"Южен поток" в България може да скочи до ?4,3 млрд.

Прогнозата прави руското издание "Ведомости"
Обновена: 10 юли 2014 15:49 | 10 юли 2014 15:49,
92
"Южен поток" в България може да скочи до ?4,3 млрд.
Снимка: архив, Reuters

Строителството на българския участък от „Южен поток“ може да бъде оскъпено и страната да плати 4,3 млрд. евро, а не каквито бяха предварителните разчети – 3,5 млрд. евро. Това твърди руското издание „Ведомости“, правейки аналогия с търга за сръбския участък.

Преди ден беше подписан договорът за изграждането на „Южен поток“ в Сърбия на стойност 2,1 млрд. евро. „Ведомости“ изчисляват, че оскъпяването спрямо ноември 2013 година е в рамките на 23,5% - тогава енергийният министър на Русия Александър Новак обяви, че строителството на „Южен поток“ в Сърбия ще струва 1,7 млрд. евро.

Разликата в сумите днес от „Газпром“ обясняват с факта, че в края на миналата година са били обявили "предварителна сума", а сега тя вече е уточнена и „по-близка до реалността“.

Българската страна така и не съобщи каква е сумата на договора за строителството на газопровода, коментира още руското издание. Припомняме, че официално от БЕХ коментираха при представянето на победителя в търга за избор на изпълнител на проекта, че трябва да бъдат уточнени договорите с подизпълнителите и доставчиците, преди да обявят точната сума на договора за изграждането на газопровода.

В края на миналата година, когато беше направена „първата заварка“ по проекта, от думите на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев стана ясно, че реализацията на проекта на българска територия ще струва 3,5 млрд. евро.

От „Газпром“ тогава коментираха, че прогнозната цена за целия газопровод е 16 млрд. евро, но допълниха, че конкретната сума ще стане ясна след подписването на договорите за изпълнение на строителните работи.

„Оскъпяването на проектите в процеса на изпълнението е нормална практика за „Газпром“, коментира обаче източник на „Ведомости“. Повишаването на цените се прави и от страна на частни компании и това може да е свързано с промяна в параметрите на проекта, коментира от своя страна финансовият анализатор в „Райфайзенбанк“ Андрей Полищук пред руското издание.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
15
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
И какво стана? Белене беше 2-3 млрд. евро, пък стана 10 млрд. Парите потънаха. Къде, в кой джоб, при кого - мъгла. Сега Южен Поток ще стане 9 млрд. лева. Тези пари ще ги изплащаме с транзитните такси в следващите 50 години. Разбира се, ако тръбата е 100 % запълнена. Ако не е - срокът се удължава до 70 години. След 70 години аз няма да съм жив, но моите внуци може би (дай Боже!) да видят печалба от транзитни такси тогава. Русия ни обича! Обича ни с много лубрикант и без презерватив. НагЪзи се!
27
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе изгонете ги тия руснаци и не се занимавайте с тях повече
26
3
 
10
 
! Отговори
някой преди 9 години
Може даже още-повече да скочи, ако го подписват комунистите-русофили !
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
забогатяхме с АЕЦ Белене и Южен поток - това е безспорно
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
закръглете на 5 млрд евра, нали сме ларж
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може може и двойно да скочи - нали има будали да плащат!А в същото време пари за здраве НЯМА !*** !
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До gaskain--------------Аааа, ти там недей да пипаш :)Дейността на възвишените хора от САЩ не може да бъде подлагана на каквото и да било съмнение. Със сигурност те само ходят по света и помагат на хората! И нищо не печелят от това, само даряват!
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До стоян петров---------------------Стояне,в България един литър бензин струва 2.5 - 3 лв.В САЩ струва 80 стотинки. Пак ли БСП ще обвиниш?В Сърбия може един хляб да струва 30 стотинки. Значи ли това, че и тук трябва да струва толкова.Ако разсъждаваш по такъв плосък начин - значи ние трябва да се радваме, че имаме едни от най-ниските цени в света!!!
20
2
 
