Брюксел обвърза "Южен поток" с позицията на Русия за Украйна

Еврокомисарят Йотингер посочи условията за продължаване на преговорите
Обновена: 1 юни 2014 18:15 | 1 юни 2014 14:31, Елка Василева
268
Брюксел обвърза "Южен поток" с позицията на Русия за Украйна
Снимка: архив, Reuters

Перспективите на проекта "Южен поток" зависят от позицията на Русия за Украйна. Това заявява в публикувано днес интервю за германския в. "Фракфуртер алгемайне цайтунг" еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, съобщи ИТАР-ТАСС.

Според Йотингер осъществяването на проекта се бави, тъй като Русия, първо, "не приема европейските указания" в енергийната сфера, и второ, "кризата в Украйна се отразява на всичко".

Още по темата

"Ще продължим преговорите, ако руските ни партньори се върнат към нормите на международното право и проявят готовност за конструктивно сътрудничество въз основа на нашето енергийно право", казва той.

 "Южен поток" е глобален инфраструктурен проект на руския "Газпром" за изграждане на газопровод с капацитет 63 милиарда куб. метра през акваторията на Черно море към Южна и Централна Европа. Москва се стреми чрез него да диверсифицира маршрутите за износ на природен газ, избягвайки рисковете, свързани с транзита.

Европейската комисия обаче се опасява, че проектът съществено ще разшири влиянието на Русия в Европа и ще възпрепятства строежа на конкурентния европейски газопроводен проект за "южен коридор", който да свърже Европа с Централна Азия, заобикаляйки Русия.

Миналата есен Европейската комисия започна антимонополно  разследване срещу "Южен поток", тъй като според оценката й проектът е в разрез с нормите на "третия енергиен пакет" на ЕС.

Споразуменията на Москва с европейските страни, участващи в проекта, обаче са подписани, още преди да влезе в сила "третият пакет", посочва руската агенция, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
57
 
! Отговори
Momo преди 10 години
Хич да не му мислят, ами да спират "Северн поток"!А, чакай!Не може, защото голяма част от икономикате на западна Европа зависи от него.
5
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Камерън ме кефи.ЕС отива към разпад.
4
3
 
60
 
! Отговори
бай Будал преди 10 години
баба МЕРКЕЛ си има СЕВЕРЕН...... ПАТОК.????? ЮЖЕН е конкуренция. ЕВРОПА се разпада....АНГЛИЧАНИТЕ усетиха ,че корабът .ЕВРОСЪЮЗ...потъва и бързат да го напускат
3
58
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руснаците трябва да разберат, че не могат да си правят каквото си искат с най-голямата икономическа сила в света ЕС! БВП на ЕС е близо 10 пъти по голям от този на Русия!
2
4
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Йотингер спрете северен поток, а ние ще пуснем южен и така няма да се притеснявате, че Русия ще разшири влиянието си!Ай, да ви у европейските гнили аристократи!
1
3
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Брюкселските зелки просто изпълняват нарежданията на САЩ.