Руска преса: Европа сама ще загуби от собствените си санкции

Според Москва новата вълна от санкции е "контрапродуктивна"
Обновена: 30 юли 2014 13:56 | 30 юли 2014 09:36,
244
Руска преса: Европа сама ще загуби от собствените си санкции
Снимка: Reuters, архив

Европейските правителства наложиха сериозни санкции на Русия. Те ще ударят цели сектори от руската икономика - финансовия, отбранителния и петролния, пише "РБК дейли".

Това е най-сериозната досега стъпка на ЕС за санкциониране на Русия, изтъква "Комерсант". Посланиците на страните в общността приеха вчера пакет от твърди мерки, включващ нови черни списъци и ограничения с цел да бъде изолиран Крим. Най-важни са обаче секторните санкции спрямо руската банкова сфера, отбранителната промишленост и енергетиката, посочва вестникът.

Още по темата
Очаква се в близките два дни икономическите санкции да бъдат одобрени от външните министри или от държавните лидери на страните в ЕС. Според руски дипломатически източници на изданието Москва се надява ЕС да не постигне консенсус за най-радикалните мерки и това да смекчи негативния ефект за Русия.

Еврокомисията изчисли, че за две години Русия може да загуби почти 100 милиарда евро. Федерацията обаче се надява да я подкрепят страните от ЕС, които също може да претърпят съществени загуби, щом ограничат сътрудничеството с Москва, забелязва събеседник на всекидневника.

"Тези сметки не са безоснователни - при предварително обсъжданите секторни санкции вече бяха смекчени поне на три пъти", напомня "Комерсант", цитиран от Би Би Си. Но източник, близък до Държавния департамент на САЩ, изразил убеденост, че ЕС няма да приеме нови облекчения.

Според Москва новата западна вълна от антируски санкции е "контрапродуктивна" и с "циничен характер", заявил зам.-външният министър на Русия Григорий Карасин.

"Безсмислено е да се разговаря с Русия на езика на санкциите. Санкциите ще ни помогнат да се стегнем и в крайна сметка Русия ще получи по-ефективна икономика и по-здраво, лишено от илюзии, общество", уверил дипломатът.

"Независимая газета" обобщава данни от европейски медии и други източници, сочещи колко ще изгуби Европа от собствените си санкции.

"Германците се страхуват, че ще пострада техния износ на машини в Русия, французите - заради доставката на военни кораби, а италианците - заради енергийните си интереси. Общият износ на страните от ЕС за Русия според оценки е към 120 милиарда евро.

Четвърт от тази сума - 36 милиарда евро, печели  Германия, над 11 милиарда - Италия. Щети обаче са неизбежни дори за страни като Великобритания, Полша, Швеция и балтийските държави, особено усърдно искащи санкции", предупреждават експерти.

"Независимая газета" прогнозира спад в руската икономика, но твърди, че той няма да се дължи на санкциите, а на "хаоса в министерските глави".

Вестникът цитира служители от руския държавен апарат, заявявали, че отрицателният ефект от санкциите на Запада ще е минимален. "Президентът и правителството стигнаха до общо мнение, че трябва да отвърнем на санкциите главно с подобрени условия за бизнеса в страната, тъй че ползите от сътрудничеството с Русия да натежат за инвеститорите повече от всякакви санкции", пише изданието.

На практика обаче властите започнаха да правят обратното, констатира вестникът.  Финансовото министерство планира от догодина допълнителен, регионален данък върху продажбите, а междувременно смята да вдигне и други данъци. А президентът е обявил курс към почти тотално заместване на вноса с родно производство. "Щом кредитите поскъпват, а данъчното бреме расте, странно е да очакваш разширяване на производството - напротив, предприятията далеч по-вероятно ще почнат да се затварят или ще минат в сянката", прогнозира всекидневникът.

Изненадващо за ред играчи на пазара, руската централна банка заяви, че заради промените в данъчно-тарифната политика и геополитическото напрежение вдига ключовата лихва от 7,5 на 8 процента. Заемите ще поскъпнат, производители и предприемачи ще включат новите разноски в цените и това пак ще вдигне инфлацията, добавя "Независимая газета".

