Модната полиция в Северна Корея

Жени с панталони в града може, но не и в центъра
Обновена: 25 апр 2014 09:46 | 24 апр 2014 21:10,
147
Модната полиция в Северна Корея
Снимка: Reuters

Сонг е избягала преди 6 месеца от Северна Корея и вече живее в Китай. Не желае да разкрие истинското си име, за да не бъде заловена. Затова и разказва така смело за неписаните правила в севернокорейската мода, пише "Гардиън".

Веднъж тя си харесала черни високи до глезена боти с цип. Обувките били неустоими въпреки високата цена и екстравагантния си вид. „Те бяха красиви, нови, всички бяха любопитни“, спомня си Сонг за деня, в който поръчаните от нея обувки дошли в родното й севернокорейско градче, намиращо се в близост до китайската граница.

Всъщност въпросните обувки били твърде екзотични. Много скоро след като си ги купила Сонг трябвало да се раздели с тях. Момичето било спряно и му се скарали заради тях. Това била първата стъпка в процес, който по принцип завършва със серия от лекции по морал или пък с общественополезен труд.

„Какво да носим, как да изглеждаме, как да се представяме на публични места или в личния си живот не е въпрос на личен избор. Напротив, в Северна Корея това е обект на държавна политика и регулация“, казва експерт по севернокорейска култура в университета в Калифорния Санта Барбара. „Модата е най-лесният и очевиден начин да се разпознае политическата принадлежност на потребителя", допълва експертът.

В Пхенян това, което бихме нарекли „модна полиция“, всъщност са доброволци от социалистическата младежка лига. Намесата й само подчертава решимостта на тоталитарната власт да контролира всеки аспект от живота на населението въпреки разрастващата се търговия с Китай и засилващото й се влияние.

Годните за носене дамски панталони са извънредно строги. По-оскъдното облекло е немислимо. Сините дънки пък са открит израз на недоволство срещу правителството. Думи, изписани на латиница, върху дрехите, също са немислими. Всякакви декорации или всичко по-нетрадиционно би било считано за неподходящо.

Сонг се спасила от наказание заради обувките, като дала грешен адрес и излъгала, че е омъжена, и следователно извън компетентността на социалистическата младежка лига. Въпреки строгите закони 27-годишната жена твърди, че в последните години правилата са се демократизирали. Вече жените могат да носят панталони и в градовете. Разрешението обаче не важи за центровете им, където трябва да носят само и единствено поли или традиционните корейски носии.

Друга жена, избягала от режима в Северна Корея, коментира прическите, определени за „правилни“ от властта. Женските прически трябвало да бъдат нито много къси, нито много дълги. Препоръчително е да са добре стегнати и без много обем.

През 2012 г. по севернокорейската телевизия се появява група Моранбонг. Тя е съставена от пет момичета, които се появяват твърде екстравагантно за местните стандарти. Те са с рокли с пайети и над коленете. Това обърква зрителите. По принцип това, което се представя по телевизията, би трябвало да е възможен модел за подражание.

„Никога не знаеш какво означава това, което виждаш по телевизията. Има дрехи, които са подходящи за една провинция, а са неподходящи за други“, разказва жената.

Никой така и не обяснил на Сонг защо обувките й са неподходящи. Те просто били твърде различни. Сонг разказва, че има много модни тенденции в Северна Корея. Като пример посочва китайската козметика, която става особено популярна през последните години. Сред младите жени в държавата става особено актуално да боядисват долните краища на косите си.

Впоследствие въпросните боти стават популярни в града на Сонг. Все повече и повече жени ги носят. По този начин те стават приемливи. Сонг нарича това "културна идеологическа инвазия" - ако нещо чуждо се харесва, спира да се харесва родното, а това трябва да се контролира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: модастилСеверна Корея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
През 60-те години в България слагаха печати по краката на момичетата с къси поли!
29
2
 
5
 
! Отговори
... преди 10 години
Какъв хубавец е вождът Ким Чен ГРУХ!
28
0
 
12
 
! Отговори
Защо сменихте темата преди 10 години
Няколко български служители на европарламента издадоха, че зам.-шефката на Фонд Земеделие Виолета Александрова е влязла в полезрението на ОЛАФ заради тежък конфликт на интереси. Въпреки че е държавен чиновник, тя незаконно е регистрирала консултантска фирма М енд В Консултинг ООД за писане на европроекти, която само за 2013 г. е усвоила над 4 млн. лв по оперативна програма Регионално развитие.Александрова съжителства не с кой да е, а с прекия си началник шефа на фонда Мирослав Николов.
27
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Муаахах.. хамериканските *** у форума даже и от прическата му се стряскат.Путин+ Ким Чен + Китай как е?Кошмарът е голям, а хамерикански ибрикчийски ***?
26
3
 
