сега е ректор на Руската икономическа школа.

Русия заема много важно място на световната икономическа арена. Зависимостта например на ЕС от руските стоки е толкова голяма, че налагайки нови санкции срещу Русия, ЕС може да разруши своята икономика, заяви Дянков в интервю за руската телевизия „Россия-24“.
   
Ако бъдат наложени санкции срещу Русия, то откъде тогава западните страни ще купуват стоките, които сега купуват от Русия. При това не става дума само за такива традиционни стоки като нефта и газа. Под въпрос са много важни материални ресурси и стоки за световната авиопромишленост, автопромишлеността, химическата промишленост, които се произвеждат от Русия, обяснява Дянков.

Освен това в ЕС няма единно мнение за възможното налагане на санкции: преобладаващото мнозинство се обявява против санкции поради недоброто състояние на европейската икономика през последните 5-6 години, казва Дянков.

Той отговаря утвърдително на въпроса дали е съгласен с мнението, че санкции биха били неразумна стъпка, която може да се обърне срещу самия ЕС. Тъй като много отрасли на промишлеността в Европа, САЩ, Япония зависят от материали и стоки от Русия, то е много трудно да бъдат наложени такива санкции, които не биха навредили на промишлеността на западните страни, особено европейската, пояснява Дянков.

„Освен това Европа е единен регион, който трябва да излиза с единно мнение. Свика ли се обаче среща на финансовите министри за обсъждане, на нея около половината от участниците ще разберат вредите за собствените си интереси от подобни санкции“, споделя бившият български министър.

Дянков говори и за още един аспект, който не се обсъжда толкова – малките европейски страни са много чувствителни към санкциите. Той припомня санкциите през 1999 г. срещу Югославия. „Тогава редица страни, включително моята родна България, бяха засегнати от тези санкции. Тогава европейската икономическа общност обеща компенсации за щетите, но нищо не беше направено“, припомня Дянков.

Според него сега малките икономики като България, Кипър, прибалтийските страни, разбират, че ще бъдат засегнати в много по-голяма степен от например испанската икономика. „Компенсации? Те вече знаят отговора на този въпрос: такива няма да има, защото в ЕС няма такъв механизъм, независимо на бюджетно или юридическо ниво“, убеден е Дянков.

Затова според него е малко вероятно ЕС единен да се обяви за налагане на санкции. Защото някои страни ще пострадат много по-силно от останалите, категоричен е Дянков.

За ситуацията в Украйна той оценява, че по всички икономически стандарти страната вече отдавна е трябвало да бъде във фалит. През последните 25 години украинската икономика е в състояние на перманентна криза. Причината не е в настоящата политическа криза и не в събитията от последните 3-4 месеца, посочва Дянков.

Икономиката на Украйна отдавна трупа проблеми и накрая ситуацията „се нажежи“ до точка, от която задължително трябва да се случи нещо ново, обяснява той.

Дянков е убеден, че през годините Украйна е пропуснала възможността да проведе редица реформи и най-важната от тях е децентрализацията. Според него предвид предстоящите на 25 май президентски избори в страната едва ли настоящото правителство ще направи нещо за подобряване на ситуацията. Той прогнозира, че едва през есента са възможни някои интересни реформи в Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
11
 
46
 
! Отговори
бала долари преди 10 години
Много внимава какви ги дрънка там ***,защото знае,че с рашъните шега не бива и бързо пускат чакмака,а стават и нещастни случаи през уикенда..Русия не е булгаристанската ***!
97
8
 
52
 
! Отговори
'чекист преди 10 години
Не беше ли това момче същото където щеше да пляска руснаците:)
96
8
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обаче дЯнки е налял бузите, маама му и прасе! С какви пици го хранят братушките, с какви мезета и руски водки, рускини му играят казачок, а Путин се съветва какво е правил Боко, та да не допуска същите грешки. Братя руси, вземете и Плевнялиев, вземете и Сатанишев, абе вземете ги всичките и ни освободете за пореден път, свикнали сме вече. Ура другари!
95
9
 
39
 
! Отговори
гочо преди 10 години
очаквам дкоро и сталинка георгиева да претендира със името си за пост в бъдещото политическо пространство като сталинист
94
10
 
43
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
На тоя устата му е по-голяма от челото.Най-фаталната грешка на Тиквата бе Симеон Дянков. Какво ли си е викала тиквата като го е видяла-"цитиран икономист от държавата чиито интереси защитавам в България. Веднага го вземам за министър в Герб."И какво стана именно стоката от любимата му държава го довърши, защото Дянков е боклучав и калпав като САЩ, както и самият Борисов.Дано поне Дянков направи нещо полезно в живота си-да разкрие нещо на руснаците за САЩ!А и да внимава с езика там че..
93
8
 
