Почина Едуард Шеварднадзе

Той беше дипломат номер едно на СССР по време на перестройката
Обновена: 7 юли 2014 12:37 | 7 юли 2014 12:23, Елка Василева
26
Почина Едуард Шеварднадзе
Снимка: архив, Reuters

На 86-годишна възраст в Тбилиси почина Едуард Шеварднадзе - бивш президент на Грузия и бивш външен министър на СССР, съобщи ИТАР-ТАСС.

Едуард Шеварднадзе е роден през 1928 г. в Грузия. На 20 години влиза в КПСС и започва бързо да се издига в партийната йерархия в Грузия. В периода 1964-1972 г. е първи заместник-министър по охрана на обществения ред, а по-късно става и министър на вътрешните работи на Грузия.

С перестройката в СССР започва дипломатическата му кариера. През 1985 г. Михаил Горбачов предлага на Шеварднадзе поста външен министър.

Точно по времето, когато Шеварднадзе е първи съветски дипломат, приключва Студената война, бяха нормализирани отношенията между Москва и Вашингтон, Кремъл даде съгласието си за обединението на Германия, а Варшавският договор се разпадна. Шеварднадзе беше един от съратниците на Горбачов при провеждането на политиката на перестройка, гласност и разведряване в международните отношения.

През 1992 г. Шеварднадзе се върна в Грузия, където застана начело на парламента на страната. През 1995 г. е избран за президент на Грузия, като остава на този пост до 2003 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До NordНе го знам този кой е, но след като е бил в шайката на Горби да гори в Ада---------- Как може изобщо да се изказваш по политически въпроси, като не знаеш кой е Едуард Шевернадзе?
18
0
 
4
 
! Отговори
Dublin преди 9 години
86 лет получал удовольствие от жизни еврейский выродок. Из-за вот этих продажных сук до сих пор льется кровь на пространстве СССР, сотни тысяч людей по всему миру лишились жизни от англосаксонского беспредела.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В аду: вопли, грохот черти дерутся так, что рога отлетаютМузычко с надеждой в голосе спрашивает Бандеру: Неужели дожили, неужели и здесь Евромайдан?Да нет, отвечает Бандера это черти Шеварднадже поделить не могут! ;)
16
9
 
7
 
! Отговори
varg преди 9 години
Не бива да съжаляваме за такива хора доказани с връзките си в подземният свят.
15
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доказан престъпник и шпионин на запада. Да му отдадат почит от Вашингтон!
14
5
 
19
 
! Отговори
обективен преди 9 години
Чета и съзирам в написаното по-долу недоволство от факта ,че не сме под знамето на СССР.Бялата мечка ни отблъсна още 1985г. и окончателно 1989г.Защо сме с претенции от станалото ? Имахме свободната възможност да си подредим живота, но.....не избирахме подходящите хора на ръководни места. Тогава, кой ни е виновен за настоящото дередже ?
13
5
 
23
 
! Отговори
ПСО преди 9 години
Шевито го изгониха от Грузия като мръсно куче-разпродаде държавата си за стотинки.Ама грузинците са горд народ-не са като нас....А го свалиха от власт със стрелби и революции.Наложи се да бяга през границата като крадец.Скандално известен в Грузия като--Шеви единят долар.
12
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На съвестта на този тип лежат съдбите на стотици милиони хора, които умряха или живеят в страшна мизерия! *** и се мъчи, предател, долен, ***! Дяволите отдавна го чакаха в Ада. Ще гори вечно в пъкъла.
11
13
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТАЗ ГРУЗИНСК ГАД ТРЯБВАШЕ ДА УМРЕ В ПАНДИЗА ,ЗА ПРЕДАТЕЛСТВО ПРОТИВ ЧОВЕЧЕСТВОТОЛИЧНО ТОЗИ И ЕВРЕИНА ГОРБАЧОВ ПРЕДАДОХА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА.СВАЛИХА ЖИВКОВ,ПОСТАВИХА МЛАДЕНОВ И ЛУКАНОВ,ТЕТЕГЛИХА 10 МИЛИАРДА РАЗДАДОХА СИ ГИ И ГИ ПИСАХА НА ЖИВКОВ ,ПОСЛЕ РАЗРУШИХА ВСИЧКИМЗАВОДИ И ПРОИЗВОДСТВО ПОД ПРЕСТЪПНИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ ТЕРМИН ПРИВАТИЗАЦИЯ,25 ГОДИНИ УНИЩОЖИХА НАПЪЛНО ИКОНОМИКАТА НА БЪЛГАРИЯ И ПРЕВЪРНАХА НАСЕЛЕНИЕТО В БЕДНЯЦИ.
10
33
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не беше Горбачов, Русия все още щеше да е редом с С.Корея и Куба.Просперитета на Русия се дължи именно на Горби!!!Ако не беше той, Русия и днес шеше да е един един голям, *** колхоз!В Москва щяха да парпорят зазки и москвичи, а не Мерцедеси и БМВ та.Но, тъпият си е *** и колкото и да му навираш истината в очите, той си остава сляп.
9
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е политик, а днешните са олигарси
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а как го свалиха в грузия?помнители?гърмяха го и с гранатомет!! пак така нар револяции протести.....всичко купено!!
7
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето това беше голям политик руски тролчета ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ
6
28
 
13
 
! Отговори
ф-1 преди 9 години
Горбачов и Шеварднадзе бяха най-умните политици на Русия за поледните 100 год.Това са истински европейци, с широк поглед и далновидни решения, за разлика от настоящите, които се държат като главатари на талибани.
5
14
 
30
 
! Отговори
додо преди 9 години
За Шевернадзе,Горбачов и други бивши величия има доста инфо в нета-основното е че и досега получават пари от западни неправителствени организации--защо ли??? Предателството се заплаща със пари,а след това със горене в ада.
4
4
 
6
 
! Отговори
TiTo преди 9 години
Сега вече varg Може да сним филм с него, след като го балсамират. Varg марш до аптеката
3
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този промени съдбата на милиони хора към по-лошо мизерия,проституция,корупция,престъпност остава и Гроби да гътне ,и ще има поне малко справедливост!
2
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя ще гори в ада.Тои заедно с Горби и още няколко виши чиновници,подписаха споразумението за развала на СССР.Преди това е бил агент на МИ6.Заради партийните им интриги,умряха мильони хора.Тоя продаде грузинската банкова система за 1 долар.Тоя продаде селското им стопанство на корпорации за стотинки и доведе *** Сакашвили на власт.А Сакашвили разпарчетоса държавата си-по подобие на България.
1
17
 
38
 
! Отговори
Бай Тошо преди 9 години
Господ-Бог ще съди по делата! Перестройката ни продаде на американците!!!!