Германия иска бърз отговор от САЩ след арест на двоен агент

Шпионинът отмъкнал стотици документи за 25 000 евро
Обновена: 7 юли 2014 09:28 | 7 юли 2014 09:20, Елка Василева
38
Германия иска бърз отговор от САЩ след арест на двоен агент
Снимка: архив, Reuters

Германският президент Йоахим Гаук предупреди, че има опасност отношенията между Берлин и Вашингтон да се обтегнат след арест на предполагаем американски шпионин, предаде ДПА.

Ако се потвърдят подозренията, че служител на германското разузнаване е шпионирал за САЩ, тогава е време да се сложи граница, каза Гаук.

Германски служители потвърдиха в четвъртък, че е арестуван германец по подозрение в шпионаж. Мъжът признал, че е откраднал стотици документи и ги е предал на американски агенти срещу 25 000 евро. Заподозреният в шпионаж за САЩ сътрудник на германската разузнавателна служба (БНД) е бил задържан в сряда.

Вътрешният министър Томас де Мезиер определи ситуацията като "сериозна", а външният министър Франк-Валтер Щайнмайер настоя повече нищо да не се крие.

Канцлерът Ангела Меркел е "поразена и разстроена" от шпионския скандал, съобщава интернет сайтът на сп. "Шпигел", цитирайки източници от най-близкото й обкръжение. Официално правителството на ФРГ заяви, че смята да изчака резултатите от разследването на всички обстоятелства около случилото се, тъй като подозренията засега се базират само на показанията на самия задържан.

Арестуваният в Германия 31-годишен предполагаем двоен агент очевидно е сътрудничил на ЦРУ на САЩ, съобщи в. "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг", позовавайки се на собствен източник в БНД. Той е получил задача да се добере до документите, отнасящи се до дейността на специалната парламентарна комисия на Бундестага, разследваща скандала около електронното подслушване на германски политици, включително канцлера Меркел, от американската Агенция за национална сигурност. Агентът отмъкнал над 200 документа, обаче успял да предаде на американците само два маловажни, отнасящи се работата на комисията, твърди вестникът.

Заподозреният влязъл в контакт с посолството на САЩ по електронна поща в края на 2012 г. и предложил услугите си. След няколко седмици при първа среща с американците, състояла се в Залцбург, получил 10 хил. евро и електронен адрес за контакти.

После се състояли още две срещи в Австрия, при които човек за свръзка му предал още 15 хил. евро. В БНД смятат, че главен мотив за измяната на германеца били не парите, а "болезненото му честолюбие", пише вестникът.

Разобличаването му се смята за "забележителен успех на контраразузнаването", до който се стигнало благодарение на тясното сътрудничество между Службата за охрана на конституцията (контраразузнаването) и БНД. Предполагаемият двоен агент предлагал услугите си и на Русия, твърди вестникът, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
ШР преди 9 години
Защо ми изтрихте обявата за шкембе чорба бе *** карнобатски? И аз нещо искам да дам на света!
30
0
 
1
 
! Отговори
Anonimen преди 9 години
Emi kak nqma da gi rasledvat vse pak USA se griji za grajdanite si ne e, kato ES da gledat samo za tqxna ugoda,puk i s tiq siriici nali iskat statut na bejanci u nas,za da mogat da zaminat v Germaniq moje bi s cel terorizam v USA neznam tova trqbva da se ydotochni.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TYI LI BE BRATCHEDE AGENT A PYK BORISOV I KOSTOV I CARQ DIREKTNO NA USA BEZ PARI MI TO V BG NQMA NIKOI 4ITAV TO E QSNO A MATERIALA E DOVOLNO TYP I *** I BLEEE LI BLEEE
28
11
 
9
 
! Отговори
Агент преди 9 години
Този шпионин тайно е предавал документи на американците,а нашите предатели - Станишев,Сидеров,Кутев,Стойнев,Манолова,Курумбашев .... съвсем явно предават цялата страна на руснаците когато ходят в Москва за отчитане. Те затова са завършили "образование" в Москва - подготвени са за шпиони и предатели ! Пак ги избирайте бедни пенсионери !
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе тея немци що се правят на ударениВиктория Нюланд си им го заяви в очите на германците,французите,англичаните и всички дето се смятат за европейци:*** EUЕС е 51-ия американски щат,със статут на колония!Който си мисли за демокрация и свобода да свиква,че живее в американска колония с относително висок стандарт на живот в Западна,Централна и Северна Европа и доста по нисък в Югоизточната Част на Американските Европейско Колонизирани Щати.
26
3
 
12
 
! Отговори
deutschland преди 9 години
цирк дойчланд продължава. окупирана държава с конституция писана от американците. долу меркел, долу фашистите окупирали германия и техните еврейски слуги
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако изберете във Фейсбук някой германски град, ще видите че там е пълно с реклами на турски сайтове, турски хотели и ресторанти, джамии ...Рекламата на турските курорти в Германия е навсякъде - реклама за германците, и те като послушни овчици ходят там, където ги превикват турците.Баба Меркел по едно време прозря : "Турците не станаха германци" !
24
1
 
21
 
! Отговори
Tina преди 9 години
И като питат и настояват - какво?...Все повече доказателства, че "двигателят" на ЕС - Германия, зависи от САЩ и нищо не може да направи по въпроса...Смятайте какво означава това за другите страни от ЕС и въобще цяла Европа - играчка на САЩ-Великобритания.
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виктория Нюланд : *** ЕUКратко и ясно !Дано Бабата да го проумее ...
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
който се е разхождал вечер в Берлин Мюнхен Нюрнберг или който и да е голям германски град знае,че по улиците са само турци араби и всякаква източна ***.германците си стоят вкъщи и ги е страх да излезнат.това е в резултат на грешната и лигава германска политика.
21
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А никой ли не се сеща, че американците имат най-много полза от влошаване отношенията на Европа и Русия? Не, за българите Русия стои зад топенето на полярните шапки, изчезването на птицата додо и смъртта на Майкъл Джексън.
20
16
 
7
 
! Отговори
Ботев преди 9 години
Руснаците колко са платили?
19
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в германия има 2 милиона араби и 2 милиона турци, има квартали където са само мюсюлмански. бъкано е с ислямски фондации,набират се доброволци за сирия ирак за терористи и всякакви секти.отделно е голямата руска агентура. сащ са в правото си. а ние сме абсолютно превзета територия от ***,руснаци и турци.
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А щом сам си е предложил услугите, със сигурност някой му е платил преди това. Елементарна игра.
17
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Със сигурност е някаква игра на руснаците, които се опитват да скарат Европа и САЩ, за да могат после да изядат европейските държави една по една.
16
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако не бяха сащ,цяла германия щеше да бъде прегазена от червените *** и сега германска нация нямаше да има. забравили са дойчовците как ги бяха нагъзили ушанките
15
11
 
4
 
! Отговори
до 15 преди 9 години
най се смея на коментарите на цигано въшльовци по отношение на сащ
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бърз отговор от САЩ: "м*йната ви".
13
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сащ са в правото си да се грижат за националната си сигурност.да си спомним че половината от терористите от 11-ти септември 2001 дойдоха от хамбург. също да си спомним за олимпиадата в Мюнхен и клането на нея.германските служби бяха абсолютно безполезни и жалки.германия е тъпкана с ислямисти и руски терористи и агенти.
12
1
 
2
 
! Отговори
47919 преди 9 години
Amerikanzite obestavat da platqt no sled kato izwurchite prestuplenieto koeto sa vi poruchali za pochvat da vi chantagirat i taka prodaljawate da rabotite za tqh bez pari.Ako sprete te vi izdawat.