НАТО: Опасността от военна намеса на Русия в Украйна е отминала

ЕС трябва да заеме единна позиция спрямо Русия, смята Ангела Меркел
218
НАТО: Опасността от военна намеса на Русия в Украйна е отминала
Снимка: БТА

Главнокомандващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви, че опасността от военна намеса на Русия в Украйна е отминала. Той призна, че само допреди седмица е смятал, че руските войски ще влязат в съседната държава. Според генерал Брийдлав, Москва вече може да постигне целите си в Украйна с други средства.

От дни Славянск е обсаден от украинската армия. Всеки ден се водят ожесточени сражения, но голяма част от града продължава да е в ръцете на сепаратистите.

Още по темата

"Срещу нас се води война. На наша територия. Ние сме с вързани ръце, защото навсякъде около нас има мирно население. Някои ни подкрепят, други  – не. Някои са “За” руския език, други са против. Но, не това е важното. Украинските войници не могат да стрелят по цивилни. Нашите врагове се крият зад тях и стрелят по нас. И това е големият проблем. Ето например, тази гора, от която те стрелят, но зад нея има къщи, къщи на мирното население. А от тези къщи стреляха цяла нощ", коментира Арсен Аваков, министър на вътрешните работи на Украйна:

По думите му сепаратистите са дали повече жертви при вчерашните сражения край Славянск. Арсен Аваков съобщи за най-малко 30 загинали отцепници. Един от лидерите на групите за самоотбрана призна, че са претърпели поражение. Пред Риа новости Игор Стрелков заяви, че са готови да умрат, но не и дадат Славянск на управляващите в Киев.

Президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой изключи военна намеса на Евросъюза за справяне с кризата в Украйна. Според него Европейският съюз е длъжен да използва други инструменти. Трябва да помогнем на страната в политическо и икономическо отношения за създаването на нови институции, каза още Ромпой и добави, че Украйна е станала жертва на кампания за дестабилизация, предприета от външни елементи.

Британският външен министър Уилям Хейг обвини Русия, че се опитва да наруши планираните за 25-и май президентски избори в Украйна. Ако не се състоят изборите, страната ще затъне в хаос с риск от гражданска война, заяви от своя страна френският президент Франсоа Оланд.

ЕС трябва да заеме единна позиция спрямо Русия, смята германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ИТАР-ТАСС. Това мнение Меркел изказа на пресконференция с гостуващия й президент на Кипър Никос Анастасиадис. "Важно е всички страни членки на ЕС да се обърнат към Русия с еднакво послание", подчерта Меркел.

В тази връзка тя обърна внимание на факта, че например отделни страни от ЕС зависят в различна степен от износа на газ от Русия. Но тя добави, че въпреки този факт ЕС остава дееспособен. Меркел посочи, че ще е жалко ако руският президент Владимир Путин участва във военен парад в Крим на 9 май, когато е денят на победата, предаде Франс прес.

Според руски медии Путин ще посети за първи път Крим след присъединяването на полуострова, за да присъства на военен парад на 9 май. "Мисля, че ще е жалко, че такъв ден ще бъде използван в такъв контекст на напрежение, за да се организира парад", каза Меркел.

Още икономически и политически новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още по темата: УкрайнаНАТОРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Учудват ме няколко неща. 1. Меркел. До вчера беше първа приятелка на Путин, днес му забива нож в гърба. Въпрос - Путин как ще я накаже? 2. САЩ. Отново се бъркат където не им е работата и насъсква всички срещу лошото момченце в пясъчника, който краде чуждите играчки. Въпрос - до къде е готов да стигне черньото в Белият дом и дали му пука какво прави? 3. Украйна. Нещастниците - взеха, че повярваха в бялата идея на белите чичковци от ЕС, че ще дадат парички, ще оправят икономиката. Заслужава ли си?
90
6
 
26
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
От както пренаписаха историята "демократите", младите тъй ще си ходят неграмотни.Още повечете и не четат книги свързани с историята на Европа и света,и пишат глупости чули от някъде и не разбрали.Не може да ругаят по Русия,която е славянска държава.Все едно ругаят България, която е също славянска държава.Путин никога не взима решенията си еднолично,има си цяла кохорта от съветници специалисти в своята област.Ще поживеем ще видим.
89
3
 
32
 
! Отговори
Интересно преди 9 години
Много интересно, но дойде кризата в Украйна и на много хора нещата започнаха да им се изясняват.Как изведнъж лъсна цялото лицемерие на запада. За хамериканците не говорим, те просто си показаха рогата за сетен път.Но европата?!Мислите ли, че не знаят кой подпали Одеса?Не знам, поне от кумова срама да бяха направили нещо. На мен в главата ми не се побира, все ми се струва че съм го сънувал това.Не мога да погледна хамерикански филм, все ми е пред очите задушената бременна жена!Как това е възможно
88
1
 
16
 
! Отговори
Фанадолия преди 9 години
За всичко, което се случва сега, са виновни синовете на Кубрат. Не са го послушали за пръчките и сега разни англо-говорящи си развяват коня. То и руско-говорящи нямаше да има, а Чингиз хан щеше да е затрил Китай... Какво да се прави, българите никога не слушат умните си водачи и за това е останало една локва от морето.
87
2
 
