Москва: България е знаела какво прави, влизайки в ЕС!

"Успех на BG колегите при отстояване на тяхната гледна точка в Брюксел"
Обновена: 5 юни 2014 15:50 | 5 юни 2014 14:20, Елка Василева
341
Москва: България е знаела какво прави, влизайки в ЕС!
Владимир Чижов. Снимка: архив, Reuters

България е знаела какво прави, влизайки в ЕС. Така постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов коментира в ексклузивно интервю за ИТАР-ТАСС опита на Еврокомисията да замрази строителството на "Южен поток" в България.

"Сега ние желаем на нашите колеги успехи при отстояването на тяхната гледна точка в брюкселските кулоари", каза Чижов.

Още по темата
"Убеден съм, че когато България е влизала в ЕС, тя естествено си е давала сметка за всички вероятни превратности на съдбата си. Да отбележим, в скоби, че България е пълноправна членка на тази организация за разлика от страните, на които са предложени така наречените споразумения за асоцииране", отбеляза руският постоянен представител на Русия, отговаряйки на въпрос за обявената от Еврокомисията процедура срещу България за отстраняване на нарушения заради "неспазване на европейските норми при провеждането на търга за строителството на "Южен поток".

"Българската страна вече изрази учудване от този обрат, заявявайки, че определя тези претенции като необосновани. София се ръководи от това, че търгът е бил направен в пълно съответствие с българското законодателство и с нормите на Евросъюза", подчерта Чижов в интервюто за ИТАР-ТАСС.

Според постоянния представител на Русия в ЕС Еврокомисията не само няма достатъчно правомощия за спирането на "Южен поток", но и няма основание за това.

"За да има основания, трябва да докаже наличието на нарушения. Никой не е отменял презумпцията за невинност на участниците в търга в България. Не съм запознат с всички подробности на търга и какви са били предложенията на руско-българския консорциум, но съм уверен, че от юридическа гледна точка всичко е било проверено. Проектът е много сериозен", подчерта Чижов в интервюто за ИТАР-ТАСС.

Европейската комисия активно е допринесла за значителното засилване на енергийната зависимост на източноевропейските страни от Русия, заяви още Чижов.

"Това е станало преди 10-15 години, в стадия на приемането на тези страни в Европейския съюз, когато ЕК ги постави под силен натиск да закрият построените от Съветския съюз атомни електроцентрали. Това беше едно от основните условия за присъединяването им към ЕС", припомни Чижов.

Става въпрос по-точно за Игналинската АЕЦ в Литва (спряна напълно на 31 декември 2009 г.), за АЕЦ Бохунице в Словакия (спряна на 31 декември 2008 г.) и АЕЦ Козлодуй в България (към 31 декември 2006 г. са спрени 4 от 6 реактора).

Сега по данни на Евростат Литва зависи на 100 процента от руските газови доставки, Словакия - на 98 на сто, а България - на 96 на сто.

По думите на Чижов решението на ЕС за закриване на източноевропейските АЕЦ е било чисто политическо, както са чисто политически и сегашните опити да се постигне енергийна независимост от Русия. "Затова на всички, които казват, че Русия използва енергетиката като политическо оръжие, може единствено да се препоръча да погледнат в огледалото", изтъкна той.

Според руския постоянен представител в ЕС обещанията да бъде залята Европа с евтин шистов газ са чиста проба фантазия. Той допълни, че е възможно някога да бъде залята, но той няма да бъде евтин.

Чижов припомни, че главен производител на шистов газ сега са Съединените щати и че президентът Барак Обама обеща в Брюксел при посещението си на 25 и 26 март неговата администрация да разгледа отпускането на нови лицензи за износ на газ на
световния пазар.

