Върховната рада одобри на първо четене мерки срещу Русия

Предвидени са 29 мерки за реагиране на заплахи за националните интереси
12 авг 2014 15:42, Елка Василева
160
Върховната рада одобри на първо четене мерки срещу Русия
Арсений Яценюк. Снимка: архив, Reuters

Върховната рада на Украйна одобри на първо четене законопроекта за мерки срещу Русия, предаде ИТАР-ТАСС. В законопроекта има 29 мерки за незабавно и ефективно реагиране на потенциалните заплахи за националните интереси и националната сигурност на Украйна.

Преди да бъде гласуван документът, украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че е готов да приеме всички предложения за промени в текста, така че да се подготви версия, която да се гласува на второ четене, което може да се състои още днес.

Съгласно гласувания законопроект Съветът за сигурност и отбрана на Украйна ще има правото да блокира активи, да ограничава търговски операции, да прекратява напълно или частично транзита на ресурси, на полети и превози през украинска територия, да предотвратява износа на капитали, да преустановява изпълнението на икономически и финансови задължения, да анулира лицензии, да ограничава или прекратява пощенски услуги.

Още по темата

Освен това в проектозакона се предвижда и ограничаване или прекратяване на дейности на средствата за масова информация, в това число и интернет, забрана и ограничаване на влизането на морски съдове в териториалните води или пристанищата на Украйна, забрана за навлизането на летателни машини във въздушното пространство на Украйна, а също и забрана за кацането на територията на Украйна.

В проекта се предвижда и правото да се прекратява действието на търговски споразумения, на съвместни проекти, на програми в определени сектори на промишлеността, в частност в сферата на безопасността и отбраната.

Предлага се и възможност за прекратяване на културния обмен, научното сътрудничество, образователното и спортното сътрудничество, отказване на визи на жители на чужди страни, анулиране на официални визити и заседания, на преговори по договори и споразумения.

Когато проектозаконът бъде одобрен в цялостен вид, той ще влезе в сила още на следващия ден след публикуването му. Самите санкции ще влязат в сила с указ на президента на Украйна.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк вече съобщи, че правителството има намерение да представи за разглеждане на Съвета за сигурност и отбрана на Украйна списък със санкции срещу 172 физически и 65 юридически лица от Русия и други страни. Предложенията за санкции ще се разглеждат и от министерския съвет, от депутатите, от президента, от националната банка, от службата за сигурност.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
украина ще се разпадне на области,това го четох преди 10 год в предсказания за света,от там ще започне трета световна воина,европа ще е в пепел,америка ще има черен президент които ще е последния президент на сащ а русия ще е пак русия и ще е по велика от всякога,воината ще започне през 2014 и ще свърши през 2015 след това ще има 1 000год мир на планетата, това което го описах съм го чел преди 10г и до сега всичко е факт/ надявам се само последното да е грешно
90
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
https://youtube/watch?v=w1dE8Ul0JFAяйцеглав идват за тебе и за потрошенко !И фюрера така обикаляше болниците има кадри тиквун нещастен
89
2
 
17
 
! Отговори
Бай Григор преди 9 години
Тоя на снимката ,до сущ прилича на Ам Гъл....
88
2
 
19
 
! Отговори
топ новина преди 9 години
Пред белия дом в сащ е открит фекалии от неустановен до този момент произход ,служите на фбр,цру и личната охрана на обама разледват дали това варварско посегателство не е дело на путин и как е успял да го осъществи/ ЯВНО СЕ Е СЛЯЛ С ЯТО ПРЕЛЕТНИ ПТИЦИ КОИТО СА МИГРИРАЛИ ОТ УКРАИНА КЪМ САЩ/ Сега сащ обмисля какви нови санкции да наложат за позорното отношение на путин към белия дом
87
3
 
