ЕК: Сърбия да съобрази енергийните си закони с европейските

Газпром запълни най-голямото сръбско подземно газово хранилище
Обновена: 8 окт 2014 16:19 | 8 окт 2014 16:19, Елка Василева
15
ЕК: Сърбия да съобрази енергийните си закони с европейските
Снимка: архив, Reuters

Сърбия е необходимо да задълбочи усилията си за съобразяване на законодателството си с европейското в областта на енергетиката, включително по отношение на проекта "Южен поток". Това се посочва в годишния доклад на Европейската комисия за постиженията на страните от Западните Балкани по пътя им към ЕС, предаде БТА.

Комисията препоръчва на Белград да работи за отпадането на свързаността в газовия сектор, т.е. за отделянето на собствениците на горивото от собствениците на преносната система. Препоръчва се приоритетното преструктуриране на дружеството Srbijagas.

В политическите препоръки по отношение на напредъка на страните от региона се отбелязва, че ЕК вече е посочила необходимостта от осигуряването на достъп на трети страни до газопреносните мрежи. Затова ЕК вече заяви, че подписаните с Русия междуправителствени споразумения по "Южен поток" трябва да бъдат предоговорени и затова изграждането на проекта бе замразено, пише в документа.

Енергийната общност ще продължи да работи за по-добро приложение и налагане на реформите за създаване на истински вътрешен пазар на енергия за дружествата и гражданите в региона. Тя ще продължи усилията си и за постигане на прозрачни цени на енергията и за осигуряването на достъп на трети страни до преносните мрежи, се добавя в документа.

По-рано днес стана известно, че Газпром е запълнил най-голямото сръбско подземно газово хранилище "Банатски двор". Това съобщи пресслужбата на газовия
монополист след края на работна среща на ръководителя на Газпром Алексей Милер с генералния директор на държавното сръбско предприятие Srbijagas Душан Баятович. Активният обем на газа в "Банатски двор" е 450 милиона кубически метра, предаде РИА Новости.

Според Газпром "Банатски двор" ще се превърне в допълнителен ресурс за осигуряване на потребителите в републиката с руски газ, а също ще стане гарант за надеждността на руските доставки в Сърбия, Унгария, Босна и Херцеговина през  предстоящата зима.

Участниците в срещата са обсъдили реализацията на съвместния инфраструктурен проект "Южен поток", в рамките на който в момента се очаква получаване на разрешения за строителството на магистралния газопровод на територията на Сърбия.

"Банатски двор" функционира в Сърбия от 2011 г. Хранилището е първият обект на "Южен поток" и ще се използва за осигуряване на надеждността на доставките на газ по газопровода, посочва РИА Новости.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много скоро Българския народ ще осъди и затвори местните кончитолюбители не пак, а отново в Белене, запомнете го *** безродни. И ВАС ВИЕ РАЖДАЛА ЮНАШКА БЪЛГАРСКА МАЙКА, НЕ ВИ Е ИЗПИКАЛА ЖАБА, ОСЪЗНАЙТЕ СЕ, ДОКАТО Е ВРЕМЕ......................
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разликата м/у сърбите и местните кончито любители е, че едните си обичат държавата и народа и си гледат интереса, а др. вечно се дупят!
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ако не са навити, кво? Пак ли нато ще бомби?
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ек може да получи от сърбите единствено само една дълга и цветиста.
5
1
 
17
 
! Отговори
ОФ преди 9 години
На 20.10. Белград очаква скъп гост и организира в негова чест грандиозен военен парад. Поводът е70-годишнината от освобождението от нацизма. Гостът ще бъде удостоен с най-високата държавна награда на Сърбия.
4
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сърбите са изцяло на страната на Русия. В мрежите е пълно със снимки за това.
3
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Просто руснаците ще спират газа и са се погрижили братята им сърби да имат нужните количества за зимата.
2
2
 
33
 
! Отговори
Атанасов преди 9 години
Предполагам, че сърбите пак ще излязат по-хитри от нас и изобщо няма да се натискат да влязат в ЕС. Ще гледат да са добре с всички и ще си гонят интересите и изгодата.
1
2
 
28
 
! Отговори
Ghost преди 9 години
Демек ЕК казва на сърбите да си направят Евро ЕРЕПЕТА като нас да могат да ги ограбват като нас и да влязат в ЕС по милост като нас и да са вечния заден двор пак като нас.