Александър Дугин – човекът, който диктува на Путин

52-годишният философ и политолог е впечатляващо начетен и харизматичен
19 юни 2014 20:56, Елка Василева
148
Александър Дугин – човекът, който диктува на Путин
Александър Дугин. Снимка: Facebook

Той е впечатляващо начетен и харизматичен човек, консервативен революционер, който мечтае за силна Русия в обединена Евразия и не приема универсалните претенции на САЩ и Европа. Путин често говори по неговия сценарий.

Философът и политолог Александър Дугин работи като професор в Социологическия факултет на Московския държавен университет и е официален съветник на председателя на руската Дума Сергей Наришкин. И най-важното: мнозина смятат, че тъкмо той подава ключовите реплики на президента Путин.

52-годишният Дугин е впечатляващо начетен и харизматичен човек, който умее да използва инструментариума на езотериката, за да нагласи историческите събития, както му изнася. Напоследък той симпатизира на новата десница в Западна Европа и се профилира като идеолог на някаква „консервативна революция”.

Биографията му е повече от пъстра: членува в национално-патриотичния фронт „Памет” и окултния „Черен орден”, основава партията на националболшевиките, чете лекции за теориите на заговора в Генералния щаб на руската армия, пропагандира различни религиозни учения.

И най-вече: Дугин е човекът, който успя да изтупа прахта от литературните идеи за „Евразия”, популярни най-вече сред някогашната руска емиграция в Париж и Берлин. Именно Дугин ги въздигна в статут на визионерско учение за бъдещето на Руската империя. В едно от своите произведения той пише: „След колапса на марксистката идеология и победата на Запада в Студената война на мястото на марксизма не се появи никаква смислена и стабилна идеология, която можеше да се конкурира с либерализма. И в този миг най-жадните за знание умове, най-чистите сърца и най-разпалените души се обърнаха към наследството на Евразия”.

За "смъртния грях на Запада"

Ето как репортерката на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” Керстин Холм описва срещата си с Александър Гелевич Дугин:

„Професор Дугин ме посреща в кабинета си на четвъртия етаж на пищната университетска сграда от Сталиновата ера. На стената виси огромна карта на света, по лавиците и на пода са струпани неговите трудове: „Философия на политиката”, „Абсолютната родина”, „Руската геополитика”, „Конспирология”.

Познаваме се от 90-те години на миналия век, когато Дугин издаваше съмнителното списание „Елементи - евразийски обзор”, където между другото се проповядваше възгледът, че раздробяването на Съветския съюз е било съдбовна грешка. По онова време Дугин намираше по някоя добра дума за германския националсоциализъм и за фашизма.

Днес Александър Гелевич е култова фигура и вече си мери приказките. Днес той ми обяснява, че фашистки и тоталитарен всъщност е западният либерализъм и още от прага започва гневно да ме поучава как повечето европейци не разбирали тъкмо това. Смъртният грях на Запада, според Дугин, се състои в това, че смята за универсални собствените си ценности и се опитва да ги налага на другите.

Според бледоликия мислител с патриаршеска брада тъкмо това било расизъм. Човешките раси били културни категории, вече се знаело, че расата не се определя от генетични фактори. В този смисъл Декларацията за човешките права, например, имала расова окраска.

Самият Дугин нямал нищо против брадатите жени в Австрия, дори бил съгласен с джендър-теорията, според която полът на човека не е биологично детерминиран. Но докато на Запад индивидът сам решавал въпроса за своя пол, в Евразия това решение взимало обществото. В подкрепа на своята теза Дугин дава историческия пример с робите, които обличали в женски дрехи, за да ги обозначат като не-мъже.

Главният евразийски мислител на Русия призовава Запада да свикне с мисълта, че неговите културни ценности са локални. Като пример за подражание той сочи руснаците, които в момента не се опитвали да налагат на другите своите собствени ценности. А това е добре за полицентризма и за културното многообразие, смята Дугин. Арогантно-модерната универсална претенция на американските експанзионисти или пък на ЕС водела дотам, че спецификата на регионалните култури и автентичната „другост” се самозатривали“.

"Христос е дошъл с меч!"

Спор няма, дори в Русия Дугин никога няма да си спечели широка популярност. Пък не го и иска. Като един истински консервативен революционер той презира масите. Вдъхновяват го опричниците на Иван Грозни, а по въпроса за корупцията той прокарва ясна граница между „компрадорите”, които изнасят богатствата си в чужбина, и безвредната „патриотична” корупция на чиновничеството в страната.

Зад гърба му виси плакат с царски корони, на писалището пред него - черна чаша за кафе с лика на Сталин, който според Дугин бил „значим държавник и теоретик на марксизма-ленинизма”, дори нещо като несъстоял се монарх.

Александър Гелевич държи да се знае, че е православен християнин, но подобно на сановниците от Московската патриаршия и той припомня, че Христос е дошъл с меч. По този повод известният журналист Владимир Познер (откровен атеист) наскоро попита Дугин дали би убил човешко същество. Дугин отвърна с въпрос: „Враг ли?”. Познер повтори: човешко същество. „Ако е враг - да”, отвърна Дугин.”