26
 
! Отговори
До 170 преди 9 години
Прав си брато, но я ми кажи как да налееш акъл в главата на куха лейка като 174? Дето плещи някакви - "винаги руснаците са се крили зад деца.."? То горкото същество нито сигурно е ходило на училище и история не е учило, нито води смислени разговори с умни хора да се ограмотява. Просто чуло-неразбрало говори пълни безмислици. А, може би, чете статии от наши журналисти, те сега така бързо всички се пребоядисаха, че и те още малко ще напишат, че хората в Одеса сами са се изпозапалили! Пфу, ***!
86
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Западьт яко се *** и почна да мирише. Обещаха на Украина евро бьдеще, но забравиха, че Украина е рожба на СССР. Украина е вьншна граница на новоизгряващата Руска империя, а тя няма как да си забие един отзад и да даде своето лесно.Нормалео е хората да скочат - отнемат им езика, принуждават ги да говорят непонятния за тях украински, а Като предявят правата си на граждани, ги лбвиняват за терористи, гонят ги, убиват ги...Русия има железно тьрпение, но и то си има край.
85
9
 
2
 
! Отговори
към 175 преди 9 години
охраната да не се завърне имах предвид, а със сигурност ще има много, ама страшно много от политическите му противници, които ще се надяват тайничко и Путин да не се завърне, имат опит с президентите от по миналия век.
84
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По вероятно е Путин да участва във парада на победата в Крим, защото това е силно политическо послание. В такъв случай ще го придружава силна охрана , пък може и да не се завърне :)))
83
37
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
винаги руснаците са се крили зад деца , за тях човешкия живот не е ценен, важно комунистите да крадат и убиват и да са на власт
82
3
 
37
 
! Отговори
Акъл море преди 9 години
Натовците осъзнаха,че с кръв и мародерство няма да могат да предизвикат Руската Армия да влезе в Украйна и по този начин да обвинят Русия за пролятата досега кръв от самите тях.Русия ще помогне на братския народ по свой собствен план.Обама играе покер,при това други му дърпат конците.А Путин е гросмайстор и то доказан.Победа будет за нами!...А БГ отново на дъното! Сега няма нито Хитлер,нито Съветска Армия да и помогне!
81
3
 
34
 
! Отговори
se преди 9 години
Дали сме русофили или русофоби е право на всеки да се определи! Но в еднотрябва да сме единни а то е да не приемаме фашистките изстъпления днес за нормални. Фашизма е наранил целия свят и ако болката от тази рана е забравена жалко за поколенията! Призовавам да се игнорират форумци които явно подкрепят случилото се в Одеса!
80
1
 
22
 
! Отговори
за 159 преди 9 години
Прав си, САЩ винаги могат да си напечатат колкото искат от зелените хартийки. Но после срещу тях ти взимат реалния труд, реалните суровини, а ти ако вземеш заем от МВФ ставаш все по голям и по голям техен длъжник и държавата ти работи за тях. Това е новото робство, на измислените финанси и банкерите. Ако се отвържат плащанията за петрола в световен мащаб, на другия ден са "мъртви".
79
3
 
25
 
! Отговори
НИЕ БЪЛГAРИТЕ преди 9 години
Зa дa имa рaвновесие нa бaлкaните трябвa Русия дa води пaрaдa.
78
1
 
7
 
! Отговори
POSTtrafo преди 9 години
До trafoPOSTДай боже! Дай боже Путин да е новият Хитлер и Русия да окупира Украйна,бивша руска провинция. Крайно време беше!
77
0
 
3
 
! Отговори
163 преди 9 години
Прочетете коментара на Красимир Иванджийски в petel .bg.,ако това е вярно.....!
76
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
путин ще докара в Крим на парада най новото въоръжение и после ще си тръгне без него
75
2
 
15
 
! Отговори
Абе Краси .... преди 9 години
...Нека да те светна:Става въпрос за Украйна/ част от бившия СССР/ ---не за некой щат в Америка...ха,ха,хааааа...Чети "география"!Объркал си рейса ,пич...ха,ха,хааааааааа ....
74
0
 
6
 
! Отговори
ЕРП до Трaфопост преди 9 години
Светкaм ти лaмпичкaтa.Когaто си купиш от мaгaзинa консервa КОПЪРКA имa бонус РПГ A aко си купиш цял кaшон ти дaвaт зенитнa устaновкa. СЕГA РAЗБРA ЛИ? Също кaто нa мейдaнa.
73
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сценария е ясен. След референдума се образува Новоросийска република, Русия я признава и сключва споразумение за военно сътрудничество след което си вкарва войските. Тези които остават в Украйна остават с дълговете на Украйна без излаз на море без газ от 17.05. и без това което представлява интерес от Украйна за западняците. Понеже ще е трудно без газ сигурно ще почват да си щипват от доставките за Европа с което последните надали ще са съгласни
72
1
 
28
 
! Отговори
Свобода за русите! преди 9 години
Руснаците в Украйна трябва да имат пълна автономия и самоуправление! Русия 4-5 века е владяла Полша. Не може сега един полски ***, наречен украинец да управлява руснаци и господства над тях. Руснаците са велика нация. Само те единствено могат да управляват самите себе си. Никой друг.