ЕС има ?400 млн. за компенсации за руското ембарго

Парите са от специален фонд
Обновена: 8 авг 2014 16:50 | 8 авг 2014 16:44, Елка Василева
76
ЕС има ?400 млн. за компенсации за руското ембарго
Снимка: Reuters

Европейската комисия разполага с 400 милиона евро за компенсиране на европейските селскостопански производители във връзка с продоволственото ембарго, въведено от Русия в отговор на санкциите на Запада. Това е заявил еврокомисарят по търговията Карел де Гухт според местни медии, информира ИТАР-ТАСС.

"Става дума за 400 милиона евро", е казал еврокомисарят, коментирайки информация в медиите, че европейските правителства възнамеряват да поискат от Еврокомисията финансови компенсации заради руската забрана, пояснява ИТАР-ТАСС.

Още по темата

Де Гухт, цитиран от белгийската информационна агенция Белга, припомни, че е съществува специален фонд за ситуации, при които земеделските продукти не могат да бъдат доставени поради политически причини и уточни, че става дума за 400 милиона евро.

Неговият колега, еврокомисарят по земеделието, румънецът Дачиан Чолош вече потвърди, че фондът е наличен и може да се искат пари от него, допълни Белга.

Според данни на руските митнически власти вносът на стоки, засегнати от санкциите, през 2013 г. се е равнявал на 9,1 млрд. долара. Страните от ЕС са доставили на руския пазар стоки от санкционния списък за 6,5 млрд. долара, припомня руската агенция.

Ембаргото, обявено от руснаците върху вноса на европейски хранителни продукти, ще бъде трудно за европейското земеделие, но фондът за солидарност би могъл все пак да смекчи това въздействие, посочи Де Гухт, цитиран от Белга. Във всички случаи самата Русия "ще плати цената на мерките", които предприема, предупреди в ефира на Радио 1 (Ве Ер Те) еврокомисарят по търговията.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ГЪРЦИЯ ВЕЧЕ ПРЕГОВАРЯ С РУСИЯ ЗА ОТМЯНА НА САНКЦИИТЕ."ХА, ХА, ХА и за "какво преговаря" да ги намалят ли ха, ха, ха ей руските тиквочи лъжите за нищо ги нямат. Дай линк да видим "как преговаря Гърция" ха, ха, ха
13
1
 
10
 
! Отговори
овчоландия преди 9 години
Това са пари за компенсация на страни от целия ЕС,с изключение на Булгаристания - за нея са приготвени поредните три пръста в конфигурация,един напред и два назад.Те това е уважаеми овце.Пак вас ще изкарат най-мало засегнати от ембаргото,но вие си трайте.Чакайте.Може да ви подхвърлят някое евро,та да си купите още малко *** мозък,за компенсация на този в тиквите ви.
12
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
руските лаячи се озъбиха... за ФОТО ха, ха, ха Ама то имало ПОЛОВИН МИЛИАРД ЕВРО ЗАДЕЛЕНИ САМО ЗА компенсации, е сега КОЙ НЕ Е МИСЛИЛ С ГЛАВИТЕ СИ А??? Май путин, който ще се чуди как да нахрани ушанките ха, ха, ха Колкото до Турция, тя нека ви "дава", това което и остава- ЧЕТЕТЕ какво казва турския министър на търговията- 75% от тусската икономика ИЗНАСЯ ЗА ЕВРОПА и 60% от всички ИНВЕСТИЦИИ В ТУРЦИЯ СА ОТ ЕВРОПА!!!
11
2
 
10
 
! Отговори
морски преди 9 години
Де Грухт с тия пари не може да плати само на ирландските млекопроизводители,смешници са тия от ЕС!Браво на Путин и руското правителство,така се защитават национални интереси!Очаквам новини за фалирали бг и западни земеделски произвидители и западни авиофирми.Както се казва ,,с камъните на ЕС по техните глави".Слава на Русия!
10
3
 
9
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Сега нали се сещате какво ще стане - поляци, чехи, французи и т.н, а особено гърци, ще ревнат за компенсации, и ще ги получат. Ние разбира се ще си мълчим, и няма да получим нищо. Значи най-засегнати пак ще сме ние, тва ясно ли ви е. В същото време турция ще стимулира производството на плодове и зеленчуци и ще залее руския пазар. Русия също ще стимулира собственото производство,за да компенсира недостига. И ква стана тя, и кво правим ние в този ЕС!!!!
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Компенсациите ще се дават на страните по порядъка на приемане в ес, отбеляза ангела меркел, или ако сте влезнали последни, последни ще получите уточни меркел. А за да подбодри президента на България тя му споменала поговорката, че който се смее последен се смее най-добре. Дойче веле отбелязва че лично ще дойдат да снимат за своя вестник широко озъбените от студ и глад българи и уточнява че европейците няма да забележат раликата между усмихнати хора и широко озъбени замръзнали членове на ес!
8
10
 
4
 
! Отговори
Sofianec преди 9 години
А бе ЕС ще се оправи имат мангизи богати са. Ама всичко се пише на гърба на рашаните които ще трябва да затягат коланите. Познавам Русия там цените на храните бяха много много високи, а сега не ми се мисли. Всичко е на гърба на бедните руснаци.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Иииииииии България получава от тея пари.........................един европейски...Карел де Гухт: Добрата новина за България е че ще трябва да ограничи още производството на своите продукти та да се отвори още място за нашите! И не се оплаквайте на всички ни е трудно, но за разлика от нас вие сте свикнали:))С уважение: Ваш Карел де Гухт
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 6На нас никой няма да нидаде и стотинка. Поляците и финландците вече са поискали компенсации. Нали се сещаш, че нашите *** дори няма да замълвят и думичка. Ама в ЕС за компенсации ще са с предимство Дания, Белгия, Франция, Германия. Я помисли дали ще се сетят, че има една такава държава България?
5
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имат колкото да позамажат положението за тази година, а после какво правим? Най-хубаво да си ги държат във фонда, да признаят Крим и да се приключва. Никаква полза няма за никого от цялата тази ситуация. Защо албанците в Косово да могат да се отделят от Югославия, а руснаците в Украйна да не могат?
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
" "Става дума за 400 милиона евро", е казал еврокомисарят, коментирайки информация в медиите, че европейските правителства възнамеряват да поискат от Еврокомисията финансови компенсации заради руската забрана, пояснява ИТАР-ТАСС. "На нас ни стуват повече от 1.3 милиарда санкциите срещу Русия. ЕС ни дават 400 млн. за конпенсация. Евелата на икономическите ни експерти, близо до управляващите за икономически изгодната им/ни политика. Уж изгодна. И уж е наша, а е на избрани в парламента хора.
3
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много е *** Путин. Ако иска да "изклати" САЩ, достатъчно е да влезе в Европейския съюз. Щатите нямаше да издържат икономически. Ама той иска да е диктатор, не му се връзват амбицийките с европейските ценности. Жалко.
2
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ще се разбератама Путин *** първо ще иска признаване на Кримяко се набутаха евро-и диотисега да тичат при *** да ги спасяваама на него кво му пукаи втория му мандат изтича
1
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
400 милиона? Загубите са за над 12 милиарда. ЕС сам си го ...