В Украйна може да избухне нова война

Руски печат: Киев разчита на подкрепа от САЩ
Обновена: 29 юли 2014 14:22 | 29 юли 2014 09:35, Елка Василева
430
В Украйна може да избухне нова война
Снимка: архив, Reuters

Антитерористичната операция в Източна Украйна е към края си, но в страната може да избухне нова война и Киев разчита на подкрепа от САЩ, пише в заглавие "Независимая газета".

Според вестника Киев вижда преломен момент в операцията в Донбас - украинските сили със стремителна атака са раздробили сепаратистите на няколко лагера и са започнали да пробиват коридор по дължината на границата с Русия. Ако запази темпото, Киев ще приключи операцията в обозримо бъдеще, смятат експерти и служители, цитирани в материала. Но уточняват - в случай че Русия не подкрепи директно отцепниците в региона.

"Терористичните групи са локализирани и обкръжени. Периметърът на зоните под техен контрол в Донецка и Луганска област е намалял двойно", отбелязва украинският политолог Сергий Згурец.

За разлика от терористите обаче, "украинските военни не използват мирни жители като жив щит", а им предстои "градска война", така че "се нуждаят от прецизни оръжия и най-модерни разузнавателни системи", добавя експертът.

На теория Украйна може да получи такива системи и специалисти от САЩ, припомня вестникът за внесен в Конгреса законопроект, според който Украйна може да бъде призната за съюзник на Щатите, без да членува в НАТО.

"Това не е въпрос на два дни. Сега трябва да се справим със собствени сили. За в бъдеще обаче не можем да пренебрегнем заплахата от пряка военна агресия", коментира киевският аналитик.

"Виждаме, че Русия се активизира. Трябва да бъдем готови за всичко", предупреждава местният му колега Виталий Бала.

На спешно парламентарно заседание украинският премиер Арсений Яценюк намекна, че е размислил да подава оставка – поне до четвъртък, когато депутатите ще гледат непопулярни закони, от които зависи поредният транш помощ от МВФ. Парламентарните "битки" ще протичат на фона на реални и все по-ожесточени битки в Донбас, отбелязва "Новие известия".

Според изданието украинските силови структури бързат до четвъртък да рапортуват за военни успехи. Данните за успехи на противниците в конфликта са противоречиви; очевидно е само едно - броят на жертвите и от двете страни стремително расте.

Батальонът "Айдар", воюващ за Киев, съобщи например за 23-ма загинали само през вчерашния ден, пише всекидневникът.

Най-малко 1129 души са загинали в конфликта в Украйна и 3442 са ранени от средата на април досега, се казва в доклад на ООН. Не се посочва колко са бойците и колко - мирните жители.

Излиза, че тази война е най-кървавият въоръжен конфликт в постсъветското пространство, откакто са завършили бойните действия в Чечения, заключава "Новие известия".

"Аргументи и факти" помества експертни мнения за възможността украинският конфликт да стане причина за нови европейски санкции срещу Русия, по-специално икономически.

"Тези санкции вече се въвеждат. Ограничава се износът на технологии, достъпът до пари в Лондон, Ню Йорк и други центрове на глобалните финанси. Забраняват се сделки с големи руски компании", заявява икономистът Яков Миркин.

Санкции ще има, защото "ЕС и САЩ вече пет години не могат да се справят с икономическите проблеми (. . .) - затова всякакви руски проекти, дори чисто търговски, може да раздразнят Запада", твърди друг икономист - Василий Колташов. А според колегата им Александър Бузгалин страните от ЕС или държавният апарат на САЩ може дори да обезщетят с бюджетни средства фирмите, пострадали от антируските санкции.

Украински и руски медии съобщиха вчера, че сепаратистките лидери Игор Гиркин (Стрелков) и Игор Безлер са избягали от зоната на бойните действия. Данните обаче не бяха потвърдени, нито опровергани, пише "Независимая газета".

След другите лидери на самопровъзгласената Донецка народна република (ДНР) в разгара на битките за Донецк я напусна и премиерът Александър Бородай, заявява "РБК дейли".

Бородай обаче остави за изпълняващ длъжността бившия шеф на сигурността в Приднестровието Владимир Антюфеев. По-рано замина за Москва и подаде оставка друг отцепнически лидер – Денис Пушилин. В интервю преди дни Бородай заяви, че "редовно пътува до Москва за консултации" и "никой не е изоставил делото"; преди обаче той не е оставял вместо себе си и. д., пише вестникът.

