Мюсюлманинът, който поведе война срещу бурките

Теолог: Няма нищо мюсюлманско в закриването на лицето
Обновена: 18 юли 2014 23:02 | 18 юли 2014 21:09,
106
Мюсюлманинът, който поведе война срещу бурките
Снимка: Reuters

Темата за носенето на религиозни символи става все по-актуална в западния свят, където тя върви ръка за ръка с дебата за имигрантите. Наскоро в Швейцария след референдум се обявиха срещу минаретата. Носенето на бурки в Западна Европа пък е един от най-честите примери за сблъсъка на двете култури.

Теологът д-р Тадж Хагли, ръководител на Мюсюлманския образователен център в Оксфорд, обяви, че започва кампания за забрана на бурките във Великобритания. Той самият е мюсюлманин. Ето и неговите аргументи, публикувани в “Дейли мейл“.

„Все по-нарастващата мода младите мюсюлманки във Великобритания да носят бурки (за разлика от своите майки) е едно от най-опасните явления на нашето време.

Някои твърдят, че носенето им е символ на мултикултурното разнообразие и толерантността в обществото.

Но това е опасна заблуда. Това е архаичен, типичен за племената атрибут, използван от екстремисти да прокарват крайни идеологии, нямащи нищо общо с Корана.

Всички във Великобритания, включително и мюсюлманите, трябва да се противопоставим на разпространението на това облекло, което е като затвор за жените. То насажда недоверие, има сериозни последствия за здравето и е огромен риск за сигурността. В модерния свят не трябва да има никаква опция за оставане в анонимност на публични места.

Противно на привържениците на бурката, тя всъщност няма нищо общо с исляма. Това е културна практика, внесена от Саудитска Арабия и примитивните части на ислямския свят.

Ето защо тази седмица в Мюсюлманския образователен център в Оксфорд стартирам национална кампания за налагане на забрана на бурките на обществени места. Такава забрана трябва да важи за всички видове забрадки без изключение дали става въпрос за религиозни такива, или не.

Една от основните цели на инициативата е да се съберат 100 хил. подписа, с които да задължим парламента да обсъди въпроса.

Въпреки нарастващата загриженост от британската общественост нашите плахи политици отказват да се справят с проблема, тъй като се страхуват да не бъдат обвинени в ислямофобия. Време е да се сложат нуждите на британското общество на първо място.

За да бъде отхвърлена идеологията на фанатиците, обикновените мюсюлмани трябва да станат начело на тази кампания, защото носенето на бурки подкопава доверието към цялата общност. И преди е имало такива кампании, но различното този път е, че е водена от мюсюлмани, чийто глас остава нечут. Каним всички мюсюлмани и нашите приятели от другите религии, за да може Великобритания да се отърве от това културно чудовище.

Основна причина за тази кампания е решението на Европейския съд за правата на човека от този месец, с което потвърди забраната за носене на бурки във Франция.

24-годишна пакистанка, живееща в Бирмингам, се обърна към европейския съд, като изтъкна, че забраната нарушава (забележете поредността) религиозните, културните и личните й права. На всяко ниво нейните претенции лежаха на неистини. За щастие, нейният случай беше отхвърлен, но нейните аргументи са симптоматични липси в културата на мюсюлманите. На първо място е фактът, че няма религиозно изискване към жените да носят бурки. Второ, всъщност в Пакистан 90% от жените не носят такива.

Забраната за носене на бурки ще предотврати сепаратизмa и социалния апартейд. Освен това, както стана ясно, тази забрана не нарушава никакви религиозни права, още по-малко мюсюлмански.

Защитниците на бурките говорят за свободата на избора, но тук става въпрос за жени, на които не им е даден такъв избор. Тук не става въпрос за даване на свобода, а за отнемане на такава. Бурката е още едно оръжие в ръцете на джихадистите женомразци като принудителния брак. Докато толерираме бурките, толерираме и тъкмо тях.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кубратчани бъмзита я си лягайте *** фашистки
39
5
 
11
 
! Отговори
xxx преди 9 години
До До:Исмаил 37"Има много порно филми с монахини,но няма нито един филм с жена с бурка!"Poneje ne znaesh kade da tarsish :) S pokrita glava, ama bez nishto drugo sa oshte po-perverzni arabkite :) i izobshto musulmanskite jeni.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бъмзи я несе занимавай със хората пак данете направя ба ништо
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 65, какво си шмъркал джиджифил
36
8
 
21
 
! Отговори
prokurora преди 9 години
Бях вчера във Виена, влязох в една закусвалня неволно да хапна и вътре се чуваше само турска музика. Загледах се по улицата и поне 50 процента от жените бяха забрадени. Излизам от закусвалнята и виждам, че се казва Анадолу. Това ли е Европата?
35
3
 
