Търпението на Русия не е безгранично

Комерсант: Москва обмисля ответни удари заради Ростов
Обновена: 14 юли 2014 14:13 | 14 юли 2014 09:16,
225
Търпението на Русия не е безгранично
Снимка: Reuters

Конфликтът в Украйна за пръв път взе жертви сред гражданите на Русия на руска територия, пише "Комерсант".

В неделя при артилерийски обстрел от Украйна загина жител на руската Ростовска област и остави сираци четири деца, а две местни жени бяха ранени. Руското външно министерство предупреди, че инцидентът може да има необратими последици, отговорността за които ще падне върху украинската страна", напомня вестникът.

Още по темата

Вчера Киев опроверга твърденията, че стои зад обстрела. Според близък до Кремъл източник на "Комерсант" Москва обмисля "прецизни ответни удари" по украинска територия. По думите му Русия "знае със сигурност откъде се стреля" и търпението й "не е безгранично". Не се предвиждала обаче мащабна акция, а само целенасочени единични удари срещу позициите, от които се стреля по руска територия.

Москва едва ли ще осъществи пълноценен силов сценарий в Украйна, смятат експерти на изданието.

Въпреки широкия отзвук на трагичния инцидент в Ростовска област не се очакват промени в основната стратегия на руския президент Владимир Путин в Украйна, смята Дмитрий Тренин, директорът на Московския център "Карнеги". "Тази стратегия предвижда да постигне интересите на Русия, без пряко да се меси в конфликта в Украйна, което би довело до окончателно скъсване със Запада, особено с Европа", пояснява експертът.

"При това положение бих очаквал от Москва решителни дипломатически стъпки, но едва ли ще последва военно участие, включително изпращане на руски миротворци в Украйна", добавя Тренин.

"Трагедията в Ростовска област показа, че не е възможно конфликтът в Източна Украйна да бъде ограничен само до украинската територия. Онези, които предполагаха, че този конфликт няма да ни засегне никога и по никакъв начин, бяха изпаднали в опасна заблуда", коментира пред всекидневника, цитиран от Би Би Си, политологът Андрей Кортунов.

Ескалацията на източноукраинския конфликт създава множество заплахи за Русия - големи количества неподконтролни оръжия край границите й, проблеми с бежанците и трансграничната престъпност.

Освен това и от двете страни действат сили, заинтересовани от провокации с цел Русия да бъде въвлечена във войната в Украйна, предупреждава аналитикът. "Станалото прави още по-актуално политическото уреждане", заключава Кортунов.

Няма никаква независима Украйна - тя "може би е искала да стане независима, но стана абсолютно зависима от западните донори и от САЩ", заявява в интервю за "Росийская газета", цитирано от ИТАР-ТАСС, председателят на комисията по външна политика в руската Държавна дума Алексей Пушков.

Украйна е натрупала над 100 мииларда долара външен дълг, а 20 милиарда от тях трябва да върне в най-скоро време. И ако не я подкрепяха финансово и политически западните страни, тя щеше да е фалирала страна, несбъдната държава и можеше да се разцепи, заявява руският депутат.

Украйна излезе неспособна да реши собствените си проблеми; новото киевско ръководство подкрепя "крайните националисти - инициатори на клането в Одеса" на 2 май, и "всеки ден, всеки час нарушава човешките права в източните региони". "Фактически ръководството на Украйна иска проблемите й да не бъдат решени от нея самата, а от Запада, но против Русия", добавя Пушков.

Украинската криза вече се превърна в международна, и то най-вече по вина на Киев, твърди той по повод "международното внимание и международните усилия", насочени към тази страна. Руското ръководство не бива да позволява на САЩ "ефективно да изолират Русия (. . .), включително на международните терени". Кремъл "трябва да открие страни, които няма да подкрепят политиката на изолация, и то не само в Европа", подчертава депутатът.

В четвъртък руският президент започна едноседмична обиколка из Латинска Америка и посети вече Куба, Никарагуа, Аржентина и Бразилия. Докато всички се чудят защо Владимир Путин е избрал за турнето си точно тези държави, специалният кореспондент на "Комерсант" Андрей Колесников разбра: президентът на Русия просто е решил да посети всички страни от Латинска Америка, пренебрегнали резолюцията на ООН за териториалната цялост на Украйна, твърди всекидневникът.

