Защо Москва тръгна на поход срещу McDonalds's

Зад затварянето на обектите се крие нещо повече от символичен акт
Обновена: 22 авг 2014 19:50 | 22 авг 2014 19:29, Бойчо Попов
206
Защо Москва тръгна на поход срещу McDonalds's
Снимка: Ройтерс

Как само се променят времената. На 31 януари 1990 г. в самото сърце на Москва се скупчват на опашка 30 000 руснаци и чакат с часове, за да се сдобият с бургер на McDonald's на площад „Пушкин“. На този ден веригата за бързо хранене открива първия си филиал в Русия. През юни оттам минава Борис Елцин, а скоро след това зазвучава и "Wind of change" на Scorpions.

В една топла августовска сутрин през 2014 г. неколцина руснаци разтърсват затворените стъклени врати. Тогава те забелязват един печат на органа за защита на правата на потребителите „Роспотребнадзор“.

„Може би не сте от тук?“, пита ги минаващ пенсионер. Четири клона на американската верига в Москва бяха временно закрити от инспекцията за храните - официално заради хигиенни причини.

Но според материал на германската икономическа телевизия N-Tv в решението се крие нещо много повече.

Всеки, който някога е виждал тоалетните в болниците в руската провинция, може да се досети, че това твърдение е доста невероятно. Стъпката е по-скоро в отговор на наложените санкции от страна на Запада. Така смята и минаващият пенсионер: „Какво да правим – ние сме във война“.

Хигиената и проверките за безопасност в Русия са популярни средства на бюрокрацията, за да се упражнява натиск. Сега обаче те вече са инструмент на външната политика. Така например още преди обширните ограничения върху вноса на продукти с произход от САЩ и ЕС правителството забрани внос на редица западни продукти, но това винаги бе мотивирано със загрижеността за здравето и без никаква връзка с финансови и търговски санкции. 

Фактът, че Кремъл сега взе под прицел McDonalds's, е свързан преди всичко със символистичната мощ на концерна. Веригата за бързо хранене, подобно на Coca-Cola, е символ за американския начин на живот. Стъпката вероятно е свързана с факта, че групата затвори своите клонове в Крим, след като Русия анексира черноморския полуостров.

Малко по-късно десният популист Владимир Жириновски поиска McDonald's да бъде изгонена от Русия. „Много добре, че McDonald's затвори своите заведения в Крим", казва председателят на Либерално-демократическата партия, цитиран от руската агенция РИА Новости. McDonald's следва да бъдат изгонени „възможно най-бързо".

До там все още не се е стигнало. Но на фона на напрежението предвид конфликта с Украйна сега всеки един от над 400 обекта в страната следва да бъде проверен.

За McDonald's това е неприятно не с оглед на имиджа. Русия е един от най-важните външни пазари за групата, за McDonald's тук работят около 37 000 души. Приходите от продажби през миналата година възлизат на еквивалента на 1,3 млрд. евро. Всеки ден един милион души минават през руските заведения на McDonald's. Клонът на площад „Пушкин“ е най-посещаваният в света, тук работят над 300 души. 

В Русия, за разлика от другите чужди пазари, компанията сама оперира обектите си, а не чрез франчайз. Продуктите за своите храни веригата получава почти без изключение от местни производители.

Руският орган за безопасността на храните още в края на юли изрази съмнения за няколко продукта на веригата и обяви, че ще забрани продажбата им. Според властите по онова време при проверка в ресторанти на McDonald's в град Велики Новгород в салата и сандвичи са намерени бактерии. Освен това при няколко продукта, като чийзбургер например, информацията за хранителната стойност не била коректна. McDonald's обяви, че ще разгледа оплакванията на органа. Основен приоритет на компанията е "да предоставяме безопасни качествени продукти", пишеше в съобщението на веригата.

При засега временното закриване на обекти обаче става дума за нещо повече от обикновена символична политика. През април президентът Владимир Путин заяви, че Русия се нуждае от собствена верига за бързо хранене. Тя трябва да бъде алтернатива на McDonald's и да предлага традиционни ястия от различни региони на Русия. Със забраната за внос на западните храни се преследва подобна цел: става дума и за това чуждестранните продукти да бъдат заменени чрез местни.

Поне засега Burger King изглежда в безопасност. Това може би се дължи и на факта, че руското поделение е наполовина собственост на държавната банка VTB - втората по големина финансова институция в страната.

За сметка на това руските власти вече имат следваща цел - Jack Daniels. Обвинението гласи, че уискито съдържа вещество, което е използвано също и за отрова за насекоми. 

