Александър Дугин – човекът, който диктува на Путин

52-годишният философ и политолог е впечатляващо начетен и харизматичен
19 юни 2014 20:56, Елка Василева
148
Александър Дугин – човекът, който диктува на Путин
Александър Дугин. Снимка: Facebook

Той е впечатляващо начетен и харизматичен човек, консервативен революционер, който мечтае за силна Русия в обединена Евразия и не приема универсалните претенции на САЩ и Европа. Путин често говори по неговия сценарий.

Философът и политолог Александър Дугин работи като професор в Социологическия факултет на Московския държавен университет и е официален съветник на председателя на руската Дума Сергей Наришкин. И най-важното: мнозина смятат, че тъкмо той подава ключовите реплики на президента Путин.

52-годишният Дугин е впечатляващо начетен и харизматичен човек, който умее да използва инструментариума на езотериката, за да нагласи историческите събития, както му изнася. Напоследък той симпатизира на новата десница в Западна Европа и се профилира като идеолог на някаква „консервативна революция”.

Биографията му е повече от пъстра: членува в национално-патриотичния фронт „Памет” и окултния „Черен орден”, основава партията на националболшевиките, чете лекции за теориите на заговора в Генералния щаб на руската армия, пропагандира различни религиозни учения.

И най-вече: Дугин е човекът, който успя да изтупа прахта от литературните идеи за „Евразия”, популярни най-вече сред някогашната руска емиграция в Париж и Берлин. Именно Дугин ги въздигна в статут на визионерско учение за бъдещето на Руската империя. В едно от своите произведения той пише: „След колапса на марксистката идеология и победата на Запада в Студената война на мястото на марксизма не се появи никаква смислена и стабилна идеология, която можеше да се конкурира с либерализма. И в този миг най-жадните за знание умове, най-чистите сърца и най-разпалените души се обърнаха към наследството на Евразия”.

За "смъртния грях на Запада"

Ето как репортерката на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” Керстин Холм описва срещата си с Александър Гелевич Дугин:

„Професор Дугин ме посреща в кабинета си на четвъртия етаж на пищната университетска сграда от Сталиновата ера. На стената виси огромна карта на света, по лавиците и на пода са струпани неговите трудове: „Философия на политиката”, „Абсолютната родина”, „Руската геополитика”, „Конспирология”.

Познаваме се от 90-те години на миналия век, когато Дугин издаваше съмнителното списание „Елементи - евразийски обзор”, където между другото се проповядваше възгледът, че раздробяването на Съветския съюз е било съдбовна грешка. По онова време Дугин намираше по някоя добра дума за германския националсоциализъм и за фашизма.

Днес Александър Гелевич е култова фигура и вече си мери приказките. Днес той ми обяснява, че фашистки и тоталитарен всъщност е западният либерализъм и още от прага започва гневно да ме поучава как повечето европейци не разбирали тъкмо това. Смъртният грях на Запада, според Дугин, се състои в това, че смята за универсални собствените си ценности и се опитва да ги налага на другите.

Според бледоликия мислител с патриаршеска брада тъкмо това било расизъм. Човешките раси били културни категории, вече се знаело, че расата не се определя от генетични фактори. В този смисъл Декларацията за човешките права, например, имала расова окраска.

Самият Дугин нямал нищо против брадатите жени в Австрия, дори бил съгласен с джендър-теорията, според която полът на човека не е биологично детерминиран. Но докато на Запад индивидът сам решавал въпроса за своя пол, в Евразия това решение взимало обществото. В подкрепа на своята теза Дугин дава историческия пример с робите, които обличали в женски дрехи, за да ги обозначат като не-мъже.

Главният евразийски мислител на Русия призовава Запада да свикне с мисълта, че неговите културни ценности са локални. Като пример за подражание той сочи руснаците, които в момента не се опитвали да налагат на другите своите собствени ценности. А това е добре за полицентризма и за културното многообразие, смята Дугин. Арогантно-модерната универсална претенция на американските експанзионисти или пък на ЕС водела дотам, че спецификата на регионалните култури и автентичната „другост” се самозатривали“.

"Христос е дошъл с меч!"

Спор няма, дори в Русия Дугин никога няма да си спечели широка популярност. Пък не го и иска. Като един истински консервативен революционер той презира масите. Вдъхновяват го опричниците на Иван Грозни, а по въпроса за корупцията той прокарва ясна граница между „компрадорите”, които изнасят богатствата си в чужбина, и безвредната „патриотична” корупция на чиновничеството в страната.

Зад гърба му виси плакат с царски корони, на писалището пред него - черна чаша за кафе с лика на Сталин, който според Дугин бил „значим държавник и теоретик на марксизма-ленинизма”, дори нещо като несъстоял се монарх.

Александър Гелевич държи да се знае, че е православен християнин, но подобно на сановниците от Московската патриаршия и той припомня, че Христос е дошъл с меч. По този повод известният журналист Владимир Познер (откровен атеист) наскоро попита Дугин дали би убил човешко същество. Дугин отвърна с въпрос: „Враг ли?”. Познер повтори: човешко същество. „Ако е враг - да”, отвърна Дугин.”

