Руски военни са преминали границата на Русия с Украйна, заяви Киев

Напрежението в Новоазовск расте
27 авг 2014 16:39, Елка Василева
144
Руски военни са преминали границата на Русия с Украйна, заяви Киев
Снимка: архив, Reuters

Руски военни са прекосили границата на Русия с Украйна и са навлезли в източния украински град Амросиевка, заяви Андрий Лисенко, говорителят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, цитиран от Ройтерс.

Лисенко отбеляза, че войниците са дошли с бронетранспортьори и камиони.

В сражения в градовете Горловка и Иловайск са убити 200 проруски сепаратисти и са унищожени танкове и ракетни системи, съобщи още Лисенко. В последните 24 часа в сраженията в Украйна са загинали 13 украински военни, а 36 са били ранени.

Същевременно проруските сепаратисти съобщиха, че около 130 украински военни са се предали в района на село Старобешево, южно от сепаратисткия бастион Донецк, предаде ДПА. Засега Киев не е потвърдил тази информация.

Жители на украинското село Колоски, в източната част на страната, разказаха пред журналисти от Ройтерс, че неидентифицирани, тежковъоръжени мъже с руски акцент са се появили в района. Мъжете нямат опознавателни знаци по дрехите си, но видът им и поведението им наподобявали на това на групата руски военни, задържани в Украйна в предишните няколко дни, или на руските сили, които окупираха Крим по-рано тази година.

Мъжете имали бели ленти на ръката, същия опознавателен знак, носен от 10-те мъже, които бяха заловени на няколко километра от Колоски, в село Дзеркале, от украинските сили и които във видеозапис, разпространен вчера, казваха, че са руски парашутисти.

Задържаните в Украйна руски военни същевременно бяха докарани днес в един от киевските изолатори, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на Андрий Лисенко. Той поясни, че те не са военнопленници, а арестанти.

Следи от военна техника с гъсенично задвижване пък са видени в района, в който украинската армия съобщи, че напредва колона от блиндирана техника, която може би е дошла от Русия, предаде Франс прес.

"Имаме информации за напредването на колона, състояща се от 100 превозни средства, сред които танкове, бронетранспортьори, ракетни установки „Град“. Те се придвижват по пътя между Старобешево и Телманове", посочва командването на украинската операция в Източна Украйна, цитирано от Франс прес.

В съобщението не се посочва на кого може да принадлежат тези превозни средства, но според украински военен източник, цитиран от Франс прес, танковете са руски.

"Не е възможно да се купят 100 танка някъде на пазара в Луганск и Донецк. Ясно е, че те са навлезли от Русия. Ние търсим доказателства под формата на снимки или видеозаписи, за да го съобщим официално", допълни източникът.

Независими руски вестници призоваха днес Москва да съобщи истината за евентуално руско военно участие в конфликта в Украйна, предаде Франс прес.

"Русия води ли война срещу Украйна", запита в. "Ведомости". Няколко руски опозиционни медии, сред които в."Новая газета", онлайн изданието Фонтанка.ру и телевизия Дожд, публикуваха репортажи за погребение в понеделник близо до Псков,
в Западна Русия, на двама руски парашутисти, загинали, по думите на техните близки, в Украйна, предаде Франс прес.

В Донецк, в резултат на обстрел днес загинаха трима цивилни, предаде ИТАР-ТАСС. 11 снаряда са попаднали в жилищни сгради и други постройки в града.

Заради усложнената обстановка в друг източноукраински град, Луганск, властите взеха решение да отложат за неопределен срок началото на учебната година, която трябваше да започне на 1 септември, предаде ИТАР-тАСС.

Същевременно град Новоазовск, на брега на Азовско море, беше подложен на обстрел от пропуските сепаратисти. Това засили опасенията, че те са предприели контраофанзива срещу контролираните от Киев части от този район, предаде Асошиейтед прес.

