Украйна пожела членство в НАТО

Яценюк: Страната има нужда от „практическа помощ“ от алианса
29 авг 2014 15:40, Бойчо Попов
146
Украйна пожела членство в НАТО
Снимка: Ройтерс

Украинският премиер Арсений Яценюк обяви в петък, че ръководеното от него правителство ще поиска от парламента разрешение за прекратяване на неутралитета на Украйна и присъединяване към НАТО, съобщиха Ройтерс и BBC.

„Правителството на Украйна ще внесе за разглеждане в парламента закон за отменяне на неутралния статут на Украинската държава и възстановяване на курса към членство в НАТО“, заяви Яценюк, цитиран от агенцията.

"Обръщаме се към президента на Украйна с молба да постави този законопроект начело на дневния ред, а украинският парламент да го разгледа незабавно", добави Яценюк.  

Ако бъде приет, законопроектът ще забрани на Украйна да вземе решение за членство в "каквито и да е други икономически, политически или други съюзи", които биха попречили на страната да се присъедини към Европейския съюз, каза още премиерът.

"След приемането на този закон ще бъде забранено членството както в Митническия, така и в Евразийския съюз, както и във всички подобни съюзи, които по своята същност не представляват нищо друго, освен възстановяване на Съветския съюз от Руския", каза още премиерът.

Украйна има нужда от „практическа помощ“ от НАТО и очаква такова решение да бъде взето още през уикенда, добавя министър-председателя по време на заседание на кабинета.

От своя страна генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че напълно уважава решенията на Украйна, които се отнасят до сигурността на страната и избора на съюзи, в които да участва.

Припомняме, че проруските бойци влязоха в югоизточния украински град Новоазовск. НАТО, Киев и Вашингтон твърдят, че сепаратистите са подкрепени от руски военни и военна техника, докато Москва отрича да е изпращала военни части в региона. Лидерът на Донецката народна република обаче призна, че в редиците на бойците има руснаци, но ги определи като доброволци, а не военнослужещи.

Междувременно Финландия и Швеция решиха да подпишат споразумение с Организацията на Северноатлантическия договор, което ще даде възможност на блока да разположи свои войски на техните територии. Страните ще бъдат свободни да решават в каква степен да си сътрудничат с НАТО. 

Още новини за кризата в Украйна четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 125:Абе от къде ги вадиш тия глупости или по-точно си ги измисляш,а кой беше казал"Кат Русия няма втора тъй могъща на света,тя е нашата подпора тя е наща свобода,а нещо ми се върти едно стихотворение на един велик революционер Ботев,нещо като 'майци си",или пък нещо като "Подигото"на великият Вазов,всички те са израз за надежда и помощ на България от страна на Русия за освобождението,показващи турското робство в България!А Захари Стоянов,Любен каравелов,Пенчо Славейков нещо да кажеш
111
0
 
5
 
! Отговори
пенко преди 9 години
Господин Пърпорошко разпусна Парламента и насрочи избори бе ,Яйценюк - не може така: с кръв Премиер -без парламент в НАТО ! Още нещо : Не може да да се натискате за членство като *** ! Кандидатствате и получавате три ЧЛЕНА /като нас/ -един одзад / унищожаване на заводите и селското стопанство/-един в устата /знае се защо/и един в ушите / за контрол на мозъка/, а ако сте много "Бандера " и един в ръцете от Русия да си играете!
110
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския.Русчук, 1-й Март 1886 г.З.Стоянов
109
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хаха Украйна в НАТО,смятате ли украйнци че НАТО ще посмее да ви приеме и да влезе в пряк военен сблъсък с Русия?Не ми се вярва!НАТО и по-точно САЩ воюват със страни поне десет пъти по-слаби от тях,но за война с Русия няма да им стиска,дори и американският президент изключи категорично всякаква военна конфронтация с Русия,а един от US генералите си го и призна,че руската армия е много по-добре подготвена от американската!Определено правото е на страната на Русия,колкото и да говорят обратното!
108
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен105 Ах, малък ти служебе мишочец -дезинформатор, хахаха, талмудистите са в Киев, не са в Москва...
107
5
 
27
 
! Отговори
Уточнение преди 9 години
Не Украйна е пожелала членство,а незаконното правителство (хунтата) е пожелало това !
106
3
 
18
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Има малка разлика в позициите на Украйна и НАТО.От Украйна казват:-Елате ни спечелете войната! От НАТО:Спечелете войната и ви приемаме!
105
2
 
10
 
! Отговори
jan преди 9 години
до 107По стеблото може да се катери само един, ненадминат е, живее в Белия дом.
104
1
 
8
 
! Отговори
АК74 преди 9 години
Украйна с нейната армия за НАТО е като н а п.д.р.а.ст спирала да сложиш, а с флота и, и броненосецът'' Потъомкин " може да це разправи.
103
1
 
32
 
! Отговори
набит на кол? преди 9 години
Какви ще бъдат санкциите срещу бивша Украйна, Сащ, ЕС и Нато, когато окончателно стане ясно, че украински военни са свалили Боинга? Нато ще бомбардира Киев ли? Всички украинци ще бъдат изгонени от Европа ли? Порошенко ще бъде набит на кол ли? Обамата ще бъде пратен в Гуантанамо ли?
102
0
 
28
 
! Отговори
Декодирано преди 9 години
Украйна пожела членство в НАТО. Декодирано това означава, че Яйценюк иска да вкара Нато, барабар с България, във война с Русия.
101
0
 
0
 
! Отговори
дъ тру преди 9 години
познаваМ
100
8
 
10
 
! Отговори
Дъ тру преди 9 години
Много добре познава и руснаци и украинци ,руските украинци са най-мързеливото и крадливо племе,безгранично *** и коварни нещо като нашите роми но много по опасни- бели роми.Не ни трябват в ЕС такива интриганти и крадци....
99
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И на мен ми се вие от бяс 102! Вий и за мен - вий в защита на американските интереси -няма какво друго да се направи ,но поне можем да вием срещу" рашата" на воля , а иначе на практика само си ядат *** и ЕС , САЩ и НАТО -и в Египет и вЛибия и в Судан и Тунис, Авганистан, Сирия, Пакистан,Тибет, Ирак,Венецуела ,Сомалия и... Вий 102,105вий в съучастие с мен -ще бъда горд да вием заедно от злоба и безсилие !
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАТО и цени на имоти: investments.dir.bg/_wm/library/item.php?did=552528&df=8&dflid=3
97
1
 
8
 
! Отговори
jan преди 9 години
До АнонименКазват, че томахавката имала дръжка, като бумеранг.
96
1
 
13
 
! Отговори
jan преди 9 години
Как са разбрали майка му и баща му, че ще прилича на яйце че са му дали тази фамилия.
95
1
 
0
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
До АнонименДо сега сините винаги са седели в края на автобуса.
94
0
 
6
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
До АнонименГладна мишка сирене сънува.
93
6
 
18
 
! Отговори
емо преди 9 години
украйна и сащ са вече на път за при дядо господ. няма връщане назад. алилуя,амин