/Дойче веле/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
6
 
28
 
! Отговори
СПИРО ЯНАКИС преди 9 години
АЛЕКСАНДАР ДУГИН ПРИЛИЧА НА ПРЕРОДЕН ВИЗАНТИИСКИ ПАТРИАРХ--ФОТИИОС.ИЛИ НА ВИЗАНТИИСКИ ВАСИЛЕУС - ВАСИЛЛИОС 2-РИ ИЛИ КОНСТАНТИН МОНОМАХ.ДАНО РУСИЯ ДА ПОБЕЖДАВА ВРАГОВЕТЕ СИ...ЕДИН ДЕН ИСТАНБУЛ ЩЕ БЪДЕ РУСКО-ГРЪЦКИ ГРАД.
54
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лакомията ще затрие човечеството,идеологиите са безмислени,хората се интересуват само от консуматорския си нагон без значение от раса,пол и религия.Започвам да се съмнявам дали съвременният човек е разумно същество или кара само на инстинкти.
53
13
 
2
 
! Отговори
bg преди 9 години
Gospod (Bafomet) blagoslavja USA.
52
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този диктува в бсп и атака. Гейчето и лудия са влюбени в него.
51
5
 
32
 
! Отговори
Хамерика преди 9 години
Арогантно-модерната универсална претенция на американските експанзионисти и на ЕС води дотам, че народите са поробени от капитала и увредени от Монсанто и Шеврон и трябва да се обличат в женски дрехи, за да ги обозначат като не-мъже.
50
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Третият вариант е част от тази олигархична върхушка в България да осъзнае, че дори с ресурсите, които притежава, тя е господин "никой" оттатък Калотина. Миналата година в световен мащаб бе проведена наказателна операция, наречена "деофшоризация". Смъртта на Березовски, кипърският случай, за който Путин не си мръдна пръста, показват ясно някои неща. Лесните пари, които бяха натрупани през 90-те години в хода на т.нар. "преход", в момента се изземват от световния финансов капитал, защото са му необходими. И първи жертви ще бъдат нашите олигарси и псевдокапиталисти, защото те не са и капиталисти,
49
6
 
26
 
! Отговори
Българин преди 9 години
РУССКИЕ НЕ СДАЮТСЯ ......
48
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако се вгледате може да го припознаете с Осама Бин Ладен както по сходна външност така и по сходни идеи.Чудя се защо още не са го включили в wanted листата на ФБР и Интерпол за издирвани терористи и престъпници.
47
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дугин нито е начетен нито е харизматичен, той е луд за връзване, двойник на Разпутин от началото на миналия век. Най- вероятно Дугин и неговия господар Путин ще завършат зле както Разпутин и Николай II. Що се отнася до неговата харизматичност в момента в МГУ са събрани над 2000 подписа на негови колеги преподаватели за да бъде изгонен от университета.
46
1
 
9
 
! Отговори
bg преди 9 години
Sinedriona diktuva na meleza Obam.
45
8
 
6
 
! Отговори
ШибиРиби преди 9 години
Ми то сякаш ние си нямаме подобни гурута... Има един мошеник в София дето лекувал с хомеотерапия, така лекичко от там се започва докато те пропие до кости. Същия брадат ***, с яркото име *арио . Такива са за Сибир. Жащо не отидат да лекуват из Африка или Тайгата а се плюнчат по семинари и объркват живота на един куп хора. Дудин е ясен... ЛУД!
44
5
 
6
 
! Отговори
st преди 9 години
Another crazy guy.
43
3
 
3
 
! Отговори
азз преди 9 години
"В ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ АТЕИСТИТЕ СА ИЗБИЛИ ПОВЕЧЕЧОВЕШКИ СЪЩЕСТВА ТО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ХОРА. ПОВЕЧЕОТ ВСИЧКИТЕ РЕЛИГИОЗНИ ХОРА ВЗЕТИ ЗАЕДНО. АТЕИСТИ -КОМУНИСТИ - ФАШИСТИ."много си глупов....точно в името господне/аллалахово, до момента са избити един милярд,шестотин двадесет и три милиона педесет и седем хиляди триста шайсет и един и половина души/человека и человечки.....ирак и иран да сздават изрил,чеченците с украйнците и още две,три страни да запалят ***,китай от другата страна,па на евреските балкани да прасне един гоолем метеор у козлодуй.....
42
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Администрацията на САЩ печата долари без покритие за да финансира граждански войни, или американски военни нахлувания. Благодарение на кражбата на ресурси на цели страни, Белият дом покриваше дефицита от безконтролно печатане на валута, а остатъкът разпределяше по джобовете на съучастници от администрацията.Както писа един известен финансов експерт, САЩ не са в *** на света, а много по-дълбоко
41
11
 
3
 
! Отговори
Мача започна преди 9 години
Приятно гледане на българите-АМЕРИКАНОФИЛИ,безродните да просят за копейки.UUUUUUUUUUUUUSSSSSSSSSSSAAAAAAAAAAAAAAA
40
6
 
3
 
! Отговори
русия е номер 51 преди 9 години
Википедия дано не лъже,Уикипедия-също.По ВБП на глава от населението.Иначе е на 1 место от 51 държави,НО В ОБРАТНА ПОСОКА.Запаметите-51.
39
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 48 Тулски, ****ераст гръчав, не можеш да си сигурен! Хиляда пъти съм ти казвал да не копираш постовете на хората, *** оскубана!
38
3
 
22
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ преди 9 години
Отдавна знам кой е Дугин, но тази статия е абсолютно доказателство за неговата правота! Толкова манипулативен текст наистина доказва, че западното мислене и глобалния неолиберализъм отдавна са 'минали' по лъжовност и гьобелс и сталин!!!
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Джон Дий ?
36
1
 
6
 
! Отговори
Комунистите хич не с преди 9 години
ФАШИСТИ.Пишат ТОЯ ДА УМРЕ,ОНЯ ДА УМРЕ.Другари,поспрете малко,всички ще умрем,няма никой да остане.Как да ви нарича човек?