Според него обаче главнокомандващият донецкото проруско "опълчение" Игор Стрелков е останал в зоната и дори е дал пресконференция - "вероятно, за да покаже, че въстаниците не са избягали", предполага журналистът Макс Седон, цитиран в материала.

Новоназначеният изпълняващ длъжностите премиер и министър на отбраната на ДНР Владимир Антюфеев подробно разказа пред журналисти за следствените действия около малайзийския Боинг, катастрофирал в Източна Украйна. Той обвини Киев, че е предприел "безсмислен от военна гледна точка танков пробив и е заел с бронираните си обекти терена, където се намират отломките", пише "Московский комсомолец".

Антюфеев помоли журналистите възможно най-емоционално да въздействат върху западните държавни лидери, за да спре настъплението си украинската армия, добавя изданието.

Днес руската Обществена палата ще внесе чрез външното министерство в ООН молба да организира коридор за извозване на пациенти от зоната на бойните действия в Югоизточна Украйна, пише "Комерсант".

В болниците на Донецк и Луганск има няколкостотин деца, нуждаещи се от лечение - заради конфликта обаче те не получават необходимите медикаменти, поясняват обществениците.

"Същевременно не виждам международните организации да предприемат каквито и да било ефективни действия", обяснява Владислав Гриб от ръководството на обществения орган.

Международният комитет на Червения кръст е потвърдил, че положението с медицинската помощ в зоната на конфликта е трудно.

"Всички инициативи за прекратяване на огъня може само да се приветстват, но дали са готови противоборстващите страни да спрат бойните действия, е голям въпрос", коментира Анастасия Исюк, представителка на МКЧК за Европа, Централна и Южна Азия.

"Украйна ще сметне инициативата на руската Обществена палата за опит да манипулира мнението на членките на ООН. От друга страна привържениците на ДНР в Русия ще я възприемат като своеобразна помощ за самопровъзгласената република", разсъждава пред вестника анализаторът Михаил Виноградов.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


430
Още по темата: войнаУкрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен291Май са те изтървали от лудницата !
235
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само след майдана Европа и САЩ изсипаха няколко МИЛЯРДА долара на Киев. А какво си купи с тях Киев според теб? Памперси и бебешки млека ли? А с какво плащат 6 цифрените заплати на някои доброволци? С какво ги въоръжават? С какво ги хранят, транспортират, обезщетяват и т.н.? Нагорен, Надолен, щом си попокатепетъл, търебе да ги знаиш и тея работи ;)
234
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин да не чака изобщо, да вкара войски в Украйна и да унищожи фашистите, термоядрени удари по САЩ, Англия и Франция. Бой по канчетана на демонократите, до пълна победа. Ние бившите социалистически народи сме изтърпяли всичко, ще изтърпим и това, западналяците ще изгинат до един!
233
9
 
8
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Русия не може да се намеси директно в Украйна. Направи ли го, трета световна не ни мърда. Дори фашистът Путин не е толкова луд да запали този фитил, който ще взриви света. Но САЩ и ЕС биха могли да помогнат на украинските сили без да се срамуват. Защото Русия 4 месеца въоръжава терористите с оръжие от най-висок клас, гранатомети, танкове, ракети. Или някой заблуден другар тук ще ми твърди, че тези оръжия и артилерия са собственост на "невинни цивилни хора от Донецк?"
232
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
15 години право, дори и международно, трябва да знаеш отговора ;)А за изпити, щи пратя жената да се изпитвате. Като стане. Тя е свикнала да изпитва ;)
231
3
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 283- Не съм пич, но щом така си мислиш- добре- пич съм:) Нямам право на търговска реклама- не пиша в този форум с търговска цел, нямам право да използвам посредници за намиране на клиенти-иначе ме чака дисциплинарно дело във ВадвС:0 Спазвам си ЗАдв. и толкова:) Ако искаш да си наясно с отговора на въпроса, влизаш в 1вата мярнала ти се адвокатска кантора, плащаш си за правната консултация и я получаваш- така постъпват обичайно нормалните хора.
230
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А аз се чудя защо те усещам като нещо различно от мъж и ме избива на галантност ;)Приятно ми е, и аз съм българин и допира ми с правото е в областта на компютърните престъпления. Ако имаш въпроси за какво можеш да ме осъдиш, питай ме ;)И все пак отговори на въпроса ;)
229
0
 
