Киев обвини Москва в пряко нахлуване

Украйна обаче няма да напада руския хуманитарен конвой
22 авг 2014 15:07, Елка Василева
287
Киев обвини Москва в пряко нахлуване
Снимка: БТА

Началникът на украинските служби за сигурност обвини Русия в "пряко нахлуване" след решението на Москва да вкара автоколоната си с хуманитарна помощ в Украйна, без да изчака тя да бъде проверена, предаде Франс прес.

"Казваме, че това е пряко нахлуване. Става дума за военни автомобили под циничното прикритие на Червения кръст", заяви ръководителят на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Валентин Наливайченко пред агенция Интерфакс-Украйна.

Отговорност за сигурността на хуманитарната автоколона носи Русия, заяви Андрий Лисенко, говорителят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Още по темата

"Украинската страна предложи преговори с Русия, но Русия отказа. Напомням, че отговорност за сигурността носи Русия", каза той на брифинг.

Руската колона с хуманитарна помощ се движи на територията на Украйна "без съпровождането и без участието на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) и в нарушение с постигнатите споразумения за инспектирането и регистрирането на руската хуманитарна помощ", допълни Лисенко.

По думите му Киев е изпълнил "всички поети ангажименти за оформянето на (митническите) документи за руската хуманитарна помощ в пълно взаимодействие с МКЧК".

Украинското външно министерство нарече "още едно очевидно нарушаване на ключовите принципи на международното право" решението на Русия да нареди преминаването на автоколоната с хуманитарна помощ през украинската граница.

Министерството съобщи, че "с цел да се предотвратят провокации, са предоставени всички необходими препоръки за безопасното преминаване на конвоя".

"Руската федерация, игнорирайки установените международни правила, процедури и постигнатите договорености, без съгласие и без ескорт на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), започна незаконно внасяне на хуманитарни продукти на украинска територия. Освен това нито украинската страна, нито МКЧК са наясно какво има в упоменатите товарни камиони, което предизвиква особени опасения", се казва в изявлението.

"Фактът, че руските автомобили влязоха на територията на Украйна без съответните гранични и митнически процедури и товарът не бе проверен в установения от МКЧК ред, свидетелстват за преднамерения и агресивен характер на действията на руската страна", допълва украинското МВнР.

Украйна обаче няма да напада руския хуманитарен конвой, който влезе на нейна територия, и иска да избегне всякакви провокации, заяви Валентин Наливайченко, цитиран от Ройтерс.

Украйна ще поддържа контакт с Международния комитет на Червения кръст, така че да не бъде обвинявана в "провокации, че задържа или използва сила срещу камионите с т.нар. помощ", каза той пред журналисти в Киев.

Запитан дали Украйна ще използва въздушни удари срещу колоната от камиони, която се движи в контролирана от бунтовниците територия, Наливайченко заяви: "Срещу тях, не", пише БТА.

По-рано днес Русия реши да действа, изпращайки автоколоната си с хуманитарна помощ за Източна Украйна към Луганск, без повече да чака. Това обяви руското министерство на външните работи в изявление.

"Дадени са всички необходими гаранции за сигурност при преминаването на хуманитарния конвой. Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) официално призна наличието на такива гаранции. Маршрутите за доставка са известни и проверени от мисията на МКЧК. Документите са оформени. Товарите отдавна са готови за проверка от украинските граничари и митничари, които вече от седмица се намират на ГКПП "Донецк" в руската Ростовска област", се казва в декларацията.

"Не можем повече да търпим подобен произвол, откровени лъжи и неспособност за договаряне. Всички предлози за отлагане на доставката на помощи на хората в района на хуманитарната катастрофа са изчерпани" и затова руската страна е взела решение на действа. Хуманитарният конвой тръгва към Луганск, се казва в декларацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
20
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Естествено, че руснаците няма да чакат повече "кефа" на сатанинските изчадия...Даже твърде много изчакаха в надеждата си, че украинците могат да се научат на преговори и дипломация...Но тъпият промит мозък си остава *** и промит мозък...
21
2
 
