Москва: България е знаела какво прави, влизайки в ЕС!

"Успех на BG колегите при отстояване на тяхната гледна точка в Брюксел"
Обновена: 5 юни 2014 15:50 | 5 юни 2014 14:20, Елка Василева
341
Москва: България е знаела какво прави, влизайки в ЕС!
Владимир Чижов. Снимка: архив, Reuters

България е знаела какво прави, влизайки в ЕС. Така постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов коментира в ексклузивно интервю за ИТАР-ТАСС опита на Еврокомисията да замрази строителството на "Южен поток" в България.

"Сега ние желаем на нашите колеги успехи при отстояването на тяхната гледна точка в брюкселските кулоари", каза Чижов.

Още по темата
"Убеден съм, че когато България е влизала в ЕС, тя естествено си е давала сметка за всички вероятни превратности на съдбата си. Да отбележим, в скоби, че България е пълноправна членка на тази организация за разлика от страните, на които са предложени така наречените споразумения за асоцииране", отбеляза руският постоянен представител на Русия, отговаряйки на въпрос за обявената от Еврокомисията процедура срещу България за отстраняване на нарушения заради "неспазване на европейските норми при провеждането на търга за строителството на "Южен поток".

"Българската страна вече изрази учудване от този обрат, заявявайки, че определя тези претенции като необосновани. София се ръководи от това, че търгът е бил направен в пълно съответствие с българското законодателство и с нормите на Евросъюза", подчерта Чижов в интервюто за ИТАР-ТАСС.

Според постоянния представител на Русия в ЕС Еврокомисията не само няма достатъчно правомощия за спирането на "Южен поток", но и няма основание за това.

"За да има основания, трябва да докаже наличието на нарушения. Никой не е отменял презумпцията за невинност на участниците в търга в България. Не съм запознат с всички подробности на търга и какви са били предложенията на руско-българския консорциум, но съм уверен, че от юридическа гледна точка всичко е било проверено. Проектът е много сериозен", подчерта Чижов в интервюто за ИТАР-ТАСС.

Европейската комисия активно е допринесла за значителното засилване на енергийната зависимост на източноевропейските страни от Русия, заяви още Чижов.

"Това е станало преди 10-15 години, в стадия на приемането на тези страни в Европейския съюз, когато ЕК ги постави под силен натиск да закрият построените от Съветския съюз атомни електроцентрали. Това беше едно от основните условия за присъединяването им към ЕС", припомни Чижов.

Става въпрос по-точно за Игналинската АЕЦ в Литва (спряна напълно на 31 декември 2009 г.), за АЕЦ Бохунице в Словакия (спряна на 31 декември 2008 г.) и АЕЦ Козлодуй в България (към 31 декември 2006 г. са спрени 4 от 6 реактора).

Сега по данни на Евростат Литва зависи на 100 процента от руските газови доставки, Словакия - на 98 на сто, а България - на 96 на сто.

По думите на Чижов решението на ЕС за закриване на източноевропейските АЕЦ е било чисто политическо, както са чисто политически и сегашните опити да се постигне енергийна независимост от Русия. "Затова на всички, които казват, че Русия използва енергетиката като политическо оръжие, може единствено да се препоръча да погледнат в огледалото", изтъкна той.

Според руския постоянен представител в ЕС обещанията да бъде залята Европа с евтин шистов газ са чиста проба фантазия. Той допълни, че е възможно някога да бъде залята, но той няма да бъде евтин.

Чижов припомни, че главен производител на шистов газ сега са Съединените щати и че президентът Барак Обама обеща в Брюксел при посещението си на 25 и 26 март неговата администрация да разгледа отпускането на нови лицензи за износ на газ на
световния пазар.

"Само че този газ няма да отиде в Европа. Той ще отиде в Азия, тъй като по пазарните закони стоката отива там, където цените са по-високи", каза Чижов.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


341
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Попитайте защо Кунева /г-жа йес/ разруши енегетиката на България? Кой й нареди, а Филип димитров защо изкла милиони глави *** и ликвидира животновъдството? А костов, а соломон паси? А приватизациите на Симеон, А Мутрата ББ? Все хора на ЕС и НАТО!
194
5
 
11
 
! Отговори
269 преди 10 години
Ти си наивен, а да не кажа нещо друго. България бе подложена на разруха под заповед на англосаксонците, а това така ясно личи при управлението на десните партии-Борисов, костов, кутена, "царя" и т.н. Десните партии директно изпълняват заповеди по унищожението на българската нация.
193
5
 
11
 
! Отговори
Аз 256 Ушанката преди 10 години
Отговор да Всички Не ***!!!Вие сте Безумци!!! Руснаци и Българи са братя колко и да ви е гадно!!! Украйна няма да е в ЕС или в НАТО слушайте речите на Путин в тубата ама не знаете руски пратете си децата на уроци по руски... Това ще им гарантира хубав живот!!! А България ще бъде Красивото Лице на Русия в Европа Край!!!
192
5
 
