САЩ и ЕС "за" дипломатическо решение на кризата в Украйна

Русия трябва да изпълни поетите в Женева задължения
Обновена: 7 май 2014 14:09 | 7 май 2014 07:57, Елка Василева
158
САЩ и ЕС "за" дипломатическо решение на кризата в Украйна
Държавният секретар на САЩ Джон Кери и първият европейски дипломат Катрин Ащън. Снимка: архив, Reuters

САЩ и ЕС се опитват да постигнат дипломатическо решение на кризата в Украйна, се подчертава в изявление на пресслужбата на Белия дом, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Съобщението беше направено след среща между първия европейски дипломат Катрин Ащън и съветничката на президента на САЩ Барак Обама за националната сигурност Сюзън Райс. На срещата за кратко се е появил и самият Обама, съобщиха от Белия дом.

Двете страни отново са потвърдили, че са решени да постигнат напредък в преговорите с Иран и в разрешаването на украинската криза. Обама, Райс и Ащън са подчертали, че САЩ и ЕС са решени да подкрепят украинското правителство и да търсят начин за решаване на кризата по мирен път.

Още по темата

От гледна точка на Вашингтон и Брюксел Русия трябва да изпълни поетите в Женева задължения, включващи използването на своето влияние сред въоръжените украински сепаратисти. ЕС и САЩ смятат, че Русия трябва да помогне за разоръжаването им и включването им в мирния политически процес. Двете страни в преговорите са били на едно мнение и за необходимостта от  предсрочни президентски избори в Украйна на 25 май.

Ащън се е съгласила с Обама и Райс и за необходимостта на Русия да бъдат наложени нови санкции, ако САЩ и ЕС сметнат, че Москва продължава с опитите си да дестабилизира Украйна.

По въпроса за Иран САЩ и ЕС се придържат към общото становище, че всякакво решение на иранския ядрен проблем трябва да гарантира, че ядрената програма на Техеран ще има чисто мирни цели.

В същото време помощник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви, че САЩ ще въведат санкции срещу цели сектори от руската икономика, ако Москва признае резултатите от  предстоящите референдуми в Донецк и Луганск и вкара свои войски в тези региони. Тя обвини Русия, че оказва и материална подкрепа с пари и оръжие на противниците на киевските власти, както и в координиране на действията им и изпращане на руски агенти в конфликтните региони. Тя не показа нито едно доказателство за твърденията си, отбелязва ИТАР-ТАСС.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: УкрайнаСАЩРусияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
8
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Ами дипломатическото решение е да се проведе референдум кой какво иска. Не да се забранява това и да се изпращат военни срещу тези хора, искащи самоопределяне ! То май ЕС и САЩ само приказват а иначе въоръжават и подкрепят терористите в Киев да потушат желанието на източните области за референдум.
95
1
 
10
 
! Отговори
Zohan преди 9 години
Нищо ново в стратегията на САЩ- финансирай война и проповядвай мир и дипломатически изход от кризи.
94
0
 
4
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
В интеренет има петиция за признаване на Десен Сектор в Украйна за терористична организация. https://secure.avaaz.org/ru/petition/Sovet_Bezopasnosti_OON_Ostanovit_fashizm_na_Ukraine/
93
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди години човек можеше да срещне такива физиономии само в психо-диспансера, а сега редят световните карти. Жална ни майка!
92
0
 
0
 
! Отговори
KuraMiiTerminator преди 9 години
Хаха, пак си прекалил, лепилар. Ти не си малцинство даже - ти си сам самичко соростутско *** на амрбазурата
91
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЛИЦЕМЕРИ И ЕКСПЛОАТАТОРИ СА АМЕРИКА И ЕС,*** КОЙТО ИЗСМУКВАТ ПРИРОДНИТЕ БОГАТСТВА НА МАЛКИТЕ ДЪРЖАВИ ЗА СМЕТКА НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пишещи, не се хабете да давате разумни доводи на тоя ***. На него му плащат на брой постинги. Не му изкарвайте парите и не го ограмотявайте. Не виждате ли, че в него няма логика. А фактите му са лъжливи, неверни, прочел нещо някъде, харесало му и го разпръсква веднъж тъй и следващия път иначе. Неуравновесен маргинал, тип древен тъмносин седесар.
89
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До TrollTerminatorТролски глупости на добре платен манияк. Пуснете го да си пукне сам - от лудостта, при която болният живее от удоволствие да дразни другите и да е център на внимание. Този е с модифицирано заболяване от яко користолюбие в зелено.А за Шведско руската война - Швеция напада Русия (поробила е и Британия, англичаните още сънуват кошмари). Русия винаги води отбранителни войни изключая Руско-турската, та сега свободно да плюем срещу нея. Но черната неблагодарност винаги се плаща, НАТО пръста си няма да мръдне да ни защитава, унищожи ни армията - по-натам не му трябваме, Гергьовде
88
2
 
