Символичен референдум за независимост в Каталуния

Гласуването се разглежда като предизвикателство за Мадрид
Обновена: 9 ное 2014 13:45 | 9 ное 2014 13:43, Екип на Bulgaria On Air
47
Символичен референдум за независимост в Каталуния
Снимка: Bulgaria on Air

В Каталуния се провежда символичен референдум, на който местните жители ще бъдат попитани дали искат областта да се отдели от Испания и да бъде независима държава. Гласуването се разглежда като предизвикателство както за централното правителство в Мадрид, така и за най-висшия съд в страната, който на два пъти блокира вота.

Жителите на Каталуния са призовани да пуснат своя символичен вот в 1317 избирателни секции. Според проучвания на общественото мнение повече от 80% от 7,5 милионното население на североизточния регион се обявяват за увеличаване на независимостта от Испания, а около 50 на сто настояват за пълна независимост.

Дългогодишното желание на Каталуния за независимост е подхранвано от дълбоката рецесия през последните години. Докато повечето каталунци смятат, че са несправедливо наказани от съкращенията в публичния сектор, а данъците допринасят за непропорционалното разпределение на доходите, не са малко и тези, които се противопоставят на отделянето от Испания. Въпреки че вотът е символичен, мнозина каталунци, които живеят в чужбина, се завръщат в родното място, за да гласуват.

"Трябва да съм тук, трябва да гласувам”, коментира Белен Мурийо, каталунец, живеещ в Еквадор. – "Аз трябва да бъда част от този процес, тъй като референдумът за независимост е нещо голямо", допълни той.

"Моята страна винаги ще е Каталуния”, заяви на свой ред Йосеп Луис Перес – каталунец, живеещ в Канада. – "След 48 години извън страната, 38 от които в Канада, това е нещото, което очаквам с нетърпение, да пусна вота си в урната. Това е важно за мен”.

Вотът за независимост на Каталуния е осъждан от правителството в Испания, а Конституционният съд на два пъти го блокира.

Мотивът на испанското правителство е, че референдумът нарушава конституцията. Премиерът Мариано Рахой заяви, че докато е на власт, никой няма да разруши единството на Испания. Анализатори изразяват опасение, че гласуването може да създаде конституционна криза, невиждана в съвременната история на Испания.

Още вижте в следващото видео на телевизия Bulgaria On Air:

Още новини от света вижте на сайта на телевизия Bulgaria On Air

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
jinjo преди 9 години
До АТАКИСТмразите София и софиянци,а все в нея се бутате и си носите ***,а като настане време за дачнъци се връщате да си плащате по родните места,където е евтино
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АТАКИСТ29TI DA NE BI DA SI OT VISHATA PROSLOIKA NA KV.ASPARUHOVO-s.varna.
30
2
 
0
 
! Отговори
M преди 9 години
До АТАКИСТНе се притеснявай, след 10-20 години при смяната на поколенията(като поизмрат *** и реститути) от нас ще зависи дали ще продължаваме да спорим за глупости или да направим нещо заедно, за да живеем в по-добра България. Аз живея в София, защото ми дава високоплатена работа и много начини за отмора, но бих го правил във всеки един хубав и приветлив град.
29
0
 
2
 
! Отговори
коментар преди 9 години
Във Варна специално през последните години са се заселили толкова много хора от близки градове, или пък студенти от други части на страната, които след завършване са останали там, че изобщо не можем да говорим, че всички са "кореняк-варненци" - положението си прилича малко със София. Няма етнос "варненци" или етнос "софиянци". Ако тръгнем по тази логика на разделението, направо София, после Варна, Пловдив, Бургас ще се отцепят и ще станат автономни градове-държави като в Средновековието.
28
0
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 30За съжаление това е действителността- софиянци ни имат за трета ръка хора...за *** живеещи на село. И теб те питам тогава...дали проблема идва от провинциалистите, когато са наричани по подобен начин от софийските *** или се получава" Каквото повикало, такова се обадило"??????????
27
4
 
