Южният газов коридор – шанс за сигурни доставки в региона ни

Той осигурява диверсификацията на газовите доставки за Югоизточна Европа
Обновена: 20 сеп 2014 17:36 | 20 сеп 2014 10:29, Екип на Investor.bg
64
Южният газов коридор – шанс за сигурни доставки в региона ни
Снимка: архив, Reuters

На официална церемония в Азербайджан днес започва строителството на Южния газов коридор. На церемонията ще присъства и българският президент Росен Плевнелиев, който ще бъде съпроводен от енергийния министър Васил Щонов. На събитието ще присъстват още и представители на Албания, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, САЩ, Турция и Черна гора, съобщиха от Президентството.

Южният газов коридор е важен проект не само за страната ни, но и за цяла Югоизточна Европа, защото той осигурява диверсификацията на газовите доставки за региона и може да повиши енергийната сигурност.

Европейският съюз започна да търси нови източници на природен газ още през 2006 година, когато пламна първата „газова война“ между Русия и Украйна. На 1 януари 2006 година бяха спрени доставките на газ за Киев заради ценови диспут. Подобен сценарий се разигра и през 2009 г.

Две години бяха нужни на Европейската комисия да подготви План за действие за енергийна сигурност и солидарност, представен през ноември 2008 година, или само броени месеци преди началото на втората „газова война“ между Русия и Украйна от 2009 г.

Екшън планът предвижда изграждането на нови пътища за газовите доставки, свързването на изолираните газови пазари в ЕС, както и възможности за доставки от втечнен газ.

Две години по-късно, през януари 2010 година, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу направи и първия пробив, осигурявайки първите количества природен газ за Европа от Азербайджан. Те трябва да дойдат по Южния газов коридор, преминавайки през една от връзките в него.

Всъщност един от най-важните за нас газопроводи, част от Южния газов коридор, няма да донесе разнообразяването на източниците на природен газ, а само на пътищата. Става въпрос за „Южен поток“, чиято реализация обаче все повече се превръща в политически въпрос и дори вече не се обръща толкова внимание на икономическата необходимост от тръбата.

По „Южен поток“ в Европа ще пристигат по 63 млрд. куб. метра природен газ годишно, тръбите ще заобиколят едно от газовите бойни полета, на които воюва Русия – Украйна.

„Южен поток“ често беше сочен като „убиец“ на Nabucco, но реално липсата на суровина, която да захрани газопровода, получил подкрепата на Европейската комисия, сложи край на мащабния проект. Nabucco изгуби битката с Трансадриатическия газопровод (ТАР) за природния газ от находището Шах Дениз II.

Газопроводът обаче може да бъде възроден с природен газ от Иран. Напоследък тонът на Запада към Техеран омеква и санкциите към страната, въведени заради ядрената й програма, се преразглеждат. Иран е с вторите по големина запаси от природен газ след Русия и може да осигури достатъчно суровина, за да върне на картата на газовите трасета Nabucco.

На този етап обаче ТАР, както и Трансанадолския газопровод (TANAP), са основните артерии на Южния газов коридор.

Плановете за захранването на европейския газов пазар със суровина от Каспийския регион няма да бъдат докрай реализирани за България без изграждането на нова газова връзка с Гърция - от Комотини до Стара Загора.

Интерконекторът е посочен като приоритет в плановете за развитието на „Булгартрансгаз“ през следващите десет години. Окончателно решение за реализацията на връзката вероятно ще бъде взето до месеци, а надеждите са до 2016 година тя да бъде осъществена.

Факт е обаче и че от 2009 година досега всички планове за изграждане на интерконекторни връзки със съседните страни засега остават само на хартия.


Икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
15
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До АнонименНо понеже проекта е против Русия, ще може да се заобиколи европейското законодателство.------------------- Примерно да... А ти защитник на руските интереси ли се явяваш?
25
14
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
След година ще почнем и тръба през Сирия за Катарски, Египетски и Кипърски газ. Голямата война ще е 2017 г, когато мечката усети, че е прецакана отвсякъде.
24
0
 
4
 
! Отговори
дядо преди 9 години
@27,обяснил ти го е още @21,но не става само с четене -трябва и АКЪЛ!!!
23
1
 
9
 
! Отговори
куртропович преди 9 години
МухахахахаТова платена публикация ли е? :)
22
7
 
6
 
! Отговори
дедооо преди 9 години
за какво ти е чуждо нещо да минава през градината ти и ти да печелеш от това след 30 години?
21
2
 
30
 
! Отговори
дядо преди 9 години
Този проект ще е със същата съдба ,като Набуко...никога няма да се случи,а само тръбят диващини за да ни втълпят,че Южен поток е ненужен!!!
20
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Увеличете тока с 50% газта с 90% и намалете пенсиите и заплатите,не се правете на шушумиги...а заплатите на партийните босове,като тикви и дс ги увеличете тройно
19
0
 
5
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"(един билион е хиляда милиарда)"един "билион" знaчи един милиард. двете думи значат едно и също нещо.1 милион / million = 1 000 0001 милиард / billion = 1 000 000 000oсвен трилион да имаш предвид...1 трилион / триллион = 1 000 000 000 000
18
2
 
23
 
! Отговори
аз преди 9 години
До Анонимен 3То това е целта на американците да станем изцяло зависими от Турция,наред с това,че ни унищожиха армията,ислимизират ни,държат власта чрез продажни политици,много фондации работят за това,превзема се пресата,променят се учебниците,законите,дестабилизира се обществото,акцентира се върху простотията,бедноста,престъпноста,всява се страх и ни превръщат малко по малко в страхливи роби.
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През Гюмюрджина - Стара Загора гърците искат такса от 30 % рекет и 200 милиона евро кеш за тръбата.
16
2
 
14
 
! Отговори
аз преди 9 години
Не знаех,че Русия и Украйна са във война,гледай какви интересни неща научавам от Днес.бг,колкото до Дениз Шах 2 там капацитета му е доста малък и едва ли ще захранва дълго и достатъчно Европа,виж Иран е друга работа ама разтоянието е два пъти по голямо,а и региона там от 30 години си е размирен,риска е доста по голям от ѝжен поток,ама политика американците ни водят за носовете всички и си правят каквото искат,Буш старши го е казал преди относно света "Ще става каквото каже САЩ и точка"
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доставките от Иран са доста по-несигурни от Русия, а и Иран искат по-висока цена еквивалентна на 200 долара за барел.
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей евроатплантици, не виждате ли, че на никой не му пука за нас! Богатият запад си гледа собствените интереси и комфорт, за спиране на Северен Поток и дума не се обелва. Играят си политическите игрички а за натовския член, за еврпейците от бегето никой пет пари не дава, презират ни и ако трябва ще ни жертват за постигане на целите си, ще изпукаме като въшки от глад и студ зимата и на никой окото му няма да мигне в хуманното ЕС с европейсктие ценности.
13
2
 
20
 
! Отговори
Комотини преди 9 години
От цялата работа разбрах че шепа национални предатели умишлено пречат за изграждането на интерконекторната връзка Гюмюрджина - Стара Загора, която да ни даде гаранция за лютите зими които идват.
12
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плевнята не е българин98
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май не е за Южен поток, а за Набуко или за Южен поток, но през Турция като и двата варианта ще заобикалят Бълагрия. Роска и властта обаче крият и сучат и увъртат с разни коридори.
10
14
 
5
 
! Отговори
Янукович преди 9 години
Газпромаджиите газ пикаят днес.
9
2
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
До иванов: Ами мъчат се да намажат и те, нищо че нямат никаква връзка с тръбите или газта по нея. Нали заради хамериканските *** почнаха проблемите и за Южен Поток, и в Украйна, иска им се да се наместят в енерготърговията и да цуцат нищо че нямат никакъв принос , наглеци ....
8
3
 
18
 
! Отговори
пълна глупост! преди 9 години
Ако плевела иска да прави себе си на *** това си е негово право. Но да прави нацията на *** имам нещо против! С газа от Азербайджан, през Турция, сме щели да станем независими от Москва! Пълна глупост! Братския Газпром има договор с Азербайджан за добив на 1,2 билиона (един билион е хиляда милиарда) кубически метра газ в Азербайджан! Което означава, че дали директно от Русия, Турция или от Азербайджан, ние винаги ще купуваме газ от Газпром!
7
2
 
17
 
! Отговори
иванов преди 9 години
какво търсят сащ там по дяволите