Новоазовск е на пътя от Русия за украинския пристанищен град Мариупол, западно от Крим. Това поражда опасения, че сепаратистите се опитват да прокарат сухопътна връзка между Русия и Крим, анексиран от Русия през март, отбелязва АП.  Според местни медии Новоазовск е бил обстрелян с ракети „Град“, руско производство, допълва ДПА.

Град Новоазовск беше убежище за хората, избягали от сраженията в Донецк, посочва Франс прес в репортаж. Сега обаче войната, както изглежда, дойде и в Новоазовск. Центърът на града е почти пуст, а кметството, над което се развява украинското знаме, е изоставено. Според очевидци и представители на местната администрация първите сражения в Новоазовск са били в източните му предградия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До анализЗа Украйана съм съгласе,но за русия ти препоръчвам да направиш една екскурзия до там,да видиш как живеят хората там,и как изглеждат градовете им и тогава да говориш че са в 12 век!Явно никога не си ходил в Русия,а си слушъл приказките на прабаба си за там,че говориш така!
89
0
 
0
 
! Отговори
емо преди 9 години
4 те хиляди
88
1
 
0
 
! Отговори
емо преди 9 години
до няколко години русия ще смачка европа.пресказано е че руснаците ще превземат берлин за трети път. а сащ сами ще си потопят две трти от държавата ,провокирайки 400те хиляди километра ново мадридски разлом и дупката в мексиканския залив
87
1
 
2
 
! Отговори
анализ преди 9 години
Ако сравним Чехия и Словакия с Русуя и Украйна ще открием съвсем символична прилика - както между числата 21 и 12. Защото Чехия и Словакия са в 21-ви век, а Русуя и Украйна още са в 12-ти век. България трябва да избере европейския 21-ви век и да се разграничи от азиатските алкохолиците . . .
86
2
 
4
 
! Отговори
Обрат в битките преди 9 години
Истината е, че Опълченците унищожиха Украинската военна техника, част от нея овладяха и я насочиха срещу Хунтата. Хунтата прибягва до ръждясалата стара военна техника, която трябва да отремонтират.Опълченците май вече превъзхождат Хунтата по налична военна техника. Четирикратно е нараснало нарастването броя на Опълченците след последните им победи. Дори военни части на Укрите и полиция преминават на страната на Опълченците. Обкръжени са 7000 Укри в три чувала - няма измъкване.
85
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До патриот"за злодеянията им в Чечня, където избиха десетки хиляди души." За мюсюлмани сунити сълзи няма да роня.
84
9
 
1
 
! Отговори
патриот преди 9 години
Кога ли руските комунистически *** ще си намерят майстора. Ако решат да останат повече в Украйна ще изтече много руска кръв. Украинците вече се научиха да се бият и няма да им простят на тези гадове. Лошото е, че още ги щадят и не ги изтребват с *** и фосфорни бомби. На руснаците ще им се върне тъпкано за злодеянията им в Чечня, където избиха десетки хиляди души. Отдавна трябваше да им спрат газа и нефта, да им унищожат банковата система и да ги пратят обратно в *** на изток.
83
2
 
9
 
! Отговори
Дуков преди 9 години
Украинска танкова техника е навлязла на руска територия .Била нападната от диви селски пенсионерки .Много от техниката е претърпяла тежки поражения .Има няколко починали украински войника, докато са бягали, са застреляни от украински митничари . Украйна е пуснала гневно писмо в Брюксел, че руснака му прави съпротива и иска още 6 000 000 евро за заплати на наемниците в войската й .СМЕХ В ЗАЛАТА. ХА-ХА-ХА .
82
6
 
1
 
! Отговори
irkfkr;ek преди 9 години
До анонимен 116 е по-долу написаното във връзка с "Иска ми се да се случи същото в България само заради малцината продажни русофили троверщи форумите..."
81
5
 
