Украйна е готова да се брани със сила, ако мирът се провали

Порошенко призна, че има деескалация на напрежението
Обновена: 22 сеп 2014 10:32 | 22 сеп 2014 07:40,
169
Украйна е готова да се брани със сила, ако мирът се провали
Снимка: Reuters

Украйна е готова да се защитава с военни средства, ако мирният процес с проруските сепаратисти се провали, заяви президентът Петро Порошенко в интервю за украински телевизии, предаде Франс прес.

"Трябва да укрепим отбранителните си линии, да подсилим армията си", каза Порошенко и спомена купуването на военно оборудване от Запада. "Трябва да се сдобием с това, което ни е необходимо - наблюдателна апаратура, радари", отбеляза той.

При посещението на Порошенко в САЩ в четвъртък Белият дом обяви, че Америка отпуска помощ от 46 милиона долара за снаряжение и обучение на украинските военни сили, като отново изключи възможността да доставя оръжия. Администрацията на Обама е на мнение, че оръжейни доставки не биха променили баланса на силите в борбата със сепаратистите, които по нейни думи са подкрепяни от Русия.

Украинският президент каза, че не само помагат за модернизиране на украинската армия, предаде ИТАР-ТАСС. Говорейки за състоянието на въоръжените сили на страната, президентът заяви, че в боевете в Югоизточна Украйна са били унищожени 65 процента от военната техника, участвала в тях. Нямаше с какво да се защитаваме, каза Порошенко, но добави, че тези загуби вече са попълнени.

"Каквото и да се говори, сега има деескалация", посочи Порошенко. Той спомена и срещите си с руския президент Владимир Путин, като заяви, че "без тези срещи сегашният мирен процес нямаше да съществува".

Украинският президент посочи, че уреждането на конфликта в Източна Украйна може да стане само с мирни средства и подчерта, че той самият е от "партията на мира" и ще работи за реализиране на мирните споразумения.

Вчера на среща в Минск Киев и сепаратистите подписаха меморандум, който предвижда създаването на 30-километрова буферна зона между враждуващите страни. Планът има за цел да подсили сключеното на 5 септември примирие, което многократно бе нарушавано. По-рано днес обаче украинската армия обяви, че не е готова да спазва всички точки от меморандума, по-специално да изтегли артилерията си, докато няма пълно прекратяване на огъня.

Говорейки за постигнатото споразумение със сепаратистите и за приетия от Върховната рада закон за местното самоуправление в някои райони на Луганска и Донецка област, Порошенко каза, че Донбас няма да има никакви "свръхправомощия", че нито един регион няма да може да определя вътрешната и външната политика на държавата, да поставя под заплаха суверенитета и териториалната цялост на страната. Тези въпроси не подлежат на пазарлъци, "Украйна не търгува с независимостта си", каза той, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Порошенко съобщи, че подготвя създаването на специален фонд за възстановяване на инфраструктурата на Донбас, за което по думите му ще са необходими "десетки милиарди гривни". Това е целта на моите пътувания - да се подготви донорска конференция, заяви украинският лидер.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами че от кого ще се брани украйната. По скоро ще продължи да избива населението си
82
1
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Днес вече повечето укро войски които са в обкръжение и полуокръжение са почнали преговори да се предадат. Само нацгвардията като бесни кучета със заплахи се мъчи да ги спре да направят това, ама вече и това не минава .. Дебалцевите нацисти леко полека ги унищожават, онези в Мариупол копаят като невидели, защото знят че скоро ще им трябват гробчета :)))) Техника няма, сам Парасенко спомена с половин уста че 65% от техниката на армията е унищожена хахахах.Останаха им само пушките почти :)))
81
0
 
0
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Hahalite kupiha pu6ki s 5-te miliarda, koito daljat na Gazprom ;-)
80
2
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Анонимен 132 Няма да атакува, а ще се брани, не четеш ли? Русия смята ли да напада?
79
1
 
7
 
! Отговори
Справедлив преди 9 години
До Одисей-чоОдисейчо, ти си пълен ***! Не струваш! По добре се застреляй!
78
3
 