Документът от 27 март, осъждащ анексирането на Крим от Русия, бе прокаран в Общото събрание на ООН със 100 гласа "за" при 11 "против" и 58 "въздържали се".

Според "Независимая газета" Путин обикаля страни, "нуждаещи се от съдействието на Русия". "Така например на Куба (. . .) бе опростен дългът още от съветско време" - 31,7 милиарда долара.

В Никарагуа Путин обеща да обмисли доставки на пшеница от Русия, която ще осигури страната и със селскостопанска техника, а най-важното - ще й помогне за изграждането на Голям междуокеански канал, алтернативен на Панамския. Аржентина получи обещание за нови проекти в енергийната сфера и "явно става специален партньор на Русия в Латинска Америка, след като президентката й Кристина Кирхнер се солидаризира с руската позиция за Крим", добавя руският вестник.

Заради напрежението около Украйна Великобритания отказа визи на повечето руски делегати, изпратени на тазгодишното международно авиационно изложение "Фарнбъро", пише "Новие известия", като се позовава на външното министерство в Лондон.

Според източници от руската делегация участието на Москва практически е провалено, след като визи са издадени само на петима от 17-те й членове.

Вчера Форин офис информира, че на представители на Кремъл няма да бъдат пратени обичайните покани за участие в авиошоуто от 14 до 20 юли, а освен това се предприемат стъпки за ограничаване на британския оръжеен износ за Русия. Визи са получили само технически лица, но не и основната група начело със Сергей Корнев, шеф на държавния оръжеен монополист "Рособоронекспорт", нито пък руските журналисти. Излиза, че Русия е хвърлила на вятъра стотици хиляди лири, платени за наем на изложбени площи, хотели и самолетни билети, се казва в материала.

Според експерти на "Новие известия" Русия може да отвърне с визови ограничения за британски бизнесмени и чиновници, а явно няма и да участва в следващото изложение "Фарнбъро" - ще се пренасочи към прояви от подобен род в Азия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
10
 
! Отговори
ха преди 9 години
До СЛЕДПиши по темата и смислено,щом пишеш с главни букви явно нещо те яде отзад..........
13
3
 
25
 
! Отговори
до упс преди 9 години
До упс"Изстреляни от финландска територия снаряди убиват няколко войника от руска застава..."Изстреляна от Украйнска територия ракета убива един руснак на руска територия.Пише го в статията. За това е статията. Финландски територии, някакъв ти въображаем снаряд и лъжовното ти твърдение за бройката на мъртвите нямат нищо общо. Има само един убит. Ех ти пък все неразбрал. Изобщо не знам откъде си си ги измислил тези работи, ама не е зле да четеш малко преди да пишеш коментари.
12
6
 
45
 
! Отговори
чакаме преди 9 години
Путин е велик политик и той си знае работата,ще чакаме да се върне в Русия и ще видим какъв ще е отговора към проамериканската хунта в Киев.
11
17
 
5
 
! Отговори
СЛЕД преди 9 години
СТРЕЛБАТА С ОРЪДИЕТО ИЗБУХВА БЛАГОРОДНАТА ЯРОСТ НА СЪВЕЦКИЯ СЪЮЗ И ДР. СТАЛИН НАПАДА МЪНИЧКАТА ФИНЛАНДИЯ С 1 МИЛИОН ВОЙНИЦИ. СКОРО СЛЕД ТОВА 500 000 ОТ ТЯХ ГЛЕДАТ С НЕВИЖДАЩИ ОЧИ СТУДЕНОТО И МРАЧНО ФИНЛАНДСКО НЕБЕ....
10
3
 
24
 
! Отговори
идиот преди 9 години
До демократ европеец.Първо се научи да пишеш ,после пиши глупости и лъжи
9
46
 