1
 
! Отговори
СОЦИАЛНИ ГРИЖИ преди 10 години
До НагоренПопокатепетълДобре ,че дойде новото време в което не зависиш от един или друг доносник а биг брада ти пази всичко което си писал в интернет , телефонните разговори и движението по геограската карта през последните !
25
5
 
10
 
! Отговори
слаба пропаганда преди 10 години
нещо като петминутка на омразата срещу С.Корея написана от хора,чиято цел е да сеят омраза между хората,разбира се в Ю.Судан няколкостотин души бяха изклани ,но това не трябва да е новина.Е ,ще имало санкции,защо санкции,а не бомбардировка както над Кадафи"защото избивал хората си"е ясно за сериозни хора.
24
13
 
9
 
! Отговори
до 26 преди 10 години
Аз с умиление си спомням за отминалите дни, защото нямаше убийства,изнасилвания и не си заключвах къщата.
23
4
 
7
 
! Отговори
До идиотщина преди 10 години
Ами той твоя Вожд - Борисов политиката му е горе-долу същата - "Култ към личността" :)
22
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ИнатСтрашно хубава страна. Просто с умиление да си спомни човек...
21
5
 
12
 
! Отговори
идиотщина преди 10 години
навсякъде по света ,ако това не те шокира или си слабоумен ,или биха те прибрали в клиника. Но тук, о чудо, русофилите му се кефят. Държавата вървяла. Обаче, ако полицията сега нахлуе у вас ще е полицейщина на Цвеатнов?
20
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако знам, че от 6 млн. население ще станем 23 млн., бих избрал политиката на Ким Чен Ун.
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Северна Корея има лидера с най-балъшката прическа в двета. Това само по себе си е престъпление.
18
10
 
12
 
! Отговори
Инат преди 10 години
Този строй си имаше и хубавите страни заради законите и наказанията ,които следват след тяхното погазване.Аз например след като се уволних от Казармата реших ,че ще изкарам един месец почивка и тогава ще търся работа. Ами минаха се няколко дена и един "чичко" дойде в нас, почна да ме разпитва нямам ли намерение да работя и къде и т.н.Аз му казах че не знам и ще търся. Извади един списък и ми каза че вече имам работа , трябва само да отида в личен състав и да почна.Така че искам не искам почнах
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази в дясно какво се бара за меча в присъствието на вожда...?
16
0
 
4
 
! Отговори
маратон преди 10 години
За първи път С.Корея отваря страната за международен маратон и вместо да се поощрят подобни прояви за да се разчупи изкуствено създадената изолация ,то медията не даде покритие на събитието.Ето го през очите на канадка участвалa в маратона .abcnews.go/blogs/headlines/2014/04/canadian-runs-north-korean-marathon-and-instagrams-the-adventure/.
15
3
 
3
 
! Отговори
кир сем сер преди 10 години
задължително и в бг комуниЗЪМ с маудзедунки с такета или каскети и с песен под зоркото око на кварталният милиционер
14
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има ли нещастни вербувани червени меки китки да възхваляват др. ким ум не знам къв хуйси?
13
6
 
21
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Онзи ден двамата баскетболни треньори Тити Папазов и Георги Младенов разкаразаха интересни спомени от гостуване в КНДР. Местните им обяснявали, че жената на Ким Ир Сен имала паметник и най-великото й дело било, че родила Ким Чен Ир, наследника. В страна, където политиката е начин на живот в бита на обикновените граждани, нищо хубаво не очаквай. Ние живяхме така 45 години. Съсед подслушваше съседа си, брат - сестра си, син - баща си. И после всеки ходеше да клюкари в милицията.
12
26
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Одобрявам много от правилата на Северна Корея ! Едно време и ние имахме част от тях , спазваха се и държавата вървеше !
11
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е такъв човек ни трябва, строга дисциплина, строг морал, строги закони и наказания, едва тогава България ще тръгне напред и ще се превърне в държава!