Близките до Орбан на прицела на Вашингтон

Забраниха им влизане в САЩ
20 окт 2014 17:55, Елка Василева
173
Близките до Орбан на прицела на Вашингтон
Виктор Орбан. Снимка: Reuters

По-малко от седмица след местните избори в Унгария, които циментираха допълнително властта на консерватора националист Виктор Орбан, на 17 октомври в Будапеща избухна политическа бомба: десетима унгарци, някои от които много близки до премиера, бяха информирани от американското посолство, че са заподозрени в корупция и по тази причина им се забранява да влизат на територията на САЩ, съобщава англоезичният сайт Budapest Beacon.

Тази почти безпрецедентна мярка, засягаща страна членка на ЕС и на НАТО, веднага беше изтълкувана от унгарските медии като нов знак за недоволството на Вашингтон от Виктор Орбан, който вече е критикуван открито от американските власти заради ограничаване на демократичните свободи и изказванията си в подкрепа на Русия по време на украинската криза, пише Джоел Шулц за "Монд".

В събота унгарският външен министър Петер Сиярто информира ръководителите на парламентарните групи за ситуацията. С посредничеството на Андре Гудфренд, шарже д'афер на американското посолство, Будапеща поиска от администрацията във Вашингтон да представи достоверните данни в подкрепа на обвиненията си.

Американското посолство не разкри имена. Но частната телевизия ATV и няколко унгарски информационни сайта цитират Арпад Хабьон, близък съветник на Орбан, Петър Хайм, председател на "Сазадвег", център за анализи на управляващата партия Фидес, както и Илдикьо Вида, президентката на Унгарската данъчна служба. Правителството току-що беше подписало голям договор с института "Сазадвег" с цел да подобри имиджа на Унгария в САЩ.

Онлайн версията на икономическия всекидневник "Напи газдашаг", свързан с Фидес, твърди, че унгарските власти са започнали проверки на близки до САЩ предприятия и организации, представяйки взетата мярка срещу унгарците като реакция на това разследване: с други думи, корумпираните са американци, а не унгарци.

В отговор на въпрос на унгарската обществена телевизия М1 Гудфренд отхвърли категорично тази теза с необичайно ясни за дипломат термини: "има хора, за да сме точни: обществени личности и членове на правителството, които САЩ смятат за нежелани на своя територия", заяви той, добавяйки, че има "достоверни данни, които показват, че те са се облагодетелствали от корупционна дейност".

Засилване на американските критики

Тази нападка на Вашингтон срещу правителството на Орбан не е гръм от ясно небе. Облаците се натрупват от близо месец, сочейки засилване на критиките, отправяни от американската администрация срещу Будапеща. Един след друг бившият президент Бил Клинтън, а след това и самият президент Барак Обама, включиха Унгария в лагера на страните, които пренебрегват демократичните свободи.

Атаката беше продължена от американския помощник-държавен секретар по отношенията с Европа Виктория Нюланд, която спомена по едва завоалиран начин офанзивата на Будапеща срещу неправителствените организации, както и феномена на корупцията.

В отговор на това изявление унгарските власти се престориха, че тя всъщност е имала предвид Румъния. Миналата седмица американският шарже д'афер организира конференция заедно с Вероника Мьора, директорката на неправителствената организация "Йокотар" (финансирана от Норвегия и на прицела на властите в Будапеща), за да обсъди последния доклад на американската правителствена агенция за международно развитие за състоянието на гражданското общество в Унгария.

Все по-агресивната позиция на Вашингтон е на международния фон на борбата за надмощие между Запада и Владимир Путин. Според унгарския сайт HVG германският канцлер Ангела Меркел - единствената европейска ръководителка, която Орбан приема сериозно - не е пестила думите, когато се срещна с Орбан лично в кулоарите на срещата на високо равнище за Украйна в Милано. Изявленията на унгарския премиер, който на няколко пъти критикува санкциите срещу Русия - макар че подкрепи линията на мнозинството - бяха оценени като неуместни както в европейските столици, така и от Вашингтон.

Голяма стъпка назад за правителството на Орбан

Точно по време на предаването на властта от екипа на Барозу на този, който ще бъде ръководен от Жан-Клод Юнкер, Европейската комисия досега не е реагирала силно. Знак за нарастващото раздразнение в Брюксел е решението от четвъртък да се започне процедура за нарушаване на договорите срещу Будапеща заради неотдавнашните отчуждавания на имуществото на земеделци, граждани на Европейския съюз (повечето от които са австрийци).

Комисията смята, че чуждестранните инвеститори са били ощетени и че взетите от Будапеща мерки, която обяви за невалидни от 1 май договорите, сключени преди присъединяването на Унгария към ЕС, "може да противоречат на европейското право за свободата на движение на капитали и инвестиции" на предприятията.

За правителството на Орбан нанесеният от Вашингтон удар е голяма стъпка назад след серия успехи във вътрешната политика.

Трябва да се върнем към края на 80те години, когато Вашингтон беше обявил за персона нон грата Курт Валдхайм, президент на Австрия и бивш генерален секретар на ООН заради дълго скриваното му минало във Вермахта, за да открием подобен епизод.

Тази зрелищна стъпка, от която американските власти не се отказаха, затвърди изолацията на Австрия, водейки до интроспекция и подтиквайки цяло поколение интелектуалци и политици да се изправят пред нацисткото минало на страната.

