В Украйна може да избухне нова война

Руски печат: Киев разчита на подкрепа от САЩ
Обновена: 29 юли 2014 14:22 | 29 юли 2014 09:35, Елка Василева
430
В Украйна може да избухне нова война
Снимка: архив, Reuters

Антитерористичната операция в Източна Украйна е към края си, но в страната може да избухне нова война и Киев разчита на подкрепа от САЩ, пише в заглавие "Независимая газета".

Според вестника Киев вижда преломен момент в операцията в Донбас - украинските сили със стремителна атака са раздробили сепаратистите на няколко лагера и са започнали да пробиват коридор по дължината на границата с Русия. Ако запази темпото, Киев ще приключи операцията в обозримо бъдеще, смятат експерти и служители, цитирани в материала. Но уточняват - в случай че Русия не подкрепи директно отцепниците в региона.

"Терористичните групи са локализирани и обкръжени. Периметърът на зоните под техен контрол в Донецка и Луганска област е намалял двойно", отбелязва украинският политолог Сергий Згурец.

За разлика от терористите обаче, "украинските военни не използват мирни жители като жив щит", а им предстои "градска война", така че "се нуждаят от прецизни оръжия и най-модерни разузнавателни системи", добавя експертът.

На теория Украйна може да получи такива системи и специалисти от САЩ, припомня вестникът за внесен в Конгреса законопроект, според който Украйна може да бъде призната за съюзник на Щатите, без да членува в НАТО.

"Това не е въпрос на два дни. Сега трябва да се справим със собствени сили. За в бъдеще обаче не можем да пренебрегнем заплахата от пряка военна агресия", коментира киевският аналитик.

"Виждаме, че Русия се активизира. Трябва да бъдем готови за всичко", предупреждава местният му колега Виталий Бала.

На спешно парламентарно заседание украинският премиер Арсений Яценюк намекна, че е размислил да подава оставка – поне до четвъртък, когато депутатите ще гледат непопулярни закони, от които зависи поредният транш помощ от МВФ. Парламентарните "битки" ще протичат на фона на реални и все по-ожесточени битки в Донбас, отбелязва "Новие известия".

Според изданието украинските силови структури бързат до четвъртък да рапортуват за военни успехи. Данните за успехи на противниците в конфликта са противоречиви; очевидно е само едно - броят на жертвите и от двете страни стремително расте.

Батальонът "Айдар", воюващ за Киев, съобщи например за 23-ма загинали само през вчерашния ден, пише всекидневникът.

Най-малко 1129 души са загинали в конфликта в Украйна и 3442 са ранени от средата на април досега, се казва в доклад на ООН. Не се посочва колко са бойците и колко - мирните жители.

Излиза, че тази война е най-кървавият въоръжен конфликт в постсъветското пространство, откакто са завършили бойните действия в Чечения, заключава "Новие известия".

"Аргументи и факти" помества експертни мнения за възможността украинският конфликт да стане причина за нови европейски санкции срещу Русия, по-специално икономически.

"Тези санкции вече се въвеждат. Ограничава се износът на технологии, достъпът до пари в Лондон, Ню Йорк и други центрове на глобалните финанси. Забраняват се сделки с големи руски компании", заявява икономистът Яков Миркин.

Санкции ще има, защото "ЕС и САЩ вече пет години не могат да се справят с икономическите проблеми (. . .) - затова всякакви руски проекти, дори чисто търговски, може да раздразнят Запада", твърди друг икономист - Василий Колташов. А според колегата им Александър Бузгалин страните от ЕС или държавният апарат на САЩ може дори да обезщетят с бюджетни средства фирмите, пострадали от антируските санкции.

Украински и руски медии съобщиха вчера, че сепаратистките лидери Игор Гиркин (Стрелков) и Игор Безлер са избягали от зоната на бойните действия. Данните обаче не бяха потвърдени, нито опровергани, пише "Независимая газета".

След другите лидери на самопровъзгласената Донецка народна република (ДНР) в разгара на битките за Донецк я напусна и премиерът Александър Бородай, заявява "РБК дейли".