35
 
! Отговори
збигнев преди 10 години
сугурни признаци че палачинката в глобален ракурс се обръща щом дори моню от мвф сее осъзнал и станал краен русофил ами *** народна република българия ха ха това нее даже социализъм подходящо да го каже бсп но НРБ директен комунизъм и конституция от 71г
92
11
 
48
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 10 години
БАНКА РОССИЯ БЕ САКЦИОНИРАНА ПУТИН СИ ВЛОЖИ ПАРИТЕ В ТАЗИ БАНКА.СЛЕД НЕГО ПОЛОВИНИЯТ НАРОД.НАРОДА Е ЕДИНЕН НЕ СЕ ПЛАШАТ ОТ САНКЦИИТЕ .ТОВА НЕ СА БЪЛГАРСКИТЕ ПРОДАЖНИЦИ ЕДНИТЕ НА ЕВРОПА ЕДНИТЕ НА САЩ А НЯКОИ ГОСПОДА НА ТУРЦИЯ. РУСНАЦИТЕ КАТО КАЖАТ.ЭТО В ИНТЕРЕС ДЛЯ МАТУШКИ РОССИЙ.ТОВА Е ЗАКОН НА НАРОДА МИСЛЕТЕ ВИЕ ГОСПОДА БЪЛГАРИ ЗАЩИТАВАЙТЕ ВАЩЕ ИНТЕРЕСИ ЕВРОПА ХРАНИ СЪС ОБЕЩАНИЯ.РУСИЯ ОБЕЩАВА И ИСПЪЛНЯВА НА ДЕЛА .А БЪЛГАРСКИЯТ *** ГЛЕДА КЪМ САЩ И ЕВРОПА
91
12
 
45
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 10 години
ЗАЩО ПИШИТЕ КОМЕНТАРИИ КАТО НЕ РАЗБИРАТЕ.ТОЙ Е АБСУЛЮТНО ПРАВ.СЪС РУСИЯ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВЪЮВА СНЕГО ТРЯБВА ДА СИ ПРИЯТЕЛ.ТЕ СА МНОГО БОГАТИ.РУСИЯ ПРОДАВА НА САЩ РАКЕТНИ ДВИГАТЕЛИ.АКО ИМ ОТГОВОРИ СЪС ТЕЗИ САНКЦИИ НЯМА ОТКЪДЕ ДА ГИ КУПУВАТ.А ТАКИВА КАТО БГ И БРИБАЛТИКА УКРАЙНАЧЕХИЯ СОВАКИЯ И ПОЛША ЩЕ УМРАТ ОТ ГЛАД
90
9
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Ф-1Дянков си беше назначен от финансовите терористи от Световната Банка !Боко си беше послушник и нямаше думата!
89
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 108 И каките по магистралата !
88
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя както и Боко го обичат само чиновниците, *** и журналистите!
87
12
 
41
 
! Отговори
Ф-1 преди 10 години
Това *** е.а майката на България.Всички простотии, които наложи ГЕРБ в икономиката и социална свера, бяха предложени от този некадърник, а тиквата ги прекарваше през НС.БГ не е имала отговорни управници от времето на И.Костов. Всички след него са от котилото на ДС.
86
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Знаех си, че нещо липсва в Русия и Украйна за да е пълен хаоса, а то било Дянков! Не е чудно, че откакто го изгониха с камъни от България и отиде да се подвизава в Русия и там започнаха да говорят за рецесия!
85
11
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Брей откакто е в Русия е поумнял, да не повярва човек.Или е сменил отбора и фланелката това определено го може, но от икономика и хабер си няма господин постна пица.
84
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мосю Дянко.
83
15
 
40
 
! Отговори
Мишо преди 10 години
Симеон Дянков...- видя му се индианския ***. Агентче на Путин. Завеската, завеската ще оправи всичко. И тоя ще гледа Маями през крив макарон. Чакам сега как и Кристалинка Георгиева ще изкряка като червена пуйка.Чакам да видя как на мутрьошките от БСП, ГЕРБ, ДПС,АТАКА,БАРЯКА и подобните руски шпиончета, дето се пъхат в европарламента, ще им отнемат достъпа до тайните на Съюза и ще се чудим как да ги сменяме посред зима...А зимата ще бъде посред Студената война!..Кофти..
82
12
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оправи ги и тях както оправи и нас другарю дянков. Скоро всички ще видят какви неща ще се случат с русия.
81
11
 
34
 
! Отговори
Нямам преди 10 години
Много моля, имайте отговорност какво публикувате .....Аз мога и да не влизам тук, но то излиза и по други места,а моето настроение е много важно за мен !
80
10
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този за пръв път да каже нещо смислено
79
11
 
48
 
! Отговори
к преди 10 години
Дянков го изгониха от Америка, изгоника хо от България , сега се мазни на Русия , ама и там ще го видят колко талантлив финансист е.