Как да спасим нигерийските момичета?

3 месеца 200 ученички продължават да са в плен на ислямисти
12 юли 2014 17:00,
45
Как да спасим нигерийските момичета?
Снимка: YouTube

Радикалната групировка “Боко Харам” отвлече над 200 момичета от нигерийския град Чибок през април. Случилото се предизвика широк отзвук по целия свят. Знаменитости и политици се надпреварваха да изразяват подкрепа и да настояват за незабавното освобождаване на ученичките.

В понеделник ще станат 3 месеца от отвличането. Отзвукът съвсем отшумя, а 200-те изглеждат почти напълно забравени, пише сп. “The New Yorker”. За последно момичетата бяха видени във видеоклип, разпространен от ислямистите през май.

Първоначалното световно внимание към случилото се все пак постигна нещо важно – принуди нигерийското правителство да признае, че отвличането е факт. Защото първоначално властите отричаха подобно нещо въобще да се е случило.

В деня след отвличането армията обяви на всеослушание, че всъщност почти всички момичета са спасени. Което е откровена лъжа, понеже спасителна операция изобщо не е имало, посочва “The New Yorker”. Трябваше да минат поне 3 седмици преди президента Гудлък Джонатан да се срещне със семействата на отвлечените. След тази среща Джонатан не се посвени да обвини родители и близки, че не сътрудничили достатъчно на властите и затова момичетата все още са в плен.

Приближени до държавния глава дори считат, че отвличането всъщност е постановка с цел злепоставяне на президента година преди изборите. Първата дама Пейшънс Джонатан наскоро обвини поддръжници на семействата на отвлечените момичета, че са членове на “Боко Харам”.

Освен политическата параноя, ужасяващата участ на 200-те момичета разкри и сериозните проблеми на нигерийската армия. На хартия Нигерия има една от най-мощните войски в Африка, с бюджет от над 2 милиарда долара, численост от 130 хиляди души и достатъчно добре развита за африканските стандарти авиация.

Армията обаче е задушена от хватката на широкоширещата се корупция и огромният бюджет не се трансформира в качество. Войници се оплакват от условията по време на служба – липса на качествени храна, спални помещения и въоръжение. Разочарованието е толкова голямо, че наскоро войници от 7-ми батальон откриха огън по своя командир, след като 12 техни бойни другари бяха убити при атака на екстремисти.

Предвид тези проблеми е разбираемо притеснението на чужди правителства, че Нигерия губи битката с “Боко Харам”. В Пентагона беше обявено в официален доклад, че нигерийските войници дори се страхуват да влязат в сражение с екстремистите. Бойците на “Боко Харам” стават все по-уверени – атакуват столицата Абуджа и редица големи градове. Само в първите 3 месеца на тази година екстремистите са убили над 15 хиляди души.

Не по-малко притеснителни са данните за престъпления, извършени от армията срещу собствения й народ, особено в размирния Север. Дори се чуват мнения, че отвличането на момичетата в Чибок е отмъщение за задържането на стотици дъщери и съпруги на предполагаеми членове на “Боко Харам”.

Тези жени са държани в затвори месеци наред, без да им бъде отправено никакво обвинение. Неслучайно през 2012-та г. лидерът на бунтовниците заяви във видеозапис: “Докато вие задържате нашите жени, само почакайте и вижте какво ще се случи на вашите жени”.

Настоящата ситуация в Нигерия до голяма степен възпира и намесата на чужди сили. В Съединените щати и Европа има рестрикции срещу оказването на военна помощ на страни, за които има сведения за нарушаване на основни човешки права от страна на правителството.

Така чуждестранна мисия за освобождаване на отвлечените момичета изглежда невъзможна, поне на този етап. Освен това дори и да се стигне до такава, вероятността за много жертви е изключително висока.

По всичко личи, че борбата за бъдещето на ученичките е в ръцете на местното население. Именно неправителствените организации в африканската страна са тези, които трябва да продължат да се борят за тези момичета.

Активистите, настояващи за конкретни действия, са преследвани постоянно от властта – те са арестувани, плакатите им биват късани от полицаи, контрапротестиращи ги нападат.

Но тези активисти са все още там, по улиците на големите нигерийски градове. Тези хора имат нужда от подкрепа от целия свят и сега 3 месеца по-късно. Светът не трябва да отвръща глава, защото темата вече не е тренд.

А политиците трябва да покажат, че наистина искат да видят отвлечените ученички на свобода. Дори и това да означава преговори с бунтовниците и евентуална сделка за размяна на затворници срещу момичета. Подобни размени се правят между израелци и палестинци и светът ги приветства като крачка за дълготраен мир.