2
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 28Вярно. Трябва да си с висше образование специалност" оцеляване сред най-нисшата прослойка на обществото" за да кандидатсваш за жител на софийските квартали Люлин и Дружба.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
PREDI DA SI KUPISH APARTAMENT V DRUGBA ILI V LULIN TRIABVA DA ZAVARSHISH UNIVERSITETA.V MOMENTA LULIN I DRUGBA NE PRIEMAT OT KV.ASPARUHOVO-s. varna.MOLIA OPITAITE PO-KASNO.
25
2
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 26Софийски загубеняк, това ти казвам...що да съм комплексар от Софията ви, като ако искам да живея в София, още утре й ставам жител?
24
1
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 25Само един комплексар като теб, може да каже че някой варненец завижда на софиянци, защото не живеел в града им. Ти в Северна Корея ли живееш, че си с такова мислене? Та всеки който му харесва в София би си взел квартира за 400 кинта и да си "живурка" в столицата. Или да си продаде апартамента във Варна и да си купи малко по-малък в София. Аз като имам тристаен за 80 хилки в евро, що не си го продам и да си купя някой двустаен в Дружба или Люлин примерно в Софето?
23
1
 
2
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
До кога ще спекулирате с Кържали и ДПС? Разликите са огромни, но вие можете само да плашите. Ама то трябва и малко мозък.
22
1
 
0
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 21А аз ако беше жив големият Джоко щях да му кажа: Омразата друже, ражда омраза. Ние не сме Исус за да си обръщаме и другата буза след като са ни изпердашили едната. Ние сме варненци, ония са каталунци в случая....ние сме хора с достойнство!
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По примера на каталунците не трябва да се страхуваме, че ДПС могат да вдигнат турците на въстание - ще им изрежем гаджалските земи от България (където и без това ходим само като туристи), а от останалата територия ще изгоним ***, след което ще монтираме Булава, ТОПОЛ-М и ще започнем да обогатяваме уран
20
0
 
2
 
! Отговори
до АТАКИСТ преди 9 години
Щом си си решил за себе си, че това е начинът, прави го както смяташ за правилно.Но малко храна за размисъл, не го адресирам само към теб:Преди да почине актьорът Джоко Росич, светла му памет, в едно интервю каза, че за да живеем по-нормално българите, едно от първите условия е да спрем с омразата помежду си, защото както той се изрази балонът на омразата се надува от години и все някога ще се спука, а не може човек безкрайно да мрази.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
haide marsh v tamnoto,ne moge zial den da se zanimavam sas selianite.buona note.
18
0
 
0
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 17А, виждам че правилно си ме разбрал.По отношение на последния ти въпрос- с *** се отнасяш по този начин. Той от друг не разбира. Или да обяснявам още?
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
OSOBENNO OT KV.ASPARUHOVO--ZVETAT I INTELIGENZIATA NA selo barna.
16
0
 
3
 
! Отговори
до АТАКИСТ преди 9 години
Предполагам, че имаш предвид високомерно отношение на "софиянци" към "провинциалисти" - пиша ги в кавички, защото за мен са много условни понятия, голяма част от тези "софиянци", които псуват "провинциалистите", изобщо не са софиянци, а хора, живеещи известен брой години в столицата, които избиват комплексите си. Има и "истински софиянци", които говорят така, но те далеч не са всички. И пак идва въпросът - с какво се подобряват нещата, ако само се обиждаме на "***", "***", "***" и прочие?
15
0
 
1
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 14Брачед, чудех се дали да изпадам в подробмости и обяснения, но един път ще го кажа: Говоря със софийските *** в сайта и им говоря на техния език, а не със софийските граждани. Има огромна разлика. Ако си ме разбрал....се радвам за теб!
14
1
 
0
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 14 Главният Въпрос е за такива като теб: Откъде идва причината аз провинциалиста да говоря така срещу софиянци? Дали е просто ей така заради самото хоби да плюя? К'во ще кажеш?
13
1
 
2
 
! Отговори
до АТАКИСТ преди 9 години
Не ти ли се струва, че един от най-големите проблеми в българското общество е, че всеки смята за нормално да обижда и псува другите с думи като "***" и така нататък? И то за такива неща като това кой откъде е, дали е от Варна, София, Бургас. Общество, където няма елементарно уважение между хората, е обречено!