9
 
! Отговори
демократ европеец. преди 9 години
УКРАИНЦИТЕ ИМАТ ПРАВО ДА СА СВОБОДНА ДЪРЖАВА ',А НЕ ПРИДАТЪК КЪМ РУСИЯ ,КАКТО БЕШЕ ОСЕГА ПОВЕЧЕ Т СТО ГОДИНИ.СИЯ НЕ ТРЯБВА ДА ПОДКРЕПЯ СЕПАРАТИСТИТЕ,А ДА ОСТВИ ВУКРАНЦИТЕИДА СИОПРАВЯТ ДЪРАВАТА.УСКИЯ ИМПЕРИАЛМЗЪМ Е НАЙ ЛОШИЯ ВАРИАНТ ОТ ВСИЧКИ ДРУГИТЕ,КОЙОТ ИСКА ВСЕ НОВИ ТЕРИТОРИИ.ТЕ СВОЯТА НЕ МОГАТ ДА СИ ОПРАВЯТ ,А ИСКАТ ДРУГИ.ТЕ Е ОБРЪДЕНАМОТ СЪСЕДИ ,КОИТО Я МРАЗЯТ.ТОВА ЗА КАКВО ВИ ГОВОРИ.
8
0
 
23
 
! Отговори
Bravo преди 9 години
Dobre che e Мария Захариева za da mojem da chetem istinski ***.
7
52
 
12
 
! Отговори
упс преди 9 години
Изстреляни от финландска територия снаряди убиват няколко войника от руска застава и понеже търпението на русия не е безкрайно започва,, зимната война''.Да ви се струва познат този сценарий?Безкрайни са руските провокации и имперски интереси на император путин първи.
6
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 5492В БРИКС СА СИ САМОДОСТАТЪЧНИ...ДА КРАДАТ ТЕХНОЛОГИИ И ДА ПРИВЛИЧАТ СПЕЦИАЛИСТИ И МОЗЪЦИ ОТ САЩ И ЗАПАДАДА ОГРАНИЧАТ НПО..ГРАЖДАНСКИ КОМИТЕТИ..ДА ДЕЙСТВАТ ОГЛЕДАЛНОДОЛАРА СЕ СРИВА ОКОНЧАТЕЛНОТРЛЯБВА НА СВЕТА АЛТЕРНАТИВНА ВАЛУТА И НОВ ФИНАНСОВ РЕД БЕЗ САЩЯВНО САЩ АКО НЕ ПЕЧАТАТ ДОЛАРИ ОТДАВНА ДА СА ФАЛИРАЛИПРОДАВАТ ЕДНА ОСТАРЯЛА И ИЗТЪРКАНА МЕЧТА..НА МОДА ВЕЧЕ Е КИТАЙ БРАЗИЛИЯ РУСИЯ..АФРИКА..
5
7
 
50
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Колкото повече Русия се въздържа,толкова повече пикаят газ отвъд океана!!!Остана месец и половина до зимата.Тогава влизат наследниците на Тарас Булба и ще колят гладните Майдъновци като пилци!!!Справка,Наполеон и Хитлер!!!
4
6
 
56
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Винаги е удоволствие да наблюдаваш действията на един умен мъж в политиката, чиято интелигентност надхвърля тази на противниците му - Путин и ... И май друг няма...На пръв поглед поведението му изглежда нелогично - убиват руснаци /вкл. и деца/ в Украйна, а той договаря енергийни проекти в Латинска Америка...Но на пръв поглед. Зад това се крие истинска хладнокръвна и далновидна политика...Искам да видя как ще се справи с Украйна и заплахата ИДИЛ за Балканите. От това зависи цивилизацията...
3
7
 
12
 
! Отговори
Registriran преди 9 години
13 июля 2014 года в 9.30 утра вражеская артиллерия нанесла удар по европейской части территории России. Это случилось ВПЕРВЫЕ после 22 июня 1941 года!И ВПЕРВЫЕ в истории СССР/России это осталось БЕЗ ОТВЕТА
2
5
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма никаква независима Украйна - тя "може би е искала да стане независима, но стана абсолютно зависима от западните донори и от САЩ"---------- като България
1
1
 
32
 
! Отговори
5492 преди 9 години
Винаги реалната (пряка) ДЕМОКРАЦИЯ и СВОБОДА е била, и е - постоянна власт за ВСЕКИ гражданин, постоянна пълна реална информация за ВСЕКИ гражданин, ВСЕКИ гражданин ВИНАГИ носи пълна индивидуална отговорност за своите действия. Представителната демокрация (скрита диктатура) е била и е - ВИНАГИ цялата власт е на ШЕПА "хора" (ЛИДЕРИ) и наложена безусловно върху ВСЕКИ гражданин, никога ВСЕКИ гражданин НЯМА достъп до постоянна пълна и реална информация, НИКОГА ШЕПА "хора"(ЛИДЕРИ) не носят пълна индивидуална отговорност за своите действия.