1
 
! Отговори
TrollTerminator преди 9 години
До Анонимен 131Мооля? Аз никой не съм спрял, нито съм се лепнал към някого! Отново повтарям за пореден път на анонимните ***, които вече в защитата си за Путин съвсем изтрещяха! Ако Крим бе обявил независимост и си бе останал независим, нямаше копче да кажа! Сега ясно ли ти е? Останалото за моята корист са си чисти простотии, никой не ми плаща да ви казвам истината!
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо се бъркат в чужди работи?
86
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До TrollTerminatorГовориш измислици, залагаш на незнанието на хората. Грешка. Я провери, кога е дошла звездичката в Пуерто Рико? И трябва ли да пазим едно порочно статукво отпреди 70 години, това не НОВА история. Значи ли, че нещо несправедливо трябва да се поддържа и защитава, защото е изгодно на едни държави, известни, нали. Защо Британия и сега е най-колониалната държава? Австралия и Канада все още имат за патрон кралицата- това е далечна история, нали. Ти просто се мъчиш користолюбиво да се лепнеш към силните, но ти е трудно, защото са няколко, а когато атовете се ритат, магаретата
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледам че и БГ-фашетата на Боко Тиквата и на Рамадан Кунев са окупирали форума и ще се задавят в антируската си злъч. Ако пък вземат да пропикият и газ, може да станем енергийно независими и най-накрая да се диверсифицираме от тая омразна Русия.
84
0
 
0
 
! Отговори
TrollTerminator преди 9 години
До Анонимен 124Много си глупавичък сладкото малко *** се напъва да мисли! Ти не четеш ли аз не защитавам САЩ ***! Аз съм против САЩ и Путин едновременно! Знам какво е подсъдно в САЩ, вероятно повече от теб! За народа на САЩ и Русия не съм казал нищо! Под гадни *а просто правих асоциация с филма в който играе Брад Пит, но явно не си разбрал нищо! Войната на Русия с Швеция започва през 1699 и завършва през 1721 г. Това ли наричаш митология ***?
83
0
 
0
 
! Отговори
TrollTerminator преди 9 години
До Боби 121Да го кажем така в 11-ри век придобиването на чужда територия по какъвто и да е начин е грешно. Аляска случаят е в друг век! И там Русия е сглупила да я продаде на щатите! Когато се самоопределиш не придобиваш чужда територия а тя става твоя, защото живееш на нея! Крим не е нищо от изброените! Защото кримляните не се самоопределят като кримляни а са украинци, руснаци и татари и не се отделят като независима Република Крим а се присъединяват към Русия! Сега разбра ли?
82
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До TrollTerminatorСъвсем издиша логиката ти. Нямаш време за ново листче от пропагандната централа. Обърка се, пишеш до себе си ти си 88. Смяташ за правилно да си служим с нова история, а ползваш скандинавската митология на-а-й древна, ***. А САЩ не се нуждае от твоята защита достатъчно са силни да не ползват ***, виж, ти просиш финансовата им милостиня. Надяваш се да те оценят. А защо обиждаш индианците, казвайки ти си истински индианец. Не знаеш ли, в САЩ обидата на негъри индианеце подсъдна? И помни САШ не са гадни *ета-народът им си е много свестен.
81
0
 
0
 
! Отговори
TrollTerminator преди 9 години
До НФБНапълно съм съгласен с теб, но според мен отиваме към Трета световна, историята се повтаря, дано не съм прав!
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едно страче ми е комшия, ветеран е от Виетнам. До ден днешен, плаче като ми е разказва за "подвизите" на тяхната армия...и никога не иска да говори пред жена ми за това, срам го е човека.Тези който днес ще пратят в Украйна е хубаво да се срещнат с ветерани от Корея и Виетнам. Да не станат, като моя комшия.Обикновенния американец страда заради външната политика на страната си.
79
3
 
2
 
! Отговори
TrollTerminator преди 9 години
До Mexican American WarНапротив, ти четеш ли коментарите ми! Няма верно и грешно! И САЩ и Путин са грешни! Това е факт! Това че САЩ са грешни не оправдава Путин ***, омръзна ми да го повтарям! Изтрябвал му е на Путин такъв защитник като теб!
78
1
 
0
 
! Отговори
TrollTerminator преди 9 години
До НФБСъгласен съм, но това оправдава ли Путин? Според мен не! И вече говорим за 22-ри век човеко!
77
1
 
0
 
! Отговори
TrollTerminator преди 9 години
До Анонимен 113Обикновено островните държави са различен случаи, но въпросните случаи за които говорим са станали във времена, когато войните за територии са били нещо нормално през 19-ти 20-ти век, отново наблягам, аз не намирам войната за нещо нормално!