17
 
! Отговори
До бандеровчето преди 9 години
Абе я се скрий от форума! Видяхме ви ценностите, когато душихте жени и изгаряхте хората в Одеса. Когато изравнявахте с оръжията си целия донбас. Видяхме ви смелостта, така побягнахте, че чак до Мариупол се спряхте. И каква укруина бълнуваш? НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА. През 1922 година Ленин ви подарява същия този Донбас, който си е чисто руски, а през 1939 година Сталин ви прикрепва Галиция, полско-австрийско-унгарски земи. За Крим да не говорим, Хрущов ви прави подарък. Така че, разкарай се!
77
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До одисейчо 112 " САМО правилното - против Русия" колко добри страни има държава която те напада???това не е флирт в бар.Това е борба за независимост,борба на живот и смърт.Как би прозвучало .."тази война в която загинаха десетки хиляди ,е много симпатична защото Путин е голям чаровник"
76
0
 
13
 
! Отговори
Вервам му преди 9 години
За да каже това очевидно са тренирали.Малайският Боинг бе част от учението.
75
2
 
22
 
! Отговори
До одисейчо 112 преди 9 години
Както и очаквах, САМО ДУМИ, ДУМИ...."Равенство пред закона" - неудобните в кофите за ***, както в куев;"Демократичен избор" - ако не избереш моя "избор" - бомби."Свобода на словото и печата" - е, това вече е толкава смешно, в укруината СЕ СЛУШАТ САМО УКРАИНСКИ ПРОГРАМИ, НИЩО ДРУГО!!!!! И САМО правилното - против Русия."Толерантност етническа и верска" - и ти след масовите пожари и изгорели хора ще ми говориш за толерантност?!И въобще всичко което си надраскал е както ти казах-ДУМИ,ДУМИ!
74
18
 
3
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Петро Порошенко излезе голям патриот не като нашите руски шпиони продадоха България на руската мафия.
73
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и този плаши. Дойдоха в украйна хиляда чеченци и напълни гащите.
72
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйна прави етническо прочистване и избива руснаците.
71
1
 
28
 
! Отговори
Ghost преди 9 години
Одисей, мислиш ли че българите са щастливи с евро ценности и 300 лв заплата,мислиш ли че са щастливи че с ЕС България е на 33 морета,които могат да видят само в гугъл мапс,дали са щастливи като дават последните си стотинки за да изпратят децата си училище. Оди сей!!!
70
1
 
10
 
! Отговори
До 94 одисей 1 преди 9 години
Мило глупаче, ами я ми покажи ЕДНА ТАКАВА ЕВРОПЕЙСКА "ЦЕННОСТ"! И, което е по-важно, подкрепи веднага това си твърдение С ФАКТИ. Защото, нали знаеш, на думи вярват само БАЛАМИТЕ! Та, чакам............. Е, то е ясно, че има да си чакам до второ пришествие, ама нейсе, може нещо "мъдрата" ти главица да измъдри!
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съгласен съм с теб,но грешиш за семейните ценности.Няма по-лесен начин да мотивираш един родител да направи нещо дори и противообществено в името на детето си.Това е инстинкт и един грамотен човек трябва да го разбира.Общноста без да игнорира семейството изисква много повече от родителство.Изисква обществено съзнание,което аз лично освен при германците и китайците в друга нация не виждам.
68
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Националните държави не са отживелица, но страшно пречат на ограбването на суровините и експлоатацията на работната ръка от янките и дърпащите конците им евреи. Новия световен ред насилствено инфектира държавите с "бежанци", чужди на местното население с език, вяра, обичаи, с всичко, за да може да ги разцепи от вътре и да предизвиква винаги противопоставяне при нужда. На този ред му пречи семейството, традициите, човешките ценности. Проповядва разврат, консуматорско отношение и вещомания.
67
0
 
9
 
! Отговори
Арети преди 9 години
Европейският кошмар се сбъдва отново - Америка срещу Русия!!! И тоэи път эалоэите са наистина високи!!! Русия се учи да живее в новата сурова атмосфера на въведените по ИНИЦИАТИВА на САЩ икономически санкции!!! Брюксел ще следва Вашингтон, макар и на иэвестно раэстояние:-)))!!!
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БЪЛГАРСКИЯ СЪВЕТ ЗА БЕЖАНЦИ И МИГРАНТИ-БСБМ-чети бе,***.
65
1
 
3
 
! Отговори
До 95 преди 9 години
Стига лъга! "Едно НПО" - ако имаше такова щеше да му напишеш името! Лъжец!
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще противодейства с поне 6 милиарда човека,които искрено мразят Америка.Плъхове,не помирисвате ли,че корабът ви потъва?Извинете,вие не сте плъхове,те са интелигентни животни,вие сте зомбита.