Турция се надява да засили износа си на селскостопански продукти за Русия

От ситуацията могат да се възползват производителите на плодове, яйца и птици
8 авг 2014 12:34, Елка Василева
66
Турция се надява да засили износа си на селскостопански продукти за Русия
Снимка: архив, Reuters

Турция се надява да засили износа си на селскостопански продукти за Русия след наложената от Москва забрана върху вноса на хранителни продукти от западните държави, въвели санкции срещу страната във връзка с Украйна, пише в."Хюриет дейли нюз".

Според Мехмет Бююкекши, ръководител на Асоциацията на турските износители, мярката на Русия ще създаде възможност за турските износители да увеличат търговията с тази страна.

Още по темата

Той посочи в интервю за турския телевизионен канал НТВ, че Турция е имала някои проблеми в търговията с Русия, особено в областта на износа на птици, и предприетата от Москва мярка може да помогне на Анкара да преодолее тези пречки.

Бююкекши каза, че от ситуацията могат да се възползват по-специално производителите на плодове, яйца и птици, тъй като турското министерство на земеделието прилага някои ограничения върху износа на други хранителни продукти. Същевременно той добави, че министерството може да облекчи някои от ограниченията.

Председателят на Съюза на износителите на плодове и зеленчуци от Улудаг Салих Чалъ смята, че при новата ситуация руските власти могат да разхлабят строгия контрол, които спъваше търговията през последните години.

При загубата на някои важни вносители руското правителство обещава да компенсира спада на стоки с увеличаване на вноса от други страни, включително Турция, страни от Латинска Америка и от бившия СССР.

Русия планира да предложи Турция да увеличи вноса си на плодове и зеленчуци в страната, е посочил ръководителят на руската служба за фитосанитарен контрол Сергей Данкверт, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той е изтъкнал, че Турция може бързо да увеличи доставките на селскостопански продукти за Русия, тъй като няма процедури по издаване на лицензи. Данкверт е уточнил, че днес ще се проведат разговори по този въпрос.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
8
 
! Отговори
Realist преди 9 години
Момчета, турците не ги харесвам особено но не може да им се отрече,големи търговци са , а ние дупедавците подкрепяме санкции ,смях .... през сълзи
40
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турция толкова пъти я отбиваха от членство в ЕС, че тя пое самостоятелен път.Не виждам нищо лошо комшиите да се възползват от ситуацията. Те не са в еврозоната и никога не са ги посрещали топло там!
39
0
 
5
 
! Отговори
тракиец преди 9 години
Сега е момента за ДПС , да помогнат на бизнеса в България!Нали Доган , се хвалеше със ОБРЪЧИ ОТ ФИРМИ??!!СЕГА Е МОМЕНТА ЗА ФИРМИТЕ ДА ИЗНАСЯТ ЗА РУСИЯ ЧРЕЗ ТУРЦИЯ!ТАКА МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ И ПРОБИВ НА ТЪРГОВИЯТА И НА ЕС , ЧРЕЗ НАС И ТУРЦИЯ!СЕГА Е МОМЕНТА --ДОГАН и МЕСТАН ЕФЕНДИМИ....!!!!!УТРЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ КЪСНО!!!
38
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе турците си гледат интереса по-добре че не влязоха в ЕС! А ние само обираме негативиите на ЕС все влизаме губещи съюзи последните 100 години загубихме първата втората световни студената и сега сме на път пак да загубим с тези продажници които ни управляват чака ни най-страшната национална катастрофа! Баба Ванга е била права като е казала "Да не разваляте дружбата с Русия. Дядо Иван, а не брат Джон е спасението"
37
3
 
6
 
! Отговори
TR преди 9 години
до 48 6те се zadawi6 ot zloба, Ердоан ниама проблем с кurdite i Turcia също ниама проблем с тиах, ние те оби4аме 48 много те оби4аме
36
1
 
15
 
! Отговори
i007 преди 9 години
Ами хората си имат поговорка интереса клати феса .Само можем да се учим.
35
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До TRИзбий си го от тъпата глава и си го наври знаеш къде! Ердоан първо да се справи с кюрдите, после да внимава със собствените си военни! И той е пътник за към Аллаха! Рачбра ли бе, кьопек!
34
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАПРЕД С РУСИЯ И КИТАЙ СРЕЩУ ЗАПАДА! АТАКА С ВОЛЕН И ПУТИН ЩЕ СРАЗИМ ВРАГА!
33
7
 
7
 
! Отговори
TR преди 9 години
славянин точно след нqколко дена друга песен ще запее[, ако Ердоан ви резне квитанцията- долно племе сте славяните, ако има такива изобщо. Iначе си прав Gорда нация сме и свъюзници в НАТО също!
32
9
 
7
 
! Отговори
Kara Murat преди 9 години
ЕС от ден на ден губи влияние и престиж. Може би едно турско членство можеше да подсили този съюз. Аллах ни спаси!
31
1
 
22
 
! Отговори
Дойн преди 9 години
При условие, че Турция е стратегическия партньор на Щатите в региона, защо не са наложили санкции на Русия? Това не е ли двоен стандарт - европейците да отнасят негативите за сметка на щатските ***? Или излиза, че всъщност именно ние се правим на по-католици от папата?
30
1
 
27
 
! Отговори
fire преди 9 години
А защо ние не изнасяме за Русия? А, да- защото заради ЕС вече нямаме никакво производство и понеже сме евродупедавци участваме в санкциите. Срам и позор.
29
2
 
5
 
! Отговори
Иво преди 9 години
До Анонимен 29Това е истина. Ататюрк получава от Съветска Русия и много оръжие - винтовки "Мосин", картечници "Максим", нагани и голямо количество боеприпаси. Както и военни инструктори. Веднаж четох, че Михаил Фрунзе е командвал турски войски, но нямам потвърждение на това. "Совите не са това, което са!"се казваше в един филм -"Tween Peaks". Турция и днес има военно сътрудничество с Русия - купуват "Калашников" за жандармерията, за малко да започнат производство на хеликоптери Ка-52 "Ердоган".
28
1
 
8
 
! Отговори
Kara Murat преди 9 години
До редактора на новината. Снимката на новината не е от Турция вероятно е от някоя от североафриканските арабски страни.
27
2
 
13
 
! Отговори
Kara Murat преди 9 години
"Русия планира да предложи Турция да увеличи вноса си на плодове и зеленчуци в страната, е посочил ръководителят на руската служба за фитосанитарен контрол Сергей Данкверт, цитиран от ИТАР-ТАСС." Машаллах. Кадърни момчете нашите турчета. Демек алъш-вериша ще расте. Берекет версин :)
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 29Чак пък да изхрани... и ние навремето живеехме с мисълта, че изхранваме СССР.
25
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 34Ami produljavat varhu vas ha ha ha
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 30 May ti ne si vidql kakvo e tam i v kakvi postove sa balgarskite turci dati kaja li te sa ve4e navsqkade ot obshtinite kat hvanesh v policiata armiyata a skoro edin mladej kursant izselnik ot Karjaliysko vzema parvo mqsto vav voennoto u4ilishte za voenni letci upravlqval e samolet F-16 kato detska igra4ka,a vashite prikazki kak vi nari4at v Turcia prosto ne hvashtat dikish i stavate za smqh
23
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Navremeto niama6e NATO. Ne6tata sa se promenili i Turcia e v NATO. Turcia ni e saiuznik i zaedno 6te voiuvame sre6tu moskalite o6te tazi godina.
22
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 32Vikat mi Osmanliya,a na teb kvo te vikat tam znaesh li