4
 
! Отговори
gaskain преди 9 години
7 MI BLOK NA AEC KOZLODUI S VE4E IZGRADENA INFRASTRUKTURA 3,5 MILIARDA EVRO I TIVA E NI6TO NALI ?? ZA6TOTO 6TE GI LAPNE USA
19
9
 
0
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Е и ? И какво като поскъпва проекта от 3.5 на 4.3 -това си е руски проект - България не влага нито стотинка в този проект и тръгнали да плачат ........ както винаги не си гледаме нас ,а оправяме цел свят !!!Българска работа !!
18
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
южен поток е пълна порнография
17
6
 
10
 
! Отговори
стоян петров преди 9 години
В Сърбия 420 км струват 2.1 милиарда евро, а в България 530 км 3.7 милиарда или даже 4.3 милиарда. Който е завършил 4-ти клас да пресметне цената на километър и да благодари на БСП!
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен17-----------------------------------България е Руска колония:ЧЕЗ ЕВН ЕОНКауфланд Била Пени ЛидлМтел Виваков ГлобулShell OMV EKOДънди прешъс МетълсVeolia waterШевронЕС и ЕК и МВФ и ЕЦБВсички банкиВоенните базиВсички медииВсички журналистиВсички НПО-таПозицията ни по Сирия и Украйна и Афганистан-Всичко е проводник на Руския империализъмИнтересно ми е - в този списък не виждам нищо Руско. Какви луди хора пишат тук?! Абе идете на лекар, това да не ви е онлайн сеанс???
15
0
 
7
 
! Отговори
На ви Русия преди 9 години
е какво - то се знаеше че така ще стане - ама много ми се иска да го плащат само гадните русофили, дето за Русия и г*за си дават....Представям си ако почнем Белене - и 50 милиарда евро няма да ни стигнат
14
7
 
0
 
! Отговори
Таня преди 9 години
Стига с тъпите спекулации ! И Козлодуй е струвал скъпо, но си върна инвестициите и дава ток за стотинки , а ТЕЦът даден на САЩ ни ощетява с ток за левове .Какво ще кажете за 35годишния договор на САЩ за добив на шистов газ от Добруджа ? Съгласни ли сте да тровят земята ни и да забогатяват на наш гръб ?!
13
1
 
7
 
! Отговори
Б2 преди 9 години
"Потокът" е като старата схема:- Днеска плащаш хляба, който ще го ядеш утре, не ще го вземеш в други ден!!!
12
4
 
7
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 години
До 2Ами когато тази цена ще се плаща от целия българския народ, а не от престъпниците от Газпром е направо перфектно. Какво толкова, след 100-на години ще успеем да си върнем инвестицията в газропровода, а до тогава ще има ли изобщо газ в Русия никой не знае.
11
3
 
7
 
! Отговори
void преди 9 години
И да се строи и да не се строи - старата и добре изпипана схема за източване на държавни пари вече работи: ще се правят проектни проучвания, оценки, договори, охрана, изкопни работи които после ще бъдат просто заровени, приеми, преговори, командировки, ордени и медали и всякакви подобни мишкаджийски работи, и накрая тези 4.5 млрд лв (а вероятно много повече) ще бъдат източени. Ще ни отвлекат вниманието с нещо, едни хора ще делят едни пари, а един мармот отново ще завива шоколад... БСП...
10
3
 
10
 
! Отговори
Парцалев преди 9 години
МОЛИМ, а нема нужда, дръжте си го при Вас гЪзопроводО
9
2
 
20
 
! Отговори
... преди 9 години
Малии само допреди година тоя проект казаха че струвал 2 милиарда лева сега казаха, че струва 4 милиарда лева, тия сега за 9 милиарда лева говорят, малиииии е това да ви кажа *** и Хамстера директно ше си купят вили на Марс и то за наша сметка ей!