3
 
! Отговори
Вирджиния до 266 преди 10 години
Хапчетата, бързо хапчетата)))
191
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен"Смазаха" ни същите , които сега ни пробутват на Путин, те съсипаха държавата, няколко пъти я фалираха, те обраха банките, заедно със спестяванията ни, те докараха до фалит малкото що-годе свястни предприятия, те сииги купиха за по 1лев, те ги нарязаха и продадоха за скрап, те сега Ви сводничат с Русия и ви ликвидират като народ и като държава !
190
7
 
4
 
! Отговори
С.С.С.Р преди 10 години
Истината боли ! Чижов - герой С.С.С.Р !!!
189
7
 
3
 
! Отговори
Видржиния до 260 преди 10 години
Дали Украйна /или поне остатъците от нея/ ще са в НАТО или не практически е без значение, защото така или иначе САЩ и великобритания гарантират нейната цялост с подписан договор, така или иначе Русия си върна Крим, така че така или иначе е все едно какво ще става с Украйна.
188
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Търгът...нищо! Обявен на Бъдни вечер, приключен на Нова година!Печелят, местествено фирмите "близки" до Делян Пеевски!
187
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България е колкото половин Лондон.Толкова ли беше трудно на Брюксел да ни направи живота що годе нормален.Не искаме техните стандарти.Да бяха направили за нас това,което направиха примерно с Полша и Чехия.Никой нямаше да пищи сега срещу ЕС.Вместо това те ни смазаха още повече.И то не само материално.Така ни сринаха достойнството,както турците навремето не са го правили.Е,как народът сега да не иска пак Русия.Това е положението.Така,че русофобите да не обвиняват Путин за това положение у нас.
186
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
BYLGARITE AKO KOSTOV I CARQ GI BQXA SVETNALI DOKYDE SHTE Q DOKARTAME SLED 25 GODINI.NIKOGA NQMASHE DA POISKAT ES A TIQ DETO NI VKARAXA TAM SHTESHE S KAMYNI DA IZBIE
185
18
 
5
 
! Отговори
до 256 преди 10 години
Най-малко Путин е човека, който може да разрешава или забранява на Украйна да влезе в НАТО. Путин може да си отговаря единствено за собствения *** Русия.
184
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Da prav si ako trygnem da sybirame cheta nqma znachenie sreshtu koi bylgarina shte se zakliuchi do gyzerete na jenka si i otvreme navreme shte q kara da gleda prez shpoinkata na vratata xaxaxa
183
7
 
6
 
! Отговори
до 256 преди 10 години
Ами то много *** като тебе преди години не вярваха, че България ще влезе в НАТО, но ето че влезе и сега виждаме огромната полза от това. Руската мечка ще премисли 100 пъти преди да ни нападне както го направи с Украйна и Грузия преди това.
182
5
 
5
 
! Отговори
"Демократичните преди 10 години
До 250Колега Сърбия е с Русия НЯМА КАК ДА СТАНЕ!!! Се едно Путин да разреши на Украйна да влезе в НАТО и ЕС... Нато веднага ще разположи ракети в Украйна и Гледай СЕИР!!!!
181
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България е знаела какво прави, влизайки в ЕС!Лошото е че България не е знаела какво прави Русия за излизането ни от ЕС. Пълно енергийно задушаване главно чрез подкупи и ликвидирането на страната ни като независим енергиен субект. Най-виновни в цялата драма са българите натъпкали джобовете си с руски рубли, т.е. рубладжиите.
180
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 247Червен ***, преди да пишеш прочети- Булгаргаз е превел вече газопреносната система според изискванията на ЕС.Затова санкцията отпада, за което като българин се радвам.
179
3
 
8
 
! Отговори
Честен съм!!! преди 10 години
Много ги обичам тия Интернет(онлайн) "Войводи" Говорят как щели да Колят и Бесят а половината от тях са на средна възраст безработни и пияници..... Ако стане метеж един няма да се покаже.... Българският Синдром(Мишкарството) е в гена на Бугарьето!!! Жалко че се наричаме Българи!!! Истинските Българи живяха преди 150г. Това са Смелите Българи а ние сме мишоци(крадливи и се бедни) Това са Днешните Мишки(бугарье)!!! Псувате ме ако не съм прав!!!
178
2
 
2
 
! Отговори
USSR преди 10 години
хА-Ха , истината боли ,НАЛИ !?))
177
2
 
4
 
! Отговори
Adam1966 преди 10 години
До 243>Партия ЗАДУНАЯ е помислила и за това, няма да се яде хляб при нашето управление ,ще осигурим за българския народ Пасти от по 1кг само за 15/ кюстендилски/ задунайски стотинки бройката! Ние сме патриотична и независима партия!
176
10
 
6
 
! Отговори
до 247 преди 10 години
Помни ми думата че и Сърбия ще влезе в НАТО, това е в неин интерес. На ред сега са Швеция и Финландия уплашени от събитията в Украйна.След разпада на СССР, предлагаха на Русия ако желае да влезе в ЕС и НАТО, но те отказаха. Ето сега се разбира защо са отказали, защото намеренията им са били да поробят съседите си един по един.