34
 
! Отговори
по бързо преди 9 години
Камионите са вече на 40 км.от бедстващия Луганск,хората излизат от мазетата с надежда,цяла нощ Украинската армия е обстрелвала града,това е геноцид пред погледа на Европа.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До хлъц 20Абе 7-ми може и да не е в час, но Джиджи беше наясно.
19
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Киев обвини Москва в пряко нахлуване"Е хунтата от Киев още малко ще иска и влизането на камионите да не било пряко. Може би хуманитарната помощ трябва първо да отпътува за Хамерикото с фериботи, за да бъде проверена от тамошните военни пък после да се върне с фериботи и да се достави на хората в Украйна. Тия от Киев колко искат да се чака, за да се достави храна на гладуващите? Руснаците вече казаха, че с хуманитарната помощ са чакали около месец заради Червеният Кръст.
18
1
 
22
 
! Отговори
Фашинктон до 7 преди 9 години
Не, фашинктон не е затворен в петок и събота. Той ВЪОБЩЕ Е ЗАТВОРЕН!!!!!!! Той си има само свое, собствено мнение, прави си каквото си иска, трепе си когото и когато си поиска. АБСОЛЮТНО НИКОЙ НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА! Я ми ПОКАЖИ ЕДИН ПРИЯТЕЛ НА КРАВАРИТЕ! ЕДИН!!!! Всичките им действия са ГЕНОЦИД над другите. Тотален, всеобхващащ, брутален, нагъл и безчовечен!
17
3
 
35
 
! Отговори
напред преди 9 години
Браво на Руснаците,дано по бързо помогнат на нуждаещите се хора......
16
2
 
4
 
! Отговори
sien преди 9 години
kak ne sa hvarlyali pomostite s helikopteri?v Irak im puskat pomostite s helikoptri i daje snimat filmi za tv live news?
15
2
 
13
 
! Отговори
хлъц преди 9 години
Леле,тоя 7-ми не само не знае,че банковата охрана няма почивен ден,но и чака помощ от Вашингтон ! Наистина трябва да смени дилъра !
14
4
 
32
 
! Отговори
много пъти е било преди 9 години
За пореден път се убеждавам,че тия *** в Киев са хем ***,хем наглеци.По-долни същества от тях няма................
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен12Сигурен ли си. Книгата колела е писана в САЩ от американец и за американската автомобилна индустрия.
12
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Киев обвини Москва в пряко нахлуванеУкрайна обаче няма да напада руския хуманитарен конвой------------След като 15 дни украинците протакат и с всички възможни средства пречат на движението на конвоя, накрая явно на руснаците им е писнало и са тръгнали без да ги чакат повече.Така и трябва. Украинците до сега търсеха под вола теле...
11
2
 
17
 
! Отговори
Българин преди 9 години
До АнонименВашингтон е отворен 24 часа, но от това светът не става по спокоен, а по неспокоен, дори се започва, вътре при тях, което може би навежда на мисълта, че би било по-добре да е затворен събота и неделя.
10
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименСтранно, но и банковите обири обикновенно са в петък, защото охраната на банката почива в събота и неделя. Явно в Москва мислят, че Вашингтон е затворен в края на седмиата.------------------------------Nikoi ne im e kazal che v hamerika nqma den na maistora :)
9
3
 
32
 
! Отговори
не син преди 9 години
Изключително гнусни твари са тези "украински власти" възпрепятстващи по всякакъв начин жизненоважна помощ за народа си !
8
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
О-о-о-о кака *** -дезинформатора е тука-а-а-а :)))
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Daite dokazatelstva (klipcheta v YouTube )
6
32
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Странно, но и банковите обири обикновенно са в петък, защото охраната на банката почива в събота и неделя. Явно в Москва мислят, че Вашингтон е затворен в края на седмиата.
5
2
 
44
 
! Отговори
UKR kaput преди 9 години
Укро армията незабавно да атакува Червения кръст,как си позволяват да носят вода на жадните и храна на гладните,те достатъчно ги бомбардират с демокрация!
4
18
 
3
 
! Отговори
до 1 -абе отворко ти преди 9 години
защо не минеш границата с Гърция без да минеш митнически контрол.гърците не си поплюват ще ти отпрат ***.
3
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Украйна се провежда геноцид...