Защо Москва тръгна на поход срещу McDonalds's

Зад затварянето на обектите се крие нещо повече от символичен акт
Обновена: 22 авг 2014 19:50 | 22 авг 2014 19:29, Бойчо Попов
206
Защо Москва тръгна на поход срещу McDonalds's
Снимка: Ройтерс

Как само се променят времената. На 31 януари 1990 г. в самото сърце на Москва се скупчват на опашка 30 000 руснаци и чакат с часове, за да се сдобият с бургер на McDonald's на площад „Пушкин“. На този ден веригата за бързо хранене открива първия си филиал в Русия. През юни оттам минава Борис Елцин, а скоро след това зазвучава и "Wind of change" на Scorpions.

В една топла августовска сутрин през 2014 г. неколцина руснаци разтърсват затворените стъклени врати. Тогава те забелязват един печат на органа за защита на правата на потребителите „Роспотребнадзор“.

„Може би не сте от тук?“, пита ги минаващ пенсионер. Четири клона на американската верига в Москва бяха временно закрити от инспекцията за храните - официално заради хигиенни причини.

Но според материал на германската икономическа телевизия N-Tv в решението се крие нещо много повече.

Всеки, който някога е виждал тоалетните в болниците в руската провинция, може да се досети, че това твърдение е доста невероятно. Стъпката е по-скоро в отговор на наложените санкции от страна на Запада. Така смята и минаващият пенсионер: „Какво да правим – ние сме във война“.

Хигиената и проверките за безопасност в Русия са популярни средства на бюрокрацията, за да се упражнява натиск. Сега обаче те вече са инструмент на външната политика. Така например още преди обширните ограничения върху вноса на продукти с произход от САЩ и ЕС правителството забрани внос на редица западни продукти, но това винаги бе мотивирано със загрижеността за здравето и без никаква връзка с финансови и търговски санкции. 

Фактът, че Кремъл сега взе под прицел McDonalds's, е свързан преди всичко със символистичната мощ на концерна. Веригата за бързо хранене, подобно на Coca-Cola, е символ за американския начин на живот. Стъпката вероятно е свързана с факта, че групата затвори своите клонове в Крим, след като Русия анексира черноморския полуостров.

Малко по-късно десният популист Владимир Жириновски поиска McDonald's да бъде изгонена от Русия. „Много добре, че McDonald's затвори своите заведения в Крим", казва председателят на Либерално-демократическата партия, цитиран от руската агенция РИА Новости. McDonald's следва да бъдат изгонени „възможно най-бързо".

До там все още не се е стигнало. Но на фона на напрежението предвид конфликта с Украйна сега всеки един от над 400 обекта в страната следва да бъде проверен.

За McDonald's това е неприятно не с оглед на имиджа. Русия е един от най-важните външни пазари за групата, за McDonald's тук работят около 37 000 души. Приходите от продажби през миналата година възлизат на еквивалента на 1,3 млрд. евро. Всеки ден един милион души минават през руските заведения на McDonald's. Клонът на площад „Пушкин“ е най-посещаваният в света, тук работят над 300 души. 

В Русия, за разлика от другите чужди пазари, компанията сама оперира обектите си, а не чрез франчайз. Продуктите за своите храни веригата получава почти без изключение от местни производители.

Руският орган за безопасността на храните още в края на юли изрази съмнения за няколко продукта на веригата и обяви, че ще забрани продажбата им. Според властите по онова време при проверка в ресторанти на McDonald's в град Велики Новгород в салата и сандвичи са намерени бактерии. Освен това при няколко продукта, като чийзбургер например, информацията за хранителната стойност не била коректна. McDonald's обяви, че ще разгледа оплакванията на органа. Основен приоритет на компанията е "да предоставяме безопасни качествени продукти", пишеше в съобщението на веригата.

При засега временното закриване на обекти обаче става дума за нещо повече от обикновена символична политика. През април президентът Владимир Путин заяви, че Русия се нуждае от собствена верига за бързо хранене. Тя трябва да бъде алтернатива на McDonald's и да предлага традиционни ястия от различни региони на Русия. Със забраната за внос на западните храни се преследва подобна цел: става дума и за това чуждестранните продукти да бъдат заменени чрез местни.

Поне засега Burger King изглежда в безопасност. Това може би се дължи и на факта, че руското поделение е наполовина собственост на държавната банка VTB - втората по големина финансова институция в страната.

За сметка на това руските власти вече имат следваща цел - Jack Daniels. Обвинението гласи, че уискито съдържа вещество, което е използвано също и за отрова за насекоми. 