"Само че този газ няма да отиде в Европа. Той ще отиде в Азия, тъй като по пазарните закони стоката отива там, където цените са по-високи", каза Чижов.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


341
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
10
 
3
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
Не съм запознат с всички подробности на търга и какви са били предложенията на руско-българския консорциум, но съм уверен, че от юридическа гледна точка всичко е било проверено...НЕ СИ ЗАПОЗНАТ АМА МНОГО ПЛЯМПАШ !
174
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Един задунайски хляб ще е 200 гр. и ще се получава срещу задунайски купони два пъти седмично. Същото със захарта и олиото. А с останалите неизползвани задунайски купони ще можем да си бършем гладните дупета, защото тоалетната хартия пак ще е лукс.Напред Другари!
173
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"България спечели дело за достъп до газопреносни мрежи в спор с ЕК"Честито, еврогалоши. :)))
172
5
 
7
 
! Отговори
"Демократичните преди 10 години
България Трябваше да пита Сърбия дали НАТО и САЩ са добри преди да влезе в съюз с тях!!! Сърбия имаше честта "да бъде Демократизирана" от НАТО и САЩ!! Припомням 1999г. Нови Сад Костов коридор за преминаване Спомняте ли си??? Бомбите в Горна Баня Брезник Кюстендил И Трън??? "Мирната Амирика"И вие излезнахте п.... Трябваше да се застъпите за Сърбите а не пари да правите с мъката им(Ембаргото-Марките-Бензина) Разбрах те ли ме???
171
7
 
7
 
! Отговори
кикимор преди 10 години
До до 225 от славянинlлипсата на благоденствие се дължи не на атлантическия ти път, по който всъщност много малко си вървял, а на факта, че КГБ и ДС се занимават с теб съвсем проактивно. ти си крепостен на позволителен режим - ако ти се позволи. това е от русия с любов. по същата причина и самият руски народ тъне в мизерия.
170
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пиша ти от Плевен, драги Ванка.Помниш ли кагда пришол със танка?Беше млад, но се държеше мъжки.Зарази семейството ми с въшкиВзе на мама златните пендари и дори галошите ми стари.Помниш ли, как кушаше картошки?Наконец забърса три кокошки.После си преспал със какa Сия и изпил си всичката ракия.А след време чухме и мълвата,че си гръмнал тате във главата!Длъжен бях да те обичам, Ваня.Даже кръстих дъщеря си Маня.Залъкът си давахме насила на Русия тая дива сила.После цели девет петилетки грабихте уран и руди редки.Грабихте и жито, папиросиЗарад т
169
3
 
3
 
! Отговори
до 238 преди 10 години
Adam 1966, то заплатите са добри но колко задунайски лева ще струва един задунайски хляб и колко грама ще тежи?
168
4
 
8
 
! Отговори
До 233 преди 10 години
Само забравяш, че ако преди 70 години бяхме тръгнали по друг път, сега немаше да сме на това дередже! Щото доколкото виждам никоя държава която е била в тоя СССР съюз не е кои знае колко по-напред от нас! Така, че и за светли пътища и пътеки да ми говориш вижда се до къде сме я докарали! Инак ти ти кой мисли, че ни управлява сега? Май май са именно децата на тия дето цункаха дупето на Сталин май!
167
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цените на имотите скокнаха заради ***, които сега гласуват за новия спасител-Бюрека и подобни.Набурболякаха се с кредити,изпонакупиха на 1500евро квадрата панелките в Младост,сега ще плащат 30 годишните заеми,та да им дойде акъла.Нямаше никаква логика в скока на цените,освен че банките раздаваха кредити на *** и пульо.Ама то каквото сам си направиш,никой не може да ти го стори.
166
5
 
3
 
! Отговори
Чудомир преди 10 години
И сега какво! Ако имаме Южен поток, защо ни е АЕЦ! Ако направим АЕЦ, защо ни е газ, при евтин ток. Решавайте. Трябва ни една от двете възможности.
165
8
 