Негативният ефект за руската икономика най-вероятно ще е доста осезаем. Но не заради санкциите, а защото руските власти започнаха "да реагират хаотично на новите заплахи", пише вестникът.

"Колкото и да заместваме вноса, колкото и да сътрудничим с Индия и Китай, челните технологии са на Запад или в страни под силно западно влияние като Израел или Сингапур", заключава руският аналитик Руслан Пухов, цитиран в "РБК дейли".

Руската икономика вече усеща загуби - тези дни Европейската банка за възстановяване и развитие отказа да финансира руски проекти, съответно федерацията ще губи инвестиции за около 23 милиарда евро годишно, пише "Новие известия".

Това отблъсква частните инвеститори и те не идват на пазара. Финанси може да се намерят и на вътрешния пазар, но там се плаща доста по-скъпо. Казва си думата и оттокът на капитали от Русия, стигнал през първото полугодие 74,6 милиарда долара.

Руските власти явно са сметнали погрешно, че европейците няма да рискуват със секторни санкции от страх да нямат ефекта на бумеранг. Но става ясно, че Брюксел си е поставил задача с по-голям приоритет - натиск върху Русия, за да бъде склонена към необходимото на Запада поведение, допълва "Новие известия".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още по темата: РусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
13
 
37
 
! Отговори
asV преди 9 години
Тъпите рашъни се връщат с марш, вкупом към мизерията от годините на сАвеЦката простотия, прости същества като тях си го заслужават!! А ЕС може без пикливата им газ, както по време на Студената война!! и без това ги направиха милиардери, а те са си една оборска тор-славянска при това. И тук в Бг има много техни другарчета с промити мозъчета!!! Русия е била, е и ще бъде враг на България!! Вижте как се отнасят с братята си в Украйна, смятайте с нас какво биха направили тези ***!! Селяни кухи
86
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен116--Ниска топка си момче,аз предлагам дискусия-сериозна,а ти щом познаваш космонавт--браво........затова ще си космически "щастлив"
85
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До сотирДай ги де !И аз познавам един ,който във връзка с работата си се премести ......в Космоса .Професията му беше космонавт.Но това не значи ,че в Космоса е по-добре отколкото в ЕС!
84
1
 
40
 
! Отговори
сотир преди 9 години
Добър ден на всички.Аз съм българин който живее в Русия от 4 години,и понеже виждам ,че има много спекулации с Русия и как живеят хората там--мога да дам много отговори--реални.Без пристрастие и злоба.Във връзка с работата ми се преместих в Русия,преди съм работил и живял в доста страни.Който иска нормални и честни отговори нека си задъде въпроса.
83
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Т.Т.Казва се СГОДА ,ти сам си го написал.Когато НЕ Е СГОДНО ,се казва НЕСГОДА !!! Малко знания по български език никога не са излишни.
82
15
 
36
 
! Отговори
До 103 преди 9 години
До До EvgeniТрябва да си уникално промит мозък, за да защитаваш страната на едно джудже, пред тази на цивилизована Европа.И спрете да ми говорите за културата на Русия и т.н.Тази култура е била преди повече от 100г. по царско време.Но, нали великата революция след това е унищожила къде, каквото е имало интелигентно, че и до сега.Та, спрете да ми хвалете една много изстрадала нация от своите управници.Меки китки били европейците. Ами, недейте да ходите там. Хайде на море в Крим.
81
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До EvgeniТо и Европа си живееше незле ,когато имаше желязна завеса и СССР.И то без Съветски газ.....А презарвативите тогава бяха големи и твърди......
80
3
 
