САЩ готвят нови санкции за Русия

60 млрд. долара е отливът досега
4 май 2014 10:43, Екип на Bulgaria On Air
130
САЩ готвят нови санкции за Русия
Снимка: Reuters

САЩ може да наложи допълнителни икономически санкции в следващите седмици, ако продължи нарушаването на суверенитета на Украйна, съобщи Bloomberg, цитирайки висш представител на Министерството на финансите на САЩ.

Дейвид Коен, заместник-секретар за борба с тероризма и финансовите измами е казал, че САЩ ще се опитат „да объркат сметките на руското правителство“, според интервю за предаването на Фарид Закария по CNN.

„Ние се опитваме да създадем възможност руското правителство да признае, че има нужда от деескалация на ситуацията в Украйна, да промени поведението си“, казва Коен. „И ще продължим да работим за създаване на такива условия в руската икономика и у хората, близки до президента Путин в опит да ги накараме да направят правилния избор“, добавя Коен.

Президентът на САЩ Барак Обама и канцлерът на Германия Ангела Меркел, които се срещнаха на 3 май 2014, съобщиха, че изборите в Украйна на 25 май 2014 са следващият ключов момент, определящ поведението на САЩ и съюзниците му за разширяване на санкциите срещу Русия.

Според официални представители на САЩ санкциите, наложени досега, са предизвикали отлив на 60 млрд долара през първото тримесечие на годината, както и загуби на фондовата борса в Русия и отслабване на рублата.

"Черният" списък на САЩ включват изпълнителния директор на Роснефт, Игор Сечин и финансови институции като банка Русия и СМП Банк. 

Според Ведомости СМП Банк не е понесла преки загуби, но въпреки това, въвеждането на санкциите се е отразило негативно на работата й. Банката съобщи, че ще се откаже от някои дейности като приемане на депозити и отпускане на кредити в чужда валута, както и плащане по чекове Tax Free. Вместо това ще се насочи към ипотеки и сътрудничество с държавни компании. Ще пострада и картовия бизнес на банката, след като Visa и Master Card блокираха нейните кредитни карти през март 2014.

В списъка на лицата, на които са наложени санкции, са и собствениците на СМП Банк, Борис и Аркадий Ротенберг.

В навечерието на 1 май 2014 клинетите са теглили по 80-100 млн рубли (1,6-2 млн евро) на час.

Компаниите от „черния списък“ може да останат и без техническа поддръжка и дори право да ползват лицензи от американски производители, каза зам.-началникът на Главно управление по сигурност и защита на информацията на Централната банка на Русия Артьом Сичев, цитиран от ИТАР-ТАСС. Възможно е Oracle и Microsoft да прекратят поддръжка. Руски разработки, способни да заменят американския софтуер на 100% засега няма.

Досега санкциите са засегнали четири руски банки – Русия и нейни дъщерни дружества – Собинбанк, СМП Банк с дъщерна Инвесткапиталбанк.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че нейната страна няма да бъде засегната от финансовите санкции, а от енергийните.

Още икономически новини четете в Bulgaria on Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И ПУТИН ГОТВИ САНКЦИИ ЗА ЕС!!!ГАЗ НА ПУТИН ДЕН ПРЕЗ КРИВ ТРАБАПРАВОД!!!...?
98
3
 
1
 
! Отговори
1357 преди 10 години
Американците като хора са добри и отзивчиви, много добронамерени. Не мога да разбера какво става. Да не би Президента като агент на ислямистите, да е решил ликвидиране на християнския свят чрез война.Дано не е така.
97
0
 
7
 
! Отговори
булдозер преди 10 години
ха ха потготви ли били санкции а какво е потготвила русия по мое скромно мнение наи новото оръжие 5 то поколение ако се наложи ще ги изпържи много бързобез илюзии няма да им се разминеРУСИЯ вече осъществява стратегията БУМЕРАНГ очертават се контурите на НОВ СВЕТОВЕН ред в него сащ са в миманса
96
17
 
3
 
! Отговори
void преди 10 години
За Русия и руснаците мога да кажа само едно - ДГД. Няма по-арогантна и параноична нация на този свят. Това, че ви кефи как Русия се опитва да изнудва и нас и цяла Европа в качеството си на енергиен и суровинен монополист - това си е само ваш проблем. Навремето ни поробиха, но убедиха местното население че го "освобождават" и до ден днешен България бъка от русофили с промити мозъци. Затова и до ден днешен няма тръби за газ и петрол до арабските страни, защото няма да е в интерес на Газпром и БСП
95
2
 
5
 
! Отговори
do 113 преди 10 години
Na kogo shte se moli na kolena Rusija be ,utrepka takava , na tebe li ???
94
2
 
