ЕП се събира в Страсбург за своята учредителна сесия

Предстои избор на председател, заместниците му и членове на комисии
Обновена: 1 юли 2014 12:13 | 1 юли 2014 07:11, Анисия Иванова
5
ЕП се събира в Страсбург за своята учредителна сесия
Европейският парламент. Снимка: Reuters

Европейският парламент се събира днес в Страсбург за учредителната сесия на своя осми състав.

Програмата на днешното заседание предвижда да бъде избран председател на институцията. Според договореност, постигната преди дни между двете най-големи парламентарни групи - на Европейската народна партия и на социалистите и демократите, председателството ще бъде поделено наполовина, по две и половина години, между представители на посочените групи. Първият председател ще бъде излъчен от социалистите, като техният кандидат е Мартин Шулц.

Гласуването ще бъде тайно и евродепутатите, които ще участват в него, ще трябва да отбележат името на предпочитания кандидат на бюлетината и да я пуснат в урна. Този процес ще се извърши под наблюдението на осем преброители, избрани чрез жребий сред евродепутатите. За да бъде избран, кандидатът трябва  да събере абсолютно мнозинство от валидно подадените гласове, т.е. 50 на сто плюс един глас. Празните или недействителните бюлетини не се преброяват при изчисляване на необходимото мнозинство.

Ако на първия тур не бъде избран кандидат, същите или нови кандидатури могат да бъдат издигнати за втория кръг за гласуване при същите условия. Може да се състои и трети кръг, ако е необходимо, отново при същите условия. Ако нито един кандидат не е избран при третото гласуване, двамата кандидати, получили  най-голяма подкрепа при това гласуване, участват в четвърто гласуване, при което печели кандидатът, получил по-голям брой гласове. Новоизбраният председател има право да произнесе встъпително слово, преди да председателства избора на заместник-председатели и квестори.

След избора на председател днес ще бъдат определени и неговите 14 заместници, както и петимата квестори. Първият тур при избора на заместник-председателите трябва да започне в 13.30 ч., в зависимост от продължителността на гласуването за председател. Петимата квестори ще бъдат избрани утре.

Кандидатурите за заместник-председатели и квестори също могат да бъдат издигнати или от политическа група, или от най-малко 40 евродепутати. При първия тур гласуването е тайно и с една бюлетина. Кандидатите трябва да получат подкрепата на абсолютното мнозинство от валидно подадените бюлетини, като се извършва второ гласуване при същите условия, ако всички 14 длъжности не бъдат запълнени при първото гласуване.

Утре евродепутатите ще обсъдят с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия резултатите от заседанието на държавните и правителствените ръководители на ЕС от 26-27 юни, когато бе решено Жан-Клод Юнкер да получи мандат за преговори с ЕП по повод определянето на следващия председател на ЕК. Предвижда се кандидатурата на Юнкер да бъде подложена на гласуване на следващата сесия на ЕП в Страсбург, насрочена за 14-16 юли.

Също в сряда ЕП ще гласува числения състав на своите постоянни комисии. Председателите и заместник председателите на постоянните комисии в ЕП ще бъдат избрани на учредителните заседания на комисиите в Брюксел на 7 юли.

Утре ЕП ще се запознае с приоритетите на италианското председателство на Съвета на ЕС, представени от италианския премиер Матео Ренци, както и с постиженията на приключилото гръцко председателство, изложени от премиера на Гърция Андонис Самарас. Предвижда се Италия да води председателството с приоритет върху повишаването на икономическия растеж и заетостта, управлението на миграционните потоци, климатичната и енергийната политика на ЕС, единния европейски цифров пазар, отбранителната политика и финансовите услуги. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: сесияпрограмаЕП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Президенат Петърс стоянов преди това бе бракоразводен адвокат, и зам-председател на сдс, след призиденстването сисатан председател на СДС, исакше да става евродепутат но не сполуич, Герб и Яне янев го предлагаха за конситтуционен съдия през главата на СДС с което разбиха тяхната група (Бб го предлааг, посел го предлага Кабаиванов, групата обаче не е гласувала предложието нито НИС на СДС - и стана бунт)петър стоянов - Вожда от д ругта страан е най-обиконовена мутра.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе петя, много си неграмотна. петър стоянов сумиста е обекновена мутра, а апетър стоянов адвоката и перзидента на българия няма нищо общо с него, обикновено съвпадение на имената. като не му следиш политическата кариера и не занеш каков прави защо се обаждаш?