20
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
DO 121 Ако наистина украинската армия беше унижтожила руска колона ,имало е руски дивизии в Украйна ,то досега и ЕС и САЩ да бяха обявили нови санкции срещу ЕС и Порошенко нямаше постоянно да се чуди на сещата в Минск с какво да си занимава ръцете Щеше да даде снимко материал,видео материал и т.н. и буквално щеше да направи Путин на пух и прах Нооооо нито снимки ,нито реални доказателства. Дори и Меркел го предупреди Порошенко да не си отвяря много устата в Минск
80
12
 
4
 
! Отговори
gost преди 9 години
Тия украйнците големи п....ки само плкачат еми заштитете си границата,война до смърт и толкоз.Да видим дали руснаците им стиска да се бият с украйнците.
79
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно, ако това беше вярно, какво щеше да е поведението на Порошенко в Беларус? Какво щеше да се обсъжда и как? Щеше ли да има нови санкции от ЕУ за Русия? Странно, точно когато опълченците напънаха укрите, *** атакува с преводни украински статии. Опорните точки идват директно от Киев. А в Киев знаем кой ги пише. ;)
78
4
 
19
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
До АнонименИ руснаците имат грехове,но на опашката за плащане ще трябва мнооого да изчакат-американците са доста по-напред в тая област!
77
6
 
21
 
! Отговори
невероятно преди 9 години
Безкрайно тъпо, имало Руски акцент сред рускоговорящи, и простотии, и простотии, невероятно писание за нормалните , естествено за простаците..
76
14
 
3
 
! Отговори
кривия преди 9 години
До Анонимен 113Нещо поназнайвам ,друго не,но това какво правят опълченците със заснемането на разрушени сгради/някои нарочно от самите тях/ си е тяхна работа.Тяхната е по лесна ,крият се за живи щитове в града и стрелят,като им отвърнат..ето ти разрушена сграда.Никой не казва,че ще бъде лесно на Украйна с/у подпомаганите с оръжия,наемници и информационно от изток ,сепаратисти?От време на време, направо влизат и военни колони от съседна държава..трудно е много трудно,но не невъзможно ..
75
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По време на война винаги могат да се правят снимки и видео. Просто се излъчват със закъснение и минимални корецкции за избягване на издаване на военна тайна. Обаче Киев не разрешава. Защо? Опълченците сами снимат и публикуват. Единствено имат забрана за нецензурен език в клиповете. Защо?
74
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците са варвари, те са по - лоши дори и от американците! Някой ден Русия ще си плати с лихвите за греховете в Украйна и Грузия, но най - вече за греховете срещу собствения си народ!Не разбирам как може да има доволни от събитията в Украйна?! Що за хора сте вие? Иска ми се да се случи същото в България само заради малцината продажни русофили троверщи форумите...
73
5
 
21
 
! Отговори
хаха преди 9 години
Хахаха,тия са *** и смешниците...От никъде не са влезли нито танкове ,нито друга техника,всичко е изоставено от славната украинска армия...САЩ следят територията на Русия,в частност границата с Украйна 25 часа в денонощието.Една снимка с половин танк даи маха,отдавна да са били тъпана...Не можеш да намериш нещо дето го няма..Просто "шепа пияни и дрогирани терористи" според определенията на украинските медии,размазват от бой редовната украинска армия,активно подпомагана от почти цяло НАТО,хаха
72
3
 
13
 
! Отговори
**** преди 9 години
Украинците така и така говорят за навлизане на руски военни,тогава русия наистина да изпрати част от руската армия,или да ги подлага на ракетен обстрел,и да приключват тази работа за два три дни.
71
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стара ви е информацията...Новоазовск вече е превзет от тъй наречените сепаратисти.Единственото вярно в написаното е бройката на убитите опълченци,около 200,както пишат и източниците от ДНР.Малко по друга е истината за убитите украински войници.според данни публикувани в украинските медии само от 51 бригада ,3-ти баталон от 250 военни здрави са само 22,останалите са убити или ранени..Така че,както винаги Лисенко меко казано послъгва...