Бородай обаче остави за изпълняващ длъжността бившия шеф на сигурността в Приднестровието Владимир Антюфеев. По-рано замина за Москва и подаде оставка друг отцепнически лидер – Денис Пушилин. В интервю преди дни Бородай заяви, че "редовно пътува до Москва за консултации" и "никой не е изоставил делото"; преди обаче той не е оставял вместо себе си и. д., пише вестникът.

Според него обаче главнокомандващият донецкото проруско "опълчение" Игор Стрелков е останал в зоната и дори е дал пресконференция - "вероятно, за да покаже, че въстаниците не са избягали", предполага журналистът Макс Седон, цитиран в материала.

Новоназначеният изпълняващ длъжностите премиер и министър на отбраната на ДНР Владимир Антюфеев подробно разказа пред журналисти за следствените действия около малайзийския Боинг, катастрофирал в Източна Украйна. Той обвини Киев, че е предприел "безсмислен от военна гледна точка танков пробив и е заел с бронираните си обекти терена, където се намират отломките", пише "Московский комсомолец".

Антюфеев помоли журналистите възможно най-емоционално да въздействат върху западните държавни лидери, за да спре настъплението си украинската армия, добавя изданието.

Днес руската Обществена палата ще внесе чрез външното министерство в ООН молба да организира коридор за извозване на пациенти от зоната на бойните действия в Югоизточна Украйна, пише "Комерсант".

В болниците на Донецк и Луганск има няколкостотин деца, нуждаещи се от лечение - заради конфликта обаче те не получават необходимите медикаменти, поясняват обществениците.

"Същевременно не виждам международните организации да предприемат каквито и да било ефективни действия", обяснява Владислав Гриб от ръководството на обществения орган.

Международният комитет на Червения кръст е потвърдил, че положението с медицинската помощ в зоната на конфликта е трудно.

"Всички инициативи за прекратяване на огъня може само да се приветстват, но дали са готови противоборстващите страни да спрат бойните действия, е голям въпрос", коментира Анастасия Исюк, представителка на МКЧК за Европа, Централна и Южна Азия.

"Украйна ще сметне инициативата на руската Обществена палата за опит да манипулира мнението на членките на ООН. От друга страна привържениците на ДНР в Русия ще я възприемат като своеобразна помощ за самопровъзгласената република", разсъждава пред вестника анализаторът Михаил Виноградов.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


430
Още по темата: войнаУкрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 307:Мани Путин, кажи обезяната от Белия *** надскочи ли баща си - макака?
255
0
 
2
 
! Отговори
БКП преди 9 години
До Анонимен--303 ; Русия е толкова велика че живее в 18 век.Ще стане нормална държава след 400 г. Това го каза Кончаловски.До тогав половината Русия ще е китайска територия.
254
1
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До 306- Споразумение между правителството Р. България и правителството на рф за сътрудничество при създаването на газопровод за транзит на природен газ през територията на Р. България от 2008г. чл.9 Правата за използване на капацитета на газопровода изцяло или частично могат да бъдат предоставени на трета страна, както и члн 15 изречение второ, започващо така:" В случай на промени в законодателството на страна...", както и чл.18 - ТОВА е ПРАВНАТА ОСНОВА, която може дса се използва в полза на Бг.
253
1
 
2
 
! Отговори
до Анонимен преди 9 години
Хей Анонимен, скапан *** си ти, при това елементарен и неук. Съжалявам, че използвам думите ти, но напълно си ги заслужаваш. От такива неандерталци като теб страда България.Не си потребен никому, даже и ГЕРБ.
252
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До софиянецЧовече,не се връзвай на скапаните ***,червени ***.Те нито се опитват нито могат да разберат елементарната логика и фактите.Както е известно тях ги набират от утайката *** и неграмотници,които за нищо друго не стават
251
6
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Боби "...Всичко това с 3 пакет е дим.." За рф е дим, а за Бългаария- ДЕЙСТВАЩО АКТУАЛНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО. Значи ти- руснака, искаш България да не се съобразява със собственото си законодателство на СВОЯ, БЪЛГАРСКА територия, а да приеме диктата на рф/ газпром? НЯМА КАК ДА СТАНЕ! Това сте руснаците- където и да отидете, искате да налагате свои закони и правила, но вече с България това НЕ СТАВА!
250
3
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Боби 306- ".... Друг ГАЗ няма от къде да дойде..."ИМА! Провери в енергиуорд.бг статията газпром може да се наложи да споделя мощностите си в южен поток от 23.07.2013г. с автор Боряна Николова . В тази статия има едно изречение, което те опровергава: "...В частност , по него може да се транспортира газ,който България смята да получава от Иран и Ирак..."Ако беше запознат със същността на 3ти енергиен пакет- отделяна на източника на газ от преносителя и търговеца й, щеше да знаеш....
249
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БобиДоговор за Южен поток няма,както няма и договор за Белене.Просто тук има една *** продажна ***,национални предатели които за някоя копейка са готови да изнасилят и майките си.а някои го правят
248
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както вече стана ясно и на децата Лилипутин не може да надскочи нивото на дядо си -готвача.Жалък провал на грандоманската му комплексащина и поредно доказателство за дегенерацията на популацията маймуни населяващи руската територията
247
5
 
