НАТО: Опасността от военна намеса на Русия в Украйна е отминала

ЕС трябва да заеме единна позиция спрямо Русия, смята Ангела Меркел
218
НАТО: Опасността от военна намеса на Русия в Украйна е отминала
Снимка: БТА

Главнокомандващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви, че опасността от военна намеса на Русия в Украйна е отминала. Той призна, че само допреди седмица е смятал, че руските войски ще влязат в съседната държава. Според генерал Брийдлав, Москва вече може да постигне целите си в Украйна с други средства.

От дни Славянск е обсаден от украинската армия. Всеки ден се водят ожесточени сражения, но голяма част от града продължава да е в ръцете на сепаратистите.

Още по темата

"Срещу нас се води война. На наша територия. Ние сме с вързани ръце, защото навсякъде около нас има мирно население. Някои ни подкрепят, други  – не. Някои са “За” руския език, други са против. Но, не това е важното. Украинските войници не могат да стрелят по цивилни. Нашите врагове се крият зад тях и стрелят по нас. И това е големият проблем. Ето например, тази гора, от която те стрелят, но зад нея има къщи, къщи на мирното население. А от тези къщи стреляха цяла нощ", коментира Арсен Аваков, министър на вътрешните работи на Украйна:

По думите му сепаратистите са дали повече жертви при вчерашните сражения край Славянск. Арсен Аваков съобщи за най-малко 30 загинали отцепници. Един от лидерите на групите за самоотбрана призна, че са претърпели поражение. Пред Риа новости Игор Стрелков заяви, че са готови да умрат, но не и дадат Славянск на управляващите в Киев.

Президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой изключи военна намеса на Евросъюза за справяне с кризата в Украйна. Според него Европейският съюз е длъжен да използва други инструменти. Трябва да помогнем на страната в политическо и икономическо отношения за създаването на нови институции, каза още Ромпой и добави, че Украйна е станала жертва на кампания за дестабилизация, предприета от външни елементи.

Британският външен министър Уилям Хейг обвини Русия, че се опитва да наруши планираните за 25-и май президентски избори в Украйна. Ако не се състоят изборите, страната ще затъне в хаос с риск от гражданска война, заяви от своя страна френският президент Франсоа Оланд.

ЕС трябва да заеме единна позиция спрямо Русия, смята германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ИТАР-ТАСС. Това мнение Меркел изказа на пресконференция с гостуващия й президент на Кипър Никос Анастасиадис. "Важно е всички страни членки на ЕС да се обърнат към Русия с еднакво послание", подчерта Меркел.

В тази връзка тя обърна внимание на факта, че например отделни страни от ЕС зависят в различна степен от износа на газ от Русия. Но тя добави, че въпреки този факт ЕС остава дееспособен. Меркел посочи, че ще е жалко ако руският президент Владимир Путин участва във военен парад в Крим на 9 май, когато е денят на победата, предаде Франс прес.

Според руски медии Путин ще посети за първи път Крим след присъединяването на полуострова, за да присъства на военен парад на 9 май. "Мисля, че ще е жалко, че такъв ден ще бъде използван в такъв контекст на напрежение, за да се организира парад", каза Меркел.

Още икономически и политически новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още по темата: украйнанатоРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
3
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
156 - Одисей 1Я да видим другите лай*няри!!!
70
1
 
21
 
! Отговори
se преди 9 години
Чета и се чудя тия от ЕС в час ли са! Путин ще бъде в Крим а Украйна ще затъне в хаос! Виновни са Европа и. американските интереси! Жалко за хората но явно е че години е имало напрежение между двата народа! Има форумци заставащи на страната на Украйнската хунта! Жалко! Възхваляване на фашистките изтъпления е престъпление !
69
2
 
12
 
! Отговори
КрaсиГ. преди 9 години
До хaхa ***!!! Aко хорaтa от КГБ толковa лесно се купувaхa Тa нaли любимaтa ви aмерикa е лидер в тези мърсотий.Щяхa отдaвнa дa сa купили ПУТИН но товa не е горбaчов.Усещaш ли кaк ПУТИН ги сложи нa колене.Сaмо трябвa дa си свaли ципa a меркелa и обaмa дa се нaдпревaрaт койдa е първи.
68
17
 
1
 
! Отговори
trafoPOST преди 9 години
Поредното доказателство, че разузнавнето е нефелно или не им се набърква в Украйна.Русия ВЕЧЕ нахлу в Украйана! Русия ПРОДЪЛЖАВА да нахлува. Днес са превзети 5 гранични пункта, през които безпрепятствено са влезли камиони с жива сила и техника.Ако Русия не е нахлула, как "цивилните" граждани имат зенитни установки и РПГ-та?Тези от НАТО не виждат ли, че Путин е новият Хитлер. И при втората световна война е имало няколко години кумене, договори за ненападение, напразни надежди, че ще те отмине.
67
3
 
18
 
! Отговори
Жълъди няма преди 9 години
Русия може да превземе Украйна само с партизани. За каква военна намеса може да става дума? Путин играе шах със запада и печели позиции ежедневно. Прехапали език от алчност, западняците не могат да излъчат единно послание, хем им се иска, хем загубите в пари ги възпират. Накрая и последният бандеровец ще надене ушанката с петолъчка и тогава ще им остане да отхранват баба Юла и фалиралото боксьорче.
66
2
 
