Порошенко пред дилема - да изгуби изборите или страната

Ще приеме ли Киев условията на Източна Украйна, питат руски издания
54
Порошенко пред дилема - да изгуби изборите или страната
Снимка: Reuters

Източноукраинските сепаратисти за пръв път представиха вчера конкретна преговорна платформа, пише "Комерсант" по повод приключилите в Минск консултации в контактната група за уреждане на кризата в Украйна. А "има ли контакт?", пита се "Росийская газета".

Като "начални позиции" отцепниците настояват по-специално Киев да спре военната си операция и да размени пленници, да признае специалния статут на "народните републики" в Донецка и Луганска област, да въведе на съответните територии "специален режим" за охрана на реда, включително чрез специални въоръжени формирования, да оправомощи местните жители да използват руския като официален език, а за местните власти да предвиди специален ред за външнотърговска дейност с Русия и Митническия съюз.

Изпълни ли Киев тези искания, бунтовниците са готови да гарантират политическото, икономическото и културното единство на Украйна, посочва "Комерсант".

Украинските власти може бързо да склонят за размяна на пленници и решаване на хуманитарните въпроси, прогнозира киевският политолог Вадим Карасьов. Искането за легализиране на въоръжените формирования обаче е проблемно, казва руският му колега Андрей Кортунов. Съмнително е според него и дали в единна Украйна би могло да съществуват райони с различни системи за външноикономически връзки.

За Москва е от принципна важност източноукраинските територии да имат право на вето върху външнополитически решения на Киев - най-вече за членство на Украйна в НАТО или статут на специален съюзник на САЩ извън алианса, "което би позволило на територията й да бъдат разположени американски войски", коментира директорът на Московския център "Карнеги" Дмитрий Тренин.

Русия обаче няма да изпрати войски в Украйна, за да наложи тези искания, смята той.

"Кремъл вече натисна кантара с "военния си пръст", за да засили преговорната позиция на опълченците и да отнеме илюзиите на Киев, че може да разгроми Югоизтока с военна сила. Москва няма намерение да разцепи Украйна - тя се стреми да я превърне в неутрален буфер", казва експертът.

Ако пък Украйна се откаже от своя извънблоков статут, както настоява днес правителството й, това ще изключи възможността за компромис, смята "Комерсант".

Президентът на Украйна Петро Порошенко няма да изпълни бунтовническите искания, дори ако бъдат орязани, твърди "Ведомости".

"Всяка отстъпка на Порошенко ще бъде изтълкувана от гражданите като предателство - поне затова той няма да склони на никакво смекчаване, иначе президентът ще си изкопае гроба", разсъждава киевският аналитик Дмитро Понамарчук.

Според руския наблюдател Алексей Арбатов обаче Киев иска да запази авторитет и ще приеме всякакви условия, за да не изгуби източните региони. Иначе Порошенко ще трябва да подаде оставка, защото не се е справил - и ще остане в историята като президента, изгубил не само Крим, но и Донбас.

Ако Порошенко се разбере все пак с лидерите на сепаратистите, рискува да изгуби точки на предстоящите избори за Върховна рада. Ако пък не се възползва от шанса, президентът може да изгуби страната, резюмира пред "РБК дейли" московският анализатор Алексей Чеснаков.

Експерти на "Московский комсомолец" не виждат в преговорите предпоставки за мир. Константин Затулин например заявява: "В Украйна няма никакъв мирен процес. Една от страните размахва фалшификат, наречен "мирен план". Той хич не е мирен. Това е план Донецка и Луганска област да бъдат потиснати със сила. Той предвижда Русия фактически да стане съучастничка като блокира плътно руско-украинската граница от своя страна. Ето какво се чака от Русия! При което въпросният "план" не дава отговор нито на един въпрос. Примерно какво да се прави с бежанците на руска територия - почти един милион души".

Журналисти от Русия частично потвърждават мнението на Киев, че в Източна Украйна се повтаря кримският сценарий - незабелязано вкарване на руски войски, пише "Независимая газета", цитиран от Би Би Си. Според московския кореспондент Тимур Олевски например местни жители заявяват, че в Донбас са влезли редовни части от армията на Русия. В града, откъдето пише, "на всяка крачка има патрули".

Източници на вестника заявяват, че сред роднини на руски военни от северния град Псков вече избухнала паника, "защото се потвърждават данните, че хора от Русия май наистина може да участват в бойните действия".

Руски войници не може да имат официален статут в Украйна, тъй като Москва отрича да се меси във войната в съседната страна, изтъкват експерти на вестника.

"Мисля, че няма план Донбас да бъде присъединен към Русия. Има план да бъдат контролирани действията на киевските власти. Руски военни като отпускари или командировани ще участват в конфликта, доколкото е нужно, за да не постигнат успех украинските войски", прогнозира московският политолог Николай Петров. Според него Русия може "да превърне Донбас в регион от рода на Приднестровието".

Руският аналитик Борис Макаренко "подчертава: думите на бунтовниците, че рамо до рамо с тях воюват няколко хиляди души от Русия, вече бяха наречени грешка. Неясно остана впрочем къде е грешката - в това, че всъщност там няма руски военни, или в това, че признанието бе направено пред камера", пита се изданието.