39
 
! Отговори
Тлъб преди 9 години
Очевидно западняците имат някакъв добре подплатен пъклен план срещу Русия. Иначе нямаше да им стиска да се бъзикат така с Руснака.
79
18
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това джудже...ако я нямаше тази газ...щеше да си смуче пръстите от глад.Шистов газ навсякъде и санкции на джуджето до край.Загрижил се той за Европа. Да си изтегли терористите от Украйна и да спре да ги въоръжава. Така ще помогне на Европа.Да спре и с империалистките си амбиции. Така ще помогне на Европа. Да започне да мисли малко за народа си и как да облекчи живота му, така ще помогне на всички и най-вече на Русия.Но, не. Джуджето иска да е император, велик вожд. Ще остане на бунището.
78
2
 
35
 
! Отговори
Т.Т. преди 9 години
До BGНещо съвсем си объркал жиците професоре,ама съвсем.Просто нямам време да ти "отварям очите",,,,Но това което си написъл е най_голямата лъжа---Това е легендата ,,,,а истината е съвсем друга.В този момент се изложи.Прочети,чао че нямам време,,,,,,,
77
1
 
32
 
! Отговори
ceci_ преди 9 години
do #106А татарите в Казан сигурно са донесени от лунатаЕти две поговорки на руски и български по темата:"Сърдит Петко - празна му торбичка""На обиженых воду возят" :-)Обиждай се и по-нататък ..
76
12
 
34
 
! Отговори
BG преди 9 години
Някой от русофилите тук знае ли какво точно символизират кубетата на руската църва ?! Нека ви светна - тази архитектура се появява след като един човек цар Иван Грозни превзема един град наречен Казан и включва в състава на Русия една държава съвсем случайно наречена БЪЛГАРИЯ !!! На мен като българин винаги ми е прилошавало от подобна снимка - кубетата символизират кръста забит в чалмата !! Ама тая *** е БЪЛГАРСКА !! Хайде, *** - цъкайте минуси, ама историята не може да промените !!!
75
8
 
35
 
! Отговори
Evgeni преди 9 години
До До Evgeni"Ти руснаците не ги мисли" В тая връзка и западните меки китки са доказали през вековете че оцеляват и все по-силни стават. ... пък когато западна европа е създавала цивилизацията Русия е била няколко века назад, та мен не ме страх за меките китки и за България щото и ние сме създали държавата си векове преди Русия, и още сме тук. :)
74
1
 
40
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
с две думи, нищо съществено няма да се получи от тези санкций, само ще се задълбочи кризата в цяла Европа.
73
4
 
42
 
! Отговори
до 98 Evgeni преди 9 години
Народ, преживял битките при Ленинград и Сталинград все ще преживее някои дребни затруднения. Четете бе, история поне четете.
72
3
 
37
 
! Отговори
Evgeni преди 9 години
До Анонимен"Споко, СССР как караше и без да продава кой знае какви количества газ на Европа. ЕС въвежда някакви смешни санкции, които да не засегнат собствените им икономики, съответно и руската."Още един господин с нищожни познания по история! СССР и през онези години продаваше огромни количества и нефт и газ за да си осигури валутни постъпления за да издържа Соц-а Четете ги тия книжки бе!
71
5
 
35
 
! Отговори
Soldier of Fortune преди 9 години
Виталий Иванович Чуркин - руски дипломат в ООН (относно мародствата над труповете от сваления самолет):► Не можете да наричате хората мародери , само защото са събирали вещи , които са падали буквално на главите им." ▼=>Ето ценностната им система , направете изводите си сами...
70
6
 
34
 
! Отговори
Evgeni преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВНе че е нещо, но ти пак не отговори на въпроса ми, как ще преживее липсата на тия милиарди Русия ?
69
1
 
38
 
! Отговори
иван преди 9 години
анонимен американските *** не им трябва ток и вода .тях може да ги топлят думите на възвишен обама а вода ,майната му -вода в канализацията колко щеш ,щом е за ЛОРД ОБАМА жертвата си заслужава
68
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Елементарната пропаганда на САЩ пробива само сред ***, останалите бели хора в Европа са с Русия, или поне разбират , че САЩ лъжат. За какво германеца да плаща геополитическите интереси на Вашингтон ?