Повече подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
5
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Da gi zakrivat na ob6ti osnovaniq!
63
1
 
3
 
! Отговори
Коментатор преди 9 години
До Sgt. PepperАко ядеш по-малко, по-малко и ще сереш...
62
6
 
5
 
! Отговори
55 преди 9 години
До ДжонМоже и да го постигнат след 10-20 години..А междувременно 37 000 безработни ще духат борша....
61
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и кучето си не бих хранил с тази помия.в един от малкото пъти,които съм ял това подобие на храна в макдоналдса на НДК плъхове доволно похапваха заедно с мен отвънка та си помислих дали това,което ще яде следващия след мен няма да е самия плъх?
60
5
 
18
 
! Отговори
Джон преди 9 години
Не виждам какво чудно има? Макдоналдс е американска компания която дори чрез закриването си на магазините в Крим играе политически игри. Същевременно сащ поставя санкции на руски компании и хора. На макдоналдс ще и свият сърмите, бих се очудил ако скоро остане и един макдоналдс в Русия а тоя 1.3 милиарда евро ще секнат. това което правят сега руснаците - инвестиране в собствено производство, собствени вериги заведения и т.н. е най-доброто за националната сигурност и икономически проспертет.
59
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До vargЗа 25 години светът разбра,че е направил огромна грешка като е загърбил комузнима.-----------------------------A az za teq 25 godini razbrah che e triabvalo da go zagyrbia mnogo po-rano
58
3
 
4
 
! Отговори
Ъъъ преди 9 години
По времето на Буш медиите и политиците в Америка го бяха докарали до такава истерия, че френската кухня беше символ на врага, и френски вкуснотии, от които дебелите американци не можеха да се откажат, бяха преименувани. Какво тогава да ги жалим, че "американският начин на живот" е опротивял на руснаците?
57
6
 
22
 
! Отговори
Sgt. Pepper преди 9 години
В интерес на истината , след като опитах два-три пъти сандвичите им, стъпвал съм в МакДоналдс единствено за да ползвам тоалетните им - поправило те са безплатни и сравнително чисти. Но напоследък са почнали да въвеждат някакви кодове, тъй че смятам да се преориентирам към друга верига.
56
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 70Тя баб ти ще е вечно жива като ленин - циркаджия. Га умре ще ми ядеш.... знаеш какво.
55
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 25Аз кока кола не пия! С нея си почиствам редовно тоалетната чиния! Почиства страхотно!
54
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 42Ами ти си яж там бе, кой ти пречи!?Ще оставя аз на баба ми Пенка розовите домати, прясното пиленце с прясно зеленце, и ще ям пластмасови буламачи!Хо-хо-хо
53
3
 
18
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
до 62Аз веднъж съм ходил и то преди години, но не останах доволен. Друга ми беше мисълта, например в една лицемерна Великобритания, един известен готвач поведе цяла война срещу тези вериги и я спечели, дори успя да обърне училищните менюта и децата им почнаха да се хранят здравословно и с полезни храни. У нас обаче да се тъпчеш с химиите на McDonalds в междучасията се счита за лукс. Да ви ------ на лукса!
52
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 64Това бива тъпотия ама това вашето никъде го няма.
51
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че то нормални американци се гнусят да ходят там ,какво остава за руснаците.ГМО ***.
50
4
 
9
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Някои пишат лакейски за американските продукти, като че ли не се знае от всяко дете че продуктите навсякъде са обрпработени от евреите за да мре населението, и още по добре - да дегенерира. На първо място в това зло са американците. След войната дават безплатно мляко но прах на България специално за децата, като пострадала страна, - от кого пострадала? от американските бомбандировки. Комунистите лакейски го приемат. За наша чест почити никой не го е ял. Получавали са го и хвърляли в клозета.
49
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 46Преди десет дни гледах в един чужд сайт видео как се правят бургерите, отврат
48
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За соросоида Макдоналдс и Кока кола са като въздуха и водата за нормалния човек,затова вият толкова жално.
47
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Монархистами то няма нужда да ги затварят. Просто решаваш и не ходиш, аз например не купувам нищо от там
46
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** то много акъл требе да си вкараш дузпа. Затваряш ресторант, в който се продава храна от руски производители и в който работят стотици руснаци.
45
12
 
5
 
! Отговори
? преди 9 години
Защо Москва тръгна на поход срещу McDonalds's? Ами то е ясно защо. Да подложи пак руснаците на мизерия. Колко е по-хубаво да купуваш блинчики от бабите на тротоара, и по-здравословно също! Какво им пука на *** и Метя, че 700 човека останали без работа )) Тея сами си слагат санкции на народа, съвсем откачена работа. И онези алкаши, щото са много горди, даже не разбират какво става, щом *** така казва значи е правилно. Руска работа.