4
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До 302 - за южният паток става въпрос- не се ослушвай:)
246
9
 
4
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 302- Като руснаците са ни "братя", защо газпром не приеме третият енергиен пакет, според който по РУСКАТА труба може да тече и ирански , и иракски газ ЗА БЪЛГАРИЯ? Грф притежава 50,001 % от собствеността в газпром- хайде сега "братята" руснаци да ни ДОКАЖАТ С ДЕЙСТВИЯТА СИ, ЧЕ СА НИ БРАТЯ:)
245
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки ден някакъв *** ще санкционира Русия. По- лекичко бе, по- кротичко, Русия е толкова велика, че вие нейните гробокопачи сте като някакви *** в сравнение с Ангелските и опълчения!
244
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алоуу, Софето, ако те сърби мерудията, кажи си! Ще я разчешам и без хонорар!Всички западни лешояди са се нахвърлили над нашите братя руси, а ти хонорар, та хонорар- бездышна жено!
243
4
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 298- Написах ти - не мога, защото съгласно чл.42 ал.1 от ЗАдв. нямам право на търговска реклама. Ако беше посетил кантората ми или интернет страницата ми, това е друго нещо. Утре всеки руски *** може да подаде сигнал във ВадвС , че правя търговска реклама на дейността си и така си набавям клиенти- в противоречие със закона. НЯМА ДА ИМ ДАМ такъв шанс!
242
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не съм луд, но ако бях на мястото на Путин, Украйна щеше да е анексирана, Обонго в зоологическа градина, Оланд да свири на балалайка, а инжилизката царица да подскача казачок! Запада мина червената черта и на онова мекотело в Кремъл трябва да му е ясно, че нещата са или Запада или Русия, няма трета опция!!!
241
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Извинявай, ама също като юридическа секретарка ми звучиш ;)Да не се бъркаш нещо, да не си секретарка в някоя адвокатска кантора? :)
240
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Казах ти, дай банкова сметка, сума за плащане и чакай ;)За идеята и аз и жена ми понякога работим за без оари. В северна америка това е широко разпространено. Точно в момента работя по такъв проект за Артисти без граници.
239
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не можела Русия... Всичко може Русия, само че не иска. Ако искаше, вече щеше да е. А ми се струва, че ако продължат още малко със санкциите, ще поиска. И друго може да поиска. Но, не се знае знае ли се.
238
2
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До 289 - И да го знам, не можеш да ме ЗАДЪЛЖИШ да ти го кажа без депозиране на дължимата такса:) Жена ти получава ли заплата, ако е уни преподавател?Получава, нали? Е- законната заплата на адвоката е неговият хонорар - било за устна или писмена консултация, било за процесуално представителство, било за съставяне на съдържанието на договор, искова молба, жалба, протокол и т.н.!
237
0
 
5
 
! Отговори
ни съ знай преди 9 години
и още малко за Украина-Кремъл трябваше да има граница и с Унгария, и с Чехословакия и от тях бяха отнети земи, а местното население да се превърне в украинци-да , такива са, но са унгарци, словаци и какви ли още не.Всичкото това не е новост, но някои удобно го забравят.А роденото в порок е с много съмнително бъдеще