Части от Берлинската стена са пръснати по света

Стотици парчета са в обществени и частни колекции
7 ное 2014 22:41, Анисия Иванова
11
Части от Берлинската стена са пръснати по света
Снимка БТА

Четвърт век след падането на Берлинската стена, около 120 части от нея могат да бъдат открити в над 120 страни по света, от Великобритания до Южна Африка и САЩ.

Една от тях, с тегло над 3,5 тона, е поставена пред Президентската библиотека на Роналд Рейгън в Калифорния. То е
 било дадено на американския президент заради "непоклатимата му отдаденост на борбата за хуманизъм и свобода срещу комунизма", изразени в прочутата му реч през 1987 г. в Берлин, когато той призова съветския лидер Михаил Горбачов "да разруши тази стена".

Друга част пред централата на ООН в Ню Йорк има графити, изобразяващи човек, който се катери по Берлинската стена в опит да достигне свободата.

В Кейптаун може да се види сегмент до сградата на фондацията "Мандела-Роудс", посветена на човека, който спомогна за премахването на апартейда в страната и по-късно стана първият й черен президент.

А в Лондон къс от стената край Имперския военен музей зове минувача: "Промени живота си!"

Освен по-големите части, стотици по-малки парчета от Берлинската стена попаднаха в обществени и частни колекции по света. Много бяха събрани от търсачите на трофеи, станали известни като "мауерспекте" (mauersprechte) - "кълвачите", които къртеха бетонната стена след мирната революция от 1989 г.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
0
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
"мауерспекте" (mauersprechte)И двете са грешни. На немски е "Mauerspechte", без второто "r", освен това се пише с главна буква, защото е съществително. На български се произнася "мауершпехте". Този мауерспект, който е писал статията, може спокойно да си вземе гегата и да се върне на село, сред добитъка. В журналистиката няма какво да прави.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До столичанинИ?
5
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 1... и много тъпо. Както и самият акт на срутването от някакви озверели мутри. Вместо да направят някаква атракция, разнасят камъняци. Както сега откачени поляци рушат по *** паметниците на загинали за тяхното освобождаване от фашисткия ужас, пещите, газа циклон, съветски и други войници. Мародерство. Въпрос на култура. Веднъж вече Господ ги наказа за празни обвинения. Но те явно не са си взели поука.
4
1
 
2
 
! Отговори
столичанин преди 9 години
В Съфия също има елемент от Берлинската стена.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
s tendenzia da se praviat niakoga pari s otlomkite na komunizma.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да, и аз вкъщи имам. Ходи докажи, че не е от тая стена.
1
8
 
8
 
! Отговори
цезар преди 9 години
Човек винаги взема нещо за спомен, което му напомня за нещо хубаво.