Аржентина е на ръба на фалита

Страната преустанови обслужването на външния си дълг
Обновена: 31 юли 2014 10:46 | 31 юли 2014 10:46, Бойчо Попов
51
Аржентина е на ръба на фалита
Протест срещу кредиторите в Буенос Айрес. Снимка: Ройтерс

Аржентина преустанови обслужването на външния си дълг, след като двудневните усилени преговори с кредиторите не постигнаха компромис по плащането, срокът за което изтече в полунощ местно време.

Министърът на икономиката на страната Аксел Кисилоф не отстъпи от политиката на правителството и дори наричаше чуждите хедж фондове "лешояди".

„Лешоядите се опитаха да накарат страната ни да извърши нещо нелегално“, заяви Кисилоф. Страната му обаче била готова да погаси задълженията си към всички кредитори, но при „разумни условия, а не под натиск“, допълни министърът, цитиран от Wall Street Journal.

Междувременно в сряда аржентинските банки се опитаха да предложат в последния момент алтернатива, като изкупят необслужвания дълг, притежаван от хедж фондове, и да избегнат спирането на погасяването му. Но сделката пропадна и в резултат на това страната ще обяви втори дефолт в рамките на 13 години.

Инвеститорите бяха окуражени от преговорния маратон между Аржентина и медиатора. Освен това те изпитваха надежди, че предложението за оздравяване на аржентинските банки ще бъде прието. След шест часа интензивен дебат обаче представителят на Аржентина напусна залата на преговорите в Ню Йорк в сряда вечерта без никакви резултати.

Провалът отбелязва неуспеха на правителството да се върне на глобалните кредитни пазари, от които страната е изолирана вече над 10 години - откакто през 2002 г. спря да обслужва рекордните 100 млрд. долара дълг.

Сега спорната сума е по-малка - 539 млн. долара, но съд в Ню Йорк нареди на Буенос Айрес да плати на притежателите на облигации и 1,3 млрд. долара плюс лихвите по спор, който засяга срокове и клаузи по отложеното погасяване на дълг. Аржентина отказа да признае присъдата, тъй като това може да даде основание на други облигационери да поискат задействане на клауза по преструктурирането на държавния дълг, при което страната ще трябва да плаща стотици милиарди долари.

Какво следва вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
3
 
! Отговори
Georgi Georgiev преди 9 години
Аржентинците могат да протестират и не признават присъдата на USA Съдията колкото си искат , но ще си платят по един или друг начин . Ето как ще си платят . 1Съдията им е дал срок на плащане 2След като не платят в срок , Присъдата отива за изпълнение при USA Marshal .3USA Marshal заповядва изземване на всички Аржентински авоари навсякъде по света 4Ако това не е достатъчно , USA Marshal заповядва конфискуване на всички Аржентински Самолети , Кораби и Real Estates в USA
35
0
 
2
 
! Отговори
ST преди 9 години
Тези същите като във БГ кражби и фалити ама Хуан си купува яхти и острови хехеххехехехеххехе
34
0
 
4
 
! Отговори
марадона преди 9 години
Не знам защо сте решили, че една страна като взема кредити и гражданите й няма да гладуват? Една страна взема кредити, с парите се купуват храни, които някоя друга държава е произвела и храната се изяжда и изпива. След това обаче остават да се връщат едни пари. Хартийките и виртуалните пари не хранят. Трябва да се произвежда.
33
0
 
2
 
! Отговори
zizi преди 9 години
До Истински демократma ti si gotow komsomolski sekretar be!
32
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми те и преди не платиха и сума време думкаха празни тенджери. Да *** от глад и толкоз.
31
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слава на всичко врагове на Империята на Злото САЩ..
30
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Га лапкаха кюфтаците - не риваха...сега ред сълзи ред сополи...Тези пари все някой ще ги плати - по-добре да ги платят които са ги взели, а не всички ние!Случаят КТБ е подобен умален модел впрочее.
29
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До пена:Пено, кредитите ги взимат олигарсите, а лихвите ги плаща плебса
28
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ажентина е много хубав пример за това как едно популистко управление може да вкара една от най-богатите страни в перманентна десетилетна криза
27
4
 
20
 
! Отговори
Luce преди 9 години
До Истински демократАко ти си демократ, то значи аз съм китаец! Ти си зомбиран *** и за жалост в Б-я е пълно с такива. Ще има да го чакаш този ден ама няма да е в този ти живот.
26
5
 
33
 
! Отговори
ме преди 9 години
Браво Кристина, браво Аржентина! Ето това е мъжко поведение! Шапка им свалям на южно американците, че не се дават на лешоядите, защото те наистина са лешояди. Това което не се казва в статията е, че целият цирк е за едва 10% от дълга, притежаван от хедж фондове, които изнудват Аржентина по всички възможни параграфи и искат нечовешки лихви. Останалите 90% от дългодържателите са се споразумяли отдавна за дълга и са си ок. Но тия хедж- нещастници съсипват Аржентина от 10 години! Това е епична битка
25
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аржентинската президентка се беше разлаяла като бясна срещу САЩ, усеща, че БРИКС правят банка и гледа да се продаде, което си е нормално за обикновена ***.Путин и там ще трябва да налее пари.
24
3
 
31
 
! Отговори
7 преди 9 години
Исландия като не плати нищо, какво й се случи???
23
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе мама му стара всички са длъжници ами кажете имената на кредиторите ама не по корпорации ами по лични имена
22
24
 
6
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ТОВА СА РЕАЛНИ ПАРИ!!!КОГА ВЗИМАЛИ ЗАЕМИТЕ НЕ РЕВАЛИ!!!ВИНОВНИ БИЛИ ТЕЯ ДЕТО ИМ ДАЛИ ЗАЕМИТЕ ПА СЕГА СИ ГИ ИСКАЛИ :D
21
3
 
39
 
! Отговори
Някой преди 9 години
Все повече се убеждавам, че най-правилният път е америката да фалира..... Стига са печатали зелени хартийки без стойност.
20
19
 
9
 
! Отговори
пена преди 9 години
Когато са взимали кредити от американските фондове не с мрънкали. А сега САЩ били лошите....
19
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А за САЩ какво да кажем с техния трилионен дълг? Те обслужват ли го? Ако не, що не са фалирали? Всъщност са, ама още се правят на световния господар.
18
20
 
4
 
! Отговори
Алов преди 9 години
Ами като имат президент с български произход друго ли очакват? Па и Германия им го забоде та ще фалират и от мъка.
17
4
 
29
 
! Отговори
Хейтерояд преди 9 години
Не злорадствайте срещу Аржентина. ние сме даже на по лош хал от тях ,щото се взимат заеми за да се покриват други заеми.Вече почти нищо не е българско да изброим ли? Енергетика и електроразпределение, Водата, Златодобива,Телекомуникаците, списъка е дълъг. И познайте ко ще плаща: МИЗЕРНИЯТ НАРОД а не политиците