Полет МН17: какво се е случило и кой е виновен?

Експерти за трагедията с малайзийския самолет
Обновена: 18 юли 2014 16:16 | 18 юли 2014 13:01, Елка Василева
555
Полет МН17: какво се е случило и кой е виновен?
Снимка: Reuters

Катастрофата на Боинг-777 на авиокомпания Malaysia Airlines, извършващ полет МН17, продължава да поставя множество въпроси. На фона на взаимните обвинения и различните предложения засега няма потвърден отговор на въпросите с какво оръжие е бил свален самолетът и кой го е свалил, пише Би Би Си.

Въпреки информацията, появила се в интернет, засега не е ясно дали сепаратистите в Югоизточна Украйна разполагат с възможност да свалят подобни цели. Междувременно експерти изказват мнения за случилото се.

Още по темата

Майкъл Кларк, професор от Кралския обединен институт по отбранителни изследвания:
„Известно ни е, че на 29 юни сепаратистите на всеослушание заявиха, че са превзели система БУК на украинската армия. ... Разполагаме също така със свидетелства, че лидерът на сепаратистите Игор Стрелков /Гиркин/ е написал в социалните мрежи за свален Ан-26. Това съобщение след това беше бързо свалено“.

Дезмънд Рос, експерт по въпросите на авиационната безопасност:
„Много лошо е, че оценката на риска /за полети над източната част на Украйна/ не е била направена по-щателно“.

Сергей Ковальов, председател на руския синдикат на авиодиспечерите:
„За да бъде свален самолет, който лети на височина 10 000 метра, трябва да имаш много сериозно въоръжение – ракети. Мога да предположа, че това е или грешка /Украйна вече е сваляла руски Ту-154 преди 13 години/, или терористичен акт“.

Павел Фелгенгауер, военен експерт:
„Естествено, че това е грешка. Не мисля, че някой е искал да свали малайзийски Боинг. В зона на военните действия изобщо не бива да се лети, още повече, че една от страните активно използваше авиацията, а другата – средства за противовъздушна отбрана“.

Джонатан Маркъс, дипломатически наблюдател на Би Би Си:
„Ако Русия по някакъв начин е причастна към тази трагедия, то въпросът за засилване на санкциите, особено от страна на Европа, ще става все по-актуален. Това също така ще даде тласък за дипломатическо уреждане на кризата“.

Рубен Есаян, руски пилот изпитател:
„Какво, Порошенко е ясновидец ли? За изясняване на всички причини за катастрофата е нужно щателно всестранно разследване в съответните международни организации“.

Ник де Ларинага, аналитик от IHS (в интервю за РИА Новости):
„На обикновена височина на полета пътническият самолет не е достъпен за преносимите зенитно-ракетни комплекси, които можехме да видим в ръцете на бунтовниците в Източна Украйна. Но той би могъл да бъде в радиуса на действие на системите „земя-въздух“ със среден и далечен обсег като „Бук“ и С-300 или по-късни техни версии. И Русия, и Украйна имат на въоръжение такива системи“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


555
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
386
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВСВ започна като облечени в полски униформи спец.части на ,,вермахта" нападнаха германска радиостанция.Войната в Ирак беше инспирирана с едно шишенце да го кажем прах за пране размахано в ООН от представителя на САЩ,после забравиха да се извинят за лъжата.Защо си мислите,че толкова бързо обявеното сваляне на самолета от сепаратистите без следствие е тяхно дело.Аз мисля,че това е дело на извратен мозък целящ да вкара Русия във война и този извратен мозък са САЩ и украинците.
385
0
 
2
 
! Отговори
Отвратен преди 9 години
По-извратена рекламна кампания за БУК не бях виждал. Цял свят научи какво е това и продажбите на въпросната машина за смърт ще скочат до милиарди. Вместо от елементарно състрадание да се говори за 298 загубени човешки живота, се говори за "феноменалните" качества на едно оръжие. ОТВРАТИТЕЛНО!
384
0
 
2
 
! Отговори
нЕкои данни за БУК преди 9 години
Дай на терорист ЗРК (зенитно-ракетен комплекс) ... и чакай да видиш какво ще стане ... то вече стана. Прочетох характеристиките на въпросния "БУК". Оказва се, че това оръжие може да порази всичко летящо в радиус на 50км и на височина до 25км с допустим пропуск (забележете!) под 0.5% при подготовка под 5 минути, т.е. мишената няма дори и теоретичен шанс да оцелее. Излиза, че и първокласник може да свали самолет ако някой добър чичко му даде да си играе с "БУК".
383
1
 
2
 
! Отговори
Прагматик преди 9 години
Във въпросната зона в която е паднал малайзийския самолет се наблюдава едва ли не всеки квадратен метър от спътници и на САЩ и на Русия. Нещата отдавна са ясни и на Обама и на Путин. Явно е, че водата се мъти за да се намери или измисли приемливо обяснение най вече за малайзийците и за холандците, които са истинските потърпевши. Явно е, че когато в ръцете на неподходящи хора попадне зенитно-ракетен комплекс с огромна поразяваща мощ, нещата стигат до такава трагедия.
382
1
 
2
 
! Отговори
* преди 9 години
Хи-хи : Не било сигурно , че Украйна можела да разполага с оръжие , което да свали самолет ...те преди сърбите с прашка свалиха "Стелт" , а украинците къде къде са по-опасни ...
381
1
 
