Сорос: Русия на Путин става заплаха за съществуването на ЕС

Милиардерът предупреждава за експанзионизма на Москва
Обновена: 24 окт 2014 14:16 | 24 окт 2014 09:48, Елка Василева
346
Сорос: Русия на Путин става заплаха за съществуването на ЕС
Джордж Сорос. Снимка: архив, Reuters

Американският милиардер и филантроп Джордж Сорос предупреждава, че експанзионизмът на Русия създава екзистенциална заплаха за Европейския съюз.

В статия за  New York Review of Books, цитирана от Guardian, Сорос отбелязва, че политиката на Владимир Путин, която той нарича смес от авторитаризъм и агресивен национализъм, представлява алтернативен модел на западните либерални демокрации. Той обръща внимание, че адмирации за руския президент изразяват лидерите на британската националистическа и ксенофобска партия ЮКИП Найджъл Фараж, на френския Национален фронт Марин льо Пен и премиерът на Унгария Виктор Орбан.

"Европа се изправя пред предизвикателство от Русия за самото си съществуване. Нито европейските лидери, нито техните граждани напълно осъзнават това предизвикателство, нито пък  знаят как най-добре да се справят с него, - пише Сорос. - Сега Русия предоставя алтернатива, която е фундаментално предизвикателство към ценностите и принципите, върху които Европейският съюз се гради от основаването му. Тази алтернатива се базира на сила, която намира израз в репресии вътре в страната и в агресия извън нея, в противовес на върховенството на закона."

Специално за Guardian американският финансист от унгарски произход казва, че "е налице цялостно разочарование от ЕС в резултат на кризата на еврото, която е изопачила първоначалния стремеж към създаване на съюз на сходно мислещи демократични държави. Еврокризата бе "лекувана" неправилно и продължи твърде дълго и тя превърна доброволния съюз на равнопоставени (страни) в нещо съвсем различно".

Според Сорос ЕС се е превърнал в зле функциониращ механизъм на отношения между страни кредиторки и длъжници, което е довело до всеобщо негодувание. "Путин установи добри отношения с тези, които агитират срещу Европа. Провалът на Европа като експеримент за наднационално правителство ще превърне Русия в потенциална заплаха. ... Рухването на Украйна ще бъде огромна загуба за НАТО, за ЕС и за САЩ. Ако Русия успее да се наложи, тя ще получи много по-голямо влияние вътре в ЕС и ще стане потенциална заплаха за балтийските страни, в които живеят големи групи от етнически руснаци", подчертава Сорос.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Времето не подминава никого, май Соросчето вижда завършекът си!
20
3
 
39
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Сорос е толкова филантроп, колкото и Хитлер, на негова сметка са стотици хиляди жертви и милиони съсипани животи. Колко по-добър щеше да е света без неговата и още няколко еврейски фамилии!
19
4
 
30
 
! Отговори
рапан преди 9 години
Само не разбирам, това комплимент за Путин ли е или заплаха? Определено света не е , какъвто беше - вярвахме в красиви мечти, как ще дойде демокрацията и ще работими печелим по три хиляди евро минимум при тия цени и данъци и ще караме нови Мазди Тойоти Голфове. Но не стана - дойдоха реформаторите на власт, не че при Живков не бяха те и ни отмъкнаха милиарди гущери и окрадоха и предприятия но най-страшното е, че искаш да правиш нещо, а пречат и не се получава. Това последното ни съсипва ...
18
4
 
30
 
! Отговори
Сорос преди 9 години
Усещам, че ще уволня повечето ***, дето са на моя хранилка и ще взема други, по-активни. Сегашните явно са от пасивните. Ей го, даже най-усърдният ми ***, дето се пише 'Странджата', още не се е явил тук!
17
7
 
34
 
! Отговори
Anti-U$A преди 9 години
Ако някой в Европа се чувства застрашен от Русия, изплашен, страх го е...препоръчвам му незабавно да отиде на ПСИХИАТЪР! Там ще получи квалифицирана помощ, има вече добри медикаменти за прилагане при страхови депресии.Аз и никой около мен, не изпитваме и капчица страх от Русия и руснаците. Няма как да ме е страх от хората които са ме освободили от РОБСТВО!А, относно Сорос- има една песничка:Сорос скоро ще умре, ще умреСорос скоро ще умре, ще умре!
16
4
 