6
 
! Отговори
Adam1966 преди 10 години
Всички Задунайци да се явят пред паметника на Съветската армия , за учредявана на партия ЗАДУНАЯ ! Младежката организация на Южните Патета също се приканва за учредяването на Новата партия! Предстоят предсрочни избори и ако ние от партия ЗАДУНАЯ ги спечелим , ще направим мин.пенсия 1300 Задунайски лева/ЗЛ/а мин.заплата 2200 ЗЛ !Чакаме ви....!!!!>Щях да забравя ще построим и Южния Задунайски Газопровод и 1квт ток ще струва 0.002 Задунайски стотинки ! ВЕНСЕРЕМОС и РОТ ФРОНТ едновременно...>>>>>
164
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Давала си е сметка България когато е влизала в ЕС за всички вероятни превратности на съдбата си!Не,г-н Чижов!Даваха си добра сметка всичката политическа и икономическа *** от 2000-2007г.,че така и с натикването ни в НАТО ще крепят и пазят власт и всичко окрадено!Обикновения гражданин не посмяха да питат.Спомням си,че както оцъкления евреин се сополивеше когато НАТО стъпи на бъл. земя,така и Гоце се пенявеше,че с приемането ни в ЕС-България за пръв път в историята си прави цивилизован избор.
163
5
 
8
 
! Отговори
USSR преди 10 години
Когато *** се интегрира в нашето общество , тогова и българина ще се интегрира в западното общество (ЕС) .!
162
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И чии изследвания по въпроса да следя, на социолозите, които не познаха нищо за изборите и са политически ***?
161
4
 
4
 
! Отговори
До 212 преди 10 години
Ой ,Ой ,Ой колко cмеЗНАЙНИслед ВРЕМЕ !!! Навярно забрави как всички през 2006 чакаха "мед и масло" че ще потече КАТО ВЛЕЗНЕМ В ЕС и затова и имотите скочиха с 500 % преди да влезнем в ЕС през 2006 ,а след това през 2007 -2008 до 1000 % стигнаха -този скок на имотите е доказателство ,че и ти си чакал "мед и масло" от ЕС ! )Ой , а това че ЕС е взаимогоден съюз ходи разправяай на някои 15-20 годишни ! И всичко зависи от мозъка ти в ЕС -наивник на средна възраст .
160
6
 
6
 
! Отговори
Червен Изрод СЪМ преди 10 години
У СССР си Беше Най-Хубаво.... Зилове ТКЗС АПК Живот Бензин без пари месото ти месо сиренето ти сирени Море по 1 месец Абе само тогава си живяхме Бедно ама Хубаво а сега Бедно и Гладно!!!
159
5
 
2
 
! Отговори
до славянин преди 10 години
А тези 65% които отидоха за гъби и за риба на 25 тиМит е и много ниската избирателна активност, реално гласуваха повече от 35%, списъците са раздути с мъртви души и хора в чужбина нарочно, за да ни обясняват всеки път колко била ниска избирателната активност, следователно това не била волята на мнозинството. Останалите са аполитични или не гласуващи поради обективни причини,я мързел,я неуредени адресни регистрации.Съвсем не си мисли,че това са хора с/у ЕС,напротив.
158
4
 
4
 
! Отговори
Ай сиктир преди 10 години
Писна ми вече от тези простотии. Айде един референдум - искаме или не искаме руска газ. Ако 50%+1 не искат спираме изцяло да купуваме газ от Русия. Топлофикациите минават на мазут, фабриките на ток и толкоз. Стига вече, побъркахте ни с вашите простотии. Вземете решение най-накрая. Всички се държат като п*. Ударете като мъже по масата и кажете какво искате и да го правим, аман от ***.
157
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе Чижов, вместо да се напъваш със неща които не са за твойта глава, що не идеш да те наклеца Путин или Лавров.
156
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кого се опитваме да измамим,че тръбата била от две части-морска и сухоземна?Че чак до Варна ставала част от територията на ЕС?Къде според нашите умници остават териториалните води от 12 милната зона и 200 милната икономическа ?И как един газопровод може да се раздели на две?Та нима не е ясно,че който владее тръбата и източника ,той определя не само цената,а руснаците показаха,че икономиката за рях е преди всичко политика.Странно как не се разбира това.