Киев негласно се готви за бойни действия в Крим

"Независимая газета": В Херсонска област е обявена тотална мобилизация
Обновена: 11 юли 2014 14:18 | 11 юли 2014 09:28, Елка Василева
365
Киев негласно се готви за бойни действия в Крим
Снимка: архив, Reuters

Паралелно със силовата операция срещу сепаратистите в Източна Украйна Киев негласно се готви за бойни действия в Крим, станал част от Русия, пише "Независимая газета". В тази връзка в украинската Херсонска област "е обявена тотална мобилизация на военно задължените мъже до 35-годишна възраст", твърди вестникът, цитиран от Би Би Си.

Новият министър на отбраната на Украйна Валерий Гелетей спомена неотдавна, че скоро ще има "парад на победата в украински Севастопол", присъединен към Русия през пролетта едновременно с останалия Крим.

Някои експерти сметнаха тези думи за лекомислено перчене без никаква връзка с реалното положение. Но става ясно, че украинският президент Петро Порошенко все пак се кани в най-близко време да започне кримски блицкриг, посочва изданието.

Украински войски се събират в момента "прекомерно" край условната граница между Крим и континента - концентрира се бронирана техника, летят бойни хеликоптери. А резервистите от близката Херсонска област, извикани за 45-дневно обучение, са информирани, че след подготовката ще бъдат включени във войската и "ще тръгнат към Крим", е съобщил военният експерт генерал-лейтенант Юрий Неткачев.

Според него тези дни лидерът на кримските татари Мустафа Джемилев е заявил пред журналисти, че правителството в Киев ще слее в обща административна единица Херсонска област и Крим, който все още смята за украинска земя. "Така всички резервисти от Херсонско, включително местните кримски татари, ще освобождават един вид своя собствена територия", обяснил Неткачев.

"Убеден съм, че днешните власти в Киев виждат тъкмо в кримските татари главния фактор за евентуален въоръжен конфликт в Крим", казва друг руски експерт, полковник Едуард Родюков.

Според него е възможно "активните действия на войските в Крим да бъдат подкрепени от полупартизански батальони на (радикалната групировка, б. р.) "Десен сектор" и бойци измежду кримските татари, а украинските власти ще се мъчат да свържат към тях местни резервисти от Херсонско".

"Тези хора ще имитират местно население, което се бори Крим отново да бъде отделен от Русия. Сценарият естествено е ужасен. Но има известни предпоставки, че Киев ще се опита да го осъществи с помощ от американците и НАТО", допълва Родюков.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
4
 
16
 
! Отговори
rusnak преди 9 години
do anonymМного си смешен)))
150
3
 
17
 
! Отговори
от Киев преди 9 години
Украйна офанзива на Крим е плашило истории за кримската хора и руски граждани. Днес Украйна не знам какво да правя с "мирни ополченци" в Донецк. И парад на победата в Севастопол е само на ура-патриоти фантазии за нов министър на отбраната.А сега: "Мирни ополченци" на ДНР ще взриви мостове в Донецк:top.rbc.ru/politics/10/07/2014/935796.shtml
149
3
 
21
 
! Отговори
Леся преди 9 години
Правят всевъзможни провокации,за да предизвикат Русия.
148
6
 
23
 
! Отговори
rusnak преди 9 години
Москва, Москва,продължавай да им го набиваш във гъ*а!
147
0
 
21
 
! Отговори
Асен преди 9 години
До 161Политиците навсякъде са си точно това , Политици . Което означава Лъжци , Крадци , Разбойници , Убийци , *** , Подмазвачи , *** , Хулигани и разпалвачи на войни които без всякакви огризения ще вкарат във война Брат срещу брата и съсед срещу съседа . Някой беше казал че ( Войната я разпалват старците а умират младите ) който и да е бил , той е казал истината !
146
1
 
16
 
! Отговори
фсб преди 9 години
До ХекуЕми хеку как да те наричат хората теб и децата ти като си *** бе братче, аз имам приятели турци, които уважавам, но има защо, а ти си ***
145
8
 
17
 
! Отговори
rusnak преди 9 години
Укрите си го търсят и най-накрая такъв ще го получат, че и чичо Сам ще се ***..
144
2
 
18
 
! Отговори
тимошенко преди 9 години
сащ наистина искат воина с чужди ръце но този път няма да им се размине могат да воюват с много по слаби противници с равностоен никога ако не спрат незабавно има средства които ще ги изличат над 200 пъти играят си с огъня и съдбата си и с тази на европа само една подводница клас бореи е достатъчнанямат никаква защита про е фикция очакваите големи циркове
143
2
 
19
 
! Отговори
от Киев преди 9 години
Руски братушки: Цената на природния газ от Газпром за България е една от най-високите в Европаrferl.org/content/russian-gas-how-much-gazprom/25442003.html
142
5
 
33
 
! Отговори
хахахаххаха преди 9 години
"Украйна, само напред! Победа!!!"Виц на годината.
141
2
 
22
 
! Отговори
aaa преди 9 години
Брей не се уморихте глупости да съчинявате бе.То вярно ,че луд умора няма,ама чак толкова.Тоя американски лакей в Киев,трябва съвсем да си е изгубил ума да тръгне срещу Русия.Не че той и господарите му имат някакъв разум.От безумци всичко може да се очаква.Смили се Боже над безумните човеци,нека спре това кръвопролитие на тази земя.
140
1
 
27
 
! Отговори
Поп Грую преди 9 години
До Анонимен 177Сегашната укр.власт дойде на власт с преврат и на втория ден реши да забрани руския език.Улиците на Киев покрити с кръв и сополи, руския език им е най-големия проблем??? Американските сенатори се изказваха на Майдана, специални гости бяха... Е, как искаш етническите руснаци в Западна Русия да го приемат това?Ами, никак...
139
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами да скри се :)Уж каза, че отиваш да бачкаш, а си смени ника и продължи да пишеш простотии, елементарен си.
138
1
 
14
 
! Отговори
Сектор Газа преди 9 години
Гуляй, Мужик!!!
137
1
 
21
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Някой иска да изгуби не само Крим,май ....Щом настояват-да почват,ще бъде интересна гледка!
136
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйна негласно се готви за бойни действия... срещу кого, срещу руснаците? :) хахахаххаЗащо ме разсмивате, с Донецк и Луганск не могат да се справят, пък към Крим ще погледнат...
135
0
 
20
 
! Отговори
Поп Грую преди 9 години
До Анонимен 175Ами то се казва Руска Федерация и си е федерална държава...
134
1
 
17
 
! Отговори
bg преди 9 години
ALLAH E SATANATA.POKLON PRED TURCHINA KOITO SE OTKAZAL OT GNUSNIA ISLAM I PRIEL HRISTIJANSTVOTO.
133
0
 
20
 
! Отговори
Поп Грую преди 9 години
До един българин 164България също има и е член на НАТО...И ко?
132
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия *** наистина са решили да запалят ,,трета световна война".Ако трябва да бъдем честни на САЩ сега им трябва пълномащабна световна война и вършат това с ръцете на глупавите украинци.Обаче как ще агитират Европа или пак ще прибягнат към използването на НАТО и ще ни вкарат и нас в този филм.