Върховната рада одобри на първо четене мерки срещу Русия

Предвидени са 29 мерки за реагиране на заплахи за националните интереси
12 авг 2014 15:42, Елка Василева
160
Върховната рада одобри на първо четене мерки срещу Русия
Арсений Яценюк. Снимка: архив, Reuters

Върховната рада на Украйна одобри на първо четене законопроекта за мерки срещу Русия, предаде ИТАР-ТАСС. В законопроекта има 29 мерки за незабавно и ефективно реагиране на потенциалните заплахи за националните интереси и националната сигурност на Украйна.

Преди да бъде гласуван документът, украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че е готов да приеме всички предложения за промени в текста, така че да се подготви версия, която да се гласува на второ четене, което може да се състои още днес.

Съгласно гласувания законопроект Съветът за сигурност и отбрана на Украйна ще има правото да блокира активи, да ограничава търговски операции, да прекратява напълно или частично транзита на ресурси, на полети и превози през украинска територия, да предотвратява износа на капитали, да преустановява изпълнението на икономически и финансови задължения, да анулира лицензии, да ограничава или прекратява пощенски услуги.

Още по темата

Освен това в проектозакона се предвижда и ограничаване или прекратяване на дейности на средствата за масова информация, в това число и интернет, забрана и ограничаване на влизането на морски съдове в териториалните води или пристанищата на Украйна, забрана за навлизането на летателни машини във въздушното пространство на Украйна, а също и забрана за кацането на територията на Украйна.

В проекта се предвижда и правото да се прекратява действието на търговски споразумения, на съвместни проекти, на програми в определени сектори на промишлеността, в частност в сферата на безопасността и отбраната.

Предлага се и възможност за прекратяване на културния обмен, научното сътрудничество, образователното и спортното сътрудничество, отказване на визи на жители на чужди страни, анулиране на официални визити и заседания, на преговори по договори и споразумения.

Когато проектозаконът бъде одобрен в цялостен вид, той ще влезе в сила още на следващия ден след публикуването му. Самите санкции ще влязат в сила с указ на президента на Украйна.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк вече съобщи, че правителството има намерение да представи за разглеждане на Съвета за сигурност и отбрана на Украйна списък със санкции срещу 172 физически и 65 юридически лица от Русия и други страни. Предложенията за санкции ще се разглеждат и от министерския съвет, от депутатите, от президента, от националната банка, от службата за сигурност.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Във Фокус пише, че ЕС щял да води разговори с Бразилия, Чили и други латиноамерикански страни с цел да ги убеди да не изнасят за Русия хранителни стоки. Е това вече е абсолютно безобразие и наглост, направо е подло, дано се затрие по-скоро този нечовешки ЕС!!!
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тука не е въпроса до Украйна ...тука е въпроса за Русия, Путин и кой на коя страна стои !
49
3
 
32
 
! Отговори
kiki преди 9 години
Украинец се прибира хванал див заек и казва на жена си:- Жено хванах заек сготви го с картофи.- Няма картофи - рекла жената.- Добре тогава свари го на супа.- Няма газ- отговорила жената.- Ох тогава го опечи в фурната.- Вчера спряха и тока.Зачудил се украинеца какво да прави и пуснал заека. Като паднал на задните се крака заека и се изправил, вдигнал *** и викнал:- СЛАВА УКРАИНА !!!!
48
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА НА ЮЖЕН ПОТОК ! ДА ГРАБВАМЕ ЛОПАТИТЕ !
47
2
 
19
 
! Отговори
тра-ла-ла преди 9 години
До Анонимен 42...... ами какво да става... с нашия газ. Прехвалените "Мелроуз" щяха да вадят много и евтин газ, както обеща Боце. Интересно къде е "протестна мрежа", за да протестира срещу газопровода на Мелроуз в Паша дере? Интересно, защо цената на газа от Мелроуз тихомълком се повиши и е по-евтина само с 30-35 долара от руската. Само много голЕми балъци биха се надявали на по-евтин газ от наши находища, ама добиван от чужди фирми.
46
28
 
6
 
! Отговори
до 51 преди 9 години
Аз също бях в Киев преди 3 години. Хич не си живееха супер, заплатите им бяха супер ниски и всички мечтаеха за миграция в ЕС на всяка цена. Където стъпи руски крак - трева не никне. А ти си просто един лъжлив ***, с поредната опорна точка.
45
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Благодарим, че ни отсъпвате транзита на газ, ако не ви трябват и самолетните заводи, с радост ще приемем и тях мухахахха
44
2
 
18
 
! Отговори
maxsimos преди 9 години
Тоя е триполовия е и мазохист.
43
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
украинците са най тъпите европейци допреди 2г си живееха супер ходил съм в Киев евтино отопление газ и по големи заплати от нашите сега ще паднат под нас и ще плачат
42
13
 
6
 
! Отговори
до 43 преди 9 години
Трудна работа - не съм като теб, червен ***, че да давам да ме клатят отзад, особено за жълти стотинки. А на теб като ти спрат копейките след 5-ти, какво ще правиш? Вазелинче на г*злето и на Ботевградско? :)
41
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До не е баш таманНе ми вдъхват никакво доверие тези украинци. По сайтовете вече валят новини, че те са свалили и пътническия самолет. Руснаците са си империалисти, политиката им е ясна, обаче изказванията и действията на украинското правителство са манипулативни и от тях лъха много злост. Имам чувството, че в Украйна става нещо крайно нередно.Мда. На това, което става, да не сядаш.
40
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А върховната РАДА що ще ради зимъска, когато сняг забръска ?
39
4
 
17
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
Бих нарекъл тия санкции самоубииствени Айде хаир да са им
38
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някак ми става по-леко на душата, като виждам, че има по-*** народ и от нашия. Това нашето за последните 25 години изглежда като леко порязване от бръснене, а украинците направо се обезглавиха с бръснача.
37
2
 
5
 
! Отговори
ОФ преди 9 години
Докато тук ви развличат с тъпите изпълнения на Сеня в Сочи на Роза Хутор Владимир Путин посреща Сиси. След спортният полуден следва почивка на брега на морето - Бочаров ручей.Вечерта ще говорят за сътрудничество - плодове и зеленчуци срещу технологии за рубли.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се пита за нашата газ защото *** леви НЕ СА БЪЛГАРИ!
35
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
жорко, само после да не ти капне и вазелинче на г*злето...
34
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей ,***.Защо не се пита какво стана с нашия участък в Черно море "Хан Аспарух:за добив на гас?!?Някой знае ли че в Румънския точно до него има милиарди кубици газ.За нашия които е десет пъти по голям казаха че има залежи които биха задоволили нуждите на България за 50 г.ЗАЩО ТОВА НЕ ПИТАТЕ?БОЛИ МЕ КЕКЕРЕЦА ЗА РУСИЯ И УКРАЙНА!ГРЕЕ МЕ САМО МОЯ ИНТЕРЕС.
33
17
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
Червените, кухи, платени кратуни ПАК пикаят газ. А на мен ПАК ми капе мед на сърцето. :)
32
4
 
16
 
! Отговори
maxsimos преди 9 години
Ще свърши като братовчед си Хитлер.