Близките до Орбан на прицела на Вашингтон

Забраниха им влизане в САЩ
20 окт 2014 17:55, Елка Василева
173
Близките до Орбан на прицела на Вашингтон
Виктор Орбан. Снимка: Reuters

По-малко от седмица след местните избори в Унгария, които циментираха допълнително властта на консерватора националист Виктор Орбан, на 17 октомври в Будапеща избухна политическа бомба: десетима унгарци, някои от които много близки до премиера, бяха информирани от американското посолство, че са заподозрени в корупция и по тази причина им се забранява да влизат на територията на САЩ, съобщава англоезичният сайт Budapest Beacon.

Тази почти безпрецедентна мярка, засягаща страна членка на ЕС и на НАТО, веднага беше изтълкувана от унгарските медии като нов знак за недоволството на Вашингтон от Виктор Орбан, който вече е критикуван открито от американските власти заради ограничаване на демократичните свободи и изказванията си в подкрепа на Русия по време на украинската криза, пише Джоел Шулц за "Монд".

В събота унгарският външен министър Петер Сиярто информира ръководителите на парламентарните групи за ситуацията. С посредничеството на Андре Гудфренд, шарже д'афер на американското посолство, Будапеща поиска от администрацията във Вашингтон да представи достоверните данни в подкрепа на обвиненията си.

Американското посолство не разкри имена. Но частната телевизия ATV и няколко унгарски информационни сайта цитират Арпад Хабьон, близък съветник на Орбан, Петър Хайм, председател на "Сазадвег", център за анализи на управляващата партия Фидес, както и Илдикьо Вида, президентката на Унгарската данъчна служба. Правителството току-що беше подписало голям договор с института "Сазадвег" с цел да подобри имиджа на Унгария в САЩ.

Онлайн версията на икономическия всекидневник "Напи газдашаг", свързан с Фидес, твърди, че унгарските власти са започнали проверки на близки до САЩ предприятия и организации, представяйки взетата мярка срещу унгарците като реакция на това разследване: с други думи, корумпираните са американци, а не унгарци.

В отговор на въпрос на унгарската обществена телевизия М1 Гудфренд отхвърли категорично тази теза с необичайно ясни за дипломат термини: "има хора, за да сме точни: обществени личности и членове на правителството, които САЩ смятат за нежелани на своя територия", заяви той, добавяйки, че има "достоверни данни, които показват, че те са се облагодетелствали от корупционна дейност".

Засилване на американските критики

Тази нападка на Вашингтон срещу правителството на Орбан не е гръм от ясно небе. Облаците се натрупват от близо месец, сочейки засилване на критиките, отправяни от американската администрация срещу Будапеща. Един след друг бившият президент Бил Клинтън, а след това и самият президент Барак Обама, включиха Унгария в лагера на страните, които пренебрегват демократичните свободи.

Атаката беше продължена от американския помощник-държавен секретар по отношенията с Европа Виктория Нюланд, която спомена по едва завоалиран начин офанзивата на Будапеща срещу неправителствените организации, както и феномена на корупцията.

В отговор на това изявление унгарските власти се престориха, че тя всъщност е имала предвид Румъния. Миналата седмица американският шарже д'афер организира конференция заедно с Вероника Мьора, директорката на неправителствената организация "Йокотар" (финансирана от Норвегия и на прицела на властите в Будапеща), за да обсъди последния доклад на американската правителствена агенция за международно развитие за състоянието на гражданското общество в Унгария.

Все по-агресивната позиция на Вашингтон е на международния фон на борбата за надмощие между Запада и Владимир Путин. Според унгарския сайт HVG германският канцлер Ангела Меркел - единствената европейска ръководителка, която Орбан приема сериозно - не е пестила думите, когато се срещна с Орбан лично в кулоарите на срещата на високо равнище за Украйна в Милано. Изявленията на унгарския премиер, който на няколко пъти критикува санкциите срещу Русия - макар че подкрепи линията на мнозинството - бяха оценени като неуместни както в европейските столици, така и от Вашингтон.