32
 
! Отговори
Шефа преди 9 години
Тия шляхтичи, как пък ги докараха до 29 мерки срещу Русия !А ако настъпят с руската армия , дали ще се сетят какви бяха мерките , а Порошенко?Или ще бързата да не Ви сгащят по бели ***!*** , избихте хиляди мирни руски граждани!!!Няма да е безнаказано , Русия помни!
86
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
украина ползваше наи ефтиния газ за промишлени цели,цената коята я плащаха те е с много пъти по ниска от тази в ЕС и въпреки това пак не искаха да плащат,нека първо си платят задължението към Русия от 3-4 милиарда което имат и тогава да налагат санкции / *** /
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 6и Тексас иска и какво лошо!!!
84
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зимата още не е дошла, а тоя отсега стиска зъбите, да не се разтракат от студ.
83
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе тоя случаино да не е евреин,само те така гледат като зверове и гледат какво да откраднат
82
21
 
6
 
! Отговори
ю туб преди 9 години
Да се чуди човек защо *** има привърженици в БЪЛГАРИЯ.Защото си правят ВОДКО ОТ КИТАЙСКИ ЛАЙ.... И ОТ ДЕРЬМА.Справка-Ю ТУБ.
81
3
 
18
 
! Отговори
до 96 преди 9 години
Ало, Моше не се ядосвай, защото е вредно за здравето. Колкото по-бързо бъде изчистена земята от вашата ционистка клика, толкова по-бързо ще бъдат прекратени всички войни и ще живеем в един по-добър свят. НОВ СВЕТОВЕН РЕД или ЦИОНИСТКИ ФАШИЗЪМ, няма да има, Путин ще ви смаже, *** кръвожадни. Затова квичите цял ден по форумите и казвате на бялото черно. ВУкрайна в момента се извършва геноцид над православни християни от еврей фашисти. Това е истината, жиде.
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
neka psihiatrite kajak kakvi brumbari se klecat v glavata na toi pleslio-zabelejete i na snimkata go ima, kogato govori iako ma4ka prsti i gi krivi sekas dusi jiv 4ovektozi subekt e psihopat shisofreni4ni stranici kloniast kam ubiistva po osobenno jestok i ma4itelen na4n za jertvite.neta parvia sanduk s ruski pomosti da mu go dostaviat na nego i ot tam da litnat srapnelite pomostni ta da se pomogne na ukrainskia narod
79
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
след няколко месеца гражданите на украина сами ще искат да се присаединят към русия в противен случаи на пролет половината ще ги намират замръзнали по домовете им а сащ ще вика няма проблем ние сме свас биите се до последнно със студа
78
13
 
6
 
! Отговори
6 преди 9 години
,,Тоя на снимката е фашист.........''На лудите им действат температурите.Иначе пу нарича скромно лавров ГЮБЕЛСЧО......Другари лилипутници,отворете РУСКИТЕ САЙТОВЕ И ЧЕТЕТЕ ЧЕРВЕНИ ДРУГАРИ НЕОБРАЗОВАНИ.
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
цирка на ротшилд винаги е бил един и същ,със руската революция,първта и втрората световни войни,създаването на израел,комунистическият строй,и още куп революции,гледам вече как путин и обама говорят за украйна с апатия,тия два коня са изморени,време е за смяна
76
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия е федерация е не уникални сте
75
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
след три месеца жалка им маика,като доиде белия брат на русия----- зимата, яицефорум ще трябва да събира шишарки за да се топли / санкции срещу русия щял да приема, абе нещастници,живи умрели сте през зимата
74
0
 
14
 
! Отговори
европеец преди 9 години
Ох, доядоха ми се полски ябълки, гръцки праскови и френски картофи.
73
14
 
3
 
! Отговори
6 преди 9 години
Сибиряците искат референдум за федерализация на русия.
72
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този на снимката е фашист, военно-престъпник и трябва веднага да бъде арестуван заедно с останалите еврей оглавяващи фашистката хунта в Киев и да бъдат съдени за геноцид над украйнския народ.