Киев негласно се готви за бойни действия в Крим

"Независимая газета": В Херсонска област е обявена тотална мобилизация
Обновена: 11 юли 2014 14:18 | 11 юли 2014 09:28, Елка Василева
365
Киев негласно се готви за бойни действия в Крим
Снимка: архив, Reuters

Паралелно със силовата операция срещу сепаратистите в Източна Украйна Киев негласно се готви за бойни действия в Крим, станал част от Русия, пише "Независимая газета". В тази връзка в украинската Херсонска област "е обявена тотална мобилизация на военно задължените мъже до 35-годишна възраст", твърди вестникът, цитиран от Би Би Си.

Новият министър на отбраната на Украйна Валерий Гелетей спомена неотдавна, че скоро ще има "парад на победата в украински Севастопол", присъединен към Русия през пролетта едновременно с останалия Крим.

Някои експерти сметнаха тези думи за лекомислено перчене без никаква връзка с реалното положение. Но става ясно, че украинският президент Петро Порошенко все пак се кани в най-близко време да започне кримски блицкриг, посочва изданието.

Украински войски се събират в момента "прекомерно" край условната граница между Крим и континента - концентрира се бронирана техника, летят бойни хеликоптери. А резервистите от близката Херсонска област, извикани за 45-дневно обучение, са информирани, че след подготовката ще бъдат включени във войската и "ще тръгнат към Крим", е съобщил военният експерт генерал-лейтенант Юрий Неткачев.

Според него тези дни лидерът на кримските татари Мустафа Джемилев е заявил пред журналисти, че правителството в Киев ще слее в обща административна единица Херсонска област и Крим, който все още смята за украинска земя. "Така всички резервисти от Херсонско, включително местните кримски татари, ще освобождават един вид своя собствена територия", обяснил Неткачев.

"Убеден съм, че днешните власти в Киев виждат тъкмо в кримските татари главния фактор за евентуален въоръжен конфликт в Крим", казва друг руски експерт, полковник Едуард Родюков.

Според него е възможно "активните действия на войските в Крим да бъдат подкрепени от полупартизански батальони на (радикалната групировка, б. р.) "Десен сектор" и бойци измежду кримските татари, а украинските власти ще се мъчат да свържат към тях местни резервисти от Херсонско".

"Тези хора ще имитират местно население, което се бори Крим отново да бъде отделен от Русия. Сценарият естествено е ужасен. Но има известни предпоставки, че Киев ще се опита да го осъществи с помощ от американците и НАТО", допълва Родюков.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
1
 
15
 
! Отговори
.\LocalAdmin преди 9 години
Че аз да съм се крил!? :)
130
2
 
18
 
! Отговори
НРБ преди 9 години
Кто приходит с мечом - погибнут от меча!!!
129
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига глупости и кримските татари гласуваха за присъединяване към Русия...само миризливата Галичина иска да остане в състава на тая фашистка държава, създадена от американците - Бандеристан!
128
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой със сигурност иска да вкара Русия във война! Украинците няма как да са толкова луди, че да нападнат Крим, ако някой не ги подтиква. То не беше ритане по кокалчетата, то не беше скубане, то не беше опъване на нерви...Искат да изкарат руснаците извън нерви! Да му дава Господ мъдрост на Володя! От неговия ум зависят много неща днес!
127
1
 
20
 
! Отговори
Славянин преди 9 години
Кто приходит с мечом - погибнут от меча!!!!
126
0
 
16
 
! Отговори
до 166 преди 9 години
Добре Local Admin (Хеко Емин), ще се направя, че не те разпознах.
125
2
 
15
 
! Отговори
.\LocalAdmin преди 9 години
159, виж коментар 162. Не бъркай свободата на словото със словоблудството. Това имаше предвит бат Хеко, но е по-лесно да обиждаш, че и да вкараш "Анадолски" елемент. :)
124
2
 
30
 
! Отговори
Поп Грую преди 9 години
До един българин 152Какво общо има САЩ с Украйна ли???Джо Байдън през месец-два е в Киев, синът му участва в компанията, която ще приватизира газопреносната система на Украйна. САЩ постоянно насъскват хохлите срещу Русия, само виж цирковете на Джен Псаки в Белия дом с Черния човек... Пък и САЩ НЯМАТ база в Черно море, със сигурност искат да имат.
123
0
 
19
 
! Отговори
Войвода преди 9 години
Браво Асене!И аз съм от Македонския край и въпреки яловите напъни на някои мои земляци мисля ,че добруването и бъдещето на нас,децата ни и поколенията напред зависят от нас самите.Независимо от религията,произхода и социалния статус всички родени в България или приели я за своя Родинатрябва и са длъгни да работят за неиния просперитет.Само в силна и независима България народът ще е добре и осигурен.Тук трябва да отворя скоба за политиците ни,макар че и мейду тях има нормални...
122
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тия украински *** няма да мирясат , докато не алапат мазната опашка
121
2
 
21
 
! Отговори
до Хеко преди 9 години
Много думи, а цялата ти мисъл е празна от съдържание, "исках простичко да ви покажа"... нищо не си показал, дефакто не каза нищо, просто продължително разтягане на локуми и излишно провокиране. Не си ти този, който ще определя кой трябва да има позиция по международни въпроси, това не ти е Анадола да се цензурират мненията в социалните мрежи, защото на мустака не му харесвало да го обсъждат. Всеки може да има мнение и да го изразява, ясно ли ти е ***?
120
19
 
19
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Aрмия Укрaiни е готовa дa го нaвре нa руския поробител, всеки ще помогне нa товa Свято Освободително дело! С нaшите стaри Бойни Брaтя Укрaiни ДО ПОБЕДA!
119
3
 
24
 
! Отговори
Поп Грую преди 9 години
Вчера още 11 руснаци са били включени в забранителните списъци на ЕС.А от вчера Игор Сечин, шеф на "Роснефть", е член на борда на директорите на "Pirelli".Санкциите са жестоки...
118
4
 
34
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Не можаха да предизвикат Русия да започне война със скрити провокации.Сега открито директно ще нападнат.САЩ са отчаяни. Много отчаяни...
117
2
 
18
 
! Отговори
До Бранник: преди 9 години
Ще се върне, когато и ти се върнеш от там, откъдето си излязъл след 9 месечната бременност / всъщност май е била по-кратка?!/ на ***!
116
3
 
20
 
! Отговори
Хеко Емин преди 9 години
... после пренесете този мир в града си - и тогава няма как държавата ни да не е добре. Има много неща, които трябва да бъдат загърбени - едно от тях е да спрем да сме по-руснаци от руснаците или по-украинци от тях самите. Пак визирам конкретната статия само, защото под другите статии ситуацията е същата. Сега отивам да поработя, беше ми забавно да си побъбрим! Не ми пука какво може да направи страната ми за мен, пука ми, какво мога аз да направя за нея! България ще пребъде!
115
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Хеко Емин Хеко брат, всички видяхме, че си *** и комплексиран, стига толко си се потил и отивай в Анадола, щом тук не ти харесва и спри да ползваш славянската азбука като си такъв хейтър. Аз против турците нямам нищо против, но простотията граници не познава. Айде беж....
114
3
 
20
 
! Отговори
11 преди 9 години
До БрaнникShut up бе!
113
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е т`ва вече е интересно. С нетърпение чакаме продължение, че да видим как някой с гол г.з ще излезе срещу гол у...?!
112
18
 
16
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Крим ще се върне към Мaйкa Укрaiни, товa е Свещено дело и Бог с нaми! Смъртъ зa руския поробител, и трижди AНAТЕМA! Крим е чaст от Укрaiнa и Европa!