Голяма стъпка назад за правителството на Орбан

Точно по време на предаването на властта от екипа на Барозу на този, който ще бъде ръководен от Жан-Клод Юнкер, Европейската комисия досега не е реагирала силно. Знак за нарастващото раздразнение в Брюксел е решението от четвъртък да се започне процедура за нарушаване на договорите срещу Будапеща заради неотдавнашните отчуждавания на имуществото на земеделци, граждани на Европейския съюз (повечето от които са австрийци).

Комисията смята, че чуждестранните инвеститори са били ощетени и че взетите от Будапеща мерки, която обяви за невалидни от 1 май договорите, сключени преди присъединяването на Унгария към ЕС, "може да противоречат на европейското право за свободата на движение на капитали и инвестиции" на предприятията.

За правителството на Орбан нанесеният от Вашингтон удар е голяма стъпка назад след серия успехи във вътрешната политика.

Трябва да се върнем към края на 80те години, когато Вашингтон беше обявил за персона нон грата Курт Валдхайм, президент на Австрия и бивш генерален секретар на ООН заради дълго скриваното му минало във Вермахта, за да открием подобен епизод.

Тази зрелищна стъпка, от която американските власти не се отказаха, затвърди изолацията на Австрия, водейки до интроспекция и подтиквайки цяло поколение интелектуалци и политици да се изправят пред нацисткото минало на страната.

Поведението на Орбан след връщането му през април 2010 г. обаче позволява да се предположи, че е далеч от идеята за борба с вината си и по-скоро ще апелира към рефлекса за национално обединение при заплаха - както направи австрийският канцлер Волфганг Шусел при европейските санкции срещу Австрия през 2000 г., наложени заради съюза му с популисткия трибун Йорг Хайдер.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки,който не им е удобен, става враг на световната /псевдо/демокрацията.Трябват им политици с престъпно минало, за да ги държат за гушата. Орбан може да бъде какъвто си иска, това не е тяхна работа, а на унгарския народ. Ако унгарците решат, че не им харесва Обама, какво правим?
58
2
 
26
 
! Отговори
бай-бай преди 9 години
До AMERICAN EAGLE-а защо стоиш в тази дъпжава ,България--бегом за страната на неограничените възможности--визите паднаха-изнасяй се...американецо и покажи какъв си булгаристанец-умен,красив,работлив,приветлив.....
57
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще съм сигурен ,че България върви напред,едва когато започнат да ни мъмрят Американците!!!
56
31
 
4
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
Всеки нормален човек има симпатии към САЩ, причините за това са хиляди, американските душмани са и душмани на България, именно те държаха България под комунистическо робство!!! (робство защото дори за бягство от НРБ УБИВАХА!), превърнаха я в безропотен сателит на москва, в задунайска губерния!
55
20
 
3
 
! Отговори
До Батмарио 70 преди 9 години
Никоя окупация не може да те "изучи". Човек сам гради образованието си. Може би имаш предвид това, че тогава то е било безплатно. Но забравяш какви ограничения имаше за младежите от някои соц.групи и какво безумно толериране чрез *** параграфи се предвиждаше за други. През онзи период бе съсипано нашето образование и сега сърбаме попарата от това.Тогава бе подкопан и моралът на българина - в това число неговото трудолюбие и уважение спрямо традиционните ценности, които ти изреждаш.
54
32
 
2
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
Самия Орбан се определя като консерватор, а вие руските *** хахаха..."патриот и демократ". Абе льольовци понятие от политика имате ли изобщо? Знаете ли какво е консерватор? Айде бегайте в гугъл...мъка, мъка
53
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ имат нужда от джуджета като нашите, а не от чора с достойнство.
52
3
 
22
 
! Отговори
правата вяра преди 9 години
абе америка що си мислят че исляма е правата вяра? скоро оо много скоро... прости жандармчета. до скоро си мислехте че сте шефчета на цялата планета но китай и русия ще ви понижат до старшинки в севрно американското РПУ /ЦРУ/:))) скоро и никарагуа ще ви от.. бе
51
36
 