Повече подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
7
 
! Отговори
Илко преди 9 години
До 100Ти изобщо наред ли си с главата? То и Ф-22 е световно известен , *** един Миг-21 ши го стопи, ай лягай си! Стига с тез простотии, избягвайте , Коки коли, моли и Доналдси и т.н и ще бъдете по-добре!
83
1
 
6
 
! Отговори
Илко преди 9 години
До ПитерНе съм в Русия и не съм бил никога просто първите ми 5 най-посещавани сайта са руски Яндекс, Вконтакте, Рамблер , МирТесен и т.н просто изкривяване, но що пък не аз си го чита така, учил съм английски, *** не го знам , не ми и трябва. А и от де да знам, че Subway американска , английска , немска или пакистанска дума!
82
1
 
10
 
! Отговори
Питер преди 9 години
До 55на тях не им трябва световно извести вериги за хранени РОССИЯ си е един свят И представа си нямат някои хора
81
0
 
3
 
! Отговори
Питер преди 9 години
До ИлкоИлко ти в Русия ли си че пишеш Субвей ? Тва за баничарниците много ми Ареса ))
80
1
 
7
 
! Отговори
циника преди 9 години
Прав си шушумигааа, прав си! С "организация, бързо обслужване и перфектна бизнес схема" могат да се продават и ла.на! Макдоналдс го доказват нагледно! Хапвай ла.на, хапвайййй!
79
3
 
3
 
! Отговори
55 преди 9 години
До ПитерПитер,питах те за световноизвестни руски вериги за хранене ?
78
1
 
8
 
! Отговори
Джон/Иванушка преди 9 години
До ШушумигаСъщите хора които сега работят в Макдоналдс ще работят за даведения със здравословна руска кухня за бързо хранене, въпрос на политическа воля да се направи промяната бързо и добре организирано или пък постепенно и безболезнено. Явно не разбираш, тук не става въпрос за борба с империализма а за това кое е най-добре за народа. В тази насока трябва да мислим и ние. Руснаците не могат да допуснат вашингтон да воюва задкулисно с тях и същевременно американски компании да са водещи в Русия
77
0
 
1
 
! Отговори
Питер преди 9 години
tanuki.ru/restaurants/ Има много японски ресторанти / у нас са китайски/ 52 ресторанта в Москва хаха То май в България по=малко онластни градове има ))
76
1
 
11
 
! Отговори
Илко преди 9 години
Един път съм ходил в МакДоналдс и повече няма да повторя( също и Старбъкс,Субвеи ит.н (трудни им са имената) Затуй си имамае баничарници!
75
1
 
2
 
! Отговори
55 преди 9 години
До Анонимен 88Като си поганец,каквото ида ядеш все ще бъдеш тлъст старец.*** глава затрива казали хората....
74
1
 
8
 
! Отговори
Питер преди 9 години
не мога разбера защо като хапвам в Чайная ложка, Кюква или в друго рускло заведение , то трябва да ми е по-зле отколкото ако е Мак, КФС... Все едно да бодна в Хепи не е добре , а? а Happy Bar & Grill са българска верига )) и е похвално
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До символитеВярно е !Затова не можеш да си купиш кока кола от бензиностанция на Лукойл,а само пепси...
72
2
 
3
 
! Отговори
55 преди 9 години
До АнонименТрябва да си най-глупавия инвеститор да останеш в анексирана страна! Тук не става дума за смяна на правителства,а на смяна на системата! Кой ти гарантира че няма да ти национализират бизнеса ?
71
2
 
14
 
! Отговори
символите преди 9 години
McDonald's и Кока кола са символите на империализма и на глобализирането.
70
1
 
7
 
! Отговори
Питер преди 9 години
До Анонимене няма да ти ги изреждам сега Но си е вкусно брат. Особено ако опиташ кавказката кухня, гювечетата или шашлишките не съм против мака.но здравето наистина е на 1во място
69
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да си побъркан за да ядеш бургери - ако започнеш като детена 35 години ще бъдеш като тлъст старец.В Америка лапат бургери само тлъстите *** и долната прослойка наобществото.Вземете си една хубава ябълка вместо тези л****.
68
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПитерТе си знаеха интереса и преди 89г,ама се усраха...Нищо не сме чули за техните вериги за хранене,посочи една...Абе ако можеха нямаше да са развивааща се страна....
67
2
 
11
 
! Отговори
П преди 9 години
хахаха тоя с минуса не е хапвал в Клюква, не е опитвал блинчиките и пирогите, но явно е лют фен на макдоналдс и чалгата ))
66
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До шушумигаАло ,живеем в 21 век Русия не е СССР ,ако го няма Макд. ще е някой друг ,пазара не търпи вакум.щом го играят политически в Крим да си носят последствията.
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До StamatА знаеш ли какво е общо основание?