16
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
Господа форумци не се напъвайте да опонирате на *** журналисти,политолози, коментатори в сутрешните блокове,платените социолози,които пишат тук в Днес БГ.Те си личатпо минусите,които справедливо им слагате на постингите.Това са слугите на господарите на новия световен ред в България / демократи и русофоби /,и други чорбаджии и гангстери.Много ще Ви трият коментарите,затова не ги закачайте,не си заслужава тези нещастници да вредятна Вашето здраве.Няма да ги изброявам Вие знаете кои
65
13
 
3
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААА... преди 9 години
ТОВА ИМ Е ХУБАВОТО НО КОМУНИСТИТЕ И ОНИЯ ОТ КГБ----МНОГО СА ЛЕСНИ ЗА КУПУВАНЕ!!!ПРОСТАКА И ПРИМИТИВА , ВИНАГИ СЕ ПРОДАВАТ ЗА ПАРИ!!!!ТОЧНО ЗА ТОВА --НАТО И САЩ, НИКОГА НЕМА ДА ВОЮВАТ С ТЕХ!!!ТОВА Е ОСНОВНО ПРАВИЛО ЗА "БОРБАТА С КОМУНИЗМА"!!!!!!Народа правилно го е казал:.."Парата ---Тя еб"ва мамата на Фукарата"
64
0
 
7
 
! Отговори
борсов агент преди 9 години
за хората дето си кътат парите в банки,в буркани,в дюшеци,това не се отнася до 90 процента от българите,понеже заплатите които вземат не стигат и за сметките,моето послание е до 10 процента дето имат пара,теглете ги докато е време,купувайте храна,земи,оръжие,гориво,пирони ,понеже парите нито се ядат ,нито могат да те облекат или стоплят когато изчезнат,по точно изпарят,понеже и борсата и парите са само въздух...
63
0
 
8
 
! Отговори
алилиии преди 9 години
таа леля( меркел) иска единство в Европа а Германия е разделена по въпроса РФ, щото шройдеровци сите са за русия тъй като яко тъпчат кинти от газ и кво ли не( 6000 герм предприятия са инсталирани в рф) а и другите яко бичат пак за на там.Така че, нема как гер. да е единна. А леля да си дрънка кво си ще - путин яко ги е фанал за мъдете.
62
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До zeusне съм привърженик на нито една политическа партия в България, понеже нито една не го заслужава-----------------------Разсъждение на класически И-ДИ-ОТ. Аз съм най-великия и най-умния, а всички останали са прости.
61
0
 
9
 
! Отговори
НАТО? преди 9 години
В НАТО е пълно с умствено изостанали индивиди от третия пол. То бива, бива непознаване на ситуацията.... Тотално са умопомрачени.Добре че нямат някой сериозен враг...
60
0
 
3
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
меркел иска единна европейска позиция. права е в едно отношение, че държавите, намиращи се на континента на конфликта имат най-голям интерес от мирното му решаване. за всички останали, ролята на втора цигулка трябва да им е пре-достатъчна! а ставаше дума за няколко точки, като за начело:1.спиране на военните действия в украина.2. осигуряване на сигурността и възможността за честни избори и за федерация. 3. безапелационно спазване на т.1.и 2. но явно хората са си устроени да забъркват големи каши
59
1
 
23
 
! Отговори
ха ха преди 9 години
НАТО, НАТО, станахте за резил! Не ви ли е срам да жертвате стотици хора, да ги горите живи и после да хвърляте вината върху Русия! Нямало било опасност вече Русия да нахлуе.... Абе, алоооо, тя Русия ако искаше досега щеше да го е направила! Единствено тя говореше постоянно за диалог и адекватни мерки, докато Киев ви ревеше на рамото, докато вие и псевдодемократите от Европа ги консултирахте как да изтребват хората!
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
демокрацията бате е победа на демократите над всички останали
57
0
 
14
 
! Отговори
преди 9 години
До борсов агентРуската борса е на зелена позиция,защото през последните 6 месеца беше силно подценена руската икономика, а икономиката на Русия е в страхотна кондиция и на западният съюз ще се наложи много да се изпоти.
56
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
европа признава че има вина за жертвите в украйна
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
даа искаш да кажеш че украйна може да бъде финансирана безвъзмездно с милиони долари помощпод формата на бомби с изтекла годностпадащи отгоре.
54
1
 
14
 
! Отговори
Mars преди 9 години
До Одисей 1Много си смотан и *** ! Това, че съм гласувал за някого, а след това той решава, че от утре примерно всички които не знаят немски език ще бъдат обезглавени, не означава, че аз съм съгласен с него след като съм гласувал ... аз съм гласувал, но не съм знаел какво той ще реши утреFuck the EU, *** the US !!!
53
1
 
20
 
! Отговори
без пардон преди 9 години
Турчинов е убиец!
52
0
 
27
 
! Отговори
заради геноцид преди 9 години
Нато наказа с унищожителни бомбардировки Югославия и Либия, заради геноцид на съответните правителства срещу собствените им народи. Сега очакваме Нато да бомбардира Киев, заради геноцида на фашистката хунта в Киев срещу собствения си народ. При тези бомбардировки селектирано да бъде унищожен "Правый сектор"!