20
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
ОБЩО ВЗЕТО , КОЙТО НЕ Е СЪС САШ И НАТО Е ПРОТИВ ТЯХ ... И ВСЕ ПАК , МАЙ НЯКОИ МНОГО ТРЕПЕРИ ОТ СТРАХ
15
3
 
36
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Изчезна Збигнев Бжежински,появи се Сорос,с призивите му за опасностите към западната....циливилизация от експанзията на руската...мечка.Нашите папагали...*** начело с Плевньо,тиражират в...захлас неговите брътвежи.Оо темпора,оо морес,чичко...паричко се изживява като солта и хляба на...земята и мушка дървен прът в колелото на...световната история.
14
6
 
49
 
! Отговори
Victimized преди 9 години
Щом този индивид има проблеми с Русия и Путин , те ми стават малко по симпатични вече ....
13
8
 
41
 
! Отговори
Сорос преди 9 години
*** ***, искам да сте много по-усърдни в плюенето по Путин! За какво ви плащам?! За да гледам как хората ме правят за резил?! Веднага всеки, изказал се срещу МЕН, да бъде заклеймен като 'комунист', '***', 'рашист' или някое друго от определенията, дето съм ви ги спуснал!
12
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако погледна историята все държави от западна европа са нападали русия наполен хитлер та не знам да вярвам ли така и не си взимат поука от историята но няма да вечно а когато е измислена демокрацията тези велики демокрации не са съществували като държави. жалка пропаганда западна да подчертая
11
6
 
48
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До TinaСАЩ СА ЗАПЛАХА ЗА СВЕТААМЕРИКАНСКАТА АРМИЯ ДЕЙСТВА В ЦЕЛИЯ СВЯТАГРЕСИВНАТА И НЕОКОЛОНИАЛНА ПОЛИТИКА НА САЩ СА ЗАПЛАХА ЗА МИРА И ИКОНОМИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ НА СТРАНИТЕ ОТ АЗИЯ..АФРИКА И ЛАТИНСКА АМЕРИКАВИДЯХМЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ АГРЕСИЯТА В ИРАК..5-6 МИЛИОНА МИРНИ ЖЕРТВИ..И КОНФЛИКТА НЕ Е ПРИКЛЮЧИЛЛИБИЯ И НЕЖНИТЕ АРАБСКИ РЕВОЛЮЦИИ...КОСОВСКИЯ СЦЕНАРИЙ...АМЕРИКАНСКИТЕ НПО СА ПРЕДНИ УДАРНИ ОТРЯДИ НА ЦРУ
10
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Маааллеее СТРАХ.......
9
53
 
9
 
! Отговори
Заплахата преди 9 години
Цар Путин е заплаха за самите руснаци. Той непрекъснато им намалява стандарта на живот. Калашници и танкове не се ядат. Освен тези два продукта всичко друго се внася от развитите държави. Путин прави Русия равнозначна на арабските петролни държави. Разчита само на нефт и газ и не произвеждат нищо друго.
8
6
 
35
 
! Отговори
Православен комунист преди 9 години
КГБ служи на православните комунисти по света, а ЦРУ служи на Лукавия. Анатема
7
3
 
64
 
! Отговори
Tina преди 9 години
И този човек и светъл лъч за мнозина и се водят по неговия "гений" и неговите съвети. Включително и икономическия октопод ЕС /който наистина си е безгръбначно/...Същият, който спечели 8 милиарда от финансовата криза през 2008 - с цената на стотици хиляди съсипани живота...Противен е, отблъскващ. Прилича на влечуго...При това - зомбирано...
6
4
 
54
 
! Отговори
L. преди 9 години
Алцхаймерски поглед, визия на нацист, какво да го слушам този.
5
43
 
6
 
! Отговори
Стара поговорка преди 9 години
Koмуниста вярата си мени, но нрава - НЕ
4
6
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде сте умни и красиви, бащицата се изказа? Започвайте да плюете Путин и да възхвалявате атлантизма!
3
2
 
14
 
! Отговори
макето преди 9 години
Алоооооо днес бг я тоже имам висше ама тия сложни думички не ги разбирам демек кат нема що да кажете го увъртате с чуждоземски думички я са ги преведете на бугарски да ви видим
2
57
 
7
 
! Отговори
Православен комунист преди 9 години
Едно е КГБ и свети другаря Владимир Путин е негов пророк. Амин