3
 
! Отговори
Тервел преди 9 години
Малоуни Русофоби!Кой първо е насочил самолета в коридор с воени действия?На САЩ и Киевската хунта и трябваше нещо подобно за да поискат примирие,тъй като войските на Порошенко бяха обградени и имаше опастност от пълно унищожение.Второ на САЩ и Киевската хунта им е нужен повод да вкарат войски на НАТО.Трето вероятно искат да изкарат Стрелков виновен,защото благодарение на него опълченците имат воени успехи.Четвърто,защо два смолета СУ са съпровождали самолета?
380
2
 
5
 
! Отговори
ER_Dr преди 9 години
Кървавият проклет тиранин Сталин е свалил самолета. Той лично е пръскал из небето невидими въздушни мини и те още вземат жертви. Същите свалиха и полския самолет за Катин.
379
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През май 2014 г. полет MH370 Малайзия - Пекин е бил свален над Южнокитайско море от изтребители на САЩ и Тайланд, а издирвателните операции са били преднамерено насочени по неверен път, за да се се скрие злодеянието. Не беше намерен и един човек оцелял.
378
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Известно ни е, че на 29 юни сепаратистите на всеослушание заявиха, че са превзели система БУК на украинската армия. ... Разполагаме също така със свидетелства, че лидерът на сепаратистите Игор Стрелков /Гиркин/ е написал в социалните мрежи за свален Ан-26. Това съобщение след това беше бързо свалено.МуахахаахахахахахахахаНеее, ще падна от смях, толкова простовато скалъпено не може да бъде даже и на думи.Как може да се излагат така хамериканските *** бе?Баси смешниците.
377
4
 
3
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Малайзийският самолет който е пътувал за Китай, как се озовава на украинскоруската граница - пилотите поне не са ли видяли че летят над земя а не море? Летейки над толкоз държави не са ли имали рйзговори с диспечерите? Всъщтност - Индия са диваци, Ирак е американска база и всичко й е известно, минават над Русия и нищо? Достатъчно ли е горивото за това пътешествие? Вижда се голям взрив, а паспортите са като сега напечатани? Какъв е този странен състав на пасажери-учени? Значи САЩ го свалят.
376
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виновните за тази катастрофа без никакво съмнение са малайзийските пилоти, които под въздействието на прекомерната употреба на алкохол са управлявали самолета директно срещу мирната руска ракета. Катастрофата е идентична с катастрофата в Смоленск, когато пияните полски пилоти по команда на пияния Лех Качински блъснаха полския правителствен самолет в свещената руска земя.
375
6
 
8
 
! Отговори
Тервел преди 9 години
Двете Световни войни,са започнати с дерижирани инциденти(Виетнамската с несъществуващ атентат срещу Американски кораб)ОТВОРЕТЕ си очите ХОРА!!!Искат да ни вкарат в 3-та Световна Война.Там в Украйна умират СЛАВЯНИ,ЗА ИНТЕРЕСА НА КУКЛОВОВОДИТЕ!!!!
374
2
 
1
 
! Отговори
ROTTEST преди 9 години
До ФактиI KATO IZBROIAVASH S DATI TOVA E DOKAZATELSTVO CHE NESAGLASNITE S KIEV SA SVALILI SAMOLETA? TOZI SAMOLET E SVALEN ILI OT KIEV ILI SA SAPRICHASTNI S TOVA . IMAT MOTIV / DA OBVINIAT RUSIA, BUNTOVNICI I VSICHKO PROIZLIZASHTO OT TOZI PAKLEN AKT/ IMAT RAKETI SAMO NEMAT AKAL . KIEV SI SLOJI GOLEMA BELIA -GOLEMA.
373
4
 
6
 
! Отговори
Аспарух преди 9 години
А мерикански ***,на всички им е чсно,че виновни за войната и за хилядите жертви сте вие!Ясно е и за самолета.Ние сме 99%!!!
372
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди малко дрислата Руслана е казала, че дава награда от 10 хиляди долара на този, който представи доказателства, че за свалянето на самолета са виновни опълченците
371
21
 
8
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
От цялата тази работа съм щастлив заради едно нещо. Тази катастрофа ще отвори широк международен отзвук за престъпната дейност на Русия в Източна Украйна. Войната няма да бъде вече Украйна срещу Русия, а целият свят срещу Русия. Путин си сложи такъв таралеж в гащите, сваляйки пътнически самолет и убивайки 230 души, че тръните, забити в *** му, вечно ще му боцкат до рев. Досега имахме локална война. Вече имаме международен проблем и предумишлено престъпление с 230 жертви, дело на Русия.
370
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тук да го кажа все пак:Наблюдавам коментарите по целия сайт от известо време и ако се съди по правописа, пунктоация, начин на построяване на изреченията, тук пишат около 20 души денонощно. Вие ми кажете какви са.
369
5
 
12
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
До куку 500- Ей куку муку,ако самолета е взривен от вътре със взрив,който не могат да засичат на аерогарата тогава кво праим,а?Защо американците са сигурни,че самолета е свален с ракета земя въздух.Да го докажа ,а не да хвърлят лъжи в пространството!
368
2
 
5
 
! Отговори
ДО куку преди 9 години
чедо , какво са завзели Русия през последните месеци ????????
367
2
 
18
 
! Отговори
... преди 9 години
На мен нещо ми е гнила тая работа със стотината учени в самолета. Да не се окаже накрая целта съвсем различна. То никога няма да се докаже де, но помислете и за това. Защото тези учени могат да секнат бизнес за милиарди от ХИВ леченията. Става ли въпрос за милиарди никой не го е*е за самолети , животи , хора , Украйни , Русии...и тн