3
 
! Отговори
до 61 преди 9 години
Никой не се опитва да направи това но погледни по доло как се плюе и неми говори на яснолитие!!!!
34
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ех този ислям само терористи християните невини хора,вчера беше ударен самолет загинаха 300 души но това не се брои за тероризъм не се брои и окопацията кражбата на петрол за тероризъм а избиване на деца пък вообще не се брои,оооо благодаря госпожо той прочште тази история от давна
33
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все още се намират наследници на онези мюсюлмани ,пренесли знанието на Елада и Рим през тъмният период на Средновековието .И слава Богу ,че ги има ,да покажат ,че не религията е лоша ,а обсебването и от полуграмотни бедуини с петро-долари ,нямащи нищо общо в културно и нравствено отношение със светлите умове на Багдат,Кордоба и т.н. Все едно вмирисан монах от забутан манастир в края на Скандинавия да е показателен за Ренесансова Европа.С тези може и да се живее в мир и съгласие...Дано са повече
32
1
 
2
 
! Отговори
Muchimuchi преди 9 години
"Силата на разума" Ориана Фалачи - намерете и прочетете, ще се смаете от прочетеното
31
1
 
17
 
! Отговори
Кхан Телериг преди 9 години
Подкрепям Тервел, но има доста разлики между нас и Франция и Англия, но ще се спра на една в този случай - там щат, не щат говорят на местния език. Тук нещо не ни се отдава да ги накараме да говорят български.
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Хан ТервелНямам нищо против коя да е религия и смятам, че всеки човек е в правото си сам да избира своя Бог, но имам против фанатизма/който в никакъв случай не е само в мюсулманството, пример за това е древната католическа църква/.Смятам, че е недопустимо обаче в съвременния свят да се прилагат такива задължения, най-малкото заради сигурността на хората.Отдавна религиите не са това , което са били и никога няма да са както в 17 век.И не само България, света няма да е този който познаваме...
29
4
 
20
 
! Отговори
Хан Тервел преди 9 години
В БГ на повечето места в Родопите се носят подобни носии ,и се изучава корана.Плаща се от С.Арабия в долари.Уважавам мюсюлманите но не и тия фанатиците дето избиват невинни хора.А именно те карат жените си насила да се забулват.На Турция им трябва нов Ататюрк иначе ще станат като ония дето са по-надолу от тяхА на всички трябва да ни е ясно ,че скоро България няма да бъде тази която познаваме и 1/3 ще изповядва исляма.Вижте ,че Франция и Англия вече не са това което бяха.
28
1
 
6
 
! Отговори
CS преди 9 години
Ултрарадикални джихадисти в северната сирийска провинция Рака пребиха с камъни жена, обвинена в изневяра, съобщи днес Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес. Това е първата подобна екзекуция, извършена от групировката "Ислямска държава" (ИД), обявила наскоро халифат на част от територията от Ирак и Сирия, отбелязва организацията. Местен активист потвърди информацията, уточнявайки, че наказанието е било извършено снощи, публично, на площада в град Табака. "Тако
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Исмаил до 42България момченце/и не ми говори в мъжки род!!!ЖЕНА съм/ е една от първите християнски държави,ти вземи да прочетеш малко история и тогава ми филосовствуай тука,и не си губи времето само в плодене,защото те тези "плодове" имат нужда и от възпитание,а ти виждам, че си съвсем неспособен да възпиташ човек!Не ти говоря за синоди и мъченици,а за КОНСТИТУЦИЯ,това е върховния закон в нашата държава, та....нещо ми убягнаха жените управлявали империята де ;)да ги чуем...не рови в гугъл;)
26
10
 
1
 
! Отговори
Исмаил до 43 преди 9 години
Ами не чети само библията ами и история...Нещо по различно от приказки.
25
22
 
3
 
! Отговори
Исмаил до 42 преди 9 години
Ако си препуснал последните 650г България не е християнска държава.Мечтай си. И както смяташ че държавата ни е съветска и християнска си противоречиш .Защото е обявяваш за религиозна(християнска) държава.Кое му е съветското освен 11 мъченици-агенти на светия синод. Забележка:"съветска"-грешката е вярна.И няма да вървя в Анадола.Ще се плодим да те дразня и да хванеш рак от яд..ха..ха
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Исмаиля да кажеш кои са тези две жени управлявали османската империя, че събуди любопитство))))...а магаретата са със български имена, защото живеят в България!
23
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИсмаилИсмаиле, държавата ни/България/ е светска, християнска държава, официалната религия е християнство, а в нашата религия/на БЪЛГАРИТЕ - ХРИСТИЯНИ/ няма място за бурки!Ако ти се иска жена ти да носи такава...чантата, шапката, гащите....и в Анадола...Анадъмно!?
22
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само едни дълбоко комплексирани мъже могат да подтискат така жените си. Дано целият свят се опълчи срещу тези чудовища!
21
3
 
24
 
! Отговори
Да бе да преди 9 години
До "исмаил">Защо не накарате монахините да ходят без *** и с къси поли?Все пак това е дискриминация...срамота тези кълки да не видят слънце.Исмалиле, когато монахините идат в мохамеданския ви свят тогава им забранявайте каквото искате.И по ваш любим обичай може и с камъни да ги трепете - това си е ваша работа. Но ТУК, в ЦИВИЛИЗОВАНИЯ свят има правила и норми на поведение. За това ако обичаш не ни казвай какво да правим, щото ще ти кажем къде да идеш ...