Поведението на Орбан след връщането му през април 2010 г. обаче позволява да се предположи, че е далеч от идеята за борба с вината си и по-скоро ще апелира към рефлекса за национално обединение при заплаха - както направи австрийският канцлер Волфганг Шусел при европейските санкции срещу Австрия през 2000 г., наложени заради съюза му с популисткия трибун Йорг Хайдер.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
38
 
! Отговори
българин преди 9 години
Всички знаем ,че САЩ са империя на злото-досега не могат да дадат разумно обяснение за атомните бомбандировки над Япония,войните във Виетнам,Корея-после унищожението на светските арабски правителства-създатели са на Алкайда,Ислямска държава,бомбандираха Белград-само цивилни обекти-разрушиха 7 моста над Дунава исринаха много заводи-нас ни унищожиха икономически с агентите си от БСП,ГЕРБ-бивши комунисти.
38
32
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
И какво му е лошото на световния ред,евтини енерго носители на пазара и икономически възход,ако разчитаме на Русия най много да започнем да си припомняме творчеството на Ленин и Брежнев актуализирани от съвременните обитатели на Кремъл.
37
1
 
33
 
! Отговори
ДО Tuba преди 9 години
На Орбан американците могат само да му пръднат а оная работа.А и човекът има топки,за разлика от гейчета като тебе.
36
5
 
45
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Що ли не съм изненадан?Вече и кьоравите разбраха,че САЩ водят от години война с Русия за нейното унищожение!Украйна е само брънка от веригата с която искат да задушат РФ!Защо е всичко това?Много просто-Русия е единствената пречка пред установяването на новия световен ред,който не е нищо друго,освен тотален еврейски контрол над света с изпълнител САЩ!Ако я няма Русия,лесно ще бъдат подчинени Китай,Индия и т.н.Затова всеки обявил се против тая война е яростно атакуван!
35
3
 
27
 
! Отговори
batmario преди 9 години
Г-н ОрбанПоучете се от нашите баби от село Гела,които изгониха англичани от селото заради отказани визи...Просто изгонете американците и готово.Има човек-има проблем,няма човек-няма проблем.
34
3
 
30
 
! Отговори
внимание преди 9 години
Ако утре америкинското посолство осъмне с надпис ФАШИСТИ! не го приемайте лично, а като национална черта!
33
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На времето,когато искаха виза на Батето за хамериката ,той простичко им каза-"да ви пикая на хамериката"
32
41
 
5
 
! Отговори
Tuba преди 9 години
Бързо ще му стегнат шайбите на Орбан. Премиер е на една страна-лилипут, но пък се репчи все едно управлява цял континент.
31
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Консерватор националист?Ами какъв друг да бъде? Ситуацията там е такава, че народът иска водач, който да е консерватор националист.Глас народен - глас Божи. Никой не стои по-горе от Господ, дори и най-мощната държава.
30
2
 
37
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Американският диктатор в действие ЗА НЕПУСЛУШНИТЕ И ИМАЩИ СВОЕ МНЕНИЕ !
29
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истинскит за.ник на САЩ за кой ли път лъсва, а Европа за парите колко ли още ще се навежда. А ако не е Европа кой е приятл на САЩ? Англия. Друг никой.
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
22, 23, такива вицове само Секхмет може да разказва. От нея си ги чул, нали?...prosepna mi gi na usence...goliama palavnica e eiii...
27
6
 
45
 
! Отговори
фашисти преди 9 години
Кого ще наказвате бе ***? Можете да наказвате само *** си.Скоро революция ама на ваша територия! Американска ***.господи отърви ни?!
26
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВЕЛИК ОРБАН!ИСТИНСКИ ПАТРИОТ.
25
5
 
9
 
! Отговори
КуРти преди 9 години
Чакам с нетърпение коментарите на местните веселяци/за да не ползвам друго определение/ оди сей и странджата, по казуса. :D
24
6
 
47
 
! Отговори
идва нов 09.09.2014 преди 9 години
Тези *** от брюксел на кладата веднага. За какво ми да съм в съюз където нищо не се решава от хората в него? Не сме се обединили да се наказваме а ако може да сме си полезни. Може да ме наказва майка ми и то докато бях малък. България е на 1350, русия над 1000г. Гърция на много повече да не изреждам всичките. Кого ще наказвате бе американски мекерета на 500г? Ако не са елигрантите от европа червените и черните така щяха да ви накажат че щяхте да сте втори черен или червен континент. Фашисти
23
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имаме данни че сте корумпирани, ама не можем да го докажем, направо ще ви накажем!
22
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брех, да видиш ти, американска демокрация!
21
3
 
41
 
! Отговори
БХК преди 9 години
Бойко веднага да каже на Орбан, че е националисти и вреден !!!
20
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Орбан е избран за втори път ,с голямо мнозинство.Причини: несъобразявайки се с разпоредбите на ЕС ,страната му бележи икономически растеж,жизнения стандарт се повишава ,по-ниски данъци,повече социални придобивки/точно обратно на препоръките/ Хората го харесват,но предполагам ,че сега НПО-тата ще намерят повод за бунтове и недоволство,макар,че недоволните са под 15% от населението.Очаквам нещо като ,,Майдан''в унгарски стил,ЕС да се ,,загрижи'' за недоволните и да ги въоръжи и да свали ,диктатора