/Дойче веле/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРМАНИЯ ЩЕ МРЕ ЗАЕДНО СЪС САщНо през месец март 2013 г. се оказа, че банката с най-голям дериватен дълг не се намира в САЩ, а в сърцето на Европа, по-точно във Франкфурт, и се нарича Deutsche Bank. Става дума за 55,6 трилиона евро (преизчислено дава 72,8 трилиона долара), с 2 трилиона повече от JP Morgan.Както писа един известен финансов експерт, САЩ не са в *** на света, а много по-дълбоко
34
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДОЙЧЕ ВЕЛЕ: Ето Защо Германците ще се давят със САЩ.. Освен че са държава без суверинитет , окупирана , и като най-голямата държава в ЕС имат поведение на васал на САЩ и отам цяла Европа е васал на САШ.. ГЕРМАНИЯ Е ПРЕДАТЕЛ НОМЕР - 1 НА ЕВРОПАГЕРМАНИЯ ЩЕ МРЕ ЗАЕДНО СЪС САщНо през месец март 2013 г. се оказа, че банката с най-голям дериватен дълг не се намира в САЩ, а в сърцето на Европа, по-точно във Франкфурт, и се нарича Deutsche Bank. Става дума за 55,6 трилиона евро (преизчислено дава 72,8 трилиона долара), с 2 трилиона повече от JP Morgan.Както писа един известен финансов е
33
8
 
4
 
! Отговори
трафоПОСТ преди 9 години
"...И в този миг най-жадните за знание умове, най-чистите сърца и най-разпалените души се обърнаха към наследството на ЕвразияНякой може ли да ми каже, има ли хора, които да емигрира към тази светла, райска земя Евразия? Има ли хиляди желаещи да заминат натам?Хората гласуват за това как искат да живеят, с краката си.
32
4
 
3
 
! Отговори
do 34 преди 9 години
Ti si po - lud I ot Dugin.Kakvi rusnaci v Izto4na Ukraina , tam jiveqt nad 100 nacionalnosti , obshtuvaneto e estestveno na ruski ezik I Rusia kazva 4e sa rusnaci .
31
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пример е до какво състояние може да доведе висшето образование и...прекомерната злоупотреба на ...вотка.А 37ми не ставай глупав.Всички видяхме,че не си българин, а пишеш глупости в български сайт и . че си от онези платените 600 от отделите на тихия фронт на заплата при ФСБ.Цяла Европа го видя.
30
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
той сочи руснаците, които в момента не се опитвали да налагат на другите своите собствени ценности---------------- Не се опитва, защото нямат сили.Спрямо тези, които са им подръка се опитват и още как.
29
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слава на Русия и Иран.. Смърт на САЩ и Запада
28
1
 
11
 
! Отговори
до 28 преди 9 години
Това, което си написал се отнася за селянчето от Банкя, което от 4 години се опитва да зопомни 3 английски думи и още ги бърка.Единственият политик от ГЕРБ, който знае чужд език е Плевнелиев и то, не че е много умен, а просто е живял 10-ина години в Германия.
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не съм ***, а социал демократ и се прекланям пред паметта на Петър Дертлиев, а вие двамата сте бокотиквоци!
26
1
 
4
 
! Отговори
до 28 преди 9 години
Руски, немски, английски, френски, шведски, финландски и японски.
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Rusia - nomer 1 ? Tuk nqkoi suvsem sa poludeli.
24
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Такива като Дугин са в състояние да унищожат цели народи, в името на дебилните си идеи. Този човек е за затваряне в стая с меки стени.
23
0
 
13
 
! Отговори
Георги Нови Софийски преди 9 години
Ако е враг - да, отвърна Дугин.Този отговор на Дугин се отрича подигравателно от "либералния" Запад, но услужливо се използва от юдеомасоните, когато трябва да оправдаят антихуманните си действия, като атомната бомба над Хирошима и Нагазаки например...
22
2
 
11
 
! Отговори
до 27 преди 9 години
Путин не е губил Украйна, защото тя никога не е била негова. Тя от 20 години си е назависима държава. Путин просто се опита да отдели териториите населени с руснаци, т.е. Източна Украйна. Прочети повече история, тези земи винаги са си били руски и населени с руснаци. Путин не ги е изгубил, а се опитва да си ги върне. Е, доколкото може де.
21
3
 
9
 
! Отговори
Уинсън Чърчъл преди 9 години
,,Днешните комунисти,са утрешните ФАШИСТИ''.Какъв пророк.
20
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вижте, Дугин е много интересен човек, в него има и от Цар Николай Втори и от Распутин. Но Путин си има Лавров, а и аз се навъртам наоколо! Да живее Руската Федерация и Евразийският Съюз! Смърт на фашизма!
19
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дугин и Путин да вървят на майната си в Азия.
18
5
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
В 1980-е годы Александр Дугин придерживался радикально антисоветских и антикоммунистических взглядов. По словам самого Дугина, он водил своего маленького сына плевать на памятники Ильичу, о чм впоследствии сожалел.Представяте си предполагам, какъв болен мозък трябва да си, за да водиш детето да плюе паметници.
17
10
 
6
 
! Отговори
7 езика??? преди 9 години
До 14Кои са тези 7 езика бе, умник? Руски, кагебейски, милиционерски, президентски, уличен жаргон, малко английски и малко немски!Аман от ***, които са готови изтривалки на мужиците да станат!
16
13
 
14
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Дугин произхожда от ултраинтелигентни майка и баща, вследствие на което е ултраинтелигентен и като всеки гений - ненормален. Слушал съм му всичките лекции - отначало оставаш със зяпнала уста, после като почне с екстремизма и да се кикоти истерично, разбираш, че човека си е просто луд.