4
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
Орбан не е консерватор, а БИВШ комунист- ***, от кога комунистите са "консерватори"? В самата Унгария на това руско *** ще му видят сметката! И да Европа е НЕЗАВИСИМА, но от руската ***, САЩ са и ЩЕ БЪДАТ ВИНАГИ НАШ СЪЧЗНИК И БРАТ! Това е
50
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плевнята е същият перач на пари като Бисеров. Помните ли имота в Гърция от точно преди година? Сметките, които тогава той показа, не са декларирани пред Сметната палата. Едно към едно с Ицко Бисеров. А след "превода" от Дойче банк следват 8, 9 депозита обратно. Какви пари, как, откъде не е ясно, но и никой не пита. Това са факти, документи представени от самия Роско. Могат да се видят на страниците на президентството и Сметната палата.
49
3
 
28
 
! Отговори
Хектор преди 9 години
Законно избран премиер на Европейска държава, членка на ЕС и нато,демократична и цивилизована ДА БЪДЕ ПРИТИСКАН Е НЕДОПУСТИМО,но има последна надежда - гнусния Лешояд да бъде сплескан от разярената Мечка-АМИН.
48
3
 
38
 
! Отговори
batmario преди 9 години
Много душмани ни докара Хамериканската демокрация.То не са банки,държава,работодатели,молове за разходки и разглеждане.Храни направени от пластмаса,тазгодишни наводнения дето съсипаха всичко,ненормалници по улиците,мазните църове,бой за няма нищо,рекет от всеки и за всичко.Продават ми водата от чешмата с медния чучур дето баба водеше коня да пие...........и още......и още.Руската окупация ме изучи без пари и ме научи да уважавам родители,родина,знаме,герб и най-важното--- да работя....
47
1
 
28
 
! Отговори
Не ме търсете! преди 9 години
Смятам, че нашият демократичен президент, трябва незабавно да се изкаже относно националистическото и недемократично /про-американско/ държание на Орбан. Не го е срам... Ще кара американски фирми да плащат данъци и спазват местни закони.....
46
1
 
26
 
! Отговори
Гневен българин преди 9 години
Де да бяхме поне на 50 % като унгарците.Който не е искал той не е клатил България.Не се събират в кожите ги гнусните еврюги,защото Орбан ден след ден им бие звучни шамари и разкрива мръсните им интриги.Докато унгарците имат Орбан,ние гледаме тъпите,лъжливи и крадливи муцуни на Борисовци,Костовци,Сидеровци,Куневици,Бареци,Местановци и всякаква друга долна ***.К'во да сравняваме...
45
1
 
25
 
! Отговори
Хм... преди 9 години
Ако САЩ обявят официално ББорисов за мафиот, мутра, наркопроизводител и наркопласьо, за корумпиран, за ... тогава ще призная амереканците за демократи и правдиви в оново което ни съобщават, а не само частични истини дето правят опит да прикрият техните золуми!
44
1
 
22
 
! Отговори
нацисти преди 9 години
до питащия за фашистите. аз не знам как да нарека хора които не признават ни държава ни народ ни мнение на дуги освен тяхното си! като не слушаш бой и санкции. има ли друга дъжава по света, която да държи 80% от армията си извън границите си??? май и Хитлер държеше повече войска в Германия!
43
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗАЩО МЕ ТРИЕТЕ. Защото написах че бат бойко и плевнята нямат такива проблеми , макар че единият е доказан бандит с досие а другият - с банкови сметки с мръсни пари по офшорките. Тъй като тези двамата са "добри" *** и удобни на своите господари- затова никой и не ги закача
42
41
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Унгария я чака съдбата на Русия, изолирана от целият цивилизован свят и мачкана от санкции. Орбан и приближените до него олигарси са захапали яко кокала и няма да го пуснат толкова лесно, по подобие на Путиновата шайка. Жалко за глупавият унгарски народ, но хората са го казали - *** народ - слаба държава.
41
1
 
37
 
! Отговори
Език мой враг мой преди 9 години
"...критикуван открито от американските власти заради ограничаване на демократичните свободи..." Разбирай, "заради неподчинение". Новият Съветски съюз е много по-безкромпромисен от предишния. Запоменте тази фраза "ограничение на демократичните свободи". Ще я чуете навсякъде, където има и и най-малкия опит за независимост и свободомислие. Добре дошли в световната "думокрация"!
40
5
 
52
 
! Отговори
Anti-U$A преди 9 години
Империята на злото не търпи народи, които ценят свободата и излъчват политици като Орбан. Браво на унгарците, че имат смелостта да изберат и да подкрепят този политик, като по този начин плюят в лицата на ционистите.