Брюксел обвърза "Южен поток" с позицията на Русия за Украйна

Еврокомисарят Йотингер посочи условията за продължаване на преговорите
Обновена: 1 юни 2014 18:15 | 1 юни 2014 14:31, Елка Василева
268
Брюксел обвърза "Южен поток" с позицията на Русия за Украйна
Снимка: архив, Reuters

Перспективите на проекта "Южен поток" зависят от позицията на Русия за Украйна. Това заявява в публикувано днес интервю за германския в. "Фракфуртер алгемайне цайтунг" еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, съобщи ИТАР-ТАСС.

Според Йотингер осъществяването на проекта се бави, тъй като Русия, първо, "не приема европейските указания" в енергийната сфера, и второ, "кризата в Украйна се отразява на всичко".

Още по темата

"Ще продължим преговорите, ако руските ни партньори се върнат към нормите на международното право и проявят готовност за конструктивно сътрудничество въз основа на нашето енергийно право", казва той.

 "Южен поток" е глобален инфраструктурен проект на руския "Газпром" за изграждане на газопровод с капацитет 63 милиарда куб. метра през акваторията на Черно море към Южна и Централна Европа. Москва се стреми чрез него да диверсифицира маршрутите за износ на природен газ, избягвайки рисковете, свързани с транзита.

Европейската комисия обаче се опасява, че проектът съществено ще разшири влиянието на Русия в Европа и ще възпрепятства строежа на конкурентния европейски газопроводен проект за "южен коридор", който да свърже Европа с Централна Азия, заобикаляйки Русия.

Миналата есен Европейската комисия започна антимонополно  разследване срещу "Южен поток", тъй като според оценката й проектът е в разрез с нормите на "третия енергиен пакет" на ЕС.

Споразуменията на Москва с европейските страни, участващи в проекта, обаче са подписани, още преди да влезе в сила "третият пакет", посочва руската агенция, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
0
 
2
 
! Отговори
Nox преди 9 години
Нищо хубаво не сме видели ни от ЕС, ни от САЩ и НАТО! Ето поредното доказателство, че от ЕС (който отявлено се доказва като маша на САЩ) ни най-малко не се интересуват от нашите национални интереси, а само ни командорят чрез директиви и заплахи за санкции.Ако сегашното правителство се поддаде на натиска и разпореди спирането на Юшния Поток, призовавам хората масово да излезнат на улицата и да си ходят и сегашното правителство, и европейския съюз, и каквото и да е било влияние на САЩ у нас!!!
185
1
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До БобиБизнес договорка не може да бъде осъдена по следващ я закон-------------Голем адвокат на *** се извъди, бе... Ти и майка си ше продадеш ако е Путиноугодно. А да си чувал за форсмажор. А да си чувал за "ultima ratio" т.е. дебелата тояга? Когато е да браните Матушката сте големи прависти.
184
0
 
22
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 9 години
Хер Йотингер, два въпроса:1. Международното право включва ли бомбардиране на жилищни квартали, сиропиталища, болници, училища, транспорт на ранени и стрелба по противника из засада, докато опитва да прибере телата на загиналите си бойци? А защита на нелегитимно правителство и кървав преврат включва ли?2. А какво правим със "Северен поток"? Къткаме си го, за да ви е топло на лицемерните задничета?
183
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО 231: "Южен поток" е функция на "позицията на Русия за Украйна". Основния спор в е най-вече ЦЕНАТА и редовното ПЛАЩАНЕ на украинската част от трансвера на газ. В случай, че се направи споразумение за това /с гаранциите на ЕС/ съществуването на втора руска тръба става не само излишно, но и безмислено. Подвикванията на Милер, че "тръбата" е едва ли не вече при Варна са част от димките за ПРЕГОВОРИТЕ които се водят в момента.
182
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 229: "Боби", хвърли най-сетне "бурката" и запомни: ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО !
181
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От неистовия вой на "Газпром"/ респективно Кремъл / по темата "Южен поток"се рабира, че "бумеранга" на Путин не е в спирането на доставките на газ за ЕС /както си го обяснява путинофилията с първосигналнните си реакции/ , а точно обратното. Не случайно боса на руския газов коцерн Милер е готов почти насила да наниже на "Патока" няколко УКРАЙНИни, като България, Сърбия, Унгария, Словакия, Словения....все "бивши" и най-бедни настоящи, но в ЕС, което гарантира плащането на г***зовите сметки.
180
1
 
6
 
! Отговори
Инж:) преди 9 години
Нали трябва "европейските" чиновници да се изявят!Пак сътвориха поредния "миш-маш"!
179
1
 
12
 
! Отговори
не син преди 9 години
САЩ и ЕС са типичните рекетьори !
178
2
 
13
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 9 години
***, браво за обективната журналистика! Най-сетне изплюха камъчето! Националните предатели, Реформаторите, ГЕРБ и Вигенин (БСП се криеха зад него) се мъчеха по-всякакъв начин да услужат на хамериканците и европейските чиновници но се провалиха! Затова Йотингер реши да си признае, с какво България нарушава законодателството на ЕС! С Украйна! Е на това му се вика логика! Ало, президента, спешно доставяй газ от Катар и най-вече от САЩ! Ех Русия, защо не слушаш какво ти се говори от разни малоумниц
177
0
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Докато сме в ЕС всичко ще се вдига,разберете го!Ние не сме за там!Ще ни закрият и АЕЦ и ВЕЦ и горивата ще ги вдигнат!И след 2 или 3 години няма да има живот тук!Трябва по-скоро да излезем от тази престъпна организация наречена ЕС!
176
0
 
