Модната полиция в Северна Корея

Жени с панталони в града може, но не и в центъра
Обновена: 25 апр 2014 09:46 | 24 апр 2014 21:10,
147
Модната полиция в Северна Корея
Снимка: Reuters

Сонг е избягала преди 6 месеца от Северна Корея и вече живее в Китай. Не желае да разкрие истинското си име, за да не бъде заловена. Затова и разказва така смело за неписаните правила в севернокорейската мода, пише "Гардиън".

Веднъж тя си харесала черни високи до глезена боти с цип. Обувките били неустоими въпреки високата цена и екстравагантния си вид. „Те бяха красиви, нови, всички бяха любопитни“, спомня си Сонг за деня, в който поръчаните от нея обувки дошли в родното й севернокорейско градче, намиращо се в близост до китайската граница.

Всъщност въпросните обувки били твърде екзотични. Много скоро след като си ги купила Сонг трябвало да се раздели с тях. Момичето било спряно и му се скарали заради тях. Това била първата стъпка в процес, който по принцип завършва със серия от лекции по морал или пък с общественополезен труд.

„Какво да носим, как да изглеждаме, как да се представяме на публични места или в личния си живот не е въпрос на личен избор. Напротив, в Северна Корея това е обект на държавна политика и регулация“, казва експерт по севернокорейска култура в университета в Калифорния Санта Барбара. „Модата е най-лесният и очевиден начин да се разпознае политическата принадлежност на потребителя", допълва експертът.

В Пхенян това, което бихме нарекли „модна полиция“, всъщност са доброволци от социалистическата младежка лига. Намесата й само подчертава решимостта на тоталитарната власт да контролира всеки аспект от живота на населението въпреки разрастващата се търговия с Китай и засилващото й се влияние.

Годните за носене дамски панталони са извънредно строги. По-оскъдното облекло е немислимо. Сините дънки пък са открит израз на недоволство срещу правителството. Думи, изписани на латиница, върху дрехите, също са немислими. Всякакви декорации или всичко по-нетрадиционно би било считано за неподходящо.

Сонг се спасила от наказание заради обувките, като дала грешен адрес и излъгала, че е омъжена, и следователно извън компетентността на социалистическата младежка лига. Въпреки строгите закони 27-годишната жена твърди, че в последните години правилата са се демократизирали. Вече жените могат да носят панталони и в градовете. Разрешението обаче не важи за центровете им, където трябва да носят само и единствено поли или традиционните корейски носии.

Друга жена, избягала от режима в Северна Корея, коментира прическите, определени за „правилни“ от властта. Женските прически трябвало да бъдат нито много къси, нито много дълги. Препоръчително е да са добре стегнати и без много обем.

През 2012 г. по севернокорейската телевизия се появява група Моранбонг. Тя е съставена от пет момичета, които се появяват твърде екстравагантно за местните стандарти. Те са с рокли с пайети и над коленете. Това обърква зрителите. По принцип това, което се представя по телевизията, би трябвало да е възможен модел за подражание.

„Никога не знаеш какво означава това, което виждаш по телевизията. Има дрехи, които са подходящи за една провинция, а са неподходящи за други“, разказва жената.

Никой така и не обяснил на Сонг защо обувките й са неподходящи. Те просто били твърде различни. Сонг разказва, че има много модни тенденции в Северна Корея. Като пример посочва китайската козметика, която става особено популярна през последните години. Сред младите жени в държавата става особено актуално да боядисват долните краища на косите си.

Впоследствие въпросните боти стават популярни в града на Сонг. Все повече и повече жени ги носят. По този начин те стават приемливи. Сонг нарича това "културна идеологическа инвазия" - ако нещо чуждо се харесва, спира да се харесва родното, а това трябва да се контролира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: модастилСеверна Корея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
бсп в акция
9
4
 
18
 
! Отговори
ким сер сем преди 10 години
ужас
8
6
 
12
 
! Отговори
СОЦИАЛНИ ГРИЖИ преди 10 години
е как така ги е купила па после не били за носене?Цялата статия е лъжа?
7
9
 
14
 
! Отговори
Комунист преди 10 години
Браво на другаря Ким Чен Ун! Вечна слава!
6
5
 
11
 
! Отговори
Жо до Монархист преди 10 години
НЕ Е НУЖНО ДА ПИТАШ! Виж този на снимката, на какъв ти прилича?
5
5
 
29
 
! Отговори
До 2 преди 10 години
Кое е моралното на това да избиваш собствения си народ?
4
15
 
19
 
! Отговори
КимЧенКардашян преди 10 години
Днес в Корея, утре в Русия а скоро и у нас, лесно е, просто пуснете гласа си за Серго и компания!
3
25
 
22
 
! Отговори
дядо преди 10 години
Много сме надъхвани от пресата ,но никой не може да каже дали е истина...Ако се поинтересуваме от Северна Корея ще видим,че са на едно от 4-рите места в света по образование и други подобни неща ,които не се връзват на пропагандата (сега вече PR) на западните ни благодетели...
2
9
 
28
 
! Отговори
Samo minavam преди 10 години
Горе доло и нашите комунистически шебеци,бяха същите маймуни като тези.Само кака Пена -общата,която се чукаше с *** милиционери,се ползваше с преференции.
1
10
 
36
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Интересно. В Северна Корея дали имат т.нар. трети пол и/или меки китки?