Протести в Унгария срещу въвеждането на данък върху интернет трафика

Активисти замеряха сградата на ФИДЕС с части от стари компютри
27 окт 2014 10:58, Екип на Bulgaria On Air
23
Протести в Унгария срещу въвеждането на данък върху интернет трафика
Снимка: bgonair.bg

Хиляди унгарци излязоха на улицата на масов протест срещу въвеждането от 2015 г. на данък върху интернет трафика. Критиците му настояват, че освен финансова тежест той представлява и ограничаване на фундаменталните демократични права и свободи на гражданите.

Активистите дадоха 48-часов ултиматум на властите да се откажат от данъка. В противен случай на 28 октомври Будапеща ще стане арена на още по-масова демонстрация.

Първоначалните планове включваха въвеждането на такса в размер на 150 форинта (62 цента) за всеки използван гигабайт интернет. Данъкът ще се плаща не само от доставчиците на интернет услуги, но и от потребителите, като според властите мярката е логично продължение на таксите за телефонни разговори и текстови съобщения, които правителството обяви през 2011 г.

Заради недоволството на гражданите управляващата пaртия нa премиера Виктор Орбан – ФИДЕС, обяви, че още днес ще предложи на парламента промяна на законопроекта и въвеждането на месечен таван от 700 форинта, или 2,27 евро, за индивидуалните потребители.

Демонстрацията в Будапеща беше организирана от Facebook група, която има повече от 210 хиляди последователи. Недоволните издигнаха лозунги с надпис: „Унгария се отдалечава от Европа“.

В един момент те вдигнаха своите мобилни телефони, осветявайки с тях сградата, преди да се впуснат в марш по Площада на героите. Някои активисти дори обстрелваха сградата на управляващата партия ФИДЕС с части от стари компютри. Резултатът – счупени прозорци и разклатено доверие към премиера Виктор Орбан.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: Унгарияданъкинтернет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Тодоров преди 9 години
Няма да успеят САЩ да прекършат национализма в Унгария както сториха с нас Българите.За Американският капитализъм(империализъм)най-големият враг е национализма и комунизма защото така частният капитализъм не може да командва средствата за производство и да влияе на икономиката в своя полза.Постепенно идва краят на този капиталистически модел и както казват хората "ноща е най-тъмна преди зазоряване".Колкото и да подкупват *** чрез НПО-та няма да постигнат нищо съществено.
14
1
 
1
 
! Отговори
Тодоров преди 9 години
По този начин САЩ искат да свалят непокорният Орбан в управлението му има съветници на ЦРУ които подхлъзват Орбан и така лесно може да бъде свален от власт.А организаторите на протеста са също платени агенти,които чакаха този знак.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименEDIN ZIGANIN V PARLAMENTA-ZVIAT S OSOBENNA MIRIZMA,AKO NE VI HARESVA MARSH V GEIEVROPA.
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименV BALGARIA TRIABVA DA BADE VAVEDEN 100%DANAK ZA POTREBITELITE NA INTERNET,SLED KATO VIGDAM TUK KAKVA PAPLAC NAMIRA MIASTO DA SE ZABAVLIAVA,-TOVA SA BEZRABOTNI NISHTOGESTVA,KOITO SE KRIAT POD GLAVATA NA ,,ANONIMEN".
11
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
,а нещо за многохилядните протест ,най многолюдни в Германия,Чехия и Италия проведени в събота и в други страни от ЕС ,в подкрепя на хората в Донбас,защо нищо няма за това ,а (обективни) *** ...
10
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АМИ АКО ИЗЛЯЗАТ НА УЛИЦАТА НАЦИОНАЛИСТИТЕ ОТ ЙОБИК ,КОИТО СЕ ПОЛЗВАТ С ГОЛЯМА ПОДКРЕПА В УНГАРИЯ,ДАЛИ ТЕЗИ ПЛАТЕНИ *** ПРОТЕСТЪРЧЕТА В УНГАРИЯ НЯМА ДА СА СЪС СТРОШЕНИ КРАТУНИ И НАСИНЕНИ ***. В УНГАРИЯ НОМЕРА С ПЛАТЕНИТЕ ПРОТЕСТИ НЯМА ДА МИНЕ ТАМ ОРБАН Е С БЛИЗО 81 % ОДОБРЕНИЕ И ДЪРЖИ ЗДРАВО ВЛАСТТА
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
dnes bg ne harEsvate li 4e si imamem *** V PARLAMENTA ??? ZASHTO TAKA BE ROBI ??
8
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на унгарците!
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен Първи преди 9 години
Хайде, започна и унгарския Майдан! Този гад Орбан сключва сделки с руснаците за ядрени мощности досущ като схемата в Белене. Руснаците дават заем с лихва , по-ниска от банките, строят и заема се връща от постъпленията.Не може така ! Ние как се отказахме в полза Марици 1 и 2 ! Продължава да иска Южен поток, щото бил изгоден за Унгария! Взел, че почнал ревизии на НПО! Национализирал пенсионния институт. Уж десен , а прави патриотични постъпки.Майдан за него !
6
2
 
14
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
СКОРО ОЧАКВАЙТЕ СЪЩОТО И В БЪЛГАРИЯ. ЩО СТАВА ВЪПРОС ЗА ПАРИ РЕАКЦИЯТА НИ Е СВЕТКАВИЧНА. АЛЧНОСТТА НИ Е БЕЗГРАНИЧНА!!!!
5
17
 
6
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Тукашните путинофили искат същата "социална" политика.
4
4
 
10
 
! Отговори
st преди 9 години
Държавен рекет хххееххеех ама май има и не съгласни със тази глупост на орбанчо.
3
2
 
18
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Така да се простреля в крака партия не се е случвало отдавна. :)Пък и данъка е смешен, как по дяволите ще плащаш на гигабайт като това не ти е вода да го бутилираш. Интернета се плаща за да има поддръжка на инфраструктурата, дали един байт или 10 терабайта ползваш е без никакво значение. Те доставчиците които имаха месечни лимити отидоха на бунището, GSM операторите махнаха ограниченията а сега трафиока че облагат. На следващите избори тия май няма да го докарат и до минимума. :)
2
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Към Нова година Орбан ще играе сентасе с Янукович в Москва, а Путин ще им бъде писар.
1
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путинските фашисти от ФИДЕС ще изядат хурката, както побратимите им от Партия на Регионите в Украйна начело с руския агент Янукович.