18
 
! Отговори
МРАЗЯ КУРВЕНСКИТЕ НО преди 9 години
МАМИЦАТА ИМ ЕВРОПЕДАЛСКА, ЗНАЧИ ЗА ГЕРМАНИЯ МОЖЕ И ВЪПРЕКИ, ЧЕ Е ЯВНО НАРУШЕНИЕ НА ПРАВИЛАТА И ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ИЗКЛЮЧЕНИЕ ВСИЧКО Е НАРЕД, НО ЗА НАС НЕ МОЖЕ, ЗАЩОТО ... НЕ СТАВА ЯСНО! НАШИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ СА СЪЩИТЕ ДОЛНИ ПЕДЕЛИ, БЕЗГРЪБНАЧНИ И ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ***-МЪЖА НА ПЪРВАТА НИ ДАМА, ОНЗИ УКРАИНСКИ , ДЪРТИЯ *** И ПСИХОТРИЛЪРА С ПИЩОВА! Е ТОГАВА КАКВО ПРАВИМ НИЕ БЪЛГАРИТЕ? АМАН ОТ ГНУСНИ АМЕРИКАНОФИЛИ И *** НА САЩ, ЗАЩОТО ЕВРОПЕНДЕЛИТЕ ЗАЩИТАВАТ ИЗЦЯЛО ИНТЕРЕСИТЕ НА ГНУСНИТЕ АМЕРИК
175
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 220"България няма проблем.." - Какъв, ти проблем, просто ще прокарат тръбите през наша територия; 20-30 години няма да получаваме нищо за транзита (за да покрием стойността на нашата част от тръбата);А след 30 г. нито газът ще е актуален, нито ще го има, така че останалата амортизирана , но "наша" тръба ще си я врете в ..., нали знаете къде!До тогава дената на газа, ще е разбира се каквато каже Путин и Милер!
174
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Българка-истинска 217Eдинственото сигурно е, че каквито и приходи да има в България, те задължително трябва да бъдат засмукани в ненаситната руска тръба, за да пребъде малоумникът Путин, и да бъде окончателно ликвидирана България !
173
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България няма проблем с Южен Поток, има проблем със себе си. Нито една газова връзка със съседите, нито един източник на газ освен Русия, никакви пари за инвестиции в сектора. Чакат се пари от ЕС, но те дават само за интер-конектори с ЕС съседните ни държави и Турция. Как, от кого и откъде ще си внасяме газ и как ще го плащаме е ИЗЦЯЛО български проблем. Няма защо да се карате - същото е и с ядреното гориво и петрола ни - те са руски. Ние само плащаме сметката накрая.
172
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не сравнявайте Северен и Южен поток, защото освен имената и руския газ, проектите нямат почти нищо общо! Северен поток е СЪВМЕСТЕН немско-руски проект и газта тече директно от Русия до Германия, не минава през други държави и немците са тези, които изкупуват крайното количество или го преразпределят за Европа, като си делят печалбата с Русия. В Южен поток тръбата минава през няколко индиански държави, които нямат и една стотинка да си платят даже строежа му и свършва в Италия и Австрия. Капито?
171
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега пак ще бият зайчето че то не може да се защитава, нали?!Да ви и обратните с обратната политика!
170
4
 
10
 
! Отговори
българин преди 9 години
Спящи сънародници, Държавният комитет за енергийна и водна регулация - ДКЕВР преди 3 дни НА ТАЙНО ЗАСЕДАНИЕ ВЗЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО РЕШЕНИЕ ЗА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНАТА НА ПАРНОТО с 12 - 19%. ТОВА Е УБИЙСТВЕНО ЗА ВСИЧКИ, ПЛАЩАЩИ за ПАРНО - около 200-350 лв. ПОВЕЧЕ ЗА СЕЗОНА.НЕ СПЕТЕ, БЪЛГАРИ! ДА ИЗЛИЗАМЕ НА ПРОТЕСТ НА УЛИЦАТА ПРОТИВ УВЕЛИЧЕНИЕТО И ДА НЕ СПИРАМЕ, ДОКАТО НЕ ГО ОТМЕНЯТ. ПРОТЕСТ СЕГА, ПРЕДИ ДА СА ПРИЕЛИ ОФИЦИАЛНО РЕШЕНИЕ! Правителството ДА ЗАБРАНИ НА ДКЕВР ДА ПРИЕМЕ ТОВА УВЕЛИЧЕНИЕ! ОЩЕ СЕГА!
169
3
 
6
 
! Отговори
ДОДО преди 9 години
Врътвай Путине,язе минавам на ***. Ама не ме стой с чеченска бухалка и *** сопа над главата.
168
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изплюха камъчето най-после. Жертват България за американските геопилитически интереси. Прилагат двиен стандарт за да не пострадат германските със Северен поток. Жалко, че нашите политици не са готови да прояват характер и поне да им кажат да не ни правят на ***. И Бойко и особено Станишев, който е председател на ПЕС. Защото Южен поток е изключително изгоден. Превръща България в държава-разпределител на мястото на Украйна. Да кажат че не искаме майданската авантюра да е за наша сметка.
167
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като са толкова отворени, Брюксел да спре да ползва руска газ. Така и не разбрах какъв им е проблема на европейските ***...