0
 
! Отговори
ни съ знай преди 9 години
За сведение на умниците-поляците въздишат за Лвов и още доста градове в западна Украйна.Но аз ви предлагам да погледнете картата на Германия-столицата е толкова близо до границата, нещо малко неестествено.Същото нещо е и със столицата на Полша- Варшава трябва да се намира в средата на държавата,но това не е така.А е така заради руската лакомия.Полша е изместена няколкостотин км на запад, за сметка на Германия.И на придобитите земи са заселвани,познайте от кои райони жители.И дали са украинци.
228
1
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 281- Я бързо ми отговори- какво представляват конституционните норми и има ли разлика между тяхната структура и структурата на другите правни норми?;0
227
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре бе пич, след като си такъв спец и на международното право отговори ми, моля те, ще си платя, дай ми номер на банкова сметка и посочи сума за консултацията. Само от5говори на въпроса:КЪДЕ УКРАЙНА ТРЯБВАШЕ ДА СИ РЕГИСТРИРА ГРАНИЦИТЕ СЛЕД КАТО ДОБИ НЕЗАВИСИМОСТ ОТ СССР;)))
226
2
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 280- Идеите ти са налудни, защото:1. Аз съм БЪЛГАРКА - двата ми рода са етнически българи с родова история, обхващаща около 200 годин2. Не разбра, че спориш с ЖЕНА- адвокат- и тук губиш по точки, но руснаците сте си ***, така, че няма защо да се учудвам3. Наистина съм адвокат от около 15 годиниАйде сега бегай да пише една студена вода от именията на путин:0
225
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да наистина, малко ми куца конституционното право. Но напоследък кой ли го интересува... Гледай какво стана в Украйна - направо разпраха конституцията... То там такова нещо вече няма де... А, ти може и да си юристче - студентче ;) До конституционно право ли сте стигнали или просто си отворил някоя статия в нета и четеш термини? ;)
224
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз и налудничави идеи???Не аз претендирам да сум ЮРИСТ И СОФИЯНЕЦ ;)))ААХАХАХАХАХА
223
2
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
277- Можеш да ме виждаш по много начини, но това не значи, че твоите налудни идеи имат нещо общо е действителността:) Факт е абсолютният ти лаизъм относно конституционното право; общо учение за държавата, ОТП, международно публично право:0 Да не ти изреждам оище колко неща са ти чужди:)
222
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не ми се рови в нета. А и не знам рагистрацията на жената в ... някакъв щридически справочник. А и не съм учил право за адвокат. Профила ми е маллко по - различен ;) А и консултации няма да ти давам - не си ми платил за професионалната ориентация ;) Отговори:КЪДЕ УКРАЙНА ТРЯБВАШЕ ДА СИ РЕГИСТРИРА ГРАНИЦИТЕ СЛЕД КАТО ДОБИ НЕЗАВИСИМОСТ ОТ СССР:)Ако не знаеш си кажи, ще ти кажа :) Може би безплатно ;)?
221
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Софиянец, да ти обясня как те виждам:Майка - украинка, избягалка от украинския рай. Несбъдната мечта да завърши право в София и да стане софиянец. 28 - 34 годишен, кльощав, с комплекси и черна коса( наследена от майката) и леко женствено поведение, което е привлекателно за мъжете(пак наследено от майката).Като чуе името Путин и се изприщва и почва да псува на газ ;)
220
2
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 274- Ще цитираш ли какво ТОЧНО пише в чл.36 от ЗА?;)
219
2
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 272 - виж чл.36 от българският закон за адвокатурата. ИЛИ ПЛАЩАШ- ИЛИ НЯМА ПРАВЕН АНАЛИЗ!
218
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Софиянец, много ме развесели с това право пич ;)Най вероятно не си и софиянец ;)
217
2
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 270 Охооо- като стане въпрос за престиране на определен брой парични знаци при сключена двустранна ВЪЗМЕЗДНА консенсуална сделка- и айдее- плюем , без да знаем самоличността на насрещната страна и дали това, което пише тя, може наистина да се окаже вярно;) НА РУСКИ *** БЕЗПЛАТНА ПРАВНА КОНСУЛТАЦИЯ НЕ ДАВАМ!