Сърбия и Русия имат общо минало и добро бъдеще, заяви Путин

Николич благодари за позицията на Русия за Косово
16 окт 2014 16:29, Елка Василева
142
Сърбия и Русия имат общо минало и добро бъдеще, заяви Путин
Владимир Путин и Томислав Николич. Снимка: БТА

Сърбия и Русия имат общо минало, а пред себе си имат добро бъдеще, заяви руският президент Владимир Путин, който е на посещение в Белград.

Държавният глава на Русия, която не признава независимостта на Косово, каза, че по този въпрос Москва има принципна позиция, която не се основава само на приятелските отношения между двете страни, но и на международното право.

„Това е принципна позиция, която няма да подлежи на никаква промяна. Подкрепяме Сърбия и възнамеряваме да я подкрепяме и в бъдеще“, каза Путин.

Още по темата

Той оцени, че двустранните търговско-икономически отношения отбелязват тенденция на ръст, но могат да бъдат още много по-добри.

От своя страна сръбският държавен глава Томислав Николич заяви, че в лицето на Русия Сърбия вижда искрен и голям приятел. „В днешно време по света стана модерно приятелството да се измерва с търговския обмен, но ние гледаме по различен начин на приятелството и Сърбия днес няма врагове, а имаме по-малки и по-големи приятели. Гледаме на Русия като на голям приятел“, каза Николич.

Той изтъкна, че Сърбия мисли „по начина, по който са мислили нашите предци и учи децата си да обичат Русия“. „Всичко ни свързва – не само общият ни славянски произход, езикът, вярата, традицията, културата, но и това, че винаги сме били на една и съща страна“, посочи сръбският президент.

Той благодари за принципната руска позиция по въпроса за непризнаването на независимостта на Косово, предаде РТС.

Николич посочи, че в лицето на Русия Сърбия вижда голям съюзник и партньор и няма да застраши своя морал с каквото и да е лошо поведение спрямо Русия.

Президентът на Русия Владимир Путин е на няколкочасово посещение в Белград. Той се срещна с президента на Сърбия Томислав Николич и с премиера Александър Вучич.

Двамата президенти положиха венци пред Паметника на освободителите на Белград и пред Паметника на червеноармееца. Николич награди руския президент с високото отличие Орден на Република Сърбия с голяма огърлица.

Путин ще присъства на военен парад в сръбската столица. В него ще участват 4 500 сръбски военни. Ще се включи и известната руска летателна група „Стрижи“, а 30 сръбски парашутисти ще „извършат“ въздушен десант, съобщи Танюг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
11
 
3
 
! Отговори
чекист преди 9 години
един виц по случая. Спорят няколко пича с различни националности кой до кога оправя "половинката " си когато е блемена. Един казал до 6 ия, друг до 7мия, трети до 8мия, на нашего брата българина не останало какво да каже и се изцепил че прави любов и в 9тия месец.
21
0
 
8
 
! Отговори
Сапарев преди 9 години
Интересно нещо е Балканската история. Никога балканските държави няма да са на една страна, както през 1912 г.
20
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След Косовските събития един сръбски екскурзовод във военния музей бил запитан от американски генерал: " Е, как е да се биеш с най-силната армия на света?"Екскурзовода е отговорил: "Не знам, не сме се били с руснаците".
19
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия винаги е подкрепяла Сърбия още от време оно и то винаги в ущърб на българските интереси!
18
4
 
16
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
Русия и Сърбия измислиха Македонска държава и чрез война отцепват българска територия с българско население и започва едно етническо прочистване..
17
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СЪРБИЯ НИКОГА НЕ Е БИЛА ПРИЯТЕЛ НА РУСИЯ. ОЩЕ ПО ВРЕМЕТО НА ТИТО СЕ ОТДЕЛИХА И НЕ ЗАЧИТАХА РУСНАЦИТЕ. СЕГА КАТО ГЛЕДАМ КАК СЕ ОГОЛОГЪ.ВАТ И ЛИЖАТ ПОДМЕТКИ НАПРАВО МЕ НАДУВА СМЕХ. МНОООГО ГОЛЕМ СМЕХ. НО ПЪК ЗА СМЕТКА НА СЪРБИТЕ НАШИТЕ СЕЛСКИ ТАРИКАТЧЕТА НЕ ЛИЖАТ ПОДМЕТКИ А НАПРАВО ЛЪСКАТ БАСТУНИТЕ НА ЕВРОГЕЙЦИТЕ И ХАМЕРИКАНЕТАТА..ОЩЕ ПО ГОООООЛЕМ СМЕХ.
16
9
 
9
 
! Отговори
ОФ преди 9 години
Парадът започва.
15
4
 
9
 
! Отговори
Сапарев преди 9 години
Времето ще покаже как проиграха сърбите тази "ръка" днес. Доста договори подписаха, доста обещания и пожелания...
14
6
 
20
 
! Отговори
стоян петров преди 9 години
Като ги гледам как са цъфнали и вързали сърбите, та чак им завиждам!
13
16
 
11
 
! Отговори
ОФ преди 9 години
След днешната среща стокооборотът между Русия и Сърбия се увеличава с геометрична прогресия.
12
17
 
31
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Дори и сърбите ще се оправят накрая!Бяха атакувани когато Русия беше слаба и естествено загубиха,но с ожесточена съпротива-близо 2 месеца противостояха на САЩ!!!Какво става с нас-тихомълком и без бой изчезваме като държава и след 15 до 20 години ще остане някаква структура тотално контролирана от ДПС-нещо като Косово....Между другото,в един момент Сърбия може да си върне Косово и сръбската част от Босна!Зависи как ще се развие войната на САЩ срещу Русия.
11
21
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сърбите такъв ще си го зачукт с тая Русия, че после няма да могат да се освестят поне 50 години като нас.
10
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сърбите са хитри и коварни, не като простодушните българи. При комунизма те практически бяха в Западна Европа, но лицемерно се усмихваха приятелски на СССР. Сега се стремят към Европейския съюз, ще бъдат приети, а ще влязат и в НАТО като стой та гледай. Държат се интелигентно с Русия, нито я хулят, нито демонстрират унизителна преданост "от векове и за векове" като българската верноподаническа ***.
9
6
 
23
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Интересно , защо тази новина е долу ,а не първа страница с ФОТО ,както НЕГАТИВНИТЕ новини ЗА Русия и Путин от САЩ!!? и ЕС!? Та след това да се говори ,че нямало цензура в медиите ни !)
8
27
 
21
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
Русия винаги е била за Сърбия и против България. Това и *** го каза за радост на путлеристите. Сърбия винаги ще е благодарна на ссср и русия че им помогна да откраднат Македония и западните покрайнини.Тука вилнеят много руски патриоти и нека прочетат историята.Щели да почетат жертвите от фашизма(имат предвид българските царски воиски посрещнати като освободителна армия).
7
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сърбия е пример за това, че като седиш на два стола - падаш и от двата !Сърбия винаги е била про-западна държава ... жалко, че сега се опитват да я обвържат с СССР
6
17
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Bravo na Syrbiq! A nie si vyrtim dirnika kato furnadzhiiska lopata. S pravo ni narichat nai golqmata balkanska prostit*tka.
5
16
 
45
 
! Отговори
ПВБС преди 9 години
Плевнелийката и другите некадърници покрай него да се учат как се прави политика!
4
42
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лузърите на Европа се събраха. Няма го само Лукашенко за да оформят клуба на Тримата ***!
3
24
 
19
 
! Отговори
nue преди 9 години
да се целунат и да се вземат ! вечна дружба, водка и плексавица оле o/