Лидерите на непризнатите републики в Източна Украйна съзнателно разпространяват слухове, че там има руски войски, за да вкарат "политическото ръководство на Русия в директен военен сблъсък с Украйна с всички произтичащи негативни външнополитически, вътрешнополитически и икономически последици", пише всекидневникът в друг материал.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
8
 
! Отговори
vlady преди 9 години
Порошенко е важен за Украйна - само великият Юшченко има по-добра алкохолна подготовка, никой друг не е достатъчно подготвен да управлява.
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До darcasТо и луната ако беше от кашкавал, морето от мляко пък и ако американците бяха хуманисти....съвсем друга щеше да е песента, наистина!
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зима иде, Пороченко на сланина, за друго не става.
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лидерите на непризнатите републики в Източна Украйна съзнателно разпространяват слухове, че там има руски войски, за да вкарат "политическото ръководство на Русия в директен военен сблъсък с Украйна с всички произтичащи негативни външнополитически, вътрешнополитически и икономически последици"ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ, въпросните лидери многократно че всички руснаци които се бият за тях са доброволци а не изпратени от Русия.
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поросенко скоро ще го научат какво казва прасето по коледа и ще му решат дилемата!
37
3
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
А се готвят да въвеждат и режим на тока, предвид че имат проблеми с въглищата от Донецк за ТЕЦ-овете си.. както се казва, добре дошли дарагие друзя укроси в семейството на прозападните *** :))
36
2
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Така че някои да реват за цените, е меко казано смешно, ако си приятел и позитивно а не гьотверенски настроен към Русия, може и да имаш по-евтин газ, но ако си ***, плюещ като нашите политици, е съжалявам, пазарна икономика, купувайте ако искате, насила никой не ви кара :))) та нали това е демокрацията, свобода на пазари и ала бала :)))
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДаниелEasy, tiger, easy, че май се запени около устенцата.Май много страстно желаеш да участваш в нигърски ганг банг в ролята на бялата женица
34
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Грешка, почти като на цена за Германия, но в договора за Германия има условия и други, относно коопериране на подръжка за тръби и така нататък...
33
3
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
А понеже се говори за цените на газа от Русия, в момента в преговорите с Киевската хунта, Русия предлага да им го дава на цена 385 долара, обаче наглите укри считат че това е много високо видите ли :) и искат да плаюат само 268 долара :)) НЕ са ли нагли а, не стига че пак ще го купуват доста по евтино дори от Германия , след всичките си гьотверенски номера, а се натискат за големи преференции като съюзници хахахахаа
32
0
 
5
 
! Отговори
Хектор преди 9 години
Порошенко пред дилема - да изгуби изборите или страната,а може и главата>.............
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"А между другото "братушките" продават на нас най-скъпия газ..."Ай стига сте го дъвкали това като датска дъвка. най-скъп газ айде деВ момента най-евтин газ от Русия получават стратегическите й партньори, Беларус (186 долара за 1000 кубични метра), Армения 189, Приднестровието 240 Най-много плащат страните от бивша Югославия - Македония 564, Босна 515, Словения 486. Полша 528, Чехия 503, България 501. Турция 407 и Германия 379 получават отстъпки /съдействието им за Газпром проекти/
30
0
 
16
 
! Отговори
.-. преди 9 години
Човек по решенията на нашите политици може с лекота да си сверява часовника.На където дърпат те- на опаки трябва да се ходи.И настоящият случай не прави изключение.
29
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И нашите медий са много долни и субективни,опитват се да изкарат Русия агресор,заплаха за света,ама за разлика от САЩ,дето се месят по целия свят,Русия още никой не е нападнала,провокацийте срещу нея са ежедневие и благодарение на Путин света още не се е плъзнал по пързалката на третата световна война!Ами пишете и за избиването на мирно население от украйнската армия,и за американските военни съветника в Украйна и за организирания от запада преврат там,за тормоза на руското население в тези райо
28
23
 
6
 
! Отговори
darcas преди 9 години
Абе ***, ако Татарстан, Чувашия, Кабардино-Балкария, Башкирия, Мари-Ел и други, в които хората се самоопределят като БУЛГАРИ започнат сератиски военни действия, тогава каква песен ще запеете бе АНТИБЪЛГАРСКИ ***????
27
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинците сами си пожелаха това. Нима не се информираха, какво прави украинската армия в Донецка и в Луганска област. Или са били грешно информирани или ... Новорусия засужава международно признание.
26
2
 
36
 
! Отговори
gtf преди 9 години
когато протестантите искаха да свалят законната власт в Киев, беше "демокрация", когато бунтовниците на изток искат да се отцепят - вече не е. Не отричам желанието на хората за промяна на гнилата политическа система, но налаганите двойни стандарти от запада вече преливат чашата на търпение. Никой вече не гледа народната воля, както се опитва да изтъкне - политическите и финансови интереси са на първо място. България не е изключение
25
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И като дръпнем чертата какво излиза? благодарение на чичо Сам и ционистките *** се погубиха хиляди славянски и христянски животи, унищожи се почти напълно една държава. Европа наместо да засилва отношенията си с Русия, те отслабват следвайки примера на барак банана . А България пак е от еб...а страна
24
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво жито, те нямат пари за да си купят гориво за жътвата. Всички им искат долари, а те ги дадоха за танкове и наемници. Комбайнерите, шофьорите и трактористите са на война. Това може и да е плодородна година, но житото ще си остане на нивите. Такъв гладомор и студомор си спретнаха, че има да вият пак срещу Русия докато луната им падне на главите.
23
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След 3 - 4 дена, след като си починат и се прегрупират наново, опълченците ще натиснат Мариупол и ще се придвижат малко на истик към Крим. Има голяма вероятност до 2 седмици в боевете да се включат Харков, Херсон и Одеса. Украинците сега не могат да покрият целия фронт, а за тогава не ми се мисли. Ще се опитат да натиснат между Донецк и Мариопул, ама ще пострадат. А от Русия идват нови прясно обучени и въоръжени доброволци, избягали там от карателната операция. Нищо добро не ги чака укрите.