Куба се нагърби с тежка роля в битката с ебола

Страната стана най-смелият помагач в борбата с болестта
20 окт 2014 21:55, Елка Василева
20
Куба се нагърби с тежка роля в битката с ебола
Снимка: Reuters

Куба е обеднял остров, който до голяма степен е изолиран от света и се намира на около 4500 мили от страните в Западна Африка, в които ебола се разпространява с тревожно темпо. Тя обаче се ангажира обаче да изпрати стотици медицински специалисти на предната линия на борбата с епидемията и явно започва да играе много активна роля сред страните, борещи се да издигнат преграда пред вируса, пише "Ню Йорк таймс" в редакционна статия.

Приносът на Куба несъмнено поне отчасти има за цел да подобри накърнените й международни позиции. Въпреки това действията й заслужават да бъдат приветствани и да намерят последователи.

Глобалната паника, свързана с ебола, досега не е довела до адекватен отговор от страните, които са в състояние да помогнат най-много. Докато САЩ и някои други богати страни обещаха да помогнат с финансови средства, единствено Куба и няколко неправителствени организации предлагат онова, от което има най-много нужда - медицински експерти на място.

Лекарите в Западна Африка отчаяно се нуждаят от подкрепа, за да създадат изолатори за болните и механизми за ранно откриване на заразените. Над 400 медицински работници досега са се заразили, а около 4500 пациенти са починали. Вирусът бе засечен в САЩ и Европа, което засили страховете, че епидемията скоро ще се превърне в глобална заплаха.

Още по темата

Много жалко е, че Вашингтон - главният донор в битката срещу ебола, не поддържа дипломатически връзки с Хавана, която е най-смелият помагач. Последствията от тази схизма са въпрос на живот или смърт, защото съответните американски и кубински официални лица нямат механизми да координират глобалните усилия на високо равнище. Това трябва спешно да напомни на администрацията на Обама, че ползите от бързото възстановяване на дипломатическите отношения с Куба са далеч по-големи от негативите.

Кубинските здравни работници ще бъдат сред най-застрашените чужденци и някои много вероятно ще се заразят с вируса.

Световната здравна организация изпраща екипа от кубински лекари, но не е ясно как ще лекува и евакуира кубинците, които се разболеят. Транспортирането на пациенти под карантина изисква много добре оборудвани екипи и специално пригодени за целта самолети. Повечето застрахователни компании, които предоставят услуги за медицинско евакуиране, вече заявиха, че няма да транспортират пациенти с ебола.

Държавният секретар Джон Кери в петък похвали "куража на всеки здравен работник, който се нагърби с това предизвикателство", и лаконично приветства реакцията на Куба.

Като проява на здрав разум и съчувствие американските военни, които вече са около 550 в Западна Африка, трябва да се ангажират да дадат на всеки заболял кубинец достъп до лечебния център, който Пентагонът изгради в Монровия, и да помагат за евакуирането му.

Работата на тези кубински медици е от полза за общите глобални усилия в борбата с ебола и тази роля трябва да бъде призната. Служителите от администрацията на Обама обаче равнодушно отказват да кажат каква подкрепа биха им оказали, ако изобщо окажат някаква.

Кубинската здравна система е наясно с рисковете, предприемайки такива опасни мисии. Кубинските лекари изиграха водеща роля при лечението на разболели се от холера след земетресението в Хаити през 2010 г. Някои от тях се завърнаха болни и на острова избухна първата епидемия от холера от един век насам. Епидемия от ебола в Куба може да се окаже много по-голяма заплаха и да повиши рисковете от бързо разпространение на заразата в Западното полукълбо.

Куба има стари традиции да изпраща доктори и медицински сестри в бедстващи райони в чужбина. След урагана Катрина през 2005 г. кубинското правителство създаде медицински корпус за бързо реагиране и предложи да изпрати лекари в Ню Орлиънс. САЩ, което не бе изненадващо, не приеха предложението на Хавана.

Официални лица във Вашингтон през последните седмици обаче изглеждаха силно изненадани от вестта, че Куба е задействала тези медицински екипи за мисии в Сиера Леоне, Либерия и Гвинея.

С техническа помощ от СЗО кубинското правителство обучи 460 лекари и сестри за стриктните процедури, които трябва да се спазват при лечение на хора със силно заразния вирус. Първата група от 165-има медици пристигна в Сиера Леоне преди няколко дни. Представителят на СЗО в Хавана Хосе Луис ди Фабио каза, че кубинските медици са особено подходящи за тази мисия, защото вече са работили в Африка.