Защо животът на млади жени да не бъде спасен по този начин?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Boko Haram si e napravil goliam harem.Naistina v Korana niama zakon koito da pozvoliava ubiistva na ednakvo mislishti hora. Kato pribavim i tova che za tiah jenata ne e chovek komentarite stavat izlishni.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименZad korana mogat da se kriat mnogo teroristi. Izglejda che im e udoben.?!
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Nito edna teroristichna organizacia niama voiska. Te izpolzvat nai dolnite antichoveshki zakoni. Tezi momicheta sa gi vzeli za svoi seksualni nujdi. Povecheto teroristi se kriat v tuneli pod zemiata. Ako iskate vzemete talibanite v avganistan, hamasite v Palestina vsichki sa v podzemni skrivalishta. Izlizat maroderstvat i pak se kriat.Prestaplenie e sveta da zashtitava takiva ***.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Zapomnete ! Navsiakade po Sveta islamistite sa dolnoprobna paplach. Teroristi za svoi i chujdi. Prosti agrasivni hora s koito niama nikakav nachin da se razgovaria .Moje bi edinstvenata strana sa Israel koito poznavat tehnia ezik i znaiat kak da razgovariat - samo s BOMBI.Kak sveta ne uspia da razbere che terora i otmashtenieto sa prisashti na prostite i neuki ***.
34
1
 
9
 
! Отговори
Sunny ray преди 9 години
Мюсулманските терористи са престъпнци на моралните закони и нарушават и човешките орава и международните правни норми и Божият закон-те са престъпници и беззаконници според всички човешки закони и извършители на уасни грехове като отвличания, убийства, терористични нападения и т.н. но дори да се разминат от човешки международен съд, който би трябвало да ги осъди и забрани , но никак няма да избегнат Божия праведен съд и чвечно наказания в ада за беззконните си дела, освен ако не се покаят .
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
няма такива закони в исляма,убийства,изнасилвания,кражби,лъжи,за корана те не са мюсюлмани
32
2
 
1
 
! Отговори
:) преди 9 години
Jedem das seine...всекиму своето!
31
3
 
13
 
! Отговори
АнтиИслямист преди 9 години
Ето какво представлява ислямът, за който ни подготвят глобалистите и някои родни политици, техни послушни лакеи, говорейки сладкодумно, че "с турците сме били един народ" и - хайде, тогава, да възстановим "великата османска империя"!...
30
5
 
4
 
! Отговори
Свински преди 9 години
Я не ме занимавайте с глупости!
29
2
 
1
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
С разликите от КТБ и партийните субсидии ще ги купим и ще им предоставим някое запустяващо селце !
28
2
 
5
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Няма да ги спасяваме. Нали според исляма всеки правоверен безгрешен мюсюлманин отива в рая, където го очакват 70 девственици. Ами ето ти ги, 200, точно за трима мюсюлмани. Дори не достигат. Ще трябва да отвлечем още 1500, че да стигнат за цялата групировка. Иначе ще се наложи да намаляваме порцията девственици от 70 на 20. А това ще обиди правоверните им безгрешни души на мюсюлманите :)
27
5
 
23
 
! Отговори
:( преди 9 години
Не ми пука как ще се спасяват някакви нигерийци от Боко Харам. Пука ми как да спасим България от такива като Боко Тикван и Серж Съселан !
26
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голяма еб.н пада. Всяка групировка отвлича и е.е на поразия дъщерите и жените на противника.После казвайте, че не са произлезли от маймунеците.
25
3
 
15
 
! Отговори
Румба-Трумба преди 9 години
Как да спасим българското население ?! Хора, глупави ли сте, слепи ли сте или сте сломени ?! Няма нищо хубаво, че има пленени 200 момичета, еди си къде, където малцина българи са ходили. Как ще спасим НАС ? Нашето намаляващо и застаряващо население ? Стига сме гледали в чуждата паничка, а дайте да погледнем в нашата, да видим що за бъркоч е останал и да си заредим хубава, нова порция! Време е да се стриже вълната, стига сте били овце ... Срам ме е да се нарека българин в тези времена ...
24
8
 
3
 
! Отговори
до 18 ПРАВОСЛАВЕН преди 9 години
Новата антизападна и антидекадентска линия на Путин се основава на дълбокия консерватизъм на православните идеи, убеден е Билд. И именно стремежа да се унищожи украинската църква и да се върне украинската автокефалия в лоното на Московската патриаршия Билд обяснява със стремежа на Путин да наложи контрол над Украйна. Но именно православието, според Билд, представлява главната заплаха за западната цивилизация.
23
4
 
4
 
! Отговори
ДО 18 православен преди 9 години
Карл Билд смята православието за главната заплаха за западната цивилизация4 Май 2014 | 08:16 | Агенция "Фокус"Стокхолм. Министърът на външните работи на Швеция, един от архитектите на Източната политика на Европейския съюз, Карл Билд смята, че през последните няколко години Русия се е променила към лошо. Ако през първото десетилетия след разпадането на СССР тя е демонстрирала в политиката привързаност към западните ценности и се опитваше да ги наложи на гражданите си, то сегашното ръководство на Русия заема твърда позиция срещу Запада, предаде руската агенция REX. По думите на Карл Билд,
22
1
 
17
 
! Отговори
ПРОСТО Е преди 9 години
Да се забрани исляма щом от него тръгват подобни крайности! Когато докажат, че не се агресивни- да си го изповядват пак
21
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как да спасим нигерийските момичета?Като християнизираме и цивилизоваме света, а не като го мюсюлманизираме и циганизираме, както е по плана на глобалистите!
20
0
 
2
 
! Отговори
Atakoeb! преди 9 години
До АТАКИСТNe ti triabvat granati-hapni fasul s 8 luti 4ushki i si gotov-Praaaadddmeeennn!Pradliuo ot Savetskata Ataka-komunisticheska podloga!
19
6
 
13
 
! Отговори
Боко Харам преди 9 години
Боко Тикван е къде къде по опасен