19
 
! Отговори
ХАЙО преди 10 години
"ДА ИМАШ ПРИЯТЕЛИ АМЕРИКАНЦИ ВРАГ НЕ ТИ ТРЯБВА"АРАБСКА ПОГОВОРКА.Тази нация която още в началото е зачената с насилие ,когато са избивали коренното население на континента -индианците,днес се пишат най-големите демократи и миротворци.ГОСПОД ДА НИ ПАЗИ ОТ ТЕХНИТЕ УМИРОТВОРИТЕЛНИ МИСИИ И ПОМОЩ!
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Съживяването на износа на полезни изкопаеми, в частност нефт и газ, в краят на 90-те години е основна предпоставка за съживяването на икономиката, която в последните години отбелязва значителен растеж. Проблем пред по-нататъшното развитие остава неефективната съдебна система, като и мафията, която все още продължава да оказва значително влияние. Оборотът само на бизнесът с наркотици е около 8-9 млрд. долара, при държавен бюджет от 20 млрд. " Няма що!
92
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
браво на САЩ,ТУРЦИЯ ДА СПИРА ПРЕЗ БОСФОРА РУСКИТЕ КОРАБИ,ДА СПРАТ И МЕЖДУНАРОДНИТЕ СПОРТНИ СРЕЩИ НА РУСКИТЕ ОТБОРИ,И РУСИЯ ЩЕ СЕ МОЛИ НА КОЛЕНЕ
91
2
 
9
 
! Отговори
До 110 преди 10 години
Прав си,вярно е,че изказваме мнението си.Но колко струва това мнение, което не е подкрепено от ИСТИНАТА? За какво ти е? А още повече - да го налагаш на другите като единственно провилно?Мисля си, че е хубаво първо да научиш повече и после да даваш оценки.А аз чета, защото ми трябва за работата, а пък и затова, да знам къде са ми приятелите и къде неприятелите,кого да уважевам и от кого да се боя.Руснак няма да ме излъже, нито ограби нито убие. А германците - да, излъгаха ни и ни обраха. Часници
90
4
 
41
 
! Отговори
Албърт Пайк преди 10 години
САЩ най-добре да се самосанкционират за милионите избити невинни хора и нещастията, които носят на света, откакто съществуват!
89
6
 
7
 
! Отговори
до 106 преди 10 години
"ЧЕТЕТЕ!!! ЖАЛКИ СТЕ В СВОЕТО НЕВЕЖЕСТВО! "Не бих казал. Просто не изпитваме нуждата да сме напред с всяка новина. Някой хора гледат и себе си и имат собственните си социални проблеми и грижи. Не ни е фикс идея да клюкарстваме за всяка новина и събитие. Тук никъде не пише, че да пишем в сайта/форума е нужно да сме свръх-информирани кой какво направил, защо, как, кога и тъй нанатък. Според мен по-жалък е човек, които много клюкарства иска да е информиран за всичко и не гледа себе си, а другите.
88
5
 
3
 
! Отговори
ODESSA преди 10 години
Къде ще ходиш да работиш във неделя бе ***? Да крадеш. Нормалните хора работим от понеделник до петък следобед.
87
1
 
17
 
! Отговори
Бънди преди 10 години
ЕАС ще има, колкото и да се пънете. Назарбаев и Лукашенко не са идиоми, Путин също. Знаят, че заедно ще са много силни. Все ще се спогодят.
86
3
 
8
 
! Отговори
До 103 преди 10 години
О, сега разбирам! Ами че ти четеш украинска преса!!! Боже, да умреш от смях, ами какво друго искаш да прочетеш там. Съжалявам, глупаче, опять обманули. Ще си поговорим когато подпишат договора. Ще те поздравя специално!!!!
85
4
 
33
 
! Отговори
До 72 преди 10 години
" ЕС е единствения клиент на Русия за нефт и газ". знаете ли, вече е безинтересно да се пише по тези форуми. Хората плещят глупости, защото не следят истинските новини и си правят абсолютно откачени изводи. Например, точно с първите "санкции на сащ" в Токио Русия подписа договори с Япония за над 30 милрд. И Япония отдавна купуват сгъстен газ. Да не говорим за Китай, който сега през май подписва с Русия. ЧЕТЕТЕ!!! ЖАЛКИ СТЕ В СВОЕТО НЕВЕЖЕСТВО!
84
5
 
26
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 10 години
американеца е гнусно животно!
83
16
 
5
 
! Отговори
до 102 преди 10 години
До довечера.Някои копат руски копейки,да им е сладко,А БЪЛГАРИТЕ да ходим да работим за ЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ.
82
7
 
2
 
! Отговори
до 98 преди 10 години
Пет са к-у-т-е-в-ч-е-т-а-т-а.Ако промениш първата буква дали ще се получи по-добре?
81
10
 
3
 
! Отговори
до 92- Нещо не си в преди 10 години
В Държавната Дума на Путин внесоха ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА ЗАБРАНА ПРОДАЖБАТА НА ОДЕКОЛОНИ,ЛЮСИОНИ И ПАРФЮМИ В МАЛКИ ОПАКОВКИ-25 ML ,СТАВАЩИ ЗА ПИЕНЕ.Та за тоя софтуер на ИТАР-ТАСС ,отпреди 3 дни, става реч.Чат ли си ?
80
1
 
1
 
! Отговори
SALAJADIN преди 10 години
До АнонименZASHTO NIAMA PARI DARZAVATA NE SME LI V EVROCIONISTKIA GEY-RAYA ZA MEN AZ SLADURCHE SAM PSIHOLOG PO PROFESIA I KOGATO IZUCHAVAH BECK-LINEHAN TI CHETESHE 4I4O TOMOVATA KOLIBADIAGNOZA GRANICHNO LICHNOSTNOVO RASTROISTVO S SHIZOIDNI PRISTAPI,PROSTENO TI ENE VZIMAI MERKI NIAMA LEK