"Куба разполага с много компетентни медицински работници", каза Ди Фабио, който е уругваец. Според него усилията на Куба да помага при спешни здравни ситуации в чужбина са затруднени от ембаргото, наложено от САЩ на страната, която се стреми да се снабди с модерно оборудване и да поддържа адекватни запаси от медицински материали.

В статия, публикувана през уикенда в кубинския държавен вестник "Гранма", Фидел Кастро застъпи тезата, че САЩ и Куба трябва да загърбят различията си, дори и само временно, в борбата срещу смъртоносната напаст. Той е абсолютно прав.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: африкакубаСАЩЕбола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
2
 
! Отговори
до 12 преди 9 години
бре, като изнася медицински работници ли. и да и плащат баснословни суми. може.
14
3
 
2
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 9 години
Хубаво да пращат доктори кубинците , ама ако продължават да експериментират с лечението на рака много ще го закъсат и ще им се спретне една контрареволюция! davidicke. com на тези вече им е вдигнат мерника!
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До туристКУК какво е?
12
6
 
4
 
! Отговори
виктор преди 9 години
Горките! Що не си седят на острова и не се занимават с по полезни и практични за тях неща.
11
4
 
32
 
! Отговори
номерът не минава преди 9 години
Куба издържа на американските санкции над 53 години (от 1961) и показа на Сащ, че номерът със санкциите не работи!
10
2
 
22
 
! Отговори
ДО 12 преди 9 години
Брат, не ме учудва ве4е и Африканските държави да са по-добре от нас!!! При нас проблемите ни идват от това 4е сме изклю4ително мързеливо, крадливо и лъжливо племе - все да прекараме някого, все да направим на някого мръсотия вместо да влагаме тази еднергия за собственото си развитие, все някойй друг да уловим да ни свърши работата и т.н. Кадърните хора ги пропъдиха, останаха л*йновози, пенсионери и ***...и около милион и половина работещи...с това как да правиш иконимика и крепиш държава?!?!
9
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Куба има по-висок БВП на глава от населението от България.
8
1
 
20
 
! Отговори
турист преди 9 години
Бях в Куба миналия месец. Доста неща са се променили от 2009 насам. Кубинците вече не са толкоз бедни, колкото се опитват да ги изкарат, едва ли не как карали с 20 кинта на месец. Нищо подобно, има си баровци, които си плащат хотела и летуват заедно с чужденците. На Варадеро всеки си дава къщата под наем за по 30КУК на вечер, ресторантите скъпи, имат си айфони, блякберитаОтмина времето когато с 5 КУК можеше да пиеш цяла вечер в бара супер качествен ром и да *** кубинка за 15-20 КУК на час
7
0
 
18
 
! Отговори
браво на ... преди 9 години
... кубинците!
6
0
 
22
 
! Отговори
+++ преди 9 години
Имаме 240 експериментални мишки в парламента. Да ги пратим в Африка за мостра и Кубинците да експериментират върху тях! Едно поне е сигурно никой няма да се наеме да ги върне обратно...
5
3
 
6
 
! Отговори
До Резания преди 9 години
Па ти си цъфнал като те гледам... Щ
4
1
 
3
 
! Отговори
младен преди 9 години
До ФАБИОЛАПо скоро аз бих си отишъл доброволно сам с това лечение от колкото еболата
3
1
 
40
 
! Отговори
Той е преди 9 години
Това е то - лошите комунисти кубинци, тръгват безкористно да помагат на африканците, а "добрите" демократи западняци се ослушват, като гърмяни зайци! Ами да, то не е като да си стоиш на сигурно, и само да мяташ отвисоко бомби на непослушните, знаейки, че няма да ти отвърнат! Вирусът обаче, не избира, дали си демократ или комунист! Западните колониалисти векове изцеждаха същата тая Африка, а сега си пазят безценните кожички от еболата! Срамота,западняци!
2
3
 
48
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Свалям шапка и немея пред героизма на този малък, но извисен и велик народ! НАРОД! Народ свикнал да гледа ангела на смъртта право в очите и отстояващ суверенитета си пред империята на злото- САЩ!Да живее Куба, да живее Революцията!
1
2
 
26
 
! Отговори
ФАБИОЛА преди 9 години
Хайде и при нас да пращат да помагаме....и ние сме големи специалисти по вси4ко и най-ве4е по ебола, фабиола и тем подбни вируси! Ако питат тиквата, той ще ги лекува с филии с маз и футбол, а